Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво мислите за...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Какво мислите за...

    ...Джурасик парк?
    Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

  • #2
    Ака ми се...
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • #3
      Който не разбира, бърза да ака.
      Аз ще изчакам до втората част.
      А защо в екология?

      Коментар


      • #4
        Американци. Искат още и повече и сега и ново и ... Може пък да са прави, но малко смирение няма да им е излишно.

        Коментар


        • #5
          Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
          Има ли го някъде на български език?
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

          "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

          Коментар


          • #6
            Гугъл преведе почти идеално - Макс Ходак, президент и съосновател на Илон Мъск от Neuralink, написа в Туитър, че вече съществува достатъчно технология, за да изградите свой собствен Джурасик парк с генетично създадени същества.

            Според The ​​Hill, Hodak вярва, че около 15 години „отглеждане и инженерство“ биха били достатъчни, за да се създадат „супер екзотични видове“.

            Когато потребителите на мрежата отговориха на първоначалното му съобщение, Ходак отбеляза, че биологичното разнообразие е ценно. "Но защо спираме дотук? Защо не се опитаме по-умишлено да създадем ново разнообразие?"

            Във филмите за Джурасик парк учените проектират генетично модифицирани динозаври за тематичен парк, които излизат извън контрол.

            За да разберете повече: Neuralink ще проведе опити за мозъчен имплант при хора тази година, казва Илон Мъск

            Основана през 2017 г., Neuralink е невротехнологична компания, специализирана в разработването на мозъчно-компютърни интерфейси за борба с болести като Алцхаймер, деменция, парализа и наранявания на гръбначния мозък, наред с други.

            Коментар


            • #7
              Поне динозаврите ако се разбягат няма да стане като с вируса на китайците.

              Коментар


              • #8
                Нещата са много по-сериозни и много по-зловещи от колкото се представят и от колкото масово хората осъзнават към момента, за това и казах, че ми се ака, не исках да бъда груб да кажа насирам се от стах, това съвсем сериозно го пиша.

                И ще цитирам една много ерудирана млада дама (Irini Zikidis), по-долу:

                ...Много хора ме питат какви материали чета, за да коментирам тези теми. Много просто - пия вода от източника. Чета The World Economic Forum. Цялостната концепция на тази неолиберална доктрина е представена на страниците на Световния Икономически Форум. Четете го и вие - ще научите много. Ще видите как действа прозорецът на Овертон, как една идея първо се спуска като непопулярно мнение, което после започва да се дискутира от "експерти", докато бъде наложено като мейнстрийм. Ще видите как се варят жаби.
                Ако трябва да сумаризирам какво съм прочела на страниците на Световния Икономически Форум и какво стои зад джендър политиките и тяхната връзка с глобализацията, би звучало така:
                Ако досега, човекът и човешкото общество са се формирали като резултат от някакъв естествен еволюционен процес, в рамките на милиони години, то в наши дни е настъпил моментът, в който технологиите ни позволяват, дават ни правото и дори ни задължават да бъде направена следващата крачка. А именно - човекът да изземе функциите на природата (на Бога, според вярващите) и сам да започне да "твори" и направлява бъдещото развитие.
                За да бъде открит пътят към това развитие обаче, трябва да бъдат разрушени всички "атавистични" мисловни форми и структури, наследени от предходния период.
                Ето защо е тази координирана атака срещу старите ценности и представи, срещу старите идентичности, като започнеш от по-едрите - национална принадлежност, религиозна принадлежност, преминеш през семейството, като специфична дълбока структура стояща на пътя на "прогреса" и се спуснеш да сърцевината на проблема - "преосмислянето" изобщо на представата ни какво е човекът.
                За тях, всички тези неща са повече или по-малко изкуствено създадени "конструкти", а щом са такива, те могат да бъдат демонтирани и заменени с нови. Поватрям - за днешните леви семейството, християнската вяра и националната принадлежност са "изкуствени конструкти, които могат и трябва да бъдат изкоренени, в името на прогреса". Ако се гордеете с род и минало, ако сте християнин и обичате семейството си, то вие имате проблем. И те ще го решат.
                Всичко това можете да чуете във видеото и посланието на Световния Икономически Форум. И обърнете внимание на тези 53 000 дислайка спрямо 7 700 лайка на концепцията за The Great Reset. Каквото и да са замислили, то няма да се случи доброволно и без кръв.
                https://www.youtube.com/watch?v=8rAiTDQ-NVY
                Така изглежда широката философска рамка и вече вътре в нея се поместват отделните направления, отделните злободневни теми, които се дъвчат всеки божи ден от публиката, обикновено, без да бъде правена връзката между всички тях. Дали ще става дума за миграционни процеси, прогресистки изстъпления в стил cancel culture или някакви джендърни драми - всички те проправят пътя към "новия прекрасен свят". И се задават от страниците на Световния Икономически Форум.
                Ако направим опит да обобщим всичко това в едно изречение, използвайки само откритата информация, която ни е предоставена, можем смело да предположим, че сме се насочили към изграждането на глобален технологичен тоталитаризъм, съчетаващ в себе си форми от класическия фашизъм и комунизма.
                Вижте и идеята за четвъртата индустриална революция, развита от Клаус Шваб, която е неразделна част от големия ресет. Както са заявили от самия Световен Икономически Форум: "Ubiquitous, mobile supercomputing. Artificially-intelligent robots. Self-driving cars. Neuro-technological brain enhancements. Genetic editing. The evidence of dramatic change is all around us and it’s happening at exponential speed."
                И както е отговорил един читател: "Everyone should be absolutely terrified of this"

