Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бебе прилеп

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    До: Бебе прилеп

    Имало и друг метод за справяне с такива бедствени положения. Разчиствах стари вестници и що да видя ("Труд" от 18 август 2008, 6 страница):



    Търновка гони
    прилеп с
    екип на 112



    Прилеп влетя в дома на социалната работничка Ваня Кирчева от Велико Търново. Тя и 9-годишното й дете спели на отворен прозорец, когато в спалнята влезнала хвърковатата мишка.

    Жената се събудила от силните удари с крилете на прилепа. Опитала се да го изгони, но напразно. Затова се обадила за помощ на тел. 112. За нейна изненада след броени минути пред дома й спряла синя кола с лампа (Бел. Spas55 - предполагам дописникът е искал да каже "кола със синя лампа"). Двама служители на Гражданска защита изгонили нахалника.

    ***

    Такива работи. А в случаите, когато и Гражданска защита се окаже безсилна, може да се потърси помощта на армията.

    Поздрави!
    Искам България чиста!

    Коментар


    • #62
      До: Бебе прилеп

      http://burgas.dir.bg/2008/09/09/news3363302.html

      Явлението се разраства.

      Коментар


      • #63
        До: Бебе прилеп

        Прилепите определено не са ми любимците в животинското царство, но по една случайност вече трета година се занимавам с техния мониторинг по една английска програма. За съжаление като добровлец. Та покрай мониторинга научих и доста неща за биологията на разреда. Дано е интересно и за останалите във форума. Първо - всички европейски видове са изключително насекомоядни. Второ - имат прилично зрение, особено на светло. Десетки пъти ги засичаме непосредствено до улични лампи да ловят насекоми без да пускат в действие радара си /програмата се състои в кратце в запис на звуците им/. Относно слуха им - със сигурност чуват и звуците, които ние издаваме, а не само високочестотните с които работи радара. Още повече, че и самите те издават чуваеми от нас звуци /естествено не радиолокационни/. Трето - през септември вече няма бебета прилепи, но предполагам, че младите имат проблеми с радара си /както човешките бебета със стерео зрението/, докато се научат да го ползват. Да не говорим, че може и нарочно да влезнат в стая за да я изследват или уловят насекомо. Бебетата прилепи са изключително трудни за отглеждане. Приятелите ми в "Зелени Балкани" пробваха да догледат няколко - успехът е много нисък. Нуждаят се от постоянна и доста висока температура и млякото им засега е доста загадъчно като състав и заместител. Все пак ако ви попадне такова бебе, по-добре ни се обадете - данните за контакт са в www.greenbalkans.org.- шансовете да оцелее са значително по-големи. Относно пещерите - ако си мислите, че всички прилепи зимуват в пещери - много се лъжете. Само няколко вида образуват големи колонии в нашите пещери. Останалите мигрират на юг, зимуват под кората на дървета, в цепнатини на скали, фуги на панелки и т.н. И далеч не всички видове са социални. Преносители са на бяс и други ценни болести, както и на ред паразити, но такива са и домашните кучета и котки. Определено хапят, ако ги хванеш в ръка, но по-рядко от мишките /за сметка на това напикават/. Ако ги опознаеш по - отблизо са симпатични и има още много какво да се открие за тях. Например някои видове си приличат толкова, че едва напоследък са разделени един от друг, т.е. открит е нов вид и то в Европа, след като се установило, че издават звуци с различна честота и в последствие е доказано и с генетичен анализ.

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X