Днес получих един уникален подарък. Верният ми приятел Майкъл се върна от поредното скиторене по Италия и с жена му ми подариха обеци, които са меко казано "трепач"! Ако ги погледнеш - нищо и никакви ми ти стъклени шарени топчета със сребърни закопчалки, приличат на джаменките, с които момчетата играеха едно време на пътя. Но...ако ги разгледаш внимателно и с любов, виждаш една цяла история в тях. В средата има тъмно сини цилиндри, по тях като вихрушка от златен сняг са полепнали искрящи частици. Отстрани е прозрачна стъклена сфера, в която плуват цветя, очи, слънца и огън. Нереално красиво е! Макар и така просто изглеждащо, бижуто е уникат и няма повторение, защото е продукт на Мурано. Бижутата носят името на остров Мурано, разположен на североизток от Венеция, по продължението на канал Марани. Мурано е известен като център на стъкларството от векове. Именно тук на красивия остров Мурано се произвежда това изключително красиво стъкло, чиято традиция е запазена и предавана през поколенията. Този занаят датира от Средновековния период, когато Венецианските майстори-стъклари усвояват древната техника на обработка на стъклото посредcтвом тънки стъклени тръбички изпъстрени с цветове наподобяващи разнообразни форми на цветя, от които се образуват перли, наричани “Миллефиори” (Хиляди цветя). С голямо търпение тези малки стъклени перли се поставят ръчно в подходящи щампи с различен диаметър. Създадената в последствие мозайка се изпича в специални форми, в които след много часове перлите “Миллефиори” се сливат помежду си, образувайки така наречената “муррина”. Крайният резултат от обработката на стъклото е Венецианската Муррина, малко бижу-мозайка винаги различно и неповторимо. Поради човешкото участие в изработката им повечето от тях получават уникални шарки и не е възможно серийно производство.
Прекрасно е някой да ти подари нещо, което да ти е така мило. Не, че в случая ми се падна късмета да имам продукт на Мурано, можеше и да е едно листо от мушкато - но когато е от сърце - то се помни завинаги! Вие получавали ли сте "вечни подаръци"...ще се радвам да споделите!
Прекрасно е някой да ти подари нещо, което да ти е така мило. Не, че в случая ми се падна късмета да имам продукт на Мурано, можеше и да е едно листо от мушкато - но когато е от сърце - то се помни завинаги! Вие получавали ли сте "вечни подаръци"...ще се радвам да споделите!
Коментар