Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Достойна ли е за уважение природата извън резерватите?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Достойна ли е за уважение природата извън резерватите?

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Никакъв не е проблемът. Както няма никакъв проблем из София да се движиш пеша или с велосипед. Ти да не би да използваш кола?
    Хе, хе! От 9 (девет) години ходя на работа и се връщам от работа или пеша или с колело. По километража на колелото са 3.4 км. Всеки ден, при всякави метеорологични условия. А не ми е проблем нито да ползвам градски транспорт (трамваят спира на 100 м. от нас и на 50 м. от месторабтата ми), нито кола (е тук ще имам проблем с паркирането).
    Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
      Хе, хе! От 9 (девет) години ходя на работа и се връщам от работа или пеша или с колело. По километража на колелото са 3.4 км. Всеки ден, при всякави метеорологични условия. А не ми е проблем нито да ползвам градски транспорт (трамваят спира на 100 м. от нас и на 50 м. от месторабтата ми), нито кола (е тук ще имам проблем с паркирането).
      Чудесно! Остава и от ските да се откажеш, както и да избягваш да караш байк по туристическите пътеки. Пък и от покупка на джип ще е добре да се откажеш.
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Явно не знаете на какво е заприличал Врачанският балкан за да разберете за какво ви говоря
        Каквато и машина да използвам за движение сред природата, най-приятно си остава ходенето пеш...

Коментар

Първоначално публикуван от Niki 76 Преглед на мнение
          .......
          Разбира се, че е достойна
          И аз се старая да не ровя извън пътя. Не се дразня като теб от тези, които имат какво да доказват/ на себе си най-вече/, стига да си оберат следите от върховите постижения. Любител-пешеходец и велосипедист съм /не професионалист като Чарли/ и мога ли да стигна пеш или с колело - правя го. Но пусто време - все не стига. За мен удоволствието от видяното е по-голямо от това, че съм успял да накарам желЕзото да мине през нищото. Пък и знам пътища, които ще озорят доста ентусиасти
          Нека всеки сам да си избира забавленията и като изкачи "Еверест"-а си, да забие знаме или да направи пейка, не да бодне пластмасова бирена бутилка

Коментар

Чудесно! Остава и от ските да се откажеш, както и да избягваш да караш байк по туристическите пътеки. Пък и от покупка на джип ще е добре да се откажеш.
            Не виждам причина да се откажа. Мисля, че има достатъчно условия да им се любувам без да оставам след мен разорана от диви прасета картофена нива. Ако прочетете отново темата ще видите, че само за това става въпрос.

Коментар

Явно не знаете на какво е заприличал Врачанският балкан за да разберете за какво ви говоря
              Еми ... за да те разберем - снимай . Даже снимай "лошите" ......
              Да видим какво толкова е развалено в тоя врачански балкан .......
              Аз развалям Родопския балкан и все по-красив ми се струва . Все по-хубав става , че вече над 20 години го мачкам и си другарувам с него . Даже ме изхранва доста добре ....... вместо да ми се обижда .
              А бе - гората и планината ни обича . Обичаме я и ние !
              Какво толкова се дразните , че взаимно се опознаваме .....
              По-добре днес нахранете един бездомник или едно сираче , вместо в тези трудни и студени времена да говорим за тревата .
              Живота е прекрасен , ако искаш да го видиш .

Коментар

Винаги съм мислил, че човекът е част от природата, независимо дали ходи в гората пеша, на кон, с джип, атв, пушка или тояга, или я изучава от Уики... Затова не разбирам какъв е точно проблемът в тази дискусия. Защото човекът, както и всички останали биоти, е част от хармонията, която наричаме Природа.
                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                  Винаги съм мислил, че човекът е част от природата, независимо дали ходи в гората пеша, на кон, с джип, атв, пушка или тояга, или я изучава от Уики... Затова не разбирам какъв е точно проблемът в тази дискусия. Защото човекът, както и всички останали биоти, е част от хармонията, която наричаме Природа.
                  Проблемът в тази дискусия е, че точно тази хармония, за която говорите, все повече се нарушава.
                  Трябва да се постигне някакво равновесие м/у "туриста и моториста"
                  Каквато и машина да използвам за движение сред природата, най-приятно си остава ходенето пеш...

Коментар

По-голямата част от Врачански балкан е част от Природен парк Врачански балкан. Има си дирекция във Враца и охрана. Сигнализирайте я за проблемите.
                    И кажете какво точно предлагате и как го виждате да се осъществи, това че има разорано извът пътя, го разбрахме. Но дотук нещо само констатираме мъгляви факти. И какво от това?
                    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Не виждам причина да се откажа. Мисля, че има достатъчно условия да им се любувам без да оставам след мен разорана от диви прасета картофена нива. Ако прочетете отново темата ще видите, че само за това става въпрос.
                      О, разбира се, че ще се любуваш с чиста съвест, защото някой друг е свършил мръсната работа вместо тебе. Изсякъл е много декари гора за да направи просеки за писти и лифтове, натрупал е хиляди тонове бетон за хотели и кръчми насред планината, а с хилядите тонове изкопана пръст е затрупал коритото на близката река.
                      Пък и ерозията по пистите не се вижда изпод снега. Така че ти наистина можеш да се пързаляш с кеф и да заемаш позата на загрижен природозащитник, търсейки сламката в очите на другите ...
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                        И кажете какво точно предлагате и как го виждате да се осъществи, това че има разорано извът пътя, го разбрахме. Но дотук нещо само констатираме мъгляви факти. И какво от това?
                        Някой от форума може да сподели опит... някой от разораващите ще прочете и ще му светне... да се види нагласата на общественото мнение... Все от някъде трябва да се почне.

