Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Земетръсни зони в България, а София?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Земетръсни зони в България, а София?

В софия се застъпват 2/или повече/ плочи доколкото знам. Другото което знам е, че се очаква тази година да има сериозно земетресение в тук. А освен това знам, че в БГ София и Петрич са 2-те най-сеизмични области...
    надявам се да се появи някой сеизмолог да ме убори

Първоначално публикуван от Насов
    В софия се застъпват 2/или повече/ плочи доколкото знам. Другото което знам е, че се очаква тази година да има сериозно земетресение в тук. А освен това знам, че в БГ София и Петрич са 2-те най-сеизмични области...
    надявам се да се появи някой сеизмолог да ме убори
    Дай боже да няма!!
    Че ако има по-сериозно земетресение в София лошо ни се пише!!!
    След откриването на толкова магазини и заведения в центъра с разбиването на носеще стени, след ремонтите на апартаменти също с разбиване на всякакви видове стени направо не ми се мисли!!!
    יעבור
    «И това ще мине»

Коментар

Комунистите бяха тъпи. Сега се приема като аксиома. Обаче тъпите комунисти строяха квито строяха панелни гета с каквото трябва между копторите разстояние. А после около цялото гето - местен околовръстен път. В случай на не дай боже, като падне едно да не закачи съседното, а ако все пак падат, то да има начин до катастрофата да стигнат пожарникарите, линейките, крановете, компресорите, ...
      Сега обаче е демокрация. Трябва целият град да се превърне демократично в капан. И понеже не стига балконите да се опират един в друг, няма лошо всичко това и да се газифицира. Освиенцим нервно пуши в ъгъла, там толкова не са успели. И никой не ще да се сети дори за Токио и 80 и коя година беше. 100 000 трупа за три минути, при тяхното изпълнение на газификацията и сеизмоустойчиво строителство. Ама тясно на улиците, масов пожар ... По принцип не може да се направи нищо.
      И месиите не работят. Какво трябва да стане за да си върнем обратно държавата, а?

Коментар

Ами то ако има пак от Бога ще е .

Само природните бедствия могат да сепнат наглите до безобразие лапачи по етажите на властта. И хората да спрат да стоят със скъстени ръце и да се хванат заедно да си помагат. Бедствията и авариите, колкото и да са тежки, сближават и помагат на отношенията м/у нас. След войните в западните съседи, гледах как хората се слутявваха още повече. А тук сме мърдясали. Не искам да си помислите, че съм за разруха и опадък. Напротив, истинската разруха и упадък цари сега, а от Бога дадените изпитания виняги са за добро. Надявам се хора, които са бродили по горите и са се калили в битки с кал и студ разбират какво искам да кажа.

Коментар

днес имаше земетръс - аз поне го усетих много ясно, а офиса ми е на партер и отгоре са десетина етажа
          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Ъхъ. А нашта барака е няква временна история - ферми и етернитови сандвичи. Полумазе, отгоре два етажа. Тъкмо се чудех как да преместя два пръста бормашината, и тя се премести. Не е тежка, няма сто кила в никой случай. Хванах се че трябва да изглеждам по-тъпо от обичайното. Ама нямаше никой, не знам
            Готино шибна, съвсем вертикално. После ми стана смешно. На ти Койголиза Райс, на ти земетресение, сега сички врачка ще лапнат тая дъвка задълго))

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
              Комунистите бяха тъпи. Сега се приема като аксиома. Обаче тъпите комунисти строяха квито строяха панелни гета с каквото трябва между копторите разстояние. А после около цялото гето - местен околовръстен път. В случай на не дай боже, като падне едно да не закачи съседното, а ако все пак падат, то да има начин до катастрофата да стигнат пожарникарите, линейките, крановете, компресорите, ...
              Сега обаче е демокрация. Трябва целият град да се превърне демократично в капан. И понеже не стига балконите да се опират един в друг, няма лошо всичко това и да се газифицира. Освиенцим нервно пуши в ъгъла, там толкова не са успели. И никой не ще да се сети дори за Токио и 80 и коя година беше. 100 000 трупа за три минути, при тяхното изпълнение на газификацията и сеизмоустойчиво строителство. Ама тясно на улиците, масов пожар ... По принцип не може да се направи нищо.
              И месиите не работят. Какво трябва да стане за да си върнем обратно държавата, а?

