Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За палежите на стърнищата....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За палежите на стърнищата....

Може и да има връзка с пожарите в горите, не съм убеден, но дори и да не е така, паленето на стърнищата е строго забранено и изключително вредно - унищожава много, много поколения на пъдпъдъка, яребицата, заека, а дори и на сърната! Ако спомена и животинките които не са обект на лов (чучулиги, дърдавци и др.) положението се влошава съвсем.
    Живея в София, работя в Боровец и пътувам всеки ден. Дотук съм гасил 4 (четири) току-що запалени полски пожара, като в единя случай докопах и подпалвача - от едната страна на пътя пасе овце и кози, а от другата пали! Говоря за пътя Самоков - Дупница - София в участъка Самоков-Клисура и Самоков - Поповяне - Ковачевци. Всеки ден виждам нови и нови пожари, а в четвъртък миналата седмица дори виках пожарна - горяха над 500-600дк. над с.Ковачевци и пушека се виждаше още от разклона за Белчин.

Искам да помоля колегите - ако пътувайки видите пожар или пък как някой пали в момента - реагирайте адекватно, ако не лично, то поне по телефона се обадете на съответните служби - ППО, МВР или просто на 112.
    Не мога да разбера как може някои хора, да са толкова тъпи и да не разбират последствията от деянията им........или просто не им пука!
    Ще приложа и снимки по-късно, като ги сваля от телефона.

До: За палежите на стърнищата....

Ще си позволя да се самоцитирам:
    "......Ситуацията относно пожарите в горите най-общо е следната: Почти всички пожари са следствие на човешка престъпна дейност и малоумие.
    Има два пика - март месец и август месец. През март "чобаните" палят сухата трева за да избие свежа, да имат къде да си пасат добитъка и ако се случи суха година, става весело, защото обикновенно това се случва на терени с труден достъп.... През август е най-страшно. Комбинацията между висока температура, трева суха като барут, вятър и малоумници е страшна. До преди две години, когато земеделските стопани палеха стърнищата това беше основната причина. Много е "забавно" да гледаш после как щъркели кълват печени зайци и сърни.... "
    от тук: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...863#post447863

Основна причина за горските пожари, приятелю.

Ако някой забележи, кой пали, повтарям ПАЛИ, (защото иначе в съда трудно се доказва), нека остане и го посочи на пожарникарите/ горските т.е., тези, дето ще му шибнат актовете и ще го дадат на Прокуратурата... Достатъчен е един откривател/свидетел....
    Нека вкараме няколко боклука в затвора...
    Между другото, по ЗЛОД глобите по актовете са от 500лв нагоре, ако не се докаже престъпление...
    Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Хм, да споделя и мнението на земеделците.
      Значи, от една страна изгореното стърнище е много по-лесно за последваща обработка отколкото такова с останала слама, а ако сламата е и много, обработката става почти невъзможна. Съвременното решение е комбайн със сечка за сламата, така хем не се затрудняват обработките, хем един вид се наторява нивата, това е по-доброто решение.
      НО, който си няма собствен комбайн, или, ако има, то той не може да насече сламата, остава изходът сламата да се балира, или да се гори. Ако даденият земеделец има животни, добре-трябва му слама, всичко е наред. Но ако няма нужда от сламата? Не ми се смята колко ще струва балиране, и после извозване на сламата, но това са раходи, според много колеги излишни, и палят с чиста съвест
      Е,паленето си има и добрите страни-пепелта от горенето е един вид калиев тор (не, че няма такива торове на пазара, де), унищожават се голям брой патогени(вредни микроорганизми), зарази, и т.н... Но несъмнено вредите са повече от ползите. Просто мисленето за днес, и невиждането на последствията надделяват.
      В заключение трябва да кажа, че и една от моите ниви горя през Август, но не по моя вина, даже почти знам кой е запалил огъня на съседната мера, и вятърът... Сега половината нива е черна, а другата половина си стои със сламата. Още не знам как, но все някак ще се оправя.
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

С колегата gadeff сме на едно мнение по въпроса и мисля, че то е правилно.
        Колкото до проблемите на земеделците със сламата, бих желал да уточня, че ползувам думата "стърнища" съвсем общо, за което моля за извинение. Всъщност говоря за изсъхнали необработваеми площи обрасли с висока и гъста трева - пустеещи земи. Запалена слама не съм видял никъде засега, а ако някой мислещ човек реши да си запали сламата, то може да го направи и отговорно и относително безопасно: Да се прогони дивеча от съответния терен, да се отсекат 6-7 метрови ивици по границите му , да се съобрази посоката на вятъра и най-добре липсата на такъв и да се събере група от съмишленици готови да пресекат пътя на огъня ако се наложи. Всичко това е теоритично, паленето е забранено все пак, но факта е, че не се взимат НИКАКВИ мерки при палене, защото най-често тези деяния се извършват именно от овчари с цел поникването на свежа трева.
        В никакъв случай не искам заради наш Илия да попържаме и Свети Илия, но на всяка цена това безумие трябва да се спре!

