Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Против строителството на язовир и мини-ВЕЦ-ове в Земенския пролом

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Против строителството на язовир и мини-ВЕЦ-ове в Земенския пролом

Аз съм против !
    В кратце - Единствения печеливш е инвеститора.
    Природата (най-вече) и местните хора го ....
    Някои наглеци даже обещават по-ефтин ток - такова нещо няма - тока си го продава само НЕК ... и сещайте се дали ще Ви го продаде по-ефтино.

Коментар

Re: Против строителството на язовир и мини-ВЕЦ-ове в Земенския пролом

В Земенския пролом,
      Земенските скали могат да се сравнят с белоградчишките, карстовите извори Агапие и Хайдушки извор, след втория тунел се намира, Земълград - Крепостта е оградена от три страни от меандър на реката, като непристъпните скали се издигат до 130 метра над нивото на реката. Археологическите проучвания показват, че крепостта е построена през ХІІІ век, но първите строежи са от ІV век. Останките от крепости из целия пролом показват, че крепостта не е изолирана, а е част от охранителна система покрай път свързващ Пауталия (Велбъжд) с областта Мраката (сега Радомирско).
      Земеския водопад чиито води падат от височина 70 метра.
      Земенската планина разполага с богато разнообразие от земни форми - скални игли, отвесни стени, каменни пирамиди и др. Там се намират Земенските ритли - скални прегради, разположени напречно на течението на река Струма, които са причина за формираните меандри.
      В пролома се намират и много пещери.
      Земенският пролом е място от европейската екологична мрежа CORINE с код F00001700.
      http://eunis.eea.europa.eu/sites-fac...site=F00001700

Кое е уникалното там има за всеки който обича природата по нещо, разположено на 19 те километра от Земен до Ръждавица. Би трябвало да е резерват а не Язовир

Поздрави
      Последно редактирано от Daniel; 20-02-09, 08:56.

Коментар

Тук пише, че със заповед да министъра на околната среда е спряно разрешението за строеж на ВЕЦ:
        http://www.ecomedia.bg/news/bulgaria-news/article/270
        Дано да е окончателно!
        Да опознаем България, за да я обикнем и да я пазим чиста!

Коментар

Окончателно е , вчера разговарях с шефа на горското в Земен.
          Земенското дефиле е обявено за защитена местност и няма да се строи нищо там.
          sigpic

Коментар

да върна малко темата.
            В любимата ни държава има огромен брой местности и забележителности които седят безтопанствено и скрити от погледа на нормалният турист. Именно това ги прави да са непрекъснато под заплаха заради нечии интереси. Ние като общество сме длъжни да ги пазим, защото за същото нещо в друга държава ще платим 10-20 евро за да разгледаме няколко останали камъка от стара постройка. Обекти като този водопад са скрити и недостъпни за хората. Виждат ги само рибари и туристи които ходят пеша в района. Все още по провинцията има хора и фирми които си мислят че притежават цялото околие и онези лачените в Софето няма да реагират.
            Златев сега е момента да отидеш до водопада, мястото е много добро за разпускане. Тази година успяхме да опазим Кресненското дефиле от поредния опит за строеж на ВЕЦ там. Спаси ни единствено че имаме агентура в района. Покрай каяка съм свидетел на такива безобразия че ми идва директно да влеза в кметството и да почвам с греблото наред. Всички затънтени дефилета и каньони за налазени от местни велможи и се унищожават по най-бруталния начин. Преди три години зариха каньона на влахина река. Те откъде да предполагат че ще се напъхаме там и ще попаднем на затрупаната река която беше тръгнала да си търси път през гората. Вдигнахме пушилка и поне зачистиха това което бяха зарили.
            Апелирам всеки който ходи по такива места и вижда тия безобразия да информира възможно най-голям брой хора. Съвсем скоро нищо няма да остане ...
            ето типичен пример ...Рибарите да кажат има ли шанс да има риба в тая река и построено ли е това съоражение коректно ?

Коментар

Доста отдавна темата за рибните проходи ми е интересна, наблюдавал съм на доста места как рибата неуспешно се опитва да премине през оставените им проходи за да следва естественият си път .

Замислил съм да намеря подходящо място и да монтирам камера за да може да се проведе експеримент.