                Край на цитата.
                Бъдете живи и здрави!

                Коментар


                • BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  Аз не знам нито коя е Капка Тодорова нито Ирини, цитирах и подадох източника на цитата.

                  Силно ми е през дедовия кой какво може и не може да готви.

                  Но ми е много напреки на дедовия ти какви джендърски течения и идеи посяваш в този мъжкарски форум, тук дори и повечето дами са мъжки момичета, а ти се изхлузваш от всякакви опити за истински дебат с аргументи и само постваш по некой копи пейст все едно си ни месията и ни просвещаваш.

                  Искаш ли да застанеш с името си зад някой си твои мисли, виждания и твърдения или на вас платените соросоиди такива неща не са ви в джоб дискрипшъна?
                  Последно редактирано от BatGeorgeone; 09-04-21, 16:38.

                • NovemberCharlie
                  NovemberCharlie коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ццц, мъжки момичета, платени соросоиди, дебат, аргументи, джендърски течения... А бе ти да не си от Атака? Иначе си частично прав. Не съм месия ( все още )

                  Глей са. Дебат, в който да участвам с името си, няма проблем да водя. Когато има смисъл. Дебат с теб, съдейки какво публикуваш, няма смисъл. Например, в туй дето си го изпляскал отгоре, няма нито deductively solid and sound arguments нито inductively strong arguments. Какво има написах по-горе. С човек, който не прави тази елементарна разлика, няма какво да обсъждаме.

                • BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  Добре, разбирам мъжка приказка от теб трудно излиза, но поне един нормален дебат с аргументи искаш ли да опитаме да проведем?

                  В един дебат ще си проличи, кой прав и кой крив.

                  Като за начало може да започнем с уважение към опонента, след това може да оставим емоциите за известно време на страни и да сме точни, кратки, ясни и недвусмислени и да боравим предимно с аргументи, факти или ясно дефинирани лични виждания.

                  И после знаеш, как става, теза, контра теза, аргументи, и т.н. като една игра на тенис.

                  Способен ли си да заделиш малко ефирно време в тази посока?

                  Кой почва първи, аз предлагам ти, все пак това си е твоята тема, просто дай тон?

              • #9
                Давай да видим...
                Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

                Коментар


                • #10
                  Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                  ..за това и казах, че ми се ака, не исках да бъда груб да кажа насирам се от стах, това съвсем сериозно го пиша.. .
                  Аз само перифразирах култовото "Който не разбира, бърза да пикае!" на Жорето от "Оркестър без име", защото ми се стори уместно.

                  Коментар


                  • #11
                    Да започнем.

                    Преди всичко, нека си изясним някои основни постулати в областта на критическото мислене. За целта ще използвам тази книга:
                    An Introduction to Critical Thinking and Creativity: Think More, Think Better by J. Y. F. Lau.
                    Има десетки други, а и достатъчно приемливи канали в YouTube, които да ползваме, но тази е достатъчно добра.

                    Част 1

                    Нека първо да направим елементарен анализ на текста:


                    Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                    Нещата са много по-сериозни и много по-зловещи от колкото се представят и от колкото масово хората осъзнават към момента, за това и казах, че ми се ака, не исках да бъда груб да кажа насирам се от стах, това съвсем сериозно го пиша.

