Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой знае ли що за дърво е това?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Някой знае ли що за дърво е това?

Вчера ходихме до Вършец, и ето какво видях:

Беше нацъфтяло цялото. Страшно красива гледка. А точно такива цветове не бях виждал никога:

Някой знае ли какво е това дърво? Не се сетих да сложа до цвета нещо за сравнение на големината, но самия цвят е голям - по-голям от кибрит да речем, и цъфтят поотделно, в смисъл че цветовете не са на групи, а просто накацали като пилета по клоните.
    Прикачени файлове
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: Някой знае ли що за дърво е това?

Не е ли Лириодендрон.
    Високо и достолепно дърво с листа с интересна форма - наделени на четири с тъп връх. В края на сезона стават яркозлатисти. Цветовете започват да се появяват едва след около 25 години.

Коментар

Дървото е голямо, да. Дори доста голямо. Ако не бяха цветовете бих го сбъркал с топола, без да се заглеждам. Обаче и листата са му различни - като на снимката с цвета.

Във всеки случай, надявам се да радва гостите и жителите на Вършец още дълги години напред. Изглеждаше в прекрасно здраве, и съм много доволен че го хванах точно когато цъфти. Не знаех че по нашите ширини растат и такива красоти, още повече че Вършец е сравнително високо като надморска височина, май. Но до колкото знам климата и въздуха там са уникални. Във всеки случай е страшно спокойствие. Нищо особено като градче, обаче е много подходящо местенце за ден-два почивка от лудницата в големия град. Сигурно има и интересни маршрутчета из планините наоколо, но все не остава време да проверя.
      Последно редактирано от sparkybg; 25-05-09, 09:55.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        Дървото е голямо, да. Дори доста голямо. Ако не бяха цветовете бих го сбъркал с топола, без да се заглеждам. Обаче и листата са му различни - като на снимката с цвета.
        То затова и дървото е голямо,защото е доста старо на години.
        У нас в Силистра имахме дърво на моите години 35,Гинко билоба,и е доста голямо, и за тези години обаче не беше цъфтяло никога,а ни казаха,че цъфти след 35г.,но и така и не го дочакахме да цъфне,та и с това дърво,явно е доста старо,и за това е дошло времето да цъфне.
        А много ли дървета има от него там?

Коментар

Първоначално публикуван от Детелина 74 Преглед на мнение
          А много ли дървета има от него там?
          Не знам. За съжаление не обикаляхме много, понеже ни заваля дъжд. Друго обаче, освен това, не съм видял. Може и да има още из парка някъде.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Не знам. За съжаление не обикаляхме много, понеже ни заваля дъжд. Друго обаче, освен това, не съм видял. Може и да има още из парка някъде.
            А може би заради климата там и това дърво да е най подходящо да вирее и цъфти.
            Малко инфо за него-
            Популярно име: Лирово дърво
            Латинско име: Lirodendron tulipifera
            Произход: Северна Америка
            Бързорастящо дърво с височина до 30 м, кората е светлосива, гладка, при възрастните растения потъмнява и се напуква надлъжно.
            Клонките са червенокафяви, голи, листата са прости, 4-6-делни, дълги 7-12 см, с дълги дръжки.
            Цъфтеж: през май, след разлистването, с жълти цветове, със слаб аромат.
            Плодове: шишарковидни, с крилца.
            Температура: издържа до - 25 °C, -30 °C
            Място: слънчево.
            Почва: дълбока, плодородна, свежа.
            Размножаване: със семена, които се засяват през есента, веднага след обирането.
            Последно редактирано от Детелина 74; 25-05-09, 10:34.

Коментар

как ти се струва това? :
              http://en.wikipedia.org/wiki/Liriodendron_tulipifera
              - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
              - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                как ти се струва това? :
                http://en.wikipedia.org/wiki/Liriodendron_tulipifera
                Точно. И една колежка тука таман го намери. Било хАмериканско. Явно някой го е носил и посадил специално, че и грижи е полагал. И явно наистина във Вършец климата е подходящ. И в Кърджали имало едно такова.

Природата е велико нещо.

Коментар

Сетих се за това дърво,че така се казва,защото в Русе преди няколко месеца засадиха същото дърво пред общината.
                  Лиродендрон – символ на толерантността.

Коментар

а пък аз се зверих на цветната формула и изръчках половината магнолиеви никаква романтика

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                      а пък аз се зверих на цветната формула
                      Като имаш чук в ръката, всичко ти прилича на гвоздей...

Коментар

...У нас в Силистра имахме дърво на моите години 35,Гинко билоба,и е доста голямо, и за тези години обаче не беше цъфтяло никога,а ни казаха,че цъфти след 35г.,но и така и не го дочакахме да цъфне,та и с това дърво,явно е доста старо,и за това е дошло времето да цъфне...
                        ми то гинкото не цъфти особено зрелищно, може просто да сте го пропуснали сигурно е мъжко, значи цъфти така: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...iloba-male.JPG

Коментар

Русенските гинковци си цъфтят всяка година, но "цъфтят" е много силно казано. Тази твар е една от първите, пробвали идеята да имат цветове, и по-късните определено са се поучили от грешките. Но конкретно русенските раждат обилно и смрадливо, а като бях малък не го правеха - явно и те бяха малки.

Коментар

Не знам защо трябва гинковците да цъфтят зрелищно. Те са единствените древни голосеменни като иглолистните дървета които са оцеляли досега. Явно си пестят силите
                            Лировото дърво се среща на доста места в България като парково. Наистина е много приятна гледка като цъфти.
                            2010 CRF 250 R

Коментар

Сетих се за това дърво,че така се казва,защото в Русе преди няколко месеца засадиха същото дърво пред общината.
                              Лиродендрон – символ на толерантността.
                              Liriodendron tulipifera - лалераждащо лирово дърво, превод от латински.
                              У нас е прието да се нарича просто "Лирово дърво".
                              Климатично-почвените условия в Русе са доста неподходящи... И кой да гое.. е решил че е символ на толеронтността???
                              Не беше ли масливовата клонка?
                              А иначе "добичето" е доста интересно - представител на най-древното семейство на покритосеменните (цветните) растения. От тези, първите тарикати, дето се сетили, че им е по-кеф да ги опрашват насекомите... И по тази причина има доста общи неща с голосеменните - "плода" бая си мяза на шишарка, и дървесината - на иглолистна.
                              Доста бързорастящо при подходящи условия.

И стига с това "гинко".. ГИНКГО е правилното наименование и изписване. Гинко е внука на баба Гинка. И не може да се говори за цъфтеж при голосеменните.. Да не говорим, че при гинкгото оплождането се извършва от сперматозоиди...
                              П.С. Ей, не го научихте тоз китайски!!!
                              П.П.С. Братята китайци киснат в солена вода, пекат и ядат семето, на вас ви миришело... никога няма да станеме 1.3 милиарда с такова мислене...
                              Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X