Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За ВЕЦ и още ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ и всички почитатели

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За ВЕЦ и още ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ и всички почитатели

Реших да пусна тази тема с цел да обединя всички занимаващи се със ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ както и всички собственици на ВЕц и други алтернативни енерг. източници. Смятам, че темата ще бъде много полезна за обмяна на опит и информация. Моля всички, които пишат по темата да споделят с малко повече информация с какво се занимават в тази област.

До: За ВЕЦ и още ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ и всички почитатели

Аз се занимавам с това да преча на ВЕЦ-овете защото се строят безразборно и без никаква умисъл. В България няма вода за Вец и прогнозите са още повече да няма. Където е могло и е трябвало навремето са ги построили. Сега се правят за усвояване на средства и без никаква отговорност към природата. Това не е зелена енергия, това е убийство на единствения ни облик на нашата държава, природата която имаме ...

ето ви я вашата "зелена енергия" ... това е "озеленената" Давитковска река

ето и от Чепинска река зелена енергия ...там пък е на границата на Натура 2000

Да Ви питам на кой му трябва толкова ток и бетон....???
    А това чудо на природата Кресненския кмет го унищожи за "30 сребърника" пак със Вец.
    http://whitewater-bg.org/view/information/132
    Настоящия пък иска да прави района атрактивен за туристи. С какво обаче не ми е ясно
    Сжалявам и се извинявам за грубия тон но цяла година ходим по деретата и сме се нагледали на "зелена енергия"..

Коментар

Аз съм привърженик на зелената енергия, но не в този вид. Показвам ви, че има и добри практики и проекти. Този с тръбопровода в Севлиево за мен е еталонен. Поздравления за реализаторите му!
      А там където няма вода има слънце.
      Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от vaklyo Преглед на мнение
        А там където няма вода има слънце.
        И каква е цената на електрическата енергия от слънчевите батерии?

Коментар

А знаете ли кой плаща за "зелената енергия"?
          Потребителите.... и то всички.
          Има такса "зелена енергия" във всяка сметка за ток. За да се покрие загубата на енергото заради преференциалната изкупна цена.
          Според мен е по добре да се научим да не я разхищаваме.

А зелената енергия май ще се окаже не толкова зелена. В Норвегия, където духа и вали по много, баланса е на малък плюс. За България нещо ме съмнява да бъде така.
          I get High by going Down

Коментар

Първоначално публикуван от Ivanov Преглед на мнение
            И каква е цената на електрическата енергия от слънчевите батерии?
            При актуални цени за инвестиционни разходи себестойността в зависимост от редица технологични параметри е до 30 ст/kWh.
            Прогнозирайте колко ще струва електроенергията когато това влезе в сила:
            След 2013 г. се предвижда значително поскъпване и ограничаване на производството на електроенергия от конвенционалните ТЕЦ поради влизане в сила на Директива 2009/28/ЕО за ограничаване на емисиите на парникови газове

Сега в условия на криза когото всички цени падат, пазарите се сриват, потреблението намалява ДКЕВР говорят за увеличение на цената, а какво ще стане след 2013!?
            Зелената енергия естествено я плащаме потребителите. Плащаме и хонорара на "видни консултанти", и за разни изкопи в Белене и Цанков Камък и кой знае още на колко места.
            Както е споменал skitnik само с ВЕИ трудно ще задоволим енергийните си нужди, трябва ни и добра енергийна ефективност. За това моят призив е: Внедрявайте и потребявайте ВЕИ, но и пестете енергията! Дано снощи се угасили лампите!

Коментар

При актуални цени за инвестиционни разходи себестойността в зависимост от редица технологични параметри е до 30 ст/kWh.
              Прогнозирайте колко ще струва електроенергията когато това влезе в сила:

Сега в условия на криза когото всички цени падат, пазарите се сриват, потреблението намалява ДКЕВР говорят за увеличение на цената, а какво ще стане след 2013!?
              Зелената енергия естествено я плащаме потребителите. Плащаме и хонорара на "видни консултанти", и за разни изкопи в Белене и Цанков Камък и кой знае още на колко места.
              Както е споменал skitnik само с ВЕИ трудно ще задоволим енергийните си нужди, трябва ни и добра енергийна ефективност. За това моят призив е: Внедрявайте и потребявайте ВЕИ, но и пестете енергията! Дано снощи се угасили лампите!
              После ми разправяйте чв АЕЦ Белене не бил нужен...
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Нужна ли ни е тази енергия или само си унищожаваме и загрозяваме природата?А и народът какво печели каквото и да се прави тока се го дигатВ други държави внасят ток и е по евтин от тука а ние произвеждаме а го плащаме скъпо и пре скъпо.Егати енергийния тигър
                К мирной жизни не пригоден.
                Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

После ми разправяйте чв АЕЦ Белене не бил нужен...
                  Спомнете си как се промени цената на петролните продукти у нас когато от нива 130 $/барел рухна до 60-70. Според мен същото ни очаква и с Белене. Кой ще ни доставя ядреното гориво, на каква цена, къде ще се съхранява и т.н. Те не могат да фиксират и определят сравнително точно инвестиционните разходи а ние се опитваме да умуваме каква би била себестойността на енергията.
                  Нужна ли ни е тази енергия или само си унищожаваме и загрозяваме природата?
                  Нямаме петрол, нямаме газ, нямаме уран, въглищата май също са на изчерпване а дори да не са ще се ограничи използването им. Ами тогава на къде? Как да сме енергийно независими?
                  Не само заради екологията, а и заради това ни е необходим нов източник. При ВЕИ този проблем не съществува - вятъра си вее, водата си тече, слънцето си грее. Но тук корпоративния интерес пак излиза на преден план, пренебрегвайки обществения и за това виждаме такива проекти като на първите снимки.

