Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Безстопанственост и други проблеми пред туризма в Западните Родопи

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Безстопанственост и други проблеми пред туризма в Западните Родопи

Мнение на Dulen от тук http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...439#post918439

Уважаеми Дами и Господа,
    Да. много е ОК че е отворена нова тема, но на мнението съм че тази тема трябваше да засегне не само Васил Коларов ( Голям Беглик) а и другите родопски язовири. Поне когато пишем, да да си пишем по регионална проблема, щото същото е положение и на Широка Поляна и на Доспат, ... И до сега, на другата тема, писах по същият въпрос, но смятам че няма лошо и тук да напиша няколко думи. Имайте предвид че пиша основно за Беглиците, но едно и също е по всички родопски язовири.

Положение до сега:

- Положение на всички места където се събират хора за почивки и къмпинг е плачевно.
    Това се (по моето скромно мнение) дължи на липсва на закони и не отговорността ( чети: хора без основна култура! ) на почиващите. Поне 80% от почиващите идват в планина като за последно, цапат, разрушават, хвърлят и си заминават. Особено "ъукен туристи". До средата на август, все пак има добри и коректни хора, който почистват зад "прасета", но от средата на август па до край на сезона остават само "прасета", и техните "произведения" зимуват и чакат следващият сезон ( следващото лято) за да будат изчистени от първите който идват да почиват, или от някое организирано мероприятие ( каквито до сега липсваха).

- Стопаните са тотално неотговорни и са забравили за тези места.
    Пример: Смешно е (а и тъжно) да от Доспат до Ракитово или от Доспат до Батак НЯМА нито един контейнер в който могат да бъдат хвърлени отпадъци.
    - Количество на почиващите се постоянно увеличава.
    Всека година "население" на тези места става все по голямо. За съжаление не и по културно. Явно недостиг на парите докарва все повече хора на местата където "всичко е почти безплатно" и където могат да правят какво си искат. Всека година гледаме чудеса: идват хора с целите музикални уредби който не спират, с плазмени телевизори и булсат ком, генератори, ... Но това е май технологическа революция и няма как да е друго...

- Инфраструктура е в окаяно състояние.
    И ще става още по зле. В тези региони почти 6 месеца на година почти няма живот. Казвам го фигуративно, но на практика е так. Освен дърводобив, събиране на гъби и боровинки през лято - друго няма. Пътищата са ужасни и ремонтите са само козметични. Ако се така продължава до няколко години там ще може да се пристигне само с високо проходен джип или трактор...

-Природа в западните Родопи се унищожава систематично и безразборно.
    Тук искам да кажа че за това са най малко виновни туристи. Виновен е БИЗНЕС! Веднага давам аргументи:

* Що се разрешава рязане на дървета на огромни площи близко до пътища, за да е по лесно за транспорт, докато стотици (хиляди ) кубици дървета падат и гният (и пречат на растежа на другите дървета) на километър или два от пътища?
    * Кой разреши на циганйори да напарват огромни катуни на Малак Беглик, до Сърница, по пътя Сърница - Велинград, след като е ясно че около лагери унищожават всичко?
    * Кой контролира и разрешава изкупуване на боровинки събрани основно с "меча лапа", която унищожава всичко (скубе растение заедно с корените)?
    * Кой разрешава и защо, да се в тези региони организират масови мероприятия - тип Беглика Фест?

Въпрос още много, но има ли смисъл да ги задавам ...

Моето мнение за бъдеще на Западни Родопи е доста сиво и мрачно ... Язовир Батак, както и Доспат са вече станали строителни площадки. Колавов и Широка поляна заради по острият климат и зле пътища още останаха що-год непокътнати. Естествено, апетити растат ежедневно и това е нормално. Не съм идеалист и на ясно съм че и тези региони в един хубав момент ще станат "култивирани". Иска ми се само да станат КУЛТУРНО КУЛТИВИРАНИ а не БИЗНЕС КУЛТИВИРАНИ, щото разлика е голяма ...
    Последно редактирано от zzlatev; 17-11-09, 15:39.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

До: Безстопанственост и други проблеми пред туризма в Западните Родопи

Тодор Колев да изпее - Как ще ги стигнем.....Румънците. Изнервящо чисто.
    Прикачени файлове
    За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Абсолютно съгласен със Златев. За пръв път видях Доспат през далечната 1984 година. От тогава до сега мръсотията, простотията и всички възможни гадости, като бракониерство на всичко живо и диво ескалират. Въпросът е кой кого, природата или бивакуващите туземци. Местните нехаят, имах случка при която бяха готови да отсекат 30 м. борика за да свалят едно хвърчило на едно дете, едвам ги спрях. Местните не са за трепане, а не знам за какво. Все съм си мислил, че ако се направят едни - два къмпинга с цялата им инфраструктура и организация и се забрани къмпингуванета в останалита райони нещата някак си ще влезнат в ред. Местните могат да изкарат маса пари от организирания туризъм, на е по ледно да кърдисват гората и трепят живинките във водата и гората. Що ли? Кой ли ги управляваше през тези години?
      Не бързай ако искаш да стигнеш

Коментар

Първоначално публикуван от Михаил Преглед на мнение
        Абсолютно съгласен със Златев.
        Михаил, мнението не е мое, а на Дулен, аз само съм го цитирал тук като отправна точка на дискусията. Той дълги години бивакува в района през лятото и има преки наблюдения, а както личи и добри идеи. Затова и стартирах тази тема с неговия пост, който и е естествено и начало.
        LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Бивакувам, без родители( с приятели), по горите и морето от далечната 1972г.
          Преди това нашите ме водеха, ама това е за друга тема.
          Първо бяхме си намерили места из Пирин(Юлен) ама го вкараха в парка.
          Преместихме се в Рила(около Мъртвото езеро) и там стана "парк" , не че има алеи по които да минат 2-3гъбоберачи на ден, ама нейсе.
          От там та на Доспат. Вече демокрацията бе дошла и върнаха нещо на някои хора.
          Та от там на Г. Беглик. Над 1500м. малко хора идваха да плуват, ама започнаха и неплувци да идват.
          Както е тръгнало, май ще трябва да емигрирам.
          А ако питате за морето - в южните ни съседи е истината.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X