                    И ще цитирам една много ерудирана млада дама (Irini Zikidis), по-долу:

                    ...Много хора ме питат какви материали чета, за да коментирам тези теми. Много просто - пия вода от източника. Чета The World Economic Forum. Цялостната концепция на тази неолиберална доктрина е представена на страниците на Световния Икономически Форум. Четете го и вие - ще научите много. Ще видите как действа прозорецът на Овертон, как една идея първо се спуска като непопулярно мнение, което после започва да се дискутира от "експерти", докато бъде наложено като мейнстрийм. Ще видите как се варят жаби.
                    Ако трябва да сумаризирам какво съм прочела на страниците на Световния Икономически Форум и какво стои зад джендър политиките и тяхната връзка с глобализацията, би звучало така:
                    Ако досега, човекът и човешкото общество са се формирали като резултат от някакъв естествен еволюционен процес, в рамките на милиони години, то в наши дни е настъпил моментът, в който технологиите ни позволяват, дават ни правото и дори ни задължават да бъде направена следващата крачка. А именно - човекът да изземе функциите на природата (на Бога, според вярващите) и сам да започне да "твори" и направлява бъдещото развитие.
                    За да бъде открит пътят към това развитие обаче, трябва да бъдат разрушени всички "атавистични" мисловни форми и структури, наследени от предходния период.
                    Ето защо е тази координирана атака срещу старите ценности и представи, срещу старите идентичности, като започнеш от по-едрите - национална принадлежност, религиозна принадлежност, преминеш през семейството, като специфична дълбока структура стояща на пътя на "прогреса" и се спуснеш да сърцевината на проблема - "преосмислянето" изобщо на представата ни какво е човекът.
                    За тях, всички тези неща са повече или по-малко изкуствено създадени "конструкти", а щом са такива, те могат да бъдат демонтирани и заменени с нови. Поватрям - за днешните леви семейството, християнската вяра и националната принадлежност са "изкуствени конструкти, които могат и трябва да бъдат изкоренени, в името на прогреса". Ако се гордеете с род и минало, ако сте християнин и обичате семейството си, то вие имате проблем. И те ще го решат.
                    Всичко това можете да чуете във видеото и посланието на Световния Икономически Форум. И обърнете внимание на тези 53 000 дислайка спрямо 7 700 лайка на концепцията за The Great Reset. Каквото и да са замислили, то няма да се случи доброволно и без кръв.
                    https://www.youtube.com/watch?v=8rAiTDQ-NVY
                    Така изглежда широката философска рамка и вече вътре в нея се поместват отделните направления, отделните злободневни теми, които се дъвчат всеки божи ден от публиката, обикновено, без да бъде правена връзката между всички тях. Дали ще става дума за миграционни процеси, прогресистки изстъпления в стил cancel culture или някакви джендърни драми - всички те проправят пътя към "новия прекрасен свят". И се задават от страниците на Световния Икономически Форум.
                    Ако направим опит да обобщим всичко това в едно изречение, използвайки само откритата информация, която ни е предоставена, можем смело да предположим, че сме се насочили към изграждането на глобален технологичен тоталитаризъм, съчетаващ в себе си форми от класическия фашизъм и комунизма.
                    Вижте и идеята за четвъртата индустриална революция, развита от Клаус Шваб, която е неразделна част от големия ресет. Както са заявили от самия Световен Икономически Форум: "Ubiquitous, mobile supercomputing. Artificially-intelligent robots. Self-driving cars. Neuro-technological brain enhancements. Genetic editing. The evidence of dramatic change is all around us and it’s happening at exponential speed."
                    И както е отговорил един читател: "Everyone should be absolutely terrified of this"

                    Край на цитата.
                    Според Lau най лесният от практическа точка анализ включва честното отговаряне на следните четири въпроса:
                    • Какво означава това?
                    • Колко са примерите в подкрепа на твърдението и колко са възраженията?
                    • Защо твърдението е важно или полезно?
                    • Кои са другите възможности, които да вземем под внимание?
                    Ако искаш, опитай първо сам да отговориш на тези въпроси и тогава ще продължим. Препоръчвам ти да прилагаш въпросите за всяко изречение по отделно, и чак на края върху текста като цяло. Така ще изградиш умения.

