От известно време ми се върти из главата оборудване на апартамента с един соларен панел.
(с един колега от тук съм го дискутирал, но да знае, че още съм на етап уреждане на документите с имота
)
Та един мой познат ми сподели как си бил уредил кредит от Райфайзен за соларен панел и как после му възстановили 20% от сумата. Викам си "брях не мо'е да бъде, 20% са си 20%"
Към момента офертите за системата варират около 3000 лв. Начи 20% са си едни 600 лв, дето ми ги възстановяват! Звучи на пръв поглед прекрасно.
Проверявам в гъгъла и излиза това: http://www.reecl.org/bg/partbanks.php#
"Участващи български банки
В сътрудничество с български банки Програмата за енергийна ефективност в дома REECL предоставя потребителски кредити на българските домакинства, за да им помогне да пестят енергия и горива.
Българските банки, които участват в Програмата REECL, са:
* Българска пощенска банка
* Банка ДСК
* УниКредит Булбанк
* Обединена българска банка
* ПроКредит банк
* Райфайзен банка
"
След кратко проучване обаче и се получи следната рекапитулация:
-За кредит от 3000 лв за 1 година годишното оскъпяване (лихви) е 207 лв
-Такса нещо си - 45 лв
-такса 50 лв щото доходите ми не били от трудов договор, а от бизнес
- такса за месечно обслужване на сметка 4лв по 12 мес = 48 лв
----------------------------
Дотук за 1 година ще платя на банката 350 лв!
От онез 600 за мен реално остават 250!
И ако го погася предсрочно кредита - още 5% т.е. 150 лв такса и реално чистата ми полза е 100 лв!!!
И оказва се че т.нар. "Програмата REECL" която отпуска парите на въпросните банки, работи единствено и само с банки. Няма начин сам да си финансирам покупката и после на мен да ми възстановят 20%
В крайна сметка от въпросните 600 лв за мен реално остават 250. Другите 350 ги прибират банките. Т.е. 250 лв реално са 8% от 3000 лв.
Еми питам за чий х... да ходя да се моля на няк'ви банкери, за да получа реално 8% субсидия??? Другите 12% ги прибират банкери!
Ми нали 8% и сам мога да си ги получа от всеки един доставчик като се попазаря малко с него и ми намали с 8% цената!
Аман от глупави субсидии, които потъват в гушите на ненаяли се безхаберници!
(с един колега от тук съм го дискутирал, но да знае, че още съм на етап уреждане на документите с имота

Та един мой познат ми сподели как си бил уредил кредит от Райфайзен за соларен панел и как после му възстановили 20% от сумата. Викам си "брях не мо'е да бъде, 20% са си 20%"
Към момента офертите за системата варират около 3000 лв. Начи 20% са си едни 600 лв, дето ми ги възстановяват! Звучи на пръв поглед прекрасно.
Проверявам в гъгъла и излиза това: http://www.reecl.org/bg/partbanks.php#
"Участващи български банки
В сътрудничество с български банки Програмата за енергийна ефективност в дома REECL предоставя потребителски кредити на българските домакинства, за да им помогне да пестят енергия и горива.
Българските банки, които участват в Програмата REECL, са:
* Българска пощенска банка
* Банка ДСК
* УниКредит Булбанк
* Обединена българска банка
* ПроКредит банк
* Райфайзен банка
"
След кратко проучване обаче и се получи следната рекапитулация:
-За кредит от 3000 лв за 1 година годишното оскъпяване (лихви) е 207 лв
-Такса нещо си - 45 лв
-такса 50 лв щото доходите ми не били от трудов договор, а от бизнес
- такса за месечно обслужване на сметка 4лв по 12 мес = 48 лв
----------------------------
Дотук за 1 година ще платя на банката 350 лв!
От онез 600 за мен реално остават 250!
И ако го погася предсрочно кредита - още 5% т.е. 150 лв такса и реално чистата ми полза е 100 лв!!!
И оказва се че т.нар. "Програмата REECL" която отпуска парите на въпросните банки, работи единствено и само с банки. Няма начин сам да си финансирам покупката и после на мен да ми възстановят 20%
В крайна сметка от въпросните 600 лв за мен реално остават 250. Другите 350 ги прибират банките. Т.е. 250 лв реално са 8% от 3000 лв.
Еми питам за чий х... да ходя да се моля на няк'ви банкери, за да получа реално 8% субсидия??? Другите 12% ги прибират банкери!
Ми нали 8% и сам мога да си ги получа от всеки един доставчик като се попазаря малко с него и ми намали с 8% цената!
Аман от глупави субсидии, които потъват в гушите на ненаяли се безхаберници!
Коментар