Коментар

О, разбира се, че ще се любуваш с чиста съвест, защото някой друг е свършил мръсната работа вместо тебе. Изсякъл е много декари гора за да направи просеки за писти и лифтове, натрупал е хиляди тонове бетон за хотели и кръчми насред планината, а с хилядите тонове изкопана пръст е затрупал коритото на близката река.
                          Пък и ерозията по пистите не се вижда изпод снега. Така че ти наистина можеш да се пързаляш с кеф и да заемаш позата на загрижен природозащитник, търсейки сламката в очите на другите ...
                          Нямам представа по каква причина съм обект на иронично отношение от Ваша страна, г-н Модератор (макар да имам някои съмнения), още повече, че Вие на практика нямате никакво познание за цялостното ми отношение към екологичните въпроси. И за да не останете непросветен в тази област ще си позволя да Ви разясня. Първо:не вярвам, че вината за глобалното затопляне (до колкото има признаци за такова) се дължи основно на автомобилите. Вярвам обаче, че автомобилите имат значителен ефект върху чистотата на въздуха в градовете. Все пак основният принос за промяната във въздуха е на индустриалното производство и то в частност това на енергия от фосилни горива. Не мисля, обаче, че спирането на колите или на заводите, респективно ТЕЦ-овете, е възможна и логична стъпка. По-скоро усилията трябва да са насочени към оптимизиране на производството и употребата на енергия. Моят принос към това е ползването на енергоспестяващи уреди и минимизиране на употребата на автомобил (който в момента е 1000 кубиков бензинов Ярис, отговарящ на нормите за екологичност). Колкото до желанието ми да си закупя джип, и то по-специално ЛР Дискавъри, то по-скоро това е емоция, от колкото разумно решение и за това на този етап все още не съм предприел тази стъпка. И ако я предприема то последната причина, поради която ще купя такова превозно средство, е за да катеря Мусала с него. Нещата, които ме интересуват в един джип са възможността му да ме превози при необходимост по терен, който е неподходящ за лек автомобил и да има възможност да превозва значителен товар и обем, при минимални разходи. Колкото до велосипеда и ските – мисля, че коментарите са излишни, но е важно да кажа, че в Банско не ходя имено, заради начина, по който беше построено. Силно Ви препоръчвам да се научите да карате ски и колело, ако все още не можете.
                          Второ: По конкретната тема считам за необходимо да подчертая, че карането на превозно средство по начин, неразрешен в законодателството е или нарушение, или престъпление. Можете да се запознаете с конкретното законодателство по въпроса или да се консултирате със специалисти. Това от правна гледна точка. От гледна точка на екологията не мисля, че един джип може да направи сериозни и необратими поражения при излизането си извън пътя. По-скоро тук проблемите са от етично естество. Това обаче е въпрос на култура и възпитание и аз няма как да Ви го обясня.

Коментар

Нямам представа по каква причина съм обект на иронично отношение от Ваша страна, г-н Модератор (макар да имам някои съмнения), още повече, че Вие на практика нямате никакво познание за цялостното ми отношение към екологичните въпроси.
                            ...
                            Второ: По конкретната тема считам за необходимо да подчертая, че карането на превозно средство по начин, неразрешен в законодателството е или нарушение, или престъпление. Можете да се запознаете с конкретното законодателство по въпроса или да се консултирате със специалисти. Това от правна гледна точка. От гледна точка на екологията не мисля, че един джип може да направи сериозни и необратими поражения при излизането си извън пътя. По-скоро тук проблемите са от етично естество. Това обаче е въпрос на култура и възпитание и аз няма как да Ви го обясня.
                            Не че разбрах какво общо има модераторството, ама нейсе ...
                            Цялостното Ви отношение към екологичните въпроси няма как да познавам, г-н "утвърден участник", но поне мога да имам впечатления от изявите Ви в тази насока в този форум ...

Ще Ви бъда благодарен, ако цитирате конкретни текстове от нормативни документи, регламентиращи "карането на превозно средство" в контекста на конкретната тема.

А що се отнася до културата и възпитанието, в този форум все още се намираме известен брой прости и невъзпитани момчета, които караме джипки в гората. Ако това притеснява нежната Ви префинена душа, опасявам се, че проблемът е най-вече Ваш ...
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Колеги, дискусията излиза от добрия тон, пък и въобще от смисъла на темата, до колкото тя има такъв. Затова по-добре да е заключена, за да не стигаме до по-сериозни мерки. Когато някой има по-сериозна и конкретна идея, нека я сподели по-конкретно в нова тема.
                              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X