Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За ВЕЦ и още ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ и всички почитатели

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За ВЕЦ и още ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ и всички почитатели

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    ...или обратното. Нищо чудно в сенките под огледалата или фотоволтаиците да се наместят някои гадинки в повече, отколкото по други места в пустинята.

Тамошните организми си се чувстват прекрасно при тамошните условия и всъщност "под сенките" ще им е терсене. Под сенките, ако евентуално се наместят някакви други, то отново говорим за нарушаване на равновесието!
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
      Аз доколкото разбирам тази тема е за хората , които се занимават с производство или строителство на енергиини източници от сферата на т.нар. "зелена енергия" , а не :" За и против на алтернативните енергийни източници". Очевидно нещата пак се размиват .
      Темата /така поне е обявена в заглавието/, е за "почитателите", производителите са добавка, макар и още в заглавният пост.
      Лично за себеси съм убеден, че понятието "зелена енергия" е безсмислица, така че я разбирам като: "По-щадящите природата алтернативи" - е на тези алтернативи и аз съм почитател! Само че при нашите условия, тези "мини ВЕЦ" са един много тежащ на природата вариант. ВЕЦ щадят природата може би в Норвегия...

Коментар

Нали знаете,че другото име на тази енергия е "Алтернативна".Не забравяйте,че всички изкопаеми са ограничени.Някой повече,други по-малко.Какво ще правим тогава?

Коментар

Първоначално публикуван от Явор(dorzi) Преглед на мнение
          Нали знаете,че другото име на тази енергия е "Алтернативна".Не забравяйте,че всички изкопаеми са ограничени.Някой повече,други по-малко.Какво ще правим тогава?

Историята описва стотици войни за изкопаеми горива. Предстоят войните за водни ресурси. Междувпрочем в Близкия Изток /а и не само/ те вече се случват...

Коментар

ОК , щом в този дух ще се води дискусията , тогава да попитам природозащитниците нещо конкретно : Понеже в една друга тема се спомена , че всичко незапочнато от бат`Бойко било лошо : с какво "Цанков камък" вреди на природата , или там е изключение и хидроенергийния възел е в унисон с природата
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

ОК , щом в този дух ще се води дискусията , тогава да попитам природозащитниците нещо конкретно : Понеже в една друга тема се спомена , че всичко незапочнато от бат`Бойко било лошо : с какво "Цанков камък" вреди на природата , или там е изключение и хидроенергийния възел е в унисон с природата
              Аз не видях някой да казва че проекта "Цанков камък" е лош като такъв. Лоши са далаверите покрай него. Лош е и момента, в който са правени.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Аз не видях някой да казва че проекта "Цанков камък" е лош като такъв. Лоши са далаверите покрай него. Лош е и момента, в който са правени.
                С други думи : той с нищо не нарушава екоравновесието и си е в унисон с природата ?

.... продължавам да чакам отговор.
                Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Ми той този проект не е природно явление, така че "унисон" си е непостижимо положение. Какво конкретно имаш предвид, задавайки въпроса - не мога да гадая. Сигурно /със сигурност/ може да се отчете не само един аспект като фактор за ущърб на природата.
                  Всичко е в баланса, погоре в темата има снимки на унищожени реки от "ВЕЦ-чета", които най-вероятно не са в състояние да обезпечат собственото си потребление...

Коментар

С други думи : той с нищо не нарушава екоравновесието и си е в унисон с природата ?
                    Със сигурност с нещо го нарушава. Няма човешка дейност, дето да не го нарушава. Каскадата обаче си е там, и със и без конкретния проект. В тоя смисъл, най-добре да си се изгради докрай, както е замислен. Само дето не е ясно кога би могло да стане това.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Със сигурност с нещо го нарушава. Няма човешка дейност, дето да не го нарушава. Каскадата обаче си е там, и със и без конкретния проект. В тоя смисъл, най-добре да си се изгради докрай, както е замислен. Само дето не е ясно кога би могло да стане това.
                      А в тоя смисъл защо да не се изграждат малките ВЕЦ , дето са двайсе и трийсе пъти по-маломощни от Цанков камък , за които иде реч в темата?