Коментар

Това за 30-те стотинки серизоно ли го мислете

Запознайте се решенията на ДКЕВР за цените, на които се изкупува електроенергията, произвеждана от фотоволтаици

И тогава пишете пак

П.П. Все повече информации сочат, че ВЕИ-тата са новия балон.

Коментар

Приемам поучителния тон, но все пак да отбележа, че има известна разлика между себестойност и продажна (в случая изкупна) цена. Разликата е печалбата.
                      С последното решение на ДКЕВР относно определяне на цените на ел.енергията се запознах точно преди около година. Сега съм запознат проекто решението за тази година, което предстои да се приеме към началото на другия месец. Надявам се това да ми дава право да пиша по темата.
                      Колкото до балонизирането.....съгласен съм до някъде, но кажете ми друг продукт който по закон задължително се изкупува в пълен обем и то в продължение на 25 години. Лошото за инвеститорите е, че законите ги променят по няколко пъти в годината. Но това пък донякъде дава възможност на всеки потребител да стане и производител. Аз точно това бих искал да видя - ако не пълно то поне частично задоволяване на собственото потребление и липса на монопол.

Коментар

Нямаме петрол, нямаме газ, нямаме уран, въглищата май също са на изчерпване а дори да не са ще се ограничи използването им.
                        За урана не си прав!
                        За мен истината е в ядрената енергетика. Нови блокове на площадката на съществуващата централа, защото цялата инфраструктура е готова. При последната ми командировка в АЕЦ Козлодуй ми казаха, че преди години СА ВИЖДАЛИ готов проект за 7-ми и 8-ми блок.
                        Но очевидно на някои кръгове не им е изгодно да построят евтини блокове...."нема лапаница".
                        Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Проекта е нужен на една малка група от хора с много големи възможности. За тях той е голям актив, за всички останали е един огромен пасив.
                          Пасив е във вида си в момента. Тук не споря. Казвам че по принцип ни е нужна мощност, или поне ще ни е нужна след време. Това че конкретния проект, както и Цанков Камък, са опорочени от мошенически истории още преди да се построят, е съвсем друг въпрос. Говорим дали ни трябват по принцип като проекти, а не дали конкретното изпълнение е читаво, или не.

Дай алтернатива, когато се наложи ограничаване на TEЦ-овете. Вода нямаме достатъчно. Вятър - също. Слънце - пак не много. Значи внасяме. От кого, и на каква цена? А и всеки изходящ от страната ни паричен поток от такава величина, трябва да се компенсира с входящ такъв.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Околните балкански държави как се оправят без АЕЦи и без да са енергиини тигри „проскубани“па тока им по евтин и ядене и всеА при нас е сбъркан чипа ама тотално.Просто нашата прекрасна родина нещо като рай на земята ако я сравним със Скандинавия изглежда трябва да се очисти от население което не желае да работи и тука да дойдат хора които знаят какво искат
                            К мирной жизни не пригоден.
                            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Говорим дали ни трябват по принцип като проекти, а не дали конкретното изпълнение е читаво, или не.
                              Именно ...
                              Но точно тук нещата се разделят на две отделни теми. Цанков камък до колкото знам е започнат като проект още по Тошово време. Ако е така тогава е бил актуален. Изминаха над 20 години от промените (не само в Бг) и света се промени доста. За самото му реализиране държавата е дала доста. Един пък "консултант" взел 1,5 милиона лева (по слухове) да помогнел на проекта. Община Девин седи над 20 години без инфраструктура и без никакъв шанс за оправянето и. Ето тук е мизерията в целия случай защото няма кой да контролира процеса и да държи сметка на всички паразити около такива проекти. Сигурен съм че от подобни "услуги" като по-горната са изтекли средства с които е могло района да бъде облагороден.
                              Басейновите дирекции официално имат статистика която показва че следващите десетилетия водния ни ресурс ще намалее драстично.
                              Тогава защо се издават разрешителни за ВЕЦ ???
                              Типичен пример с Рилска река и притока и Илийна Река. На самата Рилска има изградени работещи стари държавни централи. Миналата година влезе проект за построяването на още такива (частни) ...що за безумие ?!? през 1 км. Вецове
                              Благоевградска бистрица ? Там вода има 2 седмици в годината. Видяхте снимките от Давитковска. Ако се отворят проектите и ревизират ще се окаже че 90 % от тях безсмислени и ненужни.
                              На Влахина река докато се спускахме попаднахме на участъци където склона е взривен и е паднал в каньона. Водата си беше намерила свой път през гората или от падналата маса се бяха образували 5 метрови насипни диги от трошляка. Водата преливаше над тях а част от нея се просмукваше отдолу. Ако в един момент се сринеше щеше да отнесе Е79, което е на изхода от каньона. Да де ама това може само ние да го видим ...
                              Веднага изпратихме екип на БТВ да пита собственика "дали не знае нещо" ...той пък бивш депутат и репортажа се потули...а след месец бяха слезли долу в дерето и изчистили насипите.
                              Влизаме в контакт с властите, те ни викат "прави сте, така е " и ни хвърлят прах в очите докато мине проекта.
                              В по-затънтените крайща местния велмож си бута баири и никой не му държи сметка. Ние като организация имаме доста инфо за състоянието на реките, но информацията която подаваме потъва в небитието...
                              Това обаче не ни отказва и искрено се надявам някой ден морала във властите да се събуди.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X