"Сега пълното въздействие на пространството го стресна.Не приличаше на влиянието на друго произведение на изкуството върху него.
Беше като вглеждане в дълбок кратер на вулкан,замлъкнал за миг,но скрито опасен,непредсказуем,експлозивен под спокойната си повърхност.
Въздействието не беше и религиозно.Всъщност реши той, то е атеистично.Можеше да повярва в Микеладжело гледайки тавана на капелата, но да повярва в Бога - не.
Плът, съобщаваха рисунките,плът.Човекът е плът,Бог е плът,човек създава човека,човек създава Бога,всички тайни са еднакви,гадателките и пророците са еднакво прави,еднакво неправи,вярвай в който искаш на твой риск.На свитъка на Делфийската Сибила,ако можеш да видиш е написано същото изпълващо книгите на Захариа: "Аз гадая"
И от стената зад олтара телата на възрастните атлети ,сгърчени пред Страшния Съд , под призрачната фигура на Христос повтарят подобно послание. Спасените души не се различават по нищо от прокълнатите... Спасението е каприз на церемониалмайстора!
Бог е доктор от СС ,а Микеланджело е знаел за това по-рано ! "
байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
Суперспам - спама на суперите
Аз не мога да се нагледам на черквата в Рилския манастир,макар че съм ходил десетки пъти и всеки път се удивявам от гениалността на зографите,но творението на Микеланджело направо спира дъха.Респект!
П.П.Винаги съм се чудил защо на български се казва капела,а не както е в превод-параклис,капела си е chapel написано на кирилица...
Микеланджело никога не се е считал за художник и винаги е отбягвал да прави стенописи.
Само два пъти се е наложило да рисува през дългия си живот.
Първия път в състезанието с Леонардо в Палацо Векио-Флоренция,
Микеланджело рисува епопепията-"Битката при Кашина",
а Леонардо "Битката при Ангиари".
Но настават разни събития и стенописите не са довършени.
Изографисването на Сикстинската капела от Микеланджело е последствие
от интригата на Рафаело и вуйчо му Браманте, които са виждали големия конкурент
и го натопили на папата, че само Микеланджело може да изпише капелата.
Отлично са знаели, че не е художник и са очаквали да се провали.
Обаче пропускат факта, че гения може всичко.
Микеланджело се затваря в капелата за 4 години и завършва фреските.
Когато Рафаело ги вижда казва: Бих желал да мога да рисувам като Микеланджело....
Тази е единствената градивна интрига в историята, която е причина за създаване на нещо велико.
Коментар