Коментар

А в тоя смисъл защо да не се изграждат малките ВЕЦ , дето са двайсе и трийсе пъти по-маломощни от Цанков камък , за които иде реч в темата?
                        Защото просто се изграждат "с връзки". Точно както 2/3 от хотелите наляво-надясно.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          Ми той този проект не е природно явление, така че "унисон" си е непостижимо положение. Какво конкретно имаш предвид, задавайки въпроса - не мога да гадая. Сигурно /със сигурност/ може да се отчете не само един аспект като фактор за ущърб на природата.
                          Всичко е в баланса, погоре в темата има снимки на унищожени реки от "ВЕЦ-чета", които най-вероятно не са в състояние да обезпечат собственото си потребление...
                          Конкретно имам предвид следното : Още от втория пост се почна : унищожение на природата , безразборно строителство , вода няма ...като притурка : строителство с връзки .. само за пране на пари не чух .
                          Сякаш в утвърдените големи кюмюрджииници , дето кадят навред нещата са тип-топ и няма ни корупция , ни тровене на природата , а кюмюра е един безкраен източник на топлина .
                          Нямам нищо против еко-движенията , но някъде трябва да има разумна линия когато се говори за "за" и "против".

Иначе въпреки че колегата е турил цветисто заглавие , в първия си пост е конкретизирал тематиката до хората , занимаващи се професионално с тези неща . Друг е въпроса дали някой ще си признае с какво се занимава , колко печели и ред други откровения .
                          Впрочем , гледам че с първия си пост се изчерпва и участието му до тук .

Коментар

... но някъде трябва да има разумна линия ...

Точно това е най-важното, общо взето, във всяко мнение от темата съм го казал по някакъв начин!
                            Не съм някакво "неохипи", дори си мисля, че голяма част от екоактивистите не са наясно със себеси и нямат понятие от смисъла на каузата си /доколкото и такава са формулирали/.
                            Човекът, който публикува тук снимки, май също не е от категорията на "лумпенпримитивистите", а осъщестесвяването на контрол май му се явява служебно задължение.
                            Кюмюра не е неизчерпаем източник, строго погледнато и термоядрения синтез не е с неизчерпаем потенциал, но човечеството от друга страна не може без експлоатация на наличните ресурси.
                            Та пак стигнахме до баланса!!!
                            А автора на темата може би наистина е очаквал друго развитие, съответно, настоящето не му харесва и като следствие - не пише. Това си е негова работа, но в края на краищата, ако има какво да каже и изобщо, становище: То начина, по който разговора се развива, не би трябвало да е фактор!

Коментар

Конкретно имам предвид следното : Още от втория пост се почна : унищожение на природата , безразборно строителство , вода няма ...като притурка : строителство с връзки .. само за пране на пари не чух .
                              E ти като гледаш снимките да не виждаш светлото бъдеще ...
                              Не съм еколог нито пък някъв контролен орган. Карам каяк в бързи води и съм един от 20-ната човека които се завират по деретата в Бг и виждат местните велможи и бивши министърчета как слагат турбина която не може и едно село да захрани но за сметка на това унищожават 20 километра природа.
                              Да вода наистина няма !!!
                              ето ти списък с 30-на реки в които водата се вдига напролет и повече нищо не остава. Можеш да го ползваш ако се чудиш къде да сложиш някоя много ефективна и важна турбина. Знаеш ли че на Кресненчани са им сложили Вец на източника за питейна вода ...сега пият масло ...ако има като им спрът така водата някъде и местните не могат да си поливат градините ..а те това работят
                              http://whitewater-bg.org/information/rivers
                              В конкретния случай с Давитсковска река в момента е пълноводие и в нея текат цееели 3 кубика ... за къде стига това точно, че ни ми е ясно. Да не говорим че е пресушена и живота в нея е прекъснат.
                              Никой не държи сметка на тия хора ефективни ли са им турбините и има ли смисъл от тях. Разбирам да нямаме ток та държавата да толерира подобни неща ...ама не е така.
                              Цанков Камък е стар проект и за съжаление е изпълнен. Сега си запалете колите и отидете на Дяволският мост под гр. Ардино и после ми кажете кое е по-важно. Някой с голямото лоби да стане още по-богат или такива като нас да изплакнат окото през уикенда. Ще залеят и тоя каньон и така докато не дойде време в което няма къде да отидем ...

