Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Достойна ли е за уважение природата извън резерватите?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Достойна ли е за уважение природата извън резерватите?

Трябва ли една местност да е резерват за да проявят някаква съобразителност водачите на високопроходими МПС и да не излизат от пътя (земния) оставяйки грозните си следи. От година и половина имам джип, не крия, че от начало и аз съм ровил поляни и гори, но с течение на времето забелязах някакво кофти чувство да ме обзема и напоследък се старая да не напускам прокараните вече пътища.
    Пускам темата тук защото тук са темите в които има най-много снимки на превъртащи гуми унищожаващи красиви гледки.
    Каквато и машина да използвам за движение сред природата, най-приятно си остава ходенето пеш...

До: Достойна ли е за уважение природата извън резерватите?

Мисля, че въздействието върху природата трябва да се ограничи до вече създадените пътища.
    Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Колкото и да спорите - еднозначно мнение няма да намерите .
      Всеки човек си има вътрешен усет за хармония , красота и самоучастие .
      Няма как да насадиш твоето чувство на мен или обратното .
      Има местности които посещавам с растения от забранените . Толкова вече са надделяли тези защитени растения , че ги намразвам . Там спират да растат гъби и други полезни ( но незащитени) растения и все едно ...... не с джип , ами със совалка си минал .
      За това съм против многоразбиращи специалисти да ми казват как да се държа в собствената територия , която те дори не подозират , че съществува. Много лесно на бюро се решава кое е на изчезване .
      Много лесно е да се напише забрана за това и онова .
      Мога да дам тъпи примери от Италия . Там трудно може да отидеш в някоя гора . Всичко е нечия територия и има табели и забрани .
      Ако сега не се усетим да се противопоставим на такива безумия - скоро нашите деца няма да могат да влезнат в гората .
      Гората , горските масиви трябва да си останат НАРОДНИ . Искам да мога да им се любувам спокойно и свободно .
      Възпитанието - това е друго нещо . Но е по-трудно . А както знаем - властимащите не обичат трудностите . И някой колеги клонят натам .
      Със забрани не се възпитава . Напротив !

Коментар

И в малко по груб стил:
        Мисля, че не е редно един "новоизлюпен природолюбител" видял излишни 3000 лв (и нагоре) да си купи зла машина и като види баирче (с едвам крепещи се по него тревички борещи се с ерозията) да пробва "аджаба" дали неговото МПС ще може да се качи!
        Каквато и машина да използвам за движение сред природата, най-приятно си остава ходенето пеш...

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
          Със забрани не се възпитава . Напротив !
          Дума не съм казал за забрани.
          Нямам против разходките с МПС до любимото място, но не и разораването на любимото място.

Коментар

Първоначално публикуван от Niki 76 Преглед на мнение
            И в малко по груб стил:
            Мисля, че не е редно един "новоизлюпен природолюбител" видял излишни 3000 лв (и нагоре) да си купи зла машина и като види баирче (с едвам крепещи се по него тревички борещи се с ерозията) да пробва "аджаба" дали неговото МПС ще може да се качи!
            Ако сте видяли някъде такъв пример - какво направихте ?
            Аз съм в гората и планината от 20 години и нагоре . Всеки ден , с малко изключения .
            До сега не съм видял разрушен склон , унищожена поляна или гора от джипове . Или от други возила - мотори , атв и т.н.
            За сметка на това съм виждал унищожени цели гори и склонове от ЗАКОННО добиване на дървен материал . А за горските пътища - пак ЗАКОННО колко са унищожени ......наистина си нямате представа .
            Примери - за какво са ви . И без това няма да ме разберете .
            Вие ходите в гората само за почивка - сборно 20 дни в годината .
            Аз ходя в гората 300 дни в годината . Дали говорим на един език ?
            И дали вие обичате повече от мен гората ( планината ) ?
            Но ако имате възможност бихте направили забрана , която ще важи за мен .
            АЗ съм против !
            И ето отговора на темата :
            Да достойна е за уважение природата извън резерватите .
            За това ходете по-често в тази природа ! Само така ще изградите правилно отношение към нея и други като вас .

П.С Пишем едновременно . Извинения !
            Повдигане на такава тема е първата крачка към забраните . Според мен .

Коментар

А какъв е проблемът да се ходи извън пътя пеша?
              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

До сега не съм видял разрушен склон , унищожена поляна или гора от джипове . Или от други возила - мотори , атв и т.н.
                На едно от любимите ми места някой с атв си беше "написал името"
                За сметка на това съм виждал унищожени цели гори и склонове от ЗАКОННО добиване на дървен материал . А за горските пътища - пак ЗАКОННО колко са унищожени ......наистина си нямате представа.
                Сърцето боли като видя такива места.
                Заради такава гола сеч дърварите са рязали в моя частна собственост за да могат да минат с камионите

Повдигане на такава тема е първата крачка към забраните . Според мен .
                Нямам за цел забрана.
                Малко уважение към обществото.