Освен всичко това, конструкцията на панелните сгради е на практика "паянтова", тя се увива и усуква като "кошница", в резултат може и да стане необитаема, но не се срутва - няма жертви! За разлика от монолитното строителство, там конструкцията е изчислена до някаква степен на якост, след определен момент сградата рухва отведнъж. Мазетата на панелните сгради представляват бомбени убежища, първите плочи са сметнати да издържат срутването на цялата постройка в/у себе си без да се разрушат, слоят отломки трябва да осигури противорадиационна защита.
              Тези нормативи никой не ги е отменил, теоретично дори са със завишени изисквания в момента, какъв е контрола обаче всички знаем!
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Там има и една непредвидена особеност. Изпод срутените панели още три дни вадят и живи. А другите мигновенно се превръщат в голяма купчина дребен чакъл, няма какво и да се търси отдолу ...
                Не, ако стане нещо наистина силно, ще се срути всичко.Тогава грунта започва да се държи като течност и никакви фундаменти не вършат никаква работа. Но за дребни и даже средни работи здравото си е здраво. Особена роля тогава играят именно неносещите стени, те са и енергопоглъщащите елементи, без които носещият скелет се оказва декоративен. Така че съседът който маха "е само тва стене бе комшу, тва си е ено ништо, ай наздраве" е същият убиец, какъвто и пияният голфаджия.
                Хе, Лабиринта на Минотавъра изобщо не е строен за лабиринт И Минотавърът никой не го е познавал, как пък да не му строят лунапарк. Да, после някои от апендиксите са използвани за складове и скривалища, когато вече са били загубили знанията на своя разцвет и са живеели демократично. А цялата безсмислена история е била просто сеизмично устойчив фундамент на наистина колосална постройка. Дворецокрепост. Вероятно инженерно е превъзхождала пирамидите с много. Може би е имало къщи на 7 етажа ... Съоръжението е загинало със сигурност не от земетресение.
                Специалистите по неносещи стени са просто за педерасите в Централния, въпросът е кво ще правим ние останалите като сме толкоз умни.

Коментар

Стефане, в цитирания от мен твой пост ми импонира отношението ти към предварителното планиране, организацията,реда и пр.
                  Сега обаче навлизаш в технически детайли, с които явно не си много "на ти". Носещи стени не съществуват в строителната практика в България грубо казано отпреди 40-50 години.Преградните стени нямат никаква друга функция освен да бъдат "паравани" - прегради, при динамично натоварване те само влошават ситуацията - най-малко с масата си. Фундаментните плочи - масова практика в последно време - освен всичко друго представляват и баласт /като при неваляшките/. Хоризонталната - напречна - устойчивост се постига чрез т. нар. шайби, практически явяващи се и стени "по съвместителство". Пирамидите като конструкция не са особено инжинерно достижение, инжинерно достижение при тях е технологията на изграждането им. Седем, че и повече етажни сгради доказано е имало отпреди около 2500 години, за Крит няма такива доказателства, ако си го гледал по Дискавъри не разчитай на достоверноста.
                  А, че в един момент нищо не остава от нищо си прав, ако се окажем в кратера на вулкан имаме шанс да отидем в орбита.

Коментар

Нямаме, планетата е голяма, ядрото не е достатъчно топло да надуе вулкан за до орбита. Разни Европи и Йо-та само се уреждат с такива фойерверки.
                    Да бе, а кой тогава подпира шайбите отвътре? Че като люлее хоризонтално високите тежат и докарват излишен момент е интуитивно ясно, а кой ги поддържа като черупка? Нали уж гасят и резонансите?
                    Де да знам, едва ли по Дискавъри, бойкотирам го. "... На връшане минахме през Турция, Югославия, Австрия ...". Тутакси изтрих и тия програми, и сега общо взето имам телевизора за пълнота на комплекта приемници. Не е достатъчно някой да е мотоциклетист, педал или англичанин за да го понасям. Тези които не ме забелязват и когато минават през мене също спирам да забелязвам. Дискавъри - където му е мястото - в нужника.

Коментар

давц, незнам колко си компетентен като строител, архитект и проектант, но дори и да си от висока класа, това няма отношение към калпавото строителство в София. На теория може и много добре да изглеждат нещата, но не ми се ще да се впускаме в примери за практическото състояние на нещата, нали!? Плоча лята на -20 дебела 10-15 см!? А изолиране на мокра такава? Щото е покривна и никой не я е закрил от дъжда, а после като тряа да се спази зрока кой ще чака да съхне преди да се направи покрива? Има си начини да се строи и зиме и лете. Ама тука сме малко хитреци май, а!? Сещам се за любим куриоз. Турският предприемач, който строил къщи с морски песОк и после като разклати и оп, няма къщи. хаха

айде със здраве.

Коментар

Това последното изречение, с тези ухилени човечета ти го пуснах като "линк": да се изявиш в стихията си.
                        Шайбите биват "подпирани", но основно те са "подпиращите", преградите обаче носят само себе си

Коментар

Бе не знам. Не съм чак като снощи, ама пак нещо не е в ред. А може само да вали. Обаче едва ли е само от шайбите, и без това последната е на долния етаж, при мене вече са само тухли.

Коментар

За да не снане объркване: последното казано от мен беше към Стефан.
                            Насов, благодаря за комплимента, но чак: "строител, архитект и проектант" не съм. ПГС - прогресивно губене на съзнание, това ми е специалността. Би ли ми обяснил, какво имаш предвид под "мокра" плоча, колкото и да е дебела? Говоря за конструкциите и елементите им по принцип, в частност и такивата в София.
                            П. П. Турският предприемач в София не знам да е строил

Коментар

мокра, хмм, ами подгизнала от вода става ли? или наваляна? или се тая, стига да се сложи изолацията така, че водата да остане изолирана

не е строил в София, ама ти ако смяташ, че 80% от софийските згради са надежни и добре построени няма значение аз какво ще се пъна да обеснявам

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X