Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кредит "Енергийна ефективност" или пълнене на гушата на нагли банки?!?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Кредит "Енергийна ефективност" или пълнене на гушата на нагли банки?!?

От известно време ми се върти из главата оборудване на апартамента с един соларен панел.
    (с един колега от тук съм го дискутирал, но да знае, че още съм на етап уреждане на документите с имота )

Та един мой познат ми сподели как си бил уредил кредит от Райфайзен за соларен панел и как после му възстановили 20% от сумата. Викам си "брях не мо'е да бъде, 20% са си 20%"
    Към момента офертите за системата варират около 3000 лв. Начи 20% са си едни 600 лв, дето ми ги възстановяват! Звучи на пръв поглед прекрасно.

Проверявам в гъгъла и излиза това: http://www.reecl.org/bg/partbanks.php#
    "Участващи български банки

В сътрудничество с български банки Програмата за енергийна ефективност в дома REECL предоставя потребителски кредити на българските домакинства, за да им помогне да пестят енергия и горива.

Българските банки, които участват в Програмата REECL, са:

* Българска пощенска банка
    * Банка ДСК
    * УниКредит Булбанк
    * Обединена българска банка
    * ПроКредит банк
    * Райфайзен банка
    "

След кратко проучване обаче и се получи следната рекапитулация:
    -За кредит от 3000 лв за 1 година годишното оскъпяване (лихви) е 207 лв
    -Такса нещо си - 45 лв
    -такса 50 лв щото доходите ми не били от трудов договор, а от бизнес
    - такса за месечно обслужване на сметка 4лв по 12 мес = 48 лв
    ----------------------------
    Дотук за 1 година ще платя на банката 350 лв!
    От онез 600 за мен реално остават 250!
    И ако го погася предсрочно кредита - още 5% т.е. 150 лв такса и реално чистата ми полза е 100 лв!!!

И оказва се че т.нар. "Програмата REECL" която отпуска парите на въпросните банки, работи единствено и само с банки. Няма начин сам да си финансирам покупката и после на мен да ми възстановят 20%

В крайна сметка от въпросните 600 лв за мен реално остават 250. Другите 350 ги прибират банките. Т.е. 250 лв реално са 8% от 3000 лв.
    Еми питам за чий х... да ходя да се моля на няк'ви банкери, за да получа реално 8% субсидия??? Другите 12% ги прибират банкери!
    Ми нали 8% и сам мога да си ги получа от всеки един доставчик като се попазаря малко с него и ми намали с 8% цената!

Аман от глупави субсидии, които потъват в гушите на ненаяли се безхаберници!
    Последно редактирано от zzlatev; 16-12-09, 15:33.

До: Кредит "Енергийна ефективност" или пълнене на гушата на нагли банки?!?

Все пак да попитам кварталния кръчмар дето Ви продава кебапчета от неизестен произход приготвени в супер мръсна среда с 100 % надценка какъв е?
    Ами бакалина със сиренето умито във вода с неизвестно съдържание?
    А да сте получили касова бележка за тези два забележителни продукта.

Банките са търговци като всички останали с една съвсем малка разлика - продават пари и приключват финансовата година в края на календарната година и освен, че си плащат всички данъци и осигуровки на служителите си подлежат на финансов одит от не какви да е одитори, на данъчни ревизии и на ревизии от Банков надзор на БНБ.
    Последно редактирано от zzlatev; 16-12-09, 15:34. Причина: отговор на вече редактирано мнение
    Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Ако имаш парите, само тогава става. Взимаш кредита и след 14 дни го връщаш. За частни лица много банки вече не искат такса погасяване, а според Кунева не може повече от 1%.
      В този случай печелиш 500лв.
      подаръци за мъже от FACOM
      промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от Михаил Преглед на мнение
        Все пак да попитам кварталния кръчмар дето Ви продава кебапчета от неизестен произход приготвени в супер мръсна среда с 100 % надценка какъв е?
        Ами бакалина със сиренето умито във вода с неизвестно съдържание?
        А да сте получили касова бележка за тези два забележителни продукта.

Банките са търговци като всички останали с една съвсем малка разлика - продават пари и приключват финансовата година в края на календарната година и освен, че си плащат всички данъци и осигуровки на служителите си подлежат на финансов одит от не какви да е одитори, на данъчни ревизии и на ревизии от Банков надзор на БНБ.

И ако условието да получа тази т.нар. "безвъзмездна финансова помощ" беше да платя комисионни на "кварталния кръчмар", тогава щях да пиша тук против кръчмари. Обаче в случая банки и банкери ми прибират 350 лв от 600-те лв "безвъзмездна финансова помощ".

Не е ли супер нагло, след като т.нар. "помощ" е предназначена за домакинствата, 60% от нея да потъва в банките???