Убеден съм,че над 90% от рибните проходи са направени колкото да се отбие номера, като това важи и за старите и за новите вецове.
              Спомням си един случай:
              Преди години, от една фабрика изпуснаха някаква препарат и унищожиха рибата в Земенското дефиле.
              Надлолу по течението след село Ръждавица имаше един бент и малък вец.Бента беше стар и имаше рибен проход.
              След като реката се изчисти,дълги години мряна не се появи в района на Земен именно заради неработещ правилно проход.

Ако има желаещи може да съберем снимки на рибните проходи, които видим и да проверим до колко ефективни са те.
              sigpic

Коментар

Рибният проход има отрицателно влияние върху печалбите на ВЕЦ. Вода, която искаш да мине през турбината, трябва да я пуснеш да си тече надолу сама. При това, в достатъчно количество, че да може рибата да плува в струята, а не просто да пляска във въздуха.

Затова, срещу рибните проходи има нездрав, но силен икономически интерес.

Коментар

Първоначално публикуван от bliss-stick Преглед на мнение
                  да върна малко темата.
                  В любимата ни държава има огромен брой местности и забележителности които седят безтопанствено и скрити от погледа на нормалният турист. Именно това ги прави да са непрекъснато под заплаха заради нечии интереси. Ние като общество сме длъжни да ги пазим, защото за същото нещо в друга държава ще платим 10-20 евро за да разгледаме няколко останали камъка от стара постройка. Обекти като този водопад са скрити и недостъпни за хората. Виждат ги само рибари и туристи които ходят пеша в района. Все още по провинцията има хора и фирми които си мислят че притежават цялото околие и онези лачените в Софето няма да реагират.
                  Златев сега е момента да отидеш до водопада, мястото е много добро за разпускане. Тази година успяхме да опазим Кресненското дефиле от поредния опит за строеж на ВЕЦ там. Спаси ни единствено че имаме агентура в района. Покрай каяка съм свидетел на такива безобразия че ми идва директно да влеза в кметството и да почвам с греблото наред. Всички затънтени дефилета и каньони за налазени от местни велможи и се унищожават по най-бруталния начин. Преди три години зариха каньона на влахина река. Те откъде да предполагат че ще се напъхаме там и ще попаднем на затрупаната река която беше тръгнала да си търси път през гората. Вдигнахме пушилка и поне зачистиха това което бяха зарили.
                  Апелирам всеки който ходи по такива места и вижда тия безобразия да информира възможно най-голям брой хора. Съвсем скоро нищо няма да остане ...
                  ето типичен пример ...Рибарите да кажат има ли шанс да има риба в тая река и построено ли е това съоражение коректно ?

Последната снимка най-добре показва последствията от необмислени решения:

1.При водохващания на течащи води (както в случая) коритото след стената остава СУХО. Или водата се прокарва по тръби, или открит канал по един от бреговете и тогава коритото остава чак до ВЕЦ-а без вода. Пример: водохващанията по река Чая над Асеновград.

2. При изграждането на язовир с ВЕЦ непосредствено в язовирната стена докато последният се запълва, коритото на реката пак остава сухо. Разбирай - и риба и рак измира! След запълване на язовира и природощадяща експлоатация екосистемата се запазва. Образуваното езеро над стената, ако не залива полезни площи, може да е в полза за местността. Толкова малко водоеми имаме в България! Задължително в такива случаи е почистването до камък на язовирната чаша от дървета и друга растителност. Гниещите под водата дървета "изяждат" кислорода във водата.

3. От линковете личи, че всичките природни красоти са разположени високо над речното корито. Все пак,пътят (ако има такъв) е долу край водата и трасето му трябва дъ бъде съобразено с бъдещото водно ниво. Нов път. Защо тези красоти да не се отразяват във водното огледало на новото езеро? Изграждането на рибоподемник едва ли е нужно, ако няма риби, хвърлящи хайвера си горе сред камъняка.

Факторите, които трябва да се претеглят ЗА, или ПРОТИВ са много и вземанито на решение под натиска на лозунги не е приемливо.

Прав е Ник Николов, като иска информация за конкретния проект. Другото са лозунги.

