Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Витоша резерват "Бистришко бранище"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Витоша резерват "Бистришко бранище"

Напоследък се разхождам доста често из Витоша и още от лифта видях нещо което ме изуми - повече от 50 процента (според мен) от боровата гора на Витоша е изсъхнала - прочетох на една табела че заради развихрил се смерч и непочистените от него повалени дървета гората е нападната от някакви "буболечки" и загива с убийствени темпове - това което ме изумява е че не виждам никаква дейност да се извършва по почистване или ограничаване на "заразата" - освен на местата които много лесно ще станат ски писти - някой има ли инфо по въпроса - прави ли се нещо и може ли нещо да се направи - ето и линк да видите за какво иде реч.

http://mutant.interbgc.com/vt/DSCN0235.JPG
    When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

До: Витоша резерват "Бистришко бранище"

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
    Напоследък се разхождам доста често из Витоша и още от лифта видях нещо което ме изуми - повече от 50 процента (според мен) от боровата гора на Витоша е изсъхнала - прочетох на една табела че заради развихрил се смерч и непочистените от него повалени дървета гората е нападната от някакви "буболечки" и загива с убийствени темпове - това което ме изумява е че не виждам никаква дейност да се извършва по почистване или ограничаване на "заразата" - освен на местата които много лесно ще станат ски писти - някой има ли инфо по въпроса - прави ли се нещо и може ли нещо да се направи - ето и линк да видите за какво иде реч.

http://mutant.interbgc.com/vt/DSCN0235.JPG
    Тук има частица истина. Смерча, непочистването и заразата са си съвсем истински. Темповете не са чак толкова бързи, още от 2001ва е започнало, но вероятно ще се ускоряват. До колкото знам се правят опити тя да се ограничи, като се изтребват насекомите, но някои "еколози" протестират против поголовното изсичане и унищожаване на всичко заразено, което е единствения сигурен начин за спасение.
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Евалата на тия еколози - дано се сетят след 10 години да ходят с лопатите по поляните да садят фиданки.

Мислех че е по от скоро тая работа но явно съм се заседял пред компютъра за доста време :>

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
        Тук има частица истина. Смерча, непочистването и заразата са си съвсем истински. Темповете не са чак толкова бързи, още от 2001ва е започнало, но вероятно ще се ускоряват. До колкото знам се правят опити тя да се ограничи, като се изтребват насекомите, но някои "еколози" протестират против поголовното изсичане и унищожаване на всичко заразено, което е единствения сигурен начин за спасение.
        Недей и ти, приятелю....
        Забравете това словосъчетание "поголовна сеч". То навлезе в жълтия вестникарски период и ако се замисли човек , нищо не означава.
        Ще им сечем главите ли? Кои? И на кого?
        Шаблон.
        И отново: "еколози". Разбирай - "природолюбители". Ама от това, да любиш природата до това, да я проумяваш, разликата е голяма.
        Освен това не говориме за борове, а за смърчове.

Страшно е. Ако не се вземат мерки, ще стане още по-страшно.
        Най-страшното е, че един се мъчи да работи, а 1000 - да му дават акъл и да го контролират. Аман.
        А относно залесяванията - смятай грубо 500лв/дка. Умножи го по 50 000.. И намери после работна ръка, щото се свърши.
        Ако можем да помогнем на дядо Господ и до възобновим гората естествено - това е истината. Но не става без сеч.
        И сега като почнат едни съмнения.........
        Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
          Недей и ти, приятелю....
          Забравете това словосъчетание "поголовна сеч". То навлезе в жълтия вестникарски период и ако се замисли човек , нищо не означава.
          Ще им сечем главите ли? Кои? И на кого?
          Шаблон.
          И отново: "еколози". Разбирай - "природолюбители". Ама от това, да любиш природата до това, да я проумяваш, разликата е голяма.
          Освен това не говориме за борове, а за смърчове.

Страшно е. Ако не се вземат мерки, ще стане още по-страшно.
          Най-страшното е, че един се мъчи да работи, а 1000 - да му дават акъл и да го контролират. Аман.
          А относно залесяванията - смятай грубо 500лв/дка. Умножи го по 50 000.. И намери после работна ръка, щото се свърши.
          Ако можем да помогнем на дядо Господ и до възобновим гората естествено - това е истината. Но не става без сеч.
          И сега като почнат едни съмнения.........