                    Да започнем с първото изречение като пример:

                    Много хора ме питат какви материали чета, за да коментирам тези теми.
                    • Какво означава това? Това би трябвало да означава, че авторката е авторитет по темата и много хора се интересуват от начина, по който изгражда твърденията си.
                    • Колко са примерите в подкрепа на твърдението и колко са възраженията? Николко. Възможно е обаче да има контекст, който липсва в цитата.
                    • Защо твърдението е важно или полезно? Не е нито важно, нито полезно за четящия, а има за цел да създаде впечатление, че авторката е някакъв авторитет по темата.
                    • Кои са другите възможности, които да вземем под внимание? Възможно е никой да не я е питал какви материали чете.
                    От тук нататък си ти...
                    Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

                    Коментар


                    • BatGeorgeone
                      BatGeorgeone коментира
                      Редактиране на коментар
                      Харесвам началото и подхода.

                      Но нека не разискваме гъркинята, дреме ми за нея, хубава тема си подхванал с тия динозаври, ако искаш нека в тази посока продължим, за да има някаква полезност в публичен форум.

                      Аз твърдя, че идеята за Джурасик Парк е поредната стъпка за да смачка стереотипите в тази област където следващия етап ще е непобедимия или трудно победимия воин. Идеята за създаване на такъв зоопарк е интересна, грабва почти всеки но начина на реализирането и ще отвори редица кутии на Пандора, които аз твърдя, че никак не са с алтруистични подбуди започнатии замислени като процес и твърдя, че това ще донесе повече беди на човечеството от колкото позитиви. За да пусна първия аргумент в моята посока, ще кажа, че първи стъпки отдавна са направени, ядем ГМО продукти и бодем милиони хора с генетично модифицирани ваксини(не съм антиваксър, все пак съм дипломиран и практикувал медик).

                      Стига ли като за начало или не ти харесва посоката, ако искаш дай друг тон в нещо, което е интересно, актуално по темата и нека не се отплесваме много във философия, а в реалностите тук, сега и в близко бъдеще, за да има смисъл.

                    • NovemberCharlie
                      NovemberCharlie коментира
                      Редактиране на коментар
                      Ами добре. Искаш ли да вземеш първото изречение : ...идеята за Джурасик Парк е поредната стъпка за да смачка стереотипите в тази област където следващия етап ще е непобедимия или трудно победимия воин...? Пробвай да приложиш подхода по-горе към него. Още е рано да говорим за аргументи. Но ще стигнем и до тях. Преди това обаче има още теоретични постановки, които ще обсъдим по-късно. За сега нека пробваме с четирите въпроса. И, за да не се чудиш - продължение на доста време съм водил курсове по критическо ( някои още го наричат критично) мислене.

                    • BatGeorgeone
                      BatGeorgeone коментира
                      Редактиране на коментар
                      Супер, тъкмо ще се науча от някой много по-добър от мен в тази важна област, и то на аванта, дабъл уин

                  • #12
                    Преди да продължим (очевидно ентусиазмът у някой колеги да учат зависи от емоционалното им състояние) нека видим някои постановки, свързани с критическото мислене:

                    Какво е критическото мислене?
                    Разбиране на логическите връзки между различни идеи.
                    Формулиране на идеи лаконично и точно.
                    Идентифициране, изграждане и оценяване аргументи.
                    Оценка на плюсовете и минусите на дадено решение.
                    Оценка на доказателствата за и против дадена хипотеза.
                    Откриване на несъответствия и често срещаните грешки и заблуди в разсъжденията.
                    Систематичен анализ на проблемите.
                    Идентифициране на релевантността и значението на идеите.
                    Обосноваване на това, в което вярваме и на нашите убеждения.
                    Умение да се разбират и оценяват нечии мисловни умения.


                    Какво не е критическото мислене?
                    Критическото мислене не е критикуване или начин за конфронтация.
                    Критическото мислене не е лишаване от емоции.


                    Как да подобрим мисленето си?
                    Доброто критическо мислене е умение. Като цяло, за развитието на уменията са необходими три условия - изучаване на теорията, практика и приемане на правилните нагласи.



                    Теорията

                    Обяснете идеите ясно и систематично.
                    Използвайте дефиниции или други средства, за да изясните смисъла и да направите идеите по-точни.
                    Анализирайте и оценете аргументите.
                    Идентифицирайте логическите връзки и несъответствия.
                    Използвайте емпирични данни за тестване на теориите.
                    Използвайте теорията на вероятностите и статистиката.
                    Взимайте рационални решения.
                    Разгледайте типични грешки на разсъждения и психологическите особености, които могат да предизвикат такива грешки.


                    Практиката
                    Задайте си следните въпроси:
                    • Какво означава това?
                    • Колко са подкрепящите съображения и колко са възраженията?
                    • Защо твърдението е важно или полезно?
                    • Кои са другите възможности, които да вземем под внимание?

