Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Малка женска тема...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Малка женска тема...

Щом имаш два броя гобленарки у дома си приеми поздравления!
    Освен това, когато решат-пиши на лични-събираме се от известно време групичка "тихо луди" и няколко часа необезпокоявани си бъбрим за бодове, цветове, каунти и такива простотии..

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
      . Де да можех и у нас да си сложа цялото това по стените...
      Можеш. При тази криза за 4-5 хилядарки трябва да ги събереш
      в прилична израбтка.

Тъкмо бях при мяйка ми и се похвали с тъкмо-завършения се гоблен.

Хареса ми мнението на Volk.

За мен лично шиенето на гоблен не е изкуство, което обаче ни най малко
      не умаловажава заниманието.
      Изкуството е свързано с творчество. При тази форма на гоблени аз
      творчество не виждам. Има хора които създават по фантазия такива.
      На един приятел баба му!
      Това вече е изкуство и то изключително. Изисква се страхотен
      поглед и ум за такова нещо.

Но говорейки за гоблените се сещам за една сентенция за перлите.
      По памет, грубо е :
      " И няма по-великолепен брилянт от перлата, защото
      никой друг камък не е роден в грижливият труд и мъки на живо
      същество."
      [IMG]http://kachi-snimka.info/images/bfi1236759624s.GIF[/IMG]

Коментар

Първоначално публикуван от Peev Преглед на мнение
        ...За мен лично шиенето на гоблен не е изкуство, което обаче ни най малко
        не умаловажава заниманието.
        Изкуството е свързано с творчество. При тази форма на гоблени аз
        творчество не виждам. Има хора които създават по фантазия такива.
        На един приятел баба му!
        Това вече е изкуство и то изключително. Изисква се страхотен
        поглед и ум за такова нещо....
        Просто цитирам за яснота:
        “Енциклопедия Британика дава следното определение на изкуство:"Използването на умения и въображение в създаването на естетични обекти и среди, които могат да бъдат споделени с други".
        Думата изкуство обикновено се използва в най-широк смисъл. В този широк смисъл под нея обикновено се има предвид някакво умение, което не е естествено разпространено сред хората, а се придобива след известен период на упражнение и добиване на опит. В същия този смисъл например се говори за изкуството да балансираш върху опънато въже, изкуството да свириш на гребен, изкуството да масажираш, изкуството да лъжеш или пък изкуството да се харесваш на всички. Във всички тези случаи думата изкуство е синоним на добре овладяно умение.
        Нещо съвършено различно обаче се има предвид, когато кажем изящни изкуства…”
        В този смисъл е изкуство, смея да твърдя!
        "Когато Господ раздавал земя на народите, българите закъсняли и земята вече била свършила. Затова Бог им дал къстче от своята земя."

Коментар

Има май и още нещо!

Това е нещо като "диплома" за спокойствие..

Имам такъв маниак в рода и като го видя как е поседнал на слънце и боцка, без да бърза на никъде, направо удрям спирачките!
          Действа ми невероятно антистресово!
          Този тип хора са извор на спокойствие!

Освен това, спокойните хора обикновенно и готвят много добре /защото не бързат/ и се получава невъзможната комбинация - "любима тъща"!

Колко различни цвята влизат в един среден гоблен и би ли могла да го ушиеш, ако ти махнат етикетите на конците?

Коментар

Колекцията ми наброява над 60 /средни и големи бродерии/ вече! Определено бих се справила!
            Относно спокойствието и готвенето...и двете не са ми присъщи, ама изобщо, но това не означава, че няма да съм добра тъща-важното е бъдещата снаха да ме изтърпи!

Коментар

Първоначално публикуван от hun_ter Преглед на мнение
              Привет!
              Коле приятелю ами хвани са да избродираш поне един гоблен пък после ще говорим...
              Не се оплаквай за времето...сън спомени няма...
              Успех в бродирането...
              Не ме разбирайте погрешно. Моята майка също имаше няколко ушити гоблена, знам какъв труд е, за това и поздравявам колежката.
              А аз никога няма да мога да направя нещо подобно. просто нямам нужното спокойствие, а и пръстите ми са кебапчета.
              Но всеки с възможностите си. Един може едно, друг-друго, и живота е шарен.
              Още веднъж-Браво!
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Е, и тази тема малко късно я намирам, но все пак трябва да живея също и все не ми е достатъчно времето за да се включа навреме в дисkусиите, ама ще ме извините за закъснението.

По мое мнение всичко което се прави добре се превръща в изкуство.

Ако един от вас се опита да избродира и едно квадратче от които и да е гоблен ще установи че изобщо не е лесно - конеца може да се усука, бода може да е твърдо хлабав или затегнат, може да не е равномерен (и това прави сенки в картината), трябва да изглежда добре отдолу също, а не на някаква разплетена кошница за да чисти цветовете отгоре и освен това изисква, прецизност, точност и ако си се замислил и си отпердашил с неточния цвят отиде ти изкусвото ... и това е в допълнение на търпението което е абсолютно задължително. И сега като четете това сигурно си мислите че аз имам къща пълна с гоблени. И сте прави , но не съм ушила един. Всъщност започнах "Воденицата" и още ми е в гaрдeроба ... след 20 години. Нямам нерви да я свърша. И добре че мама и леля не страдаха от липса на търпение, че иначе тези прекрасни красоти не бих ги имала.

