Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нашите библиотеки.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Нашите библиотеки.

Мислех си да си трая, да не се намесвам в темата, щото... малко ме е срам... в последните няколко години почти не чета книги. Всъщност през последните 5 години, на хартия съм прочел за N-ти път "Параграф 22", когато ми се наложи да полежа в болница (според мен това е най-подходящото четиво в такова състояние) и няколко книги, подарени ми от авторите им... Сега, годишно прочитам 20-ина книги, но "върху монитора"... не е същото...
    Васко, почти си уцелил реакцията ми за "Шифърът на Леонардо" (четох я върху монитора), това си е просто едно комерсиално романче, от тия, които идват и скоро си отиват...
    Нямах никакъв интерес към книгите на Калчев, но провокиран от фразата му, в едно интервю с него, че всички държави си имат мафия, а нашата мафия, държава, изтеглих от нета всичките му книги и ги прочетох за две нощи... от уважение към човека Калчев.
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Преди време на едно обучение един професор беше задал следния въпрос: "Защо в ерата на информационните технологии, когато голяма част от информацията би могла да се намери в интернет или в електронен формат, в т.ч. и книги, някои хора продължават да си купуват литература?" Отговорът беше: "Защото хората обичат да притежават знания!" Чели или не същите книги, но имайки ги, си мислят, че притежават и написаното в тях ...... Интересна интерпретация и според мен много вярна!

П.П. На мен също ми е по-удобно да чета от лист хартия, вместо да се взирам в монитора.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
        Четейки тук ми хрумна да отворим една нова тема:

Стойностни книги - препоръки и информация

Нека там всеки да напише кои са най-важните и стойностни книги които би препоръчал... така ще се формира една виртуална библиотека та всеки да може да се консултира или сподели нещо което си заслужава...
        +1! Само мъничко се запъвам в думата "стойностни" и се надявам тя да не стане нещо като спирачка. Нека просто да е книга, която някому толкова е харесала, че му идва да я препоръча. Може би и няколко думи защо му е харесала.

Например "Шифърът на Леонардо" си струва да се прочете и то не само, защото е модна. Но дали е стойностна? Пък си е и въпрос на вкус. На мен, да речем, от същия автор много повече ми харесва "Шестото клеймо".

А темата "Нашите библиотеки" е много добра. Но някак ми е трудно да се включа. Моята библиотека просто не е за пред хора - етажерки, кашони, шкафове и гардероби; десетки опити за подреждане; изчезнали книги и изникващи ценности; нови и стари - от няколко поколения, че и на някалко езика, включително такива, които не знам. Хаос!

Но рано или късно човек се натъква на парадокс: ако отделиш достатъчно време да ги подреждаш и поддържаш, както трябва, няма да остане време да ги четеш.

Поздрави!
        Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
          Преди време ..... някои хора продължават да си купуват литература?" Отговорът беше: "Защото хората обичат да притежават знания!" Чели или не същите книги, но имайки ги, си мислят, че притежават и написаното в тях ...... Интересна интерпретация и според мен много вярна!

П.П. На мен също ми е по-удобно да чета от лист хартия, вместо да се взирам в монитора.
          .....................................................................................................
          Често се публикуват несъстояли се "пророчества": ще изчезне телефонът, няма да има факсапарати, колите ще са без кормило волан...
          И грешат.
          Бързам да предскажа (то пък, голямото предсказателство!?), че книги на хартия ще има винаги! Колкото и да ми се присмеят мнозина от най-младите колеги. Понасям присмех само от тези от тях, които са прочели 1000 книги.
          В средата на 60-те години се бях размечтал да изобрети някой устройство, което да е нещо като текстообработваща машина, по-късно - Майкрософт-офис.
          От няколко години си мислех за преносим лек електронен роман. Пуснали са го вече на пазара. 700 долара с възможност за зареждане на 3000 романа, тегло около 200 грама, с "разлистване" на страниците, уголемяване на буквите и пр. и пр.
          Ще се реши въпросът и със зареждането, и ще "настържа" 700 долара, но - никога няма да се разделя с истинската книга! И ще я предпочитам!
          Колегата вярно е казал - защо.

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
            ... Бързам да предскажа (то пък, голямото предсказателство!?), че книги на хартия ще има винаги!...

+10! Защото има и такава една подробност. Книгата не съвпада с информацията, която тя съдържа. Книгата е един от най-хубавите, най-приказните предмети, изобретени от човека. (Впрочем в съвременното й устройство не е изобретена чак толкова отдавна; едва ли е на повече от 1500 години.)

Благодарение на книгата в четенето участват и ръцете ти, а те участват заедно в очите в най-важните човешки неща, като любовта например. (Това не е моя мисъл, чул я бях от един умен човек, докато той обясняваше какво престъпление е да се правят калпави книги заради едната икономия на хартия. Имаше предвид тесните полета и прекалено дребния шрифт.)