                    Отношение
                    Променете отношението си чрез:
                    • Независимост на мисълта;
                    • Възприемчивост;
                    • Хладнокръвност и безпристрастност;
                    • Аналитично отношение и размисъл.
                    Последно редактирано от NovemberCharlie; 10-01-22, 14:19.
                    Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

                    Коментар


                    • #13
                      Част 2

                      Да мислим и пишем ясно

                      Буквалното значение
                      Трябва да бъдете в състояние да идентифицирате буквалното значение на едно твърдение или дума и да я отличите от разговорното или преносното значение.
                      Например фразата "Обичам книги" означава, че човекът обича да чете, но строго погледнато това не е буквалното значение.


                      Обобщаването на идеи
                      За да представим идеите си ние трябва да сме сигурни, че можем да обясним идеите си ясно и систематично. Начинът за това е да свържем нашите идеи с други, вече познати идеи. Ето няколко метода за това.
                      • Дайте примери. Конкретните примери са добри за илюстриране на абстрактни понятия.
                      • Дайте определения. Чрез определенията може още по-добре да се разясни пълния смисъл на думата.
                      • Покажете последиците/ последствията

                      Разбирането на последиците от една теория ни позволява да видим нейното значение и да я свържем с други идеи.
                      • Сравнявайте и посочвайте разликите. Разбирането на нещо предполага да знаете по какво то се различава от други подобни неща. Също така, можете да обясните разликите между понятия като покажете, че те се прилагат в различни ситуации.
                      • Декомпозирайте. За да разберем как работи една сложна система, ние можем да разгледаме нейните отделни части и как те си взаимодействат една с друга. По същия начин можем да обясним по-ясно една идея, като я декомпозираме.


                      Пет правила за ясно писане и представяне
                      • Правило първо: Познавайте аудиторията си. Какво знае по темата публиката?, Какво очакват от вас?;
                      • Правило второ: Определете какво е Вашето основно съобщение и защо то е важно?;
                      • Правило трето: Организирайте идеите си;
                      • Правило четвърто: Изразявайте се просто и директно;
                      • Правило пето: Редактирайте, редактирайте, редактирайте…докато сте доволни от резултата:
                      Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

                      Коментар


                      • #14
                        Не, но забелЕзвам ник-а винаги като цъкна на “Какво Ново”.
                        От много време.
                        Ювал Харири не съм го чивал и нищо не мисля за него но веднъж цъкнах на раздела заради него.

                        Вероятно съществува заради Новембър Чарли.
                        Извинявам се, че цъкнах.
                        Враг усраине

                        Коментар


                        • Stbd
                          Stbd коментира
                          Редактиране на коментар
                          Когато някой много говори то е за да скрие нещо.

                        • Esper
                          Esper коментира
                          Редактиране на коментар
                          Да пък и на мен не ми пречи обичайно, нали не ми е у дОма.щ!
                          Явно обаче ще трябва да спра да ползвам и въпросният бутон.

                      • #15
                        Част 3


                        Дефиниции

                        Видове дефиниции
                        • Описателни. Значението на думата се дава чрез нейното описание с други думи, подобно на тълковния речник.
                        • Заместващи. Това са дефиниции, които придават ново, дори обратно значение на думите или термините. Често се случва при жаргонния език.
                        • Прецизиращи. Дава се допълнителна информация, за да се обясни значението.

                        Критерии за добри дефиниции
                        • Избягване на кръгови дефиниции. Помислете за определянето на времето като "количество, измерено чрез часовници или хронографи." Това определение е кръгово, защото ние не можем да обясним напълно какво са часовници и хронографи, без да ги приемем като инструменти, които измерват времето.
                        • Избягване на неяснота. Определенията трябва да избягват неясен и метафоричен език, доколкото е възможно.
                        • Избягване на убеждаващите определения. Определенията трябва също да избягват неподходящи емоционални внушения. Убеждаваща дефиниция е определение, което придава положителен или отрицателен емоционален смисъл на думата, какъвто тя няма.

                        Техники за дефиниране
                        • Чрез използване на синоними;
                        • Дефиниране чрез демонстриране;
                        • Дефиниране чрез родовата диференциация.При тази техника термините се групират на подобно на подредбата на живите същества в биологията. Например „вода“, „лед – замръзнала вода“,“пара – вода в газообразно състояние“, като тук родовият принцип започва от „вода“ и от там произтичат останалите дефиниции.
                        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X