Царете са жестоки! браво!
                Ти си това,на което се правиш, затова внимавай на какво се правиш! (Кърт Вонегът)

Коментар

Съжалявам, че се вкючвам толкова късно, но сега се регистрирам, а това е болната ми тема. Аз обожавам гоблените и шия от 4-ти клас. Според мен това е голямо изкуство, защото не на всеки му се отдава гобленарството. Аз лично не бих продала нито един от гоблените си. Те за мен са супер ценни и труда който съм вложила в направата на гоблена няма парична равностойност. Много ми хареса, че и мъжете оценяват този труд.

Коментар

Много ми е приятно да прочета, че шофьорите с игли се увеличаваме!
                    Аз също не съм продавала никога! Подарявала-да! Доста и с удоволствие. Продължавам с ускорени темпове в същия дух и не мисля, че нещо може да ме накара да спра да бродирам.
                    Ще се радвам да покажете вашите бродерии, можем и схеми да обменим...Ще се постарая тези дни да снимам още нови мои неща

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                      Тъканите килими са били изкуство,(както и мамините шарени черги) докато френският Инженер Жаккард е изобретил програмируем тъкачен стан и са станали масово производство.

Гобленът е запълване на квадратчета с цветни конци. Чужд замисъл, чужда рисунка-канава - де е творчеството?

При пълно безделие и с това може да се "запълни" времето.

Жалко за времето.
                      Странно, но съм съгласен със Симеон. Като се вземе предвид крайно нетипичната дреха на хан Аспарух и се мине през всичките портрети!!! Портрети!!! Някой да ги е рисувал приживе? Или всяко изображение на грубоват мъж с отгледано лицево окосмяване и характерна опашка от коса го прави български хан? Дори в тези неща трябва да уважаваме праведността на историята ни.

Коментар

И светците от иконите не са фотографирани, но ги рисуват хората. И господ няма лице, но в църквите....ако Хан Аспарух няма лице, по- истински ли ще е според теб. Народа има нужда да вярва в нещо. Прочети Хрониките на Стефан Цанев и ще си отговориш защо някой рисува хановете, бродира ги и прочие. А гоблени и аз имам у дома. Даже май повечето не са в рамки....не ги шия аз, обаче. Но някои се шият с години, респект за труда. Определено не е загуба на време. Ако някой се интересува, мога да кача снимки. А, и не се продават. Аз не съм търговец и никога не продавам нищо.

Коментар

Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнение
                          И светците от иконите не са фотографирани, но ги рисуват хората. И господ няма лице, но в църквите....ако Хан Аспарух няма лице, по- истински ли ще е според теб. Народа има нужда да вярва в нещо. Прочети Хрониките на Стефан Цанев и ще си отговориш защо някой рисува хановете, бродира ги и прочие. А гоблени и аз имам у дома. Даже май повечето не са в рамки....не ги шия аз, обаче. Но някои се шият с години, респект за труда. Определено не е загуба на време. Ако някой се интересува, мога да кача снимки. А, и не се продават. Аз не съм търговец и никога не продавам нищо.
                          Помислих си, че някой ще направи паралел с иконите, но много-много не ми се вярваше. Все пак, добре е да се знае, че техните изображения /светците/ са канонизирани - не може просто да се нарисува благовиден старец с топли, но справедливи очи и да се каже - те това е Св. Едикойси. По-сериозно е да ми се репликира с аргумента, че ханове и царе са изсечени я на барелефи, я на монети и по това може да се добие бегла представа за външния им вид. Ама на хан Аспарух ренесансова дрешка хич не му стои!

Коментар

Още нещо готово, но ще почака за рамка-"Сътворението на Адам"-Микеланджело Размерът му е далеееееч от оригинала, но пък изглежда чудесно/за разлика от фотографския образ, който съм съсипала тотално /
                            Прикачени файлове

Коментар

Поздравления, Skorpion_vd!
                              Не шия гоблени. Не умея. Не е моят тип ръкоделие. Но мога да оценя това, което си направила и се отнасям с голямо уважение към него.
                              Свекърва ми шие гоблени, но повечето не са по шаблон. Тя или си измисля темата или гледа от някаква картичка, календар, картина и пр. и шие, като дори не си прави квадратчета. Много хубаво се получава.
                              Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Случайно попадам на темата,и вече зная ,че във този форум ще чете и пише още един човек.Съпругата ми обича да шие/само гоблени/внасям уточнение,защото дори не ще да готви,но съм респектираян от труда и.Да вероятно не е изкуство,но е висококвалифициран труд.И не е положен нахалос.И аз с удоволствие ,всичко което направи слагам в рамки ,и го окачам по стените.Харесва ми. А,Симеон при всеки удобен случай,ако има път към Перник,ще го запозная с няколко колекции,защото шиенето на гоблен не е само чисто техническо майсторство ,а и състояние на духа.
                                Румен Николов

0888 358 572

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X