Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Долината на тракийските владетели

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Долината на тракийските владетели

Може да се окаже, че са имали писменост...
    Освен договора между Севтополист и Кабиле, написан върху каменна плоча, са открити още надписи, написани уж с гръцка азбука, но с допълнителни сигли, които не фигурират в последната. Т.е. има букви, които отразяват специфична фонетика, различна от елинската. Лично аз няма да съм изненадан, ако един ден стане ясно, че гръцката азбука, която е в основата на нашата, всъщност произлиза от тракийската, или по-просто казано, си е наша.
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

тази твоя теза е супер и ако може да се докаже по някъкъв начин , със сигурност ще ни завижда целия свят ,

но смятам че и сега неможе да се отрече техното величие , макар че неса исползвали писменоста за да са хвалят колко са велики ,

ПРОСТО ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕШ и никои неможе да спори по този въпрос , каквото и да погледне човек направено от тях просто онемява , е стига да може да преценява и расъждава,

? защо само в тази низина се работи по този въпрос със раскопките , според мен наи главните хора са били на високите места планините , но в планините няма такива огромни мугили , или ако има , явно доста умело са прикрити нещата исползваики естествения терен , скали, склонове , пещери , и каквили не хитрини
      sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Юли, от една седмица се каня да ти отговоря и все нещо се случва...
        Повечето градове и храмове на траките са разположени на ниско и равно. Има само няколко изключения, като Перперикон и Татул, които са всъщност много по-стари от останалите. При това тия изключения потвърждават правилото . Гробът на Орфеи е разположен на връх, противно на традицията, по настояване на майка му, което всъщност е описано в самата легенда.
        Моето обяснение за това е, че траките или са нямали сериозни врагове, или последните са се страхували от тях достатъчно, за да има смисъл да се укрепяват. Крепостите по височините се появяват по-късно, най-вече като гарнизонни укрепления, когато нашите земи стават част от Римската империя.
        Тия дни гледах в изкопа на една бъдеща кооперация в Пловдив остатъци от крепостна стена, които много ми напомниха за "тракийски стил", та може и да греща в предположенията си, т.е. макар и в равнините, да са строили сериозни крепости.

Снимката е направена на около 300 метра на изток от пощата, всъщност е продължение на стената в подлеза до пощата. За големината на "тухличките" може да се съди по двете лопати, забити в рова пред стената.
        Последно редактирано от giorgio; 10-09-07, 21:12.

Коментар

доколкото ми позволява мисленето , и по твоето расаждение , маи са живяли кадето им е било удобно , явно наистина не съ били застрашени , знам някои планински селища из
          северозападния балкан на стара планина , не крепости, а селища, но са все на високо , или полу планинския масив, затова те попитах
          sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Траките са ползвали различни метали. Рудите, от които се добират не виреят из равнините. Така че е неизбежно да е нямало миньорски селца из планините.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

За рудите си прав, има доста останали съоражения от подобна дейност. По долината на Струма има прокопани от тях галерии, а по поречието на Велека са добивали злато. Но тука става въпрос за градове, крепости, храмове и гробници, т.е. нестопанска, а по-скоро културна дейност.

Коментар

Където има стопанска има и нестопанска дейност, както и обратното. Работниците и те имат нужда от културен живот, а културните дейтели без манджа също не виреят . Просто в древноста равнините градове обикновено са били по-богати и съответно с повечко и по-големи сгради.
                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Долината на Тракийските царе от Казанлъшко на изток включва поне и Сливенското поле. Това е тезата, с която са започнали тазгодишните разкопки на експедиция ТЕМП. Тя вече се доказва, тъй като на 14 юли в "Далакова могила" до с.Тополчане, в голяма гробна яма (2/2,55м), облицована с дърво, е открит човешки скелет с богати гробни дарове около и върху него. Главата на погребания е отделена и положена ниско, до таза. От двете страни на гробната камера са погребани два коня. Това издава аристократичната принадлежност на погребания и според д-р Китов става въпрос за тракийски цар. Повече за тази могила ще напишем след като я посетим.
                  Обобщено казано, масово могилите и другите разкрити археологически останки на гробници, дворци и укрепления датират от 5-4 в пр.н.е. В същото време някои историци правят интересни сравнения с Фригите, обитавали вътрешността на Мала Азия (днешна река Сакария, Турция, и около днешна Анкара). Фригите, подобно на траките, са погребвали своите царе и аристократи в гробници или могили. Тази практика не е позната преди това в Анатолия и се свързва с пренасянето на балканските традиции от фригите. И за Тракия, и за Фригия, елинските писатели съобщават за почитането на великата Богиня-майка. Някои от имената и, известни в Тракия, са Бендида и Котито, а във Фригия тя е анонимна, назовавана просто Матар (майка). На елините става известна като Кибела. И в Тракия, и във Фригия са открити множество скални светилища, където се е почитала Богинята-майка. Според някои от античните текстове цар Мидас (живял края на 8 в.пр.н.е.) е син на Кибела, той учредил нейния култ и бил първожрец. Според други той слушал поученията на Орфей в Пиерия.
                  Затова, вероятно, е по-добре да се говори за трако-фригийска етнокултурна общност, отколкото да се търсят етнически определения и посоки на движение на населението. Балканският Югоизток и Северозападна Мала Азия са били населявани от близкородствени племена в края на II и началото на I хилядолетие пр.Хр. Взаимодействието на фригите с древноизточните култури определят по-различното културно-историческо развитие на Фригия в Сравнение с Тракия. "Идването" или преселването на фригите от Европа в Мала Азия е начинът на античните писатели да обяснят наблюдавани от тях сходства в културата на двете области.

/Използвала съм части от статии в списание "Будител"./
                  НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                  Omnia vincit amor !

Коментар

първо да си призная за първи път чета нещо по този въпрос , впрочем аз изобщо не чета

но при тези факти мисля че няма да може да се поставят граници на тракиската държава , казвам държава имаики предвит , че щом е имало царе ,, значи, нацията е била организирана, ред, закони и т,,,на т,,,, и ще е нормално по някакав начин да им се распространяват и благата , стилъ на живот , и какволи още не , а те доста са допринесли на света , и това ме кара да мисллим че са били навсякаде, леле егати как умувам ,

Коментар

Големият проблем на траките е, че не са се обединили никога. Имали са си отделни царства, но няма сведения да са се събрали в едно. Защо ли това ми напомня сегашните ни нрави, на кого ли приличаме...

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                        Големият проблем на траките е, че не са се обединили никога. Имали са си отделни царства, но няма сведения да са се събрали в едно. Защо ли това ми напомня сегашните ни нрави, на кого ли приличаме...
                        едно е сигурно че не приличаме на индианци

при ония времена кои е бил фактора за държавност , доколкото съм виждал на монети август е първия държавен глава , и от него започва летеброенето , но къкъв критерии са имали за държавност , с няколко думи ако ти е възможно

може и да греша нещо поправи ме

Коментар

Много богата и интересна тема, дали няма кой да ни разкаже какво интересно се е случило от 2007 година насам?

Show must go on!
                          LZ1VES

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X