Съжалявам. Изпуснах кавичките на "поголовна сеч", ама мислех, че тези на "еколози" са достатъчни, за да се разбере контекста...
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Въобще не иде реч за еколози.И бедите започват там,на Бистришко бранище и на Момина скала преди 2001г.Но на М.Скала взеха мерки и нещата отиват на оправяне а на бранището е СТРАШНО зле.Появи се един как да го нарека"учен"и извади някаква теория че трябва да оставим гората да се справи сама.Щяла според неговите теории да се възстанови след между 50-100г.И тогава решиха че ще става резерват,турнаха две табели и две бариери и работата заспа.А и един шемет да пази гората и да гледа как умира сложиха.Че и служебна нива му дадоха да не се мъчи.Отначало тази гадост заемаше може би между 3 до около 5 декара.После тръгна със зверска скорост да се разпространява.Сега виждате какво еКато ходиш под иглолистните и те валят зелени иглички като дъжд.Да ти се приреве.И понеже тази дървесина за нищо не става удариха една поголовна "санитарна" сеч на дървета удобни за извозване.Питам го Тома Белев ,директора на парк Витоша какво става а той мига на парцали и му се реве ама каза че на тези "горе"не може да се опълчи.В интересни времена живеем.Даже въпреки т.нр.охрана на БИСТРИШКО бранище там периодично си вилнеят и бракониери на дръвца.Бяха правени опити и от тв-то да повдигат въпроса ама ги смачкаха набързо .Яд ме е.МНОГО.
            Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
            Селска фурна аспух нема. Пак същият.
            В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Днес бях на Алеко за първи път от 4 г. насам, бях ужасен от гледката там. Чистят основно до Лалето защо ли ? Направо са отворили нова писта. Снимките са от днес.

LZ1RED

Коментар

Щото е удобно,пък и нали Цеко Минев трябва пари да правиНа Витоша преди да направят лалето никой не помни да е имало смерч.В обозримо минало ТРИНе му стигна че бетонира Банско а сега и тук.Тихомълком без много шум му продадоха и Витоша.А тази сеч не спира от миналата година.Ерозията от междинна на лифта към финала на лалето вече тръгна.Очаквам скоро да опъват мрежи и да садят тревичка за да я спрат,не че огромните дървета преди това не я държаха.
                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Има едно Министерство - на околната среда и водите, дето е натоварено от държавата да се грижи за резерватите. Нещо повече, води се собственик на земята и гората от името на държавата - демек, от наше име. Има си и подразделения - в случая Регионална инспекция (РИОСВ) София. Всички там са "инспектори" - младши, старши... Много обичат да инспектират, маана да търсят. Ама работата в случая не се върши с инспекции. Освен това, въобще не са курумпирани. Така, де.
                  Ето на вашето внимание една тяхна брошурка. За "ненамеса".
                  Само ще споделя, че короядите не прощават и на младите фиданки, даже ги предпочитат.
                  http://clubs.dir.bg/showthreaded.php...psed&sb=5&part=
                  А кой, защо и как сече - дайте да проверим.
                  Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Зачетох се в дебата в другият сайт и се посмях.Най-вече на защитниците на идеята -Дайте нищо да не пипаме и гората ще се оправи.После изведнъж се оказа че е дошло времето да се изсекат едни 4000кубика щото нали трябва да спасяваме.Колко удобно!А това че първият смерч в района е 1986 г.защо ли никой не знае.И другото което не виждат,не знам защо ,е че наистина младият подраст не го закачат короядите но дървета с диаметър 10-12см.вече са нападнати.Като ги тупнеш с ръка и на пръв поглед здравите зелени бодли направо се стоварват и остава гол скелет.И така ще се самовъзстанови !!!!!!!!

Коментар

Всъщност, не съм експерт по дървесни видове, но се чудя дали въобще смерчовете не са обречени по начало там. Доколкото знам подобни дървета се нуждаят от як студ през зимата, който да изтребва подобни вредители в корите им. На Витоша, поне на тази височина, пък не става чак толкова студено. Така че, за да има точно смерчове там, май трябват доста грижи.

Коментар

СмЪрчовеСмерча е онази фуния дето прави белите.Доста интересен е разказа на дежурният лифтаджия за смерча през 86г.Казва че и доста едри камъчета от морените е подмествал.Аз все си мисля че така или иначе смърчовата гора нямаше да оцелее.Още преди короядите много дървета бяха като отрупани със сняг ит лишеите.Причината не знам но те почнаха да умират първи.Но си вървеше бавно този процес,а после стана големият мор.Интересно е също че тази гад корояда не мори дърветата в посока Бистрица ,а по-скоро към Алеко и нагоре към високото.

Коментар

По някаква случайност в неделя и аз минах през злополучното място до Лалето, не знам как не сме се засекли ама и аз останах изумен.Абе за корояда може и да е вярно ,аз живея в последните къщи на Симеоново и вече един Смърч съм отрязал , а имам още два ще ги следя и ще ви кажа какво се случва с тях.
                          ОТИВАМ ДА СЛАГАМ КАЛНИЦИ НА ТРЪБАРКАТА !!!!!!!

Коментар

Първоначално публикуван от кайо Преглед на мнение
                            По някаква случайност в неделя и аз минах през злополучното място до Лалето, не знам как не сме се засекли ама и аз останах изумен.Абе за корояда може и да е вярно ,аз живея в последните къщи на Симеоново и вече един Смърч съм отрязал , а имам още два ще ги следя и ще ви кажа какво се случва с тях.
                            Ами то се познава лесно.Отиди ей сега ритни го и ако те засипят зелени иглички ама здраво -лошо.

Коментар

Според вас каква е вероятноста някой да го е разпространил този "корояд" умишлено.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X