Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Безобразие в природни паркове !

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Естествено че джиповете не пречат, всеки уважаващ себе си турист иска като се качи на лифта за да избяга от градската шумотевица отдолу под него да гърмят десетина джипа бълвайки дим и прахоляк та да се чудиш на лифт ли си се качил или на лентов транспортьор в открит рудник.
    Те западняците будали не са измислили лифтовете защото са екологично чисти, тихи и нанасят най малко вреда на природата, ами защото няма кой да ги светне че с джип на 30 години с продънен ауспух е в пъти по еко и яко. Те са прости джендъри, бае Ганя е ентелегент. Ма той пушека и прахоляка горе се разнася бе, горе е чисто, па и е някак си уютно, все едно си си в софето.
    Естествено че щом има прокаран път по него трябва да има колона джипове и пътя е все едно по него е минала танкова дивизия.
    То тука не става въпрос за забрани, паркове и нарушения а за манталитет.
    Едно говедо се качило на Езерата по сандали, друго говедо с мотор, трето говедо го мързи да работи и с раздрънкан джип гледа за 2 месеца да изкара някои лев, следващо говедо бракониерства в парка, и те така говедо до говедо.
    Ма бае Ганя е тарикат бе, мотора и джипа не ровят и без това рехавата растителност, дивеча се ражда бе нема проблеми, ще им плащаме данъци на шибаната държава да бе да!
    Тия дни на мода е Вихрен, говедата се качват, ама не разглеждат планината, мучи до горе, разперва ръце като статуята в Рио, снима се до табелата и пльосва снимката като гордо описва че е покорил върха.
     

    Коментар


    • #17
      Ам'чи кЪк - точно тъЙ трябва (както на клипчето) да сА застрои, х'асфалтира и бетонира, та да може "уважаващия себе си тОрист" удобно (по пантофи, на токчета, с диня под мишница, по къси гащи и т.н.) "да избяга от градската шумотевица"

      "Езерата" се съсипаниха единствено, именно от тия "уважаващи себе си тОристи"!
      /Както се ева мамата и на Централен Пирин в голяма степен (за щастие там, все пак нещата за сега са що годе в рамките на нормалното... - просто мащаба е по-голям и пораженията се поразмиват).
      Както (им се ще) да еват мамата и на централния Балкан/

      Едно място за да се опази, то на първо място не трябва да се прави НИКАКВА инфраструктура поощряваща и облекчаваща МАСОВИЯ туризъм!
      Никаква!
      / Много заслони, големи и много на брой хижи, и особено - строеж или наличие на лифт.
      Единствено допустима е лентовата маркировка (и зимна такава на ключовите места!) /




      Коментар


      • #18
        На филмчето няма бетон и асфалт - само дървени рампи. Пешеходни! Не си представям организация за по-щадящо все-пак посещаване. Едно ниво под тотална забрана за достъп.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

        Коментар


        • #19
          ".. всеки уважаващ себе си турист иска като се качи на лифта за да избяга от градската шумотевица ... "

          Верно?!?

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:19368.jpg
Прегледи:296
Размер:592.6 КБ
ID:6650265

          Екологично чистият лифт стоварва по 700 д / час горе в планината. Хиляди хора на ден. Жална и майка на околната среда!

          "Уважаващият себе си турист" си слага раничката на гърба и тепка нагоре пеша ...
          Ние не сме неутрални!

          Коментар


          • #20
            "Екологичен лифт" в по-по-горното мнение май беше сарказъм. Именно лифтът унищожи района, след даденият летящ старт от тълпите бели братя някъде в края на 90-те.
            Този лифт беше широко обсъждан, еколозите не случайно се противопоставят на строежа и използването му - незаконни, всъщност. Основната защитна теза да не бъде спрян беше осгуряването на справедливо равенство в достъпа до планините, за инвалиди и други хора в по-лошо физическо състояние. Което е глупост по няколко причини - последната, и първата по важност, че вече превъзнасяните шишковци и инвалиди с дадения им достъп просто няма какво да видят, защото унищожиха за години напред красивите пътеки, туфи трева и чистота. Така тази глупава логика беше оборена. За жалост на висока цена. В учебника по литература и в този по история това е именовано като Пирова победа. Варварска работа, членовете на тълпите протягат грабливи ръце и искат да докопат което хваща око, без да мислят дали така ще го унищожат.
            Джиповете как вредят? По-горе се написа. По пътя в Рила е нормално да тече годна за пиене вода. Където не тече, може да се сервира храна - толкова е чисто. Несъвместимо с "джипове".

            Коментар


            • #21
              Преди много години (повече от 25) като студент ходихме всяко лято (по 30-на дена) и прекарвахме на високото само на палатки над 2300-2400 метра.

              Тогава не че нямаше навалици около Рилските езера но хората бяха доста ограничени на високото по чисто транспортни причини.

              Единствения начин да качиш някой кашкавален турист беше или с уазката на хижарите (много рядко щото не им бе това бизнеса) или с катъри от хижа Вада (до няколко пъти на ден идваха по 3-4 туриста с куфарите).

              Бизнеса на хижа Вада беше платен паркинг за колите на кашкавалените туристи и катъри за превоза.


              Едно от тези далечни лета (на Пирин мисля) се запознах с възрастни туристи от Австрия.

              На въпроса защо идват тук като си имат таквиз райски високи и красиви планини отговора беше:

              "Имаме си ама до всеки връх се стига с влакче, лифт или автомобилен път, накъдето погледнеш тълпи хора и жици жици жици......."

              Land Rover Discovery II, V8 4.0
              VW Golf VI variant
              Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

              Коментар


              • #22
                Тия "колегите", под рилските езера нямат спирка - https://webcafe.bg/bulgaria/dzhipove...ite-ezera.html
                Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                Из "Златния телец"

                Коментар


                • sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Когато административното наказание е с пренебрежимо малка стойност спрямо ползите това се получава .

                • veskov
                  veskov коментира
                  Редактиране на коментар
                  Коментирано е многократно, получава се, когато не ги сбират. Единият имал глоби за 3хилки, местен, познавали го и на централно ниво и не го пипат. Познай ако еднократно му ги пишат какво ще вземат?

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X