Коментар

То ако се разгледат компетентните органи по снимките с разходките може доста от нас да отнесат по някоя глоба, хипотетично казано. Има ни с регистрационните номера, как се кара и извън пътя и скоро се възмущавах на едни снимки, където се газеше през нива с 10-ина см пшеница, а отдоло 20 поста колко хубаво си си изкарали с поздравленията и т.н.
                  Не е въпрос до забрани, а до възпитание.
                  OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

И в малко по груб стил:
                    Аз затова,като видя тревички,спирам.Отивам със съответната апаратура и правя цялостни прегледи и изследвания,на въпросните болнави тревички.Лекувам ги,и ако е необходимо за подобряване на здравословното им състояние,ги премествам(по всички правила на ботаниката) на места с благоприятни условия за съществуването им.
                    След това внимателно проверявам и за семенца в почвата,за да не ги увредя по някакъв начин...
                    Едва,след като съм взел всички възможни мерки,известни на науката,за предпазването,на двете тревички,на ерозиралия хълм...се качвам на хувъркрафта и много внимателно преминавам(в случай че съм пропуснал някой охлюв или червей...).

И аз съм против самоцелните изпълнения,с цел доказване или просто излишно боксуване из ливадите,но това си е мое мнение-не го правя,но и не порицавам другите.Според мен това не вреди в голяма степен на природата-почвата не се замърсява,а тревичките паднали в боя,са твърде незначителна част,в сравнение с нарочно изтребените такива,по разораните ниви и полета...
                    Унищожаването на едни тревички,дава живот на други и така...
                    Природата издържа на твърде големи замърсители,какво остава за незначителното ровене из почвата,което не и вреди в никаква степен!

P.S.ОбъркАл си форума....
                    Ходенето пеша е полезно и препоръчително...но отварянето на такава тема в този форум,не е...
                    Че не ти е харесало,как някой ти е "съсипал" любимото място,си е личен проблем и няма много общо с опазването на природата,по принцип...На някой му харесва пък разорана нива,на друг пустинята му е драга...на трети,му харесват модерните архитектурни проекти...Свят широк-хора много...
                    Такъв,евентуален проблем,за природата,би бил просто треска...в сравнение с гредата на другите проблеми и замърсители...
                    И на мен не ми харесва,че имаш възможност да караш голям джип и ми замърсяваш въздуха(примерно),ама не се жалвам.А този вид замърсяване е много по-сериозно (и доказано в световен мащаб) от ровенето на почвата(било то,и на екзотични,живописни места).
                    Така че,виж гредата...,преди да сочиш треската....
                    Последно редактирано от cecoa1; 21-01-10, 15:24.
                    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

На едно от любимите ми места някой с атв си беше "написал името"

Сърцето боли като видя такива места.
                      Заради такава гола сеч дърварите са рязали в моя частна собственост за да могат да минат с камионите

Нямам за цел забрана.
                      Малко уважение към обществото.

Първото - и забрана да има - пак ще има гадове на колела !
                      Второто - това са истинските нарушители . Тях закона им дава права да нарушават . А наказват само такива като нас - невиновни и беззащитни от закон .
                      Третото - макар и благородни намерения чиновниците които не са стъпвали в гора ще намерят повод за да ви защитят интереса ( и темата , и гората ) със ЗАБРАНА . Те не знаят друг начин освен ТАКСА И ЗАБРАНА .
                      А аз ( и други колеги ) мразим забраните ! Това не ни прави престъпници или невъзпитани . Просто мразя забраните !

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                        И аз съм против самоцелните изпълнения,с цел доказване или просто излишно боксуване из ливадите,но това си е мое мнение-не го правя,но и не порицавам другите.Според мен това не вреди в голяма степен на природата-почвата не се замърсява,а тревичките паднали в боя,са твърде незначителна част,в сравнение с нарочно изтребените такива,по разораните ниви и полета...
                        Не казвам, че ще настъпи екологична катастрофа или ще се наруши някое равновесие.
                        Идеята ми беше, че редовно колеги от форума предупреждават при разходки в резервати да не се кара извън пътя... защо?!... защото и т.н.

Коментар

Да, достойна е за уважение природата. Отговарям на зададения въпрос.

Иначе темата от началото е обречена и безсмислена едни и същи неща са разисквани тук. Скоро и тази тема ще се заключи!!!

Коментар

... Идеята ми беше, че редовно колеги от форума предупреждават при разходки в резервати да не се кара извън пътя... защо?!...

Ами защото в резерватите обикновено е изрично забранено движението извън маркираните пътища и пътеки, дори и за пешеходните туристи. Като освен това обикновено има и един куп други изрични забрани, които не са в сила извън тях.

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                            А какъв е проблемът да се ходи извън пътя пеша?
                            Никакъв не е проблемът. Както няма никакъв проблем из София да се движиш пеша или с велосипед. Ти да не би да използваш кола?
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Какъв точно е смисъла идеята на теммата? Да не караме извън очертания път? Че за какъв оффроуд говорим тогава? Или да караме с мисъл за природата? Или да си откупуваме въглеродните емиси, садейки дръвчета и поддържйки паркове.
                              Защо пишем да не се кара извън пътя в парка? Защото някой с нужните знания е преценил, че точно тази екосистема е уникална и трябва да се пази, защото не може да се възстанови сама. И защо понякога няма проблем да караме извън пътя например в незащитена местност? Ами защото изораната трева след две седмици ще избуи още по висока и зелена, защото не е проблем екоситемата да се само възстановява и затова не е защитена. Куп въпроси и отговори има подобна тема, но моля, за да не се стига до заключване и наказания, да спзваме добрия тон, колкото и да сме на противоположното мнение.
                              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X