Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нашествие на туристи в Рила

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Нашествие на туристи в Рила

Aз бих го взривил тоя лифт. Израстнал съм в тази част на Рила и съм прекарал най-хубавите от младежките си години там , а сега като гледам как е о*рано и направо буца ми засяда в гърлото. Сърцето ме боли...
    Не се качвам с джипа дори до Паничище а те са направили магистрала до Езерата... Нямам думи!!!
    Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      E то хубаво да има санкция, ама кой да те види, че си захвърлил полиетиленови торби с пластмасови бутилки, кутии от цигари и т.н.) на 20 м. от табелата на резерват???
      Трябва да се започне отдалеч....и да се превърне във вторичен рефлекс, като кучето на Павлов. Хвърляш боклук = глоба, след няколко пъти проба-грешка свикваш с идеята, че където и да хвърлиш боклук-има глоба. И просто спираш да правиш боклуци.

Далеч съм от мисълта че обикновения англичанин,датчанин, италианец, французин дълбоко в себе си е възпитан в чистосърдечно уважение към планината, като се изключва възможността за наказание, даже напротив. Което важи не само за планината, даже обратното, чрез глоби навсякъде в нормалния живот, човек свиква да пази чисто дори на места на които е трудно да бъде забелязан.
      Per aspera ad astra.

Коментар

Не се заблуждавайте, ще живеем на чисто само, когато спрем да цапаме, никакви глоби няма да променят мисленето на хората. ...Както и никакви почиствания на този, или онзи язовир или друго...прасето си е свикнало с кочината...за жалост.

Коментар

Абе хора, не е виновен лифта! В Австрия, Италия, Швейцария и т.н. колко лифтове има не е истина! Ама е чисто, много чисто! Защо ли?
          יעבור
          «И това ще мине»

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
            Абе хора, не е виновен лифта! В Австрия, Италия, Швейцария и т.н. колко лифтове има не е истина! Ама е чисто, много чисто! Защо ли?
            Защото там хората знаят, че като съгрешат нещо ще поемат отговорност за действията си, а не като тук - всеки хвърля където и каквото му падне, както и прави каквото си поиска без да поема отговорност за постъпките си.

И да, трябва да има законови мерки и финансови санкции за нарушителите, защото след време ще стане така, че ще гледаме природата само на картинка, .

Коментар

Първоначално публикуван от TigerHunter Преглед на мнение
              Aз бих го взривил тоя лифт. Израстнал съм в тази част на Рила и съм прекарал най-хубавите от младежките си години там , а сега като гледам как е о*рано и направо буца ми засяда в гърлото. Сърцето ме боли...
              Не се качвам с джипа дори до Паничище а те са направили магистрала до Езерата... Нямам думи!!!
              И аз бих го взривил.
              Не се бях качвал две години и днес издивях.Отиде си хубавото местенце.
              Не са виновни хората -виновни са тези които са разрешили всичко това да се случи.
              Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                Само да отбележа, за да не се смесват нещата.
                В тези езера протичат естествени процеси и гниенето е предизвикано точно от тези водорасли.
                Много даже си се смесват.
                Представи си 1000 човека по едно и също време край езерото. Колко стъпкани треви и колко отронени бучки пръст влизат в него. Всичко това намалява драстично кислорода и процеса става необратим.
                А 2000 дъновисти ?
                А 3000 ?

Така че нещата не само се смесват, но и са безвъзвратно свързани за огромно съжаление.
                Извинете ме ако съм ви натъжил !
                Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 24-08-09, 11:35.
                Тази земя, по която тъпча сега,
                тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                тази земя – не е моя земя,
                тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Парите изядоха езерата,за жалос.За това вече не ходя там.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                    Не са виновни хората -виновни са тези които са разрешили всичко това да се случи.
                    И кой е виновен тогава за свинщината покрай пътищата и на паркингите покрай тях - торбички, отпадъци и т.н. и т.н.! Дайте тогава да взривим пътищата за да запазим природата! А можем и да взривим колите на тези които си изхвърлят торбичките с боклук от прозореца на колата!
                    Кой е виновен за мърсотията в парковете - да ги затворим с бодлива тел!
                    Кой е виновен за боклука покрай блоковете? Е тях не можем да ги взривим, къде ще живеем? Ама много хора си изхвърлят боклука от балкона! Да взривим балконите?
                    Повтарям се - не е въпроса в самия лифт! Въпроса е в поведението на хората и в липсата на санкции или на желание да бъдат прилагани тия санкции!
                    יעבור
                    «И това ще мине»

Коментар

На езерата в интерес на истината беше чисто ,за цялото време видях изхвърлена идна единствена пластвасова чашка ,но очевидно не е била изхвърлена сега ,беше доста ръзкъсана.