В случая въпросните банки са само едни чекмеджета. Никакви усилия нямат за тези пари, само си ги тъпчат в гушите.

А относно 5% такса при предсрочно погасяване - в България явно сме по-друга Европа, защото все още си я има при всички банки.
        Последно редактирано от zzlatev; 16-12-09, 15:35.

Коментар

Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение
          ...
          След кратко проучване обаче и се получи следната рекапитулация:
          -За кредит от 3000 лв за 1 година годишното оскъпяване (лихви) е 207 лв
          -Такса нещо си - 45 лв
          -такса 50 лв щото доходите ми не били от трудов договор, а от бизнес
          - такса за месечно обслужване на сметка 4лв по 12 мес = 48 лв
          ----------------------------
          Дотук за 1 година ще платя на банката 350 лв!
          От онез 600 за мен реално остават 250!
          И ако го погася предсрочно кредита - още 5% т.е. 150 лв такса и реално чистата ми полза е 100 лв!!!...
          Сметката ти е неправилна.

... И ако условието да получа тази т.нар. "безвъзмездна финансова помощ" беше да платя комисионни на "кварталния кръчмар", тогава щях да пиша тук против кръчмари. Обаче в случая охранените и нагли банки и банкери ми прибират 350 лв от 600-те лв "безвъзмездна финансова помощ".
          Колега, 207лв. лихва на 3000 отдадени лева за период от 12 месеца си е абсолютно безвъзмездна помощ, повярвайте ми!

А относно 5% такса при предсрочно погасяване - в България явно сме по-друга Европа, защото все още си я има при всички банки.
          Тази такса отпадна за кредити за граждани сключени след 01.01.2009г. (цитирам датата по спомен). По решение на Парламента. Банките преценяват как да постъпят с откритите към тази дата кредити. Сила им дава това, че според ЗЗД (Закон за задълженията и договорите), подписаните с Вас клаузи в договора (а именно за налагане на такса за предсрочно погасяване, в случай на такова) е със силата на закон.
          Последно редактирано от zzlatev; 16-12-09, 15:36.

Коментар

щом парите са ти от бизнес, би ли споделил на колко купуваш стоките и каква надценка слагаш????? и после да ги сметнем и сравним на годишна база, м

щот за банките е ясно, отчетите са публични и що годе верни, та всеки може да види лихвения марж колко е.........

Коментар

Първоначално публикуван от Yaro Преглед на мнение
              Тази такса отпадна за кредити за граждани сключени след 01.01.2009г. (цитирам датата по спомен). По решение на Парламента. .
              Погледни тук: http://www.procreditbank.bg/main/bg/private.php?here=6
              в долната част на страницата си го пише черно на бяло: "Такса предсрочно погасяване 5% (мин. 50 лв.) еднократно върху дължимата сума"

http://rbb.bg/bg-BG/Private_Customer...ng/03_energie/
              Пише следното: "Комисиона за предсрочно погасяване - Тримесечния еквивалент на ГПР върху предсрочно погасената сума"

Това последното признавам си не можах да го разбера колко процента е, но се издразних, че от Прокредит спокойно си го обявяват за 5-те процента.

Коментар

Господин Петроф, язък за добрата репутация, с която се ползвате в този форум.
                Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                  щом парите са ти от бизнес, би ли споделил на колко купуваш стоките и каква надценка слагаш????? и после да ги сметнем и сравним на годишна база, м

щот за банките е ясно, отчетите са публични и що годе верни, та всеки може да види лихвения марж колко е.........
                  Много се дразня, когато някой започне да гледа в паничката на другия и да смята колко му е печалбата и пр. Щото и аз мога да погледна в паничката на банките и да посмятам как за моите 100 лв влог ми плащат 6 лв, а после моите 100 лв ги продават на някой друг за 12 лв лихва по кредит. Колко е тогава печалбата на банката? Ама хайде да не навлизаме в тая посока.

И пак ще повторя супер нагло е 60% от т.нар. "помощ", която е предназначена за домакинствата да потъва в банките!

Коментар

Моето виждане е, без да взимам страна в споровете, е че този вид кредити, основно са предназначени за да се опитат да се санират "панелките" и то като цели блокове. Там сумите стават други и съответно таксите се минимизират.
                    Иначе изолацията на отделен апартамент си е голямо набутване.

Коментар

Тук ще изкажа моето мнение по въпроса, което съм споделял и на друго място.

През последните няколко години оборудвах два апартамента (този, в който живеем със семейството ми и този на фактическата ми тъща ) с по 3 бр. климатици.
                      Единият проект беше финансиран чрез потребителски кредит в размер на 3500 лв. от хххххbank (няма да правя реклама на никоя), а другият - с цитирания кредит "Енергийна ефективност" в размер на 3307 лв. от друга банка.
                      И двата са със срок на погасяване от по 5 г.

