Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За ВЕЦ и още ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ и всички почитатели

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: За ВЕЦ и още ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ и всички почитатели

Тука има за уранодобива в България.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=98295
    Ако зависеше от мен, бих го дал на концесия. Все някой лев ще влезе!

Коментар

Искам да видя тоя,дето ще ми влезе в двора и ще ме пита какъв е тоя голям вентилатор върху висок метален стълб у нас...
      Ще има шутове и ефектно изгонване!
      Просто нямам парите,за да го купя и монтирам този ветрогенератор.
      другото,със законите,са шменти-капели/ББ/.
      Я да се хванем 100,200,триста и повече семейства ЕДНОВРЕМЕННО да ги поставим-да им видя тогаз еврейските мутри...

Коментар

Мнение на Венцислав Петров > Всъщност не ми е любопитно..., знам отговорът...
        Може! И има начин да стане, не и на сегашния етап. Но ще стане! Няма алтернатива на ядрения разпад за получаване на енергия в следващите 50-100 години.Малко повече инвестиции в сигурността и логистиката за да са спокойни разните лобита. А бъдешето е в синтеза. Но кога?

Коментар

Първоначално публикуван от Мещера Преглед на мнение
          Искам да видя тоя,дето ще ми влезе в двора и ще ме пита какъв е тоя голям вентилатор върху висок метален стълб у нас...
          Ще има шутове и ефектно изгонване!
          Просто нямам парите,за да го купя и монтирам този ветрогенератор.
          другото,със законите,са шменти-капели/ББ/.
          Я да се хванем 100,200,триста и повече семейства ЕДНОВРЕМЕННО да ги поставим-да им видя тогаз еврейските мутри...
          Всъщност това, дето ти е в двора, касае и съседите, пряко. Аз например не бих желал от високия стълб в двора на комшията ми постоянно да се чува шума от перката. Виж за електроволтаици например въпроса е съвсем друг. Ако ще и целия двор да си "постели" с такива, все ми е тая.

Мястото на перките е извън неселените места, според мен.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
            Колега не знам откъде знаеш, че нямаме уран, защото аз без да съм специалист по минно дело знам две три затворени уранови мини(затворени не заради изчерпване, а по политически причини). А от уроците по география за полезните изкопаеми си спомнам за няколко уранови находища.
            Говорейки за урана в България имах предвид възможността за да го използваме като ядрено гориво за АЕЦ, но както вече бе споменато от Венцислав Петров пътя от рудника до влизането на горивото в реактора е дълъг и труден. Изминават го само ядрените сили. Аз също не съм спец по ядрените технологии, но коментарите по темата ме накараха да прочета някои неща. Най интересното на което попаднах е това:
            http://uranium.tosmi.org/
            Разгледайте снимките и ще видите, че са по-ужасни и от тези за ВЕЦовете. Чудя се не е ли удачно тези терени да се използват за сметища!?

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Мястото на перките е извън неселените места, според мен.
              Наскоро четох за случай, при който козите на един животновъд със стопанство на някакъв остров започнали да умират. Оказало се че е от шума на ветрогенераторите. Не мога да цитирам източника - вече не си го спомням, но съм склонен да го приема за истина. За това и аз имам известни резерви към ветрогенераторите в урбанизираните територии, но, какво да кажем за бахрейнците и техния търговски център? Ако приемем, че разликата между лекарството и отровата е в дозата, то в случая всичко е въпрос на техническо или технологично решение.
              Прикачени файлове

Коментар

Когато един народ, даде на лаиците да дава мнение и взема решения по такива въпроси могат да се случат и по-ужасни неща. Пропуснатото ще го наваксват следващите поколения. Няма да сме ние! Сега е важно да духаме перката!

Коментар

Първоначално публикуван от rulin Преглед на мнение
                  Когато един народ, даде на лаиците да дава мнение и взема решения по такива въпроси могат да се случат и по-ужасни неща. Пропуснатото ще го наваксват следващите поколения. Няма да сме ние! Сега е важно да духаме перката!
                  Всички народи са в това положение... Единствената професия за която никъде не се изисква никаква квалификация по света е политик...
                  VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                    В България се намират не малка част от световните залежи на уран... Съвсем друг е обаче въпросът за неговият добив... Това вече съвсем не е лесна работа, изисква почти едно поколение време само за подготовка на кадри... Стартовата цена е минимум половин милиард евро...
                    Намират се или са се намирали?Баща ми се пенсионира в Редки Метали .Бачкаше в Бухово и на мините в Кътина.Та богатата руда отдавна е изкопана и към края си бачкаха май по навик.Верно беше държава в държавата.А колко са лъгали че работят към края.А този метод за добив където се твърди че е безвреден не съм съвсем съгласен.Докарват сярна киселина и наливат в сондажите тя поема урана и после я изпомпват и някакси го вадят от нея.Не може да не замърсява подземните води този начин.После пиеш от изворчета в планината и си мислиш колко е чиста водата а незнаеш колко са замърсени самите недра на балкана.

