Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Щъркелите дойдоха!! :)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Щъркелите дойдоха!! :)

Вчера видяхме доста голямо ято Щъркели над село Здравец до Варна - някои се рееха над селото а други държаха стабилен курс на север-северозапад.
    По стара традиция - свалихме Мартениците и ги турихме под камък.
    Като се затопли още ще погледнем какви бубулечки са се заселили под камъка...
    Честита Ви Пролет!
    Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

До: Щъркелите дойдоха!!

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
    Вчера видяхме доста голямо ято Щъркели над село Здравец до Варна - някои се рееха над селото а други държаха стабилен курс на север-северозапад.
    По стара традиция - свалихме Мартениците и ги турихме под камък.
    Като се затопли още ще погледнем какви бубулечки са се заселили под камъка...
    Честита Ви Пролет!
    Честита и на теб.

Тук си имам едно гнезденце, дето наглеждам като пътувам за вилата, ама преди 2 дни още ги нямаше. Иначе, нямат пропуск - всяка година по 2 малки.

Знаят гадинките кога да се върнат. Не им трябва прогноза. А и с тая влага жабоци ще има достатъчно.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Честита Ви Пролет!!
      Вчера ги мярнах щъркелите да прелитат над Марица. Лястовиците бяха тук още в края на февруари, а бадемите цъфнаха в началото на март.
      2010 CRF 250 R

Коментар

Тази традиция с мартениците под камък не я знаех. И какви буболечки е добре да се завъдят според поверието?

По нашия край ги връзваме на плодни дръвчета. Ама още не съм видяла щъркел.
        Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

честита пролет

Коментар

Честита пролет на щъркеловиждачите !
            При нас още ги няма, но съм оптимист. Ще дойдат. Всяка година идват.
            Тази земя, по която тъпча сега,
            тази земя, която пролетен вятър пробужда,
            тази земя – не е моя земя,
            тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Днес при нас (Панагюрище) видях един.Ще свалям мартениците

Коментар

Първоначално публикуван от Tontonella Преглед на мнение
                Тази традиция с мартениците под камък не я знаех. И какви буболечки е добре да се завъдят според поверието?

По нашия край ги връзваме на плодни дръвчета. Ама още не съм видяла щъркел.
                Аз също видях щъркели в неделя...търсиха си жабки,но не видях цъфнало дръвче.По традиция ги закачам на дръвче,ще се наложи да почакам малко
                Не казвай "Хоп" преди да си скочил

Коментар

Е, щом е пролет, да е честита! И аз днес излязох с мотора да търся щъркел но видях орел. Постояно си ги виждам около 1000та метра НВ.
                  А за мартениците знам и двете поверия. Едното е да се вържат на плодно дърво, за берекет/не е задължително да е цъфнало/'
                  А другото е, че се слагат под камък и като видиш лястовица вдигаш камъка и каквато гадинка е под него нещо означаваше, но съм забравил какво
                  Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                  0894328706

Коментар

Честита пролет на всички,хубаво е да виждаш как всичко се събужда отново.
                    Бъдете живи и здрави и мнооооого Берекет!
                    Kawasaki GTR 1400

Linked brakes are designed for heating your seat,go round a corner,touch your rear brake pedal mid lean,shit yourself......heated seat---simple!!!

Коментар

Като бях малка Баба ми и Дядо ми правеха мартеници и ги вързваха на всичко живо из двора - на коня, на най едрото агне и на няколко дръвчета , като в мартениците освен бял и червен конец слагаха и зелен, като всеки цвят се наричаше да е за здраве , за растеж, за сила..
                      За бубулечките и аз не се сещам точно - май мравките бяха за работливите .. ще съм благодарна ако някой знае да припомни...
                      Иначе пресукването на конеца и вързването на мартениците си е част от древната магия... както Баенето срещу уроки, клякането над сламата по Игнажден, боренето с яйца, принасянето в жертва на Овен или агне - както сега му викат - Курбан. Всички тези неща подкрепени с убеденоста на човека, че като направиш едно нещо - ще се случи друго добро нещо, дават спокойствието на човека, увереноста и вярата в живота.
                      Тези тайнства са се запазили и до днес защото Християнството (Прието по политически причини) не пасва напълно на нашата Българска същност. Соца и падането му отне Мерака на масата хора да вярват вече в каквото и да е . Съвремието е толкова опошляло че човек се чуди защо живее. Окичването на мартеници по цъфнали дърветата се наложи като начин да се отърве градският човек от Мартеницата си защото Щъркели из градовете не се виждат.
                      Аз винаги сама пресуквам Мартениците които вързвам на близките си .
                      Това да купя мартеница - произведена в Китай - Не го разбирам.
                      Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Миналия ден като се пребирах от град.Маджарово и минавах през едно с.Манастир, видях даже екип на телевизията " BTV " който го снимаха и спрях до тях да видя първия Щъркел за таз година. После в репортажа го излъчиха!
                        А, до колкото свалянето на мартеничките и криенето пот камък, преди години видях Щъркел и свалих мартеничките и си скрих мартеничката под един камък. И след около 3 4 месеца ми дойде на акъла че съм скрил мартеничка и реших да видя какво има под камъка. (нали говорят че можи да има паричка, нашите баби). И какво да видя дигъм камъка, гледам няма мартеничка само бубубубубубулечки. Къде ли е отишла мартеничката, незнам.
                        Преди 4 5 месеца реших да дигна камъка и какво да видя Мартеничката беше там, направо се учидих и не можах да повярвам, дано сега като си сваля всички мартенички да не се получи тоя ФОКУС.
                        Поздрави.

Коментар

Още в неделя....
                          Дано да е на берекет.
                          Прикачени файлове
                          Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                            Още в неделя....
                            Дано да е на берекет.
                            Дано, дано да е на берекет.

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                              Още в неделя....
                              Дано да е на берекет.
                              Първият берекет е през март. Понеже е студено, щъркелите носят по един, рядко по два берекета в малък чаршаф.

Вторият берекет е след шест месеца през октомври. Внимателно разгръщате листата на зелките. Дано да имате късмет!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X