Колебаех се, дали да ви разкажа и покажа, какво правех последните 5-6 нощи и какво не ми даваше мира. 
Колебаех се и къде да я отворя, но раздел "Изкуство" надделя.
Разбира се, ако модераторите преценят, че за темата има по-подходящо място - нека я преместят.
Та .... преди два месеца получих задание от университета да направя пластика, по-точно релеф, от хартия.
И докато се обърна .... единият месец се стопи.
Започнах пластиката преди две седмици. Поисках да я имам в снимки, как се е родила, всеки един етап.
Първите снимки направи дъщеря ми с телефона си ..... после решила, че тези мачкани вестници не са важни и ги изтрила.
Та затова ще гледате от средата
, а което не мога да покажа, ще обясня 
Основата на релефа е част от кашон 70/80 см.
Облепен е със сивкавата опаковъчна хартия. Не съм искала да е гладко - напротив.
Кашон, вестници, опаковъчна хартия и С200, това използвах.
От лепилото,хартията се навлажнява и става по-лесна за оформяне. Където ми трябваше обем, слагах смачкани вестници, мажех с лепило и отгоре покривах с хартията.
Всъщност не ви казах, че темата ми бе "Разпятие" (така ми се прииска) .
Кръста също е от кашон, само че от 3 пласта и отново облепен.

За да е по устойчив кръста и за да го свържа с основната част използвах фибран, с издълбана в него дупка, колкото да се мушне кръста.

По-голямата играчка бяха фигурите, а аз имах да правя три.
И трите фигури са направени от смачкани вестници, пристягани където и колкото трябва с хартиено тиксо.
Всъщност тиксото свърши повечето работа

Единствено за фигурата на Исус си направих едно скелетче от медна тел.
Тъй като позата е специфична, беше ми по-лесно да усуквам вестника около телта.
За да облепя фигурите с хартия се налагаше да я късам на парченца по-малки и от 1 стотинка, така най-лесно се правят извивките по телата.
След като изсъхне лепилото, фигурите стават по-лесни за коригиране, защото са вече по-твърди ... и с макетен нож, наистина е лесно.

Ето тук личи как съм сякла. Дори вадех от пълнежа. Дясната фигура стана някак едра.

Не съм търсила детайла (да не повярвате
, обикновено не мога да се отърва от него
). Например, реших да нямат пръсти.

Исках само чрез силуетите да предам ... мъка, страдание и цялата тежест на сцената.
Единствените елементи различни от хартия са пироните и трънчето. Трънчето ще видите по-долу, тук все още е с нещо като хартиен венец.

Понеже основата все пак е картон (който навлажних с лепилото) се получи измятане
та се наложи отзад да го укрепя с рамка, също от кашон, но по-дебел ... и се получи.

Няма да използвам цвят, нито лак, защото ще блесне.
Едва последната седмица осъзнах, че правя такава пластика преди Великден, и че обезателно до днес - Разпети петък трябва да е готова
Е почти успях, останаха само дребни неща - нещо за окачване, още два пирона за стъпалата, табелата над главата на Исус .....и да реша какъв да е венеца все пак
Та това е моето "Разпятие"

Светли Великденски празници ви пожелавам! Бъдете здрави

Колебаех се и къде да я отворя, но раздел "Изкуство" надделя.

Разбира се, ако модераторите преценят, че за темата има по-подходящо място - нека я преместят.
Та .... преди два месеца получих задание от университета да направя пластика, по-точно релеф, от хартия.
И докато се обърна .... единият месец се стопи.
Започнах пластиката преди две седмици. Поисках да я имам в снимки, как се е родила, всеки един етап.
Първите снимки направи дъщеря ми с телефона си ..... после решила, че тези мачкани вестници не са важни и ги изтрила.
Та затова ще гледате от средата

Основата на релефа е част от кашон 70/80 см.
Облепен е със сивкавата опаковъчна хартия. Не съм искала да е гладко - напротив.
Кашон, вестници, опаковъчна хартия и С200, това използвах.
От лепилото,хартията се навлажнява и става по-лесна за оформяне. Където ми трябваше обем, слагах смачкани вестници, мажех с лепило и отгоре покривах с хартията.
Всъщност не ви казах, че темата ми бе "Разпятие" (така ми се прииска) .
Кръста също е от кашон, само че от 3 пласта и отново облепен.
За да е по устойчив кръста и за да го свържа с основната част използвах фибран, с издълбана в него дупка, колкото да се мушне кръста.
По-голямата играчка бяха фигурите, а аз имах да правя три.

И трите фигури са направени от смачкани вестници, пристягани където и колкото трябва с хартиено тиксо.
Всъщност тиксото свърши повечето работа

Единствено за фигурата на Исус си направих едно скелетче от медна тел.
Тъй като позата е специфична, беше ми по-лесно да усуквам вестника около телта.
За да облепя фигурите с хартия се налагаше да я късам на парченца по-малки и от 1 стотинка, така най-лесно се правят извивките по телата.
След като изсъхне лепилото, фигурите стават по-лесни за коригиране, защото са вече по-твърди ... и с макетен нож, наистина е лесно.
Ето тук личи как съм сякла. Дори вадех от пълнежа. Дясната фигура стана някак едра.
Не съм търсила детайла (да не повярвате

Исках само чрез силуетите да предам ... мъка, страдание и цялата тежест на сцената.
Единствените елементи различни от хартия са пироните и трънчето. Трънчето ще видите по-долу, тук все още е с нещо като хартиен венец.
Понеже основата все пак е картон (който навлажних с лепилото) се получи измятане

Няма да използвам цвят, нито лак, защото ще блесне.
Едва последната седмица осъзнах, че правя такава пластика преди Великден, и че обезателно до днес - Разпети петък трябва да е готова

Е почти успях, останаха само дребни неща - нещо за окачване, още два пирона за стъпалата, табелата над главата на Исус .....и да реша какъв да е венеца все пак

Та това е моето "Разпятие"
Светли Великденски празници ви пожелавам! Бъдете здрави

Коментар