По първия кредит, първоначално анюитетната ми вноска беше около 83 лв., като впоследствие беше едностранно увеличена на няколко стъпки, въведе се месечна такса за управление на сметката, а най-новото е - задължителна застраховка "живот и безработица". Така в момента трябва да плащам по 97 лв. месечно.

По втория кредит, анюитетната вноска не може и със стотинка да се промени, поради поетия ангажимент по REECL. Стои си 70,50 лв. от началото и до ден днешен (лихвения процент е константно = 10). Единствено банката е въвела за всички клиенти с разплащателни сметки месечна такса за обслужване на сметката от 4 лв. Отделно, при заплатени 3307 лв. за климатиците, т.нар. 20%-но връщане = 660 лв., което приспаднато от 920-те лева лихва, дължими върху отпуснатия кредит, правят остатък от около 260 лв. оскъпяване на климатиците за период от 5 години. Е, няма кой да ми даде 3300 лева днес и да чака да му давам постепенно за 5 години по малко пари и накрая да получи само 3560 лева. Така че, този кредит за мен ще се окаже поне с 50% по-изгоден от първия.

Друг е въпросът, че в случая банката си получава нейното от потребителя, пък той получава някаква компенсация по друга линия. Но, както се казва, от моята гледна точка 97 е повече от 75, т.е. кредитът "Енергийна ефективност" е предпочитаният от мен за финансиране на подобен род покупки.
                      proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
                      NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
                      Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Аз определено имам наблюдения от доста клиенти които си плащат изолацията с такъв кредит и са доволни. Ако използваш кредит и за изолация, и за дограма и за климатици спокойно може да вземеш около 10 хил. лв. за една година и да върнеш по-малко от 9... Това, ако не е изгодно здраве му кажи. А, че банката е на печалба... еми да са живи и здрави, нали не се "дразним като си гледаме в канчетата" - цитат...
                        Technical Rescue Direct - life lies in courage
                        http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Ключовият момент при този вид кредит е да направите цялостен ремонт (или ако е новострояща се сграда-да предвидите и включите всичко) - т.е. да го ползвате за дограма, парно, изолация и пр. Защото преди 2 години, когато го ползвахме за направата на парно това ми го казаха едва след като бяхме одобрени за кредита. Не мина и без разправии с инспекторите по повод одобряването ни, условията и пр., натовариха ни и с разни такси, падна голямо разкарване до банката и тел. разговори, и пр.
                          Освен това трябва добре да проучите фирмите които ще ви извършват услугата за която вземате кредита, понеже те също трябва да отговарят на определени условия и да попълнят част от документацията, а не всички могат/искат/имат лицензи и пр.
                          И още - тези 20% които се връщат са точно колкото е ДДС-то, което повечето фирми при поискване на фактура ви начисляват. Така, че спазарете се с изпълнителя като поискате фактура да не ви натоварят с 20% върху договорената цена, защото тогава упражнението се обезсмисля.
                          В крайна смета изводът (и съвета) ми е - ако имате пари или вариант да вземете отнякъде, да не ползвате услугите на банките - много тромава и дразнеща процедура беше.
                          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
                            В крайна смета изводът (и съвета) ми е - ако имате пари или вариант да вземете отнякъде, да не ползвате услугите на банките - много тромава и дразнеща процедура беше.
                            Именно, въпросната "помощ" е изцяло в полза на банките. От 20-те процента, те прибират 12%, за мен остава хипотетично 8%. Цялото упражнение е напълно безсмислено.

Коментар

Пълненето на гушите е едната страна на проблема
                              Примерът ми е с новострояща се къща. Заложена е 150мм топлоизолация , добра дограма със добър стъклопакет, топлоизолация на под и соларен панел. Гарантирах кредита със депозит на стойност хххххлв тъйкато кредита възлизаше на ххххххлв да речем. Очевадно съм имал пари да си купя всичко без кредит но исках да си взема въпросната помощ, която дава европейската банка . Бях предвидил и въпросните проценти лихва върху кредита и сумата на безвъзмездната помощ ,която очаквах да получа съставляваше 1/4 от сумата нужна ми за поставяне на съоражение за пречистване на отпадните води
                              Убеден съм че в селото няма за момента по нискоенергийна къща от гореспоменатата. Обаче трябвало да имам Акт 16 пък аз съм бил имал само Акт 15.И ето ти параграф 22- трябва да сложа дограма и всичко нужно зада получа акт 16 Как да стане, като искам кредит за да направя всичко това. В крайна сметка им обясних , че провалят добър проект (убеден съм ,че е такъв), но хората просто си го преместиха в другия крачол
                              P.S. Пак направих, каквото съм си наумил ,но защо ? Тези пари са само за това!!!
                              Последно редактирано от ba4odilqn; 11-02-10, 00:17. Причина: добавяне

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X