Коментар

Преди 3-4г.големия пожар над с.Рельово,точно по маршрута по който минава колегатаЛама-69,стана ,заради запалени стърнища и огъня се прехвърли в гората и го гасих ме 3-4 дни,ползи въобще не виждам.Освен за фирмата на еди ром който след това спечели търга за дърводобив от изгорялата месност.Но публична тайна е че въпросната фирма"Васкос"е свързана с ДПС.

Коментар

Преди няколко дни баща и дъщеря с кола навлизат в облак дим от палеж до пътя недалече от Панагюрище. Те познават пътя, но идващият срещу тях - не. И ги нацелва челно. Резултатът - бащата почива на място. Дъщерята е в болница с фрактури. Но и тя е с лош късмет, някой спестява прегледа и на скенер въпреки, че има удар в главата. Изписват я, но в къщи състоянието и изведнъж рязко се влошава и почива и тя. Представете си в какво състояние е сега майката, че на мен нещо ми става нервно...

Коментар

Нещо такова, за съжаление като бях в пушека въобще не ми беше до снимане, адска жега и затруднено дишане.
              Прикачени файлове

Коментар

човек се учи на ред по три начина
                1 като го поощряваш - моркова
                2 като го наказваш с глоби -тоягата като нефизическо тяло
                3 като го смачкаш - бой до дупка-тоягата като такава
                по обективни причини 1 и 3 са неприложими
                ако който го хванат да пали му праснат 5-10к глоба без коментар за поредност на деянието може би тогава това ще спре
                трябва да се бръкне дълбоко дълбоко в джоба на нарушителят за да се пресече тенденцията
                BMW X6

Коментар

Първоначално публикуван от Вещер Преглед на мнение
                  човек се учи на ред по три начина
                  1 като го поощряваш - моркова
                  2 като го наказваш с глоби -тоягата като нефизическо тяло
                  3 като го смачкаш - бой до дупка-тоягата като такава
                  по обективни причини 1 и 3 са неприложими
                  ако който го хванат да пали му праснат 5-10к глоба без коментар за поредност на деянието може би тогава това ще спре
                  трябва да се бръкне дълбоко дълбоко в джоба на нарушителят за да се пресече тенденцията
                  А бе те тока и водата си не плащат ти говориш за глоби! Голяма част от виновниците за палежите на стърнищата са пастирите. Такъв човек се е цанил за неколкостотин лева да пасе на селото добитъка и не виждам как ще го накараш да плати глоба от 5-10000 лв. За мангалите в ролята на подпалвачи няма да говоря изобщо. При тях казуса дори е по-страшен и наказанието е предварително обречено на неуспех.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                    А бе те тока и водата си не плащат ти говориш за глоби! Голяма част от виновниците за палежите на стърнищата са пастирите. Такъв човек се е цанил за неколкостотин лева да пасе на селото добитъка и не виждам как ще го накараш да плати глоба от 5-10000 лв. За мангалите в ролята на подпалвачи няма да говоря изобщо. При тях казуса дори е по-страшен и наказанието е предварително обречено на неуспех.
                    Значи остават точки 1 и 3.......бих наблегнал на 3.

Коментар

Първоначално публикуван от lama69 Преглед на мнение
                      ......бих наблегнал на 3...
                      Ха. Да си дойдем на думата. Защото аз , ти , трети и четвърти разбираме защо не трябва да се прави това и не го правим. Но за такива , които много добре разбират вредите от паленето и въпреки това го правят няма друго решение. Счупи им кокалите пък после само докато си помислят да запалят дори кибритена клечка и ще се насират.

Коментар

Абе, как да ти кажа...стана ми жал. Хвърлих му колелото в огъня, ама после му го извадих и го накарах да гаси заедно с мене. Така бил научен от дядо си още- да пали. Като му казах за глобите онемя - за него това си беше нормална стопанска дейност - както за циганите да крадат ток. Българин беше, ония не ебават да бачкат - слабо е платено. Много се надявам да е възприел нещо от лекцията, че и на другите да предаде........и все пак се съмнявам.

Коментар

Първоначално публикуван от lama69 Преглед на мнение
                          Абе, как да ти кажа...стана ми жал. Хвърлих му колелото в огъня, ама после му го извадих и го накарах да гаси заедно с мене. Така бил научен от дядо си още- да пали. Като му казах за глобите онемя - за него това си беше нормална стопанска дейност - както за циганите да крадат ток. Българин беше, ония не ебават да бачкат - слабо е платено. Много се надявам да е възприел нещо от лекцията, че и на другите да предаде........и все пак се съмнявам.
                          Има и такива - дето го правят от незнание. Но те са единици , повярвай ми. Повечето го правят от интерес.

Коментар

В думите ти съм повече от убеден!

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                              Има и такива - дето го правят от незнание. Но те са единици , повярвай ми. Повечето го правят от интерес.
                              Ти просто не осъзнаваш мащаба на неграмотността наоколо.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X