Но вкусът към предмета книга трябва се възпитава. С горчивина виждам, че много от нашите деца растат без него, растат сакати в това отношение.
            Искам България чиста!

Коментар

Нищо не може да се замени с четенето на книга държана в ръка не на компютъра.За мене книгата е толкова ценно само по себеси нещо че събирам и пазя всички книги които ми попаднат.Какъв куриоз аз заклет антикомунист имам почти всички издания и трудове на Ленин Сталин Маркс и Енгелс луксозни издания всяка книга в картонена опаковка.И ако знаете от къде ги имам разтоварище Враждебна.Какви книги изхвърлят някой път цели библиотеки умрял някой и хайде всичко на бунището жална гледка.Последно вчера се здобих с десетина списания Сигнал от 1942 г български описват войната в Русия и една луксозна грамота от третия райх дадена на наш театрален деец затова че е превел Фауст от немски на Български.Умрял човекът и всичко на боклука ужас.Така се здобих с почти цялата библиотека на един бивш зам министър умрял и събарят къщата а вътре книги и цял архив едни цигани взеха керемидите като по отворени аз събрах книгите и един от тях ми вика абе брато ти бая пари че вземеш от вторичните половин камион книги.А аз му викам аре стига са вие взехте по ценното и аз да закачим нещо.И те е добре добре
              К мирной жизни не пригоден.
              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Два случая с библиотека.

• През 1968 работя в Нефтозавода. Няколко крайно ценни книги-справочници циркулират из предприятието и се знае у кого са в даден момент. Дефицит.

„Химия и химическая технология”, „Технология полимеров”, „Процессы и аппараты”, „Переработка нефти”....
                В моята стая бях сковал шкафче за нескафе, захар, чашки, бързовар. На предната вратичка, падаща по хоризонтална долна панта прикрепих направени от дърво и старателно изрисувани гърбове на дефицитните книги.
                На етажа всички знаеха за майтапа, който ги чака, като посегнат да вземат книга. Но не знаеше за това главният инженер Медаров. И един ден като влезе в стаята, веднага се насочи към „библиотеката” ми. Дръпва да изтегли първата дефицитна „тухла” и...сменя няколко физиономии на лицето си: изненада, обида.... Бързо обаче, се овладя:
                -Да знаеш – в този завод аз се водя и Главен инженер и Главен кодош! Ясно!

• Десет години по-рано. Студент в СССР. Дипломирам се поспешно, вземам си дипломата и си купувам самолетен билет за България.

Спасявам се от заплахата да стана жертва на българо-съветската дружба .
                (Само броени единици се отърваха-ха-ха-ха-а!).
                Бях си събрал прилична библиотечка на два стелажа в общежитието.
                Книги, обаче, в самолет носят ли се?
                А съветски зет безвременно става ли се?
                Викам руснаците от съседните стаи:
                -Ребята! Все эти книги ваши! Забирайте!
                Втрещиха се. На руснак му постави кашони с водка и му кажи твои са, няма така да се учуди и зарадва. Взех си само първия от двадесетте тома „Горной энциклопедии”. Малко ми беше самолетното куфарче.
                И, понеже още на първи курс бяхме видяли в Москва в Историческия музей шейната, с която Наполеон е бягял от Русия, решиха приятелите ми 150 години по-късно да нарекат този том „Шейната на Симеон”. Кой с какво е драпал от Русията.
                Стои си в офиса ми в Бургас.
                Който иска да пипне исторически предмет: книга –шейна, милости просим.

Коментар

Досадна грешка: Бащата на Васа Ганчева е Лалю Ганчев. Извинете.

Коментар

Ох, моята библиотека!!
                    Около 1500 тома са, започнал е да ги събира дядо ми! Ако не се лъжа най-старата е "Квартеронката" на Майн Рид. От 1882!! При това превод от руски!
                    А какво издание на "Клетниците" с илюстрации, на френски от началото на века имам! Ама не мога да го прочета!
                    Както писа Венци Петров като дете изчетох цялата местна библиотека, след това в СССР почти цялата библиотека в института (художественото литература де)! Като ме питат сега в къщи гледайки библиотеката дали съм чел всички книги, много се учудват на отговора!
                    יעבור
                    «И това ще мине»

Коментар

Как четете, бре? Или кога? Ето Венци Петров - "върнах в градската библиотека 6000-ната си книга" Ако всеки ден чете по една книга, ще му трябват почти 20 години Пише, бил е ученик...
                      Едно време се рекламираше специален начин за четене - погледа се движи по страницата само отвесно, като се използва периферното зрение. Е, нужно е тренировка. Правил съм опити и е възможно да схванеш основната идея, но да вникнеш задълбочено...Поне аз не успях. Беше удобно за дебели студентски учебници.
                      Та въпросът остава?!
                      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Не е чак такова постижение... едно че в градската библиотека се записваше всичко което се взима... това включва и списания и каквито и да са книги... не само тези от по 400 страници...