Коментар

Първоначално публикуван от bliss-stick Преглед на мнение
                    да върна малко темата.
                    .. Тази година успяхме да опазим Кресненското дефиле от поредния опит за строеж на ВЕЦ там. Спаси ни единствено че имаме агентура в района. Покрай каяка съм свидетел на такива безобразия че ми идва директно да влеза в кметството и да почвам с греблото наред. Всички затънтени дефилета и каньони за налазени от местни велможи и се унищожават по най-бруталния начин. Преди три години зариха каньона на влахина река. Те откъде да предполагат че ще се напъхаме там и ще попаднем на затрупаната река която беше тръгнала да си търси път през гората. Вдигнахме пушилка и поне зачистиха това което бяха зарили.

Поздрави и благодарност за това, което сте направили! Районът на Кресна е уникален! Прекарал съм в дефилето много време, но преди години. Дори там ми беше основната част от дипломната работа. Преди си мислех, че в Гърция има много такива места. Сега, за разлика от преди може да се пътува свободно из Гърция и го правя често. Досега - вече над 10г., не видях там такова място като Кресненския пролом. Разбира се, има други чудесни и уникални места, но не са точно такива, с такава красота или по-точно - с такъв тип красота. За мен е едно от най-красивите и уютни места в България. Да не говорим за единственото за страната ни, пак уникално, разнообразие на растения и животни поради топлото средиземноморско влияние.

Онзи ден на път минах от там и се сетих, че искаха да правят пътя на магистрала. А магистралата може да се прокара и по друг маршрут - над дефилето и така то да остане незасегнато. Не знам какво стана. Дали отмина тази опасност? Опасявам се, че едва ли...

Коментар

Отскоро съм във форума и съм изпуснал някои интересни теми. И тук се включвам с малко закъснение. Доброволец съм в Зелени Балкани от много години и гледам да съм в час с проблемите на природозащитата поне що се отнася до биоразнообразието. И от доста години се борим с минивецовете. Смея да твърдя не без успех. Енергията от минивецове е наистина екологична. Но не и строежа им и тоталното спиране на водата в условия на засилващо се маловодие. Особено ако е търсена само печалбата. А всеки проект е различен, така че не може да се отхвърлят тотално. Както и да е. Включването ми не е точно за минивецовете.
                      Исках да разнищим малко повече въпроса за рибните проходи. Освен че работата ми в ЗБ е свързана основно с влажните зони, съм и рибар, но не съм попадал на съоръжение от подобен тип, още по-малко през сезона на мръстенето.
                      Но от приятел работещ в Басейнова дирекция Пловдив знам че точно в момента върви проучване на изкуствените прегради по реките за да се проектират и построят точно такива проходи. Поне въпросната басейнова дирекция поддържа добри контакти с нас, така че е възможно да внесем разумни предложения пред тях по въпроса. Ако има хора които са виждали неудачни варианти на проходите /и съответно удачни такива/ моля пишете ми. Ангажирам се с внасянето им. Ще ми трябват снимки, чертежи и описания на причините за неудачните варианти. Форума е малък за подобни неща, така че предлагам пишете на мейла ми: georgiyi@abv.bg . А тук драснете само по един ред да знам от кого и от къде е информацията.

Коментар

четейки по-горе разбирам че едва ли не вдигаме "лозунги" без да се информираме за какво става на въпрос. Да де но когато се изгражда такова съоражение е редно да се иска становище и мнение от всички заинтересовани. При по предишния опит на Струма единственото нещо за което можеше да се закачиш и да им пуснеш едно дело беше че не бяха обявили референдума в национален вестник. Бяха пуснал обявата в регионален. Заинтересованите няма как да разберат и да дадат мнение. В Кресна в момента наблягат на минералната вода от магазините защото при подобна врътка са им вдигнали ВЕЦ на питейната вода.
                        Снимките по-горе са от Давидковска река. Реката е пълноводна около 2 седмици в годината и то ако има сняг в Родопите. Каква е икономическата изгода за река която тече 2 седмици в годината ? Никаква, заварихме един клет човечец да пази турбина която поема по-малко от кубик вода. Къв ток кви пет лева ?
                        Да погледнем и Влахина река и всички подобни. Ами сняг няма и те определено седят без вода.
                        Сега подпукаха Чепинска река. Тука пък въобще и канал за риба не видях къде ще има а крана им е зает да вади прииждащите от реката боклуци. Лично се ангажирам да информирам за подобни случаи и ми е интересно имали кой да ги санкционира

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X