И за самата ликвидация .Не беше ликвидация а разграбване пладнешкоимам лични наблюдения само от Бухово Сеславци и Кътина посред бял ден си се товареше кой какво докопа.Там всичко се води влезло под земята и крайКви цигани кой ше ги пусне тамсамо свои хора имаха право да товарят.Началниците какво са взели не знам но щом обикновени работници влачеха с камиони много труд се хвърли да се бастиса предприятието.А колко медни проводници имаше в галериите може ли някой да каже тръби ламарина неръждавейка ужас.
                    Как ше го възстановят това ?Никога държавата беше наляла милиарди в тези мини и всичко се разграби и край
                    К мирной жизни не пригоден.
                    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от vaklyo Преглед на мнение
                      Наскоро четох за случай, при който козите на един животновъд със стопанство на някакъв остров започнали да умират. Оказало се че е от шума на ветрогенераторите. Не мога да цитирам източника - вече не си го спомням, но съм склонен да го приема за истина. За това и аз имам известни резерви към ветрогенераторите в урбанизираните територии, но, какво да кажем за бахрейнците и техния търговски център? Ако приемем, че разликата между лекарството и отровата е в дозата, то в случая всичко е въпрос на техническо или технологично решение.
                      Некадърни проектанти и инвеститори има навсякъде, готови за някой "зелен проект" да съсипят както природата, така и здравето на хората.
                      В Германия и Холандия са ми казвали, че от полетата с ветрогенератори всичко живо се е изнесло, а червеите и другите дребни животни, които не могат да бягат са измрели.
                      От друга страна, видях преди седмица в Египет, на север от Хургада, в пустинята огромно ветрогенераторно поле, захранващо много курорти по брега, чак до Суец. С електричеството се пречиства вода и се напояват градините около хотелите - така брега започва да се облагородява. Създава се препитание на много хора. Същевременно в пустинята генераторите не пречат почти на нищо.

Мисълта ми е - в България и в повечето страни от Европа, нямат място ветро, водо и други безмислици, които вредят на най-ценното ни - природата. Ядрена енергетика, използване на слънчева енергия, това е разумно да се развива. Но слънчева енергия не с китайски панели, а с прости топлообменници - вода, резервоари, термопомпи и др. които може да се произведат и у нас. За да има хляб за хората ни. За ядрената енергетика също трябва да се подготвят тукашни хора.
                      Show must go on!
                      LZ1VES

Коментар

Некадърни проектанти и инвеститори има навсякъде, готови за някой "зелен проект" да съсипят както природата, така и здравето на хората

Корпоративния интерес в повечето случаи минава като валяк през обществения, но това пък на какво прилича:
                        Инвестиционното предложение за изграждане на фотоволтаична централа, очертано в рамките на предложения ПУП – ПЗ е част от инвестиционна инициатива на община Разград за изграждане на фотоволтаичен парк за производство на електрическа енергия. Общата му площ е 380.794 дка, от които 239.999 дка земи от горски фонд, с начин на трайно ползване - Широколистна гора и 140.795 дка обработваеми площи, с начин на трайно ползване – Друг вид земеделска земя
                        Такива действия понякога ме отчайват. Как му хрумна на този "гений", че ако изсечем гората, продадем материала и от приходите на всеки пън сложим по един фотоволтаик, паричния поток ще се увеличи лавинообразно.
                        За това Веско сади повече за да има какво да секат, но да остане и за децата ни!

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                          ... Същевременно в пустинята генераторите не пречат почти на нищо...

На нас, родените и живеещи тук - в рая на земята, пустинята наистина ни изглежда като... Пустиня!
                          Само че тя съвсем не е лишена от своя си измъчен живот. Дори никой там не използва за нея нашето понятие - пустееща пустота.
                          Живота там е много "редичък", измъчен и крехък. Неговите възможности за регенерация са нищожни. Точно затова, безотговорното и пренебрежително отношение към него е многократно по-пагубно отколкото по нашите места!

"Зелена енергия" - кухо понятие, поредното залитане по някаква глупост, поднесена ни в парфюмирана опаковка и помпана от корпоративни интереси.

Черпенето на енергийни ресурси под каквато и да е форма представлява бъркане в механизма на природния баланс. Това обаче е неизбежно - важното е да се прави разумно и да не се разхищава за "семки и бонбонки". Това е истината: Ще впрегнем енрегията от термоядрения синтез, за да подгреем водата в басейна и да поддържаме оранжерия с тропически условия зад полярния кръг, а в същото време, няколко хиляди АЕЦ-а ще бичат, за да работят климатиците на Хаваите...
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Аз доколкото разбирам тази тема е за хората , които се занимават с производство или строителство на енергиини източници от сферата на т.нар. "зелена енергия" , а не :" За и против на алтернативните енергийни източници". Очевидно нещата пак се размиват .
                            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              На нас, родените и живеещи тук - в рая на земята, пустинята наистина ни изглежда като... Пустиня!
                              Само че тя съвсем не е лишена от своя си измъчен живот. Дори никой там не използва за нея нашето понятие - пустееща пустота.
                              Живота там е много "редичък", измъчен и крехък. Неговите възможности за регенерация са нищожни. Точно затова, безотговорното и пренебрежително отношение към него е многократно по-пагубно отколкото по нашите места!
                              ...или обратното. Нищо чудно в сенките под огледалата или фотоволтаиците да се наместят някои гадинки в повече, отколкото по други места в пустинята.

...ама, какво става с огледалата или панелите при една пясъчна буря? Дали няма да ги направи матови, например.

Изобщо, ние "лесното" сме на път да го изконсумираме. Трябва да овладеем по-трудното, ако искаме да имаме енергия като досега. Явно до момента не се справяме достатъчно добре.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                                "Зелена енергия" - кухо понятие, поредното залитане по някаква глупост, поднесена ни в парфюмирана опаковка и помпана от корпоративни интереси.
                                Да, затова пишем тук, и не всички сме съгласни с формулировката "зелена енергия".

Никой ВЕЦ не може да бъде "зелен", "зелената енергия" не е по подразбиране екологична, и аз поне не съм почитател.

Но във всички случаи трябва да сме много големи патриоти по отношение на собствената си природа. Да пазим зеленината и планината, защото скоро няма да има вода дори за пиене.
                                Show must go on!
                                LZ1VES

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X