Но нашествието на хора точно унищожава природния феномен.На мене това ми е проблема.Не ми вадете думите от контекст.Разрешението да се направи този лифт.А културата си е култура и тя си върви със отделния човек.

Типично по нашенски ,някой направил се на тарикат за да си изкара парите или да си направи кефа- унищожава нещо общо.След време като разберат,че това нашествие наистина вреди ще забранят достъпа въобще до езерата.

Коментар

Е вчера посетих езерата,пеша от хижа "Вада" до "Долното езеро" и от там нагоре до "Сълзата".Трагично без да преувличавам.Не е проблема в многото "туристи",а те наистина са много,не е проблема и във възпитанието им за опазване на ПРИРОДАТА чиста,наистина проблема е в изключително лесния достъп до високите части на планината.Хората се качват на лифта,гледат картата,виждат едни 5 сантиметра,които трябва да преминат и очакват да видят "Езерата" и Рила в цялата им красота.
                        Уви ,чака ги голямо разочарование,ходенето си е доста и изисква елементарна подготовка,поне една по сериозна дрешка,добри и удобни обувки.Какво видях:деца по сандали по изкачването към "Окото",жени на висок ток или по чехли,мъже по сандали(снимал съм доста) и за облеклото няма да говоря.
                        Въпрос на време е да стане някоя беля и тогава да се замислят повече хора.
                        Иначе Рила си е страхотно красива и заслужава повече уважение и усилие да и се насладиш(в събота се качих до хижа "Скакавица" и от там до едноименния водопад и там наистина туристите се броят на пръсти).

Коментар

Към най-високият връх в света Евврест няма лифт, няма и туристи а само професионални планинари/алпинисти пък и там досега са събрали над 9 тона боклуци...всичко си е до човека.

Коментар

Аз мислех вчера да ти се обадя,ама докато се спуснем от Пионерска надолу и домочадието заспало.

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                              На езерата в интерес на истината беше чисто ,за цялото време видях изхвърлена идна единствена пластвасова чашка ,но очевидно не е била изхвърлена сега ,беше доста ръзкъсана.

Но нашествието на хора точно унищожава природния феномен.На мене това ми е проблема.Не ми вадете думите от контекст.Разрешението да се направи този лифт.А културата си е култура и тя си върви със отделния човек.

Типично по нашенски ,някой направил се на тарикат за да си изкара парите или да си направи кефа- унищожава нещо общо.След време като разберат,че това нашествие наистина вреди ще забранят достъпа въобще до езерата.
                              Аз мисля по същия начин.
                              Не че хората на езерата са мърляви. Не.
                              Но присъствието на тези огромни групи по едно и също време ще унищожи планината.
                              Никога в един и същи ден няма да се качат 500 джипа.
                              А с помощта на лифта могат да се качат доста повече хора.
                              А че всичко това се прави /имам впредвид лифта/ за пари, и то за много е повече от ясно.
                              Тази земя, по която тъпча сега,
                              тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                              тази земя – не е моя земя,
                              тази земя, простете, е чужда.

Коментар

С риск да се повторя:
                                Проблема е точно в многото "туристи".
                                Планината е място за туризъм, а не място за трошене на свободно време. Разходките - в Южния парк.
                                Аз поне очаквам като си завлека дебелия за*ник по баирите да намеря спокойствие, уединение, красиви гледки и това да ме разтовари, а не да се изчакваме по пътеките с народ за да се разминем все едно съм в МОЛ-а. Не ми е гот да срещам пияни и надрусани тинейджъри, "руси парцали" с токчета на 2000 м. нмв.

С мъка си спомням времената, когато карахме там ски и за целия веекенд бяхме по 40-50 човека в цялата местност. Идилийка.

Съжалявам ако съм бил краен, циничен, засегнал съм някой, или е прозвучало егоистично.
                                LZ1DWW

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X