Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Деграленови торбички?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Деграленови торбички?

Като всеки нормален човек, възмутен от найлоновите торби, реших да поръчам за моите търговски обекти "деграленови"..

Доволен съм, торбите са големи, здрави и скъпи - по 7 ст. парчето..

Това че на клиентите не им харесва, в случая го приемам като лична жертва, но като видях торбичка в Лукойл, два пъти по-малка, от супер тънка материя и с цена 20 стотинки, защото е "разграждаща" се и е от "дегрален", ми стана тъжно за тази компания...

Честно казано, ако бях фактор в Лукойл, щях много, ама много да се срамувам!

От: Деграленови торбички?

Е, ти пък от какво си възмутен? От това, че използваме едни от най-трайните материали за едни от най-нетрайните изделия? Или, че с тази плътност по-малка от на водата се носи около повърхността й, като в световния океан на дълбочина няколко десетки метра теглово отдавна е повече от фитопланктона?

Няма страшно, важното е да е евтино, пък нека вече океаните да са едно завършено бунище. Кви 7 ст., кви 20... Аз в Тихия океан работа нямам...

Коментар

Твърдиш, че и "деграленовите", каквото и да означава това търговско наименование, също са си си проблемен боклук?

Кажи го с човешки термини..

Коментар

Говоря за полиетиленовите. С тях работата отдавна е изтървана. Навремето, като ме пращаха до Плодизеленчук-а, ми даваха една здрава торба от плат с плостмасови дръжки, която още стои в килера и не е мръднала. Единствените пликове бяха хартиени лез дръжки. След това стана една...

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение

Честно казано, ако бях фактор в Лукойл, щях много, ама много да се срамувам!
          Лукойл най малко имат интерес от въвеждане на дегрален или къквито и да било заместители на полиетилена по простата причина че те произвеждат концентратите от който се прави .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

И полиетиленовите, и деграленовите торбички струват доста под 1ст. От друга страна, май ЕС въведе мода или изискване за продажбите на тези чудеса. Почти навсякъде ми искат 5..15 стотинки за тях. Аз пък съм упорит и не купувам, когато изобщо мога.

Къде са едновремешните мрежести торбички, ...

Коментар

Че дегралена е начин за заобикаляне на екологичните изисквания, не за опазване на природата, е известно на всички които го произвеждат.

Ако има възможност аз да решавам, ще задължа всички да ПРОДАВАТ тия торбички поне по 5 лева парчето и ако някой си купи, събраните парици да отидат за събиране и рециклиране на тая пластмасова гадост.
              Това е единствения шанс на изтормозената ни природа. Не, че осраното ще се въстанови, ама все е нещо
              Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
              Вальо. О888 557Ч7Ч
              Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                Че дегралена е начин за заобикаляне на екологичните изисквания, не за опазване на природата, е известно на всички които го произвеждат.

Ако има възможност аз да решавам, ще задължа всички да ПРОДАВАТ тия торбички поне по 5 лева парчето и ако някой си купи, събраните парици да отидат за събиране и рециклиране на тая пластмасова гадост.
                Това е единствения шанс на изтормозената ни природа. Не, че осраното ще се въстанови, ама все е нещо
                Вальо, на торбичките пише, че се разграждат за две години. Може и да са се изхвърлили със срока, но хайде нека и да е четири години-пак е по-добре от другите неубиваемите.
                Освен ако не лъжат, ама не биха се осмелили мисля.

За петте лева и аз съм ЗА.

като излязоха тези торбички бях решил да направя един опит-да заровя една такава в земята, да сложа една на слънце и дъжд(естествено-подсигурена срещу издухване от вятъра), и преиодично да снимам какво се е получило с разграждането, и да направя тема тук със съответните снимки, ама пусти мързел... Май ще се наканя.
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Както се казва в един всеизвестен израз: "За каквото и да ви говорят, става дума за пари". И в този случай е така.
                  Ето и дискусията, протекла във форума по въпроса преди около година: Още една петиция: против полимерните торбички.
                  proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
                  NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
                  Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                    на торбичките пише....... бях решил да направя един опит-да заровя една такава в земята,.....
                    Ти какво искаш да пише?
                    При 'определени условия' се разграждат....заровени не се разграждат
                    Докато спазват технологията бива някак ама......в България сме все пак.
                    Произведени са пак от петрол и си е пак полиетилен.

Има някаква идея но е далече от мрежата на баба.
                    Вальо. О888 557Ч7Ч
                    Silverado 1.3 i

Коментар

Първоначално публикуван от drukman Преглед на мнение
                      Ти какво искаш да пише?
                      Нали надписа го чете цяла България? Та си мислех, че няма да са толкова нагли с лъжите.
                      Сега бръкнах в торбичката с торбичките, и извадих една от "дегрален". Цитирам точно какво е написано:

"Тази торбичка е изработена от новия материал "DSGRALEN-H" и се разгражда в природата за 24 месеца, което е над 100 пъти по-бързо от разграждането на обикновените полиетиленови торбички. Изхвърляйте отпадъците само на определените за това места!"
                      Отдолу е даден сайта на дегрален, ама няма да го дам като линк, че пак ще ме накажат...

Та може ли някой да каже за колко време се разгражда "обикновения" полиетилен в природата?
                      И извинявайте за въпроса, може и да е глупав, ама материала за "обикновените" торбички не е ли полистирол? Спомням си, че като малък съм си играл с такъв материал, и той силно шумулеше, също като торбичките. А като чуя "полиетилен" се сещам за най-обикновен найлон.
                      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                        ....."DSGRALEN-H" и се разгражда в природата за 24 месеца, което е над 100 пъти по-бързо от разграждането на обикновените полиетиленови торбички.

Та може ли някой да каже за колко време се разгражда "обикновения" полиетилен в природата?

Как точно го премериха това "100" може да отговори само някой политик..

Ми....200 години бе Коле. Не можеш ли да смяташ? Хората са го засичали...
                        Вальо. О888 557Ч7Ч
                        Silverado 1.3 i

Коментар

Полистиролът не става за торбички, а е и по-скъп. От материала nylon правят само конци, торбички - не.

Признавам, че не зная какво е деграленът, но това за разграждането на полиетилена за 20-200-2000 години е майтап. НЯМА мислим срок, в който подобни вещества се разграждат до използваеми за природата съставки, ако не са изложени на пряка слънчева светлина. А на пряка слънчева светлина се разлага почти всичко, знаем го по трудния начин.

Коментар

Не се разграждат торбичките или поне не така, както се очаква. Материалът започва да се рони на малки парченца, така че трудно се събира. А тези парченца сигурно ще изкарат и 200 години, кой знае.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X