Коментар

Първоначално публикуван от bliss-stick Преглед на мнение
                                E ти като гледаш снимките да не виждаш светлото бъдеще ...
                                .......виждат местните велможи и бивши министърчета как слагат турбина която не може и едно село да захрани но за сметка на това унищожават 20 километра природа....

В конкретния случай с Давитсковска река в момента е пълноводие и в нея текат цееели 3 кубика ... за къде стига това точно, че ни ми е ясно. ..... Разбирам да нямаме ток та държавата да толерира подобни неща ...ама не е така.
                                ...
                                Е това е твоята гледна точка . Ама има и друг поглед върху нещата .

Първо: Естествено , че има и други източници на ток . Само че освен за днес , трябва да гледаме и в перспектива от 20-30 до 50 г.... когато бъдещето не само че няма да е светло , а ще е доста тъмно. Затова се търси баланс. Според мен ако политиците са ни далновидни , трябва да заключат всички находища на кюмюр примерно . Защото отровата от този вид топлина е доста по-жестока от прокопаването на 100 тунела за вода. И да внасяме източници от вън ( на приемлива цена ) , докато можем . А когато спре кранчето , тогава да отворим нашите находища . До тогава ше има технологии , които намаляват вредните емисии .
                                Второ : Специално за водата във ВЕЦ: Тя така и така си тече . Това че ще мине по тунел и излиза на повърхността не значи че от там се изпарява в космоса . Тя си е част от кръговрата . За разлика от ТЕЦ-овете примерно. Апокалипсиса , който описваш с "20 км. унищожена природа" не го разбирам . Най-дългото трасе , което съм виждал ( и изпълнявал ) за централа с мощност 4 МВ е 2.5 км. тунел , след което водата си поема по коритото на реката . В този участък не виждам поради липсата на вода ( макар че то пак си тече макар и слабо) ,как ще стане пясъчна пустиня ?! Е що да не се използва ?
                                Трето : 3 кубика вода наистина стигат да се окъпеш . Но 3 кубика вода в секунда , вече се нарича дебит . И е достатъчен за производство на 3-4 МВч електроенергия . Какво може да се захрани от това в селото - сам смятай. На всичко отгоре за всяка централа има оценка за ОВОС , задължително се изграждат рибни проходи и т.н. Все пак съобразяване с допустимо нарушение на ландшафта има.Жалко наистина че в такъв участък не може да си пуснеш каяка . Още по-жалко е ако си решил от Бели искър да стигнеш през Дунав до Черно море без да излизаш от водата.
                                Четвърто : За съжаление браузърите ми не щат да отворят линка , който си дал , та не мога да видя в тези реки има ли изградени ВЕЦ-ове . Но вече опираме до финансовата страна на проектите . Сигурно има и проекти , които са ей така . Но ти ако имаш примерно 5 милиона , ще ги вложиш ли в нещо , в което няма възвръщаемост ? Нали за това се прави проучване за годишния дебит . Никой не е казал ,че тази централа трябва да работи на 100% през 365 дни от годината .
                                Ако е икономически неизгодно , кой е луд да строи ?! А това дали са "местни велможи " или от къде идват и накъде отиват парите е съвсем друга работа . По тази логика трябва да затворим и АЕЦ-а и Нефтохим. Само че вечер дядо Тричко като се прибере от нивата ( където е насадил 50 кила картофи) , иска да си пусне лампите и да гледа телевизия . И мърмори ако няма ток.
                                Е пълно щастие няма !!!
                                И не на последно място : Както се спомена някъде в началото , в близките години съгласно европейските директиви добива на електроенергия у нас от алтернативни източници трябва да стигне 16% от общия. И щом сме се хванали на хорото - трябва да играем . Вярно че с българския манталитет , първата ни реакция е : "Е@ете си майката! " , ама вече видяхме какво стана с подобно мислене : Вместо да получаваме пари от Европа , които ни се полагат , стигнахме до парадокса да сме донори на Европа с по 1 милиард лева годишно !
                                Еми тогава да излезем от еврозоната , а ? И да им кажем " Майната ви ! " и да си пуснем старите блокове в Козлодуй !
                                Нещата не са само черно и бяло и не са толкова прости ....

ПС. Може много да се каже и за ветрогенераторите , но доста претрупах поста.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X