А и си е до човек... аз конкретно чета много бързо... но не съм учил някаква специална техника... просто ми се удава... пък и тогава имах много време... много... за разлика от сега... и сега чета много по-малко...
                        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                          Не е чак такова постижение... едно че в градската библиотека се записваше всичко което се взима... това включва и списания и каквито и да са книги... не само тези от по 400 страници...

А и си е до човек... аз конкретно чета много бързо... но не съм учил някаква специална техника... просто ми се удава... пък и тогава имах много време... много... за разлика от сега... и сега чета много по-малко...
                          +1! Стигал съм до 3-4 книги на ден! Ама сега вече "нема време"!!
                          יעבור
                          «И това ще мине»

Коментар

Една еретична мисъл.

Някъде прочетох: „Ако се направи книжарница, в която се предлагат само книги на нобелови лауреати, тя скоро ще фалира”.
                            При Нобелистите „За мир” и „Литература” са правени, комай, най-често компромиси. Политически.
                            Повечето руски лауреати са дисиденти. Не че не са таланти, но са имали преимущество пред недесидентните си сънародници.
                            ..................................
                            В едно предаване на Кеворкян лицето Слави Трифонов се лигави:
                            -Любимата ми книга е „На изток от рая”. С голям зор я купих в онези години, когато, за да вземеш хубава книга, ти пробутваха друга от... Шолохов или нещо подобно....
                            Дали знае „стареещият като катедрала” (по-вярно - „като галош!!) шоумен, че Стайнбек и Шолохов са станали лауреати през една година, ако не ме лъже паметта. И подозира ли Славчо колко „лесно” е било за руски писател, че и не десидент отгоре, да се мери със Стайнбек!!!
                            А „Тихият Дон” и „На изток от рая” – са две големи разлики, както биха казали в Одеса!
                            „Пътешествие с Чарли”, „Улица консервна” харесах повече.
                            .................................
                            Попрочетох Орхан Памук, но един Хайтов е според мен, по-талантлив!
                            Уви, ще си останем с Елиас Канети. Поне се е родил в България.
                            ..................................
                            А който има самолет да иде в Тринидад, може да прочете нещо от Нобелиста по литература Видиядхар Сураджипрасад Найпол, защото книжарницата с лауреатски книги, както беше казано, е фалирала.

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                              +1! Стигал съм до 3-4 книги на ден! Ама сега вече "нема време"!!
                              ................................................................
                              Моят рекорд. Кто пионерче бях на екскурзия в София. Там си купих "Овчарчето Калитко". Във влака през нощта я прочетохме трима!
                              ...................
                              Най-хубавото време за четене ( и никой не ти го отнема!) са двата часа преди да заспиш! 700 часа годишно.42000 страници,168 книги! За 35 години - ето ти рекорда на Венци.
                              ......................
                              Калитко
                              ме подсеща за умението на писателите да подбират не обикновени имена на героите си. Майорите: Деянов, Пронин. Авакум (лесно го "изчислявам" - мукава - отзад напред!) Захов...

Коментар

Я! Ще си ги мерим... библиотеките ли?! На кой е по-голяма, по-прашна? На кой са му по-дебели томовете? Казвате, че притежанието на книги означава притежание на знания?... Не винаги, не винаги, уважаеми колеги! Не и в епохата на Google. Апропо - и четенето им не винаги води до знания автоматично! Казват, че и дяволът е чел Евангелието, а пък...

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                                Вие какво купувате, четете, пазите грижливо, препрочитате!...
                                Казват още и че никога не е късно да се изложиш: Напоследък (последните 15 години) чета, препрочитам с удоволствие Стивън Кинг! Време за четене - бол! Разнообразявам с много други неща, но те са като подправки към основното ястие, кеф ми е да видя по колко начина могат да се опишат нещата от живота. Има обаче автори, чийто книги побутвам оттук оттам като прасе - тиква и не мога да ги прочета! Факт.
                                Библиотеката ми представлява гювеч с една телешка глава по средата. Тя е Кинг естествено, а другото са безразборно разхвърляни дреболии. Спирам с гастрономическите сравнения, щото става банално. То е от празниците.
                                От някога имам голяма част от изданията на списание "Космос" и много фантастика, "Галактика" и пак фантастика. Младост... Техническа литература, най-вече електроника и другата ми страст - авиацията. Следва разнообразие от художествена литература, слабо известни имена и никакви класици - никога не съм ги обичал и чел, поне съм честен. Това, което ми е хвалено от учебници и от запенени критици го избягвам, малко бунтар си падам. Въпреки това претендирам, че мога да чета и пиша. Съотношение преведена чуждоезична - българска литература 80/20 или 90/10 (гузен съм, гузен съм)...
                                Много неща вече ги намирам и чета през монитора; няма начин, времето е такова! Логично е - музиката и филмите идват основно от там, същото е и с литературата, освен за тези, които имат някакви сантименти към книжното тяло от целулоза.
                                Ясно е, че на Симеон приятел няма да стана...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X