Откога твърдя, че борбата със замърсяването на природата е много печеливш бизнес.
Шантавелници всякакви, от едни и същи факти могат да направят право противоположни изводи.
http://www.monitor.bg/article?sid=&a...cid=1&eid=1289
При движение пеша отделяме повече вредни газове, отколкото с кола
Биогоривата се оказват вредни за околната среда
Производството на храни е станало твърде енергоемко
Снимка: интернет
Противниците на биогоривата твърдят, че докато хора гладуват, не бива храни да се използват за производството на горива.
Производството на биогориво може да съдейства за ускоряване на климатичните промени, съобщи в. „Ханделсблат", като се позовава на три изследвания, публикувани в специализираните списания „Science" и „Atmospheric Chemistry and Physics".
При отглеждането на царевица, рапица или добиването на палмово масло се отделят повече парникови газове, отколкото се икономисват за сметка на получените от тези растения биогорива. Заради добиването на биогорива се унищожават тропическите гори, а земите под тях се превръщат в земеделски. При изгарянията на гори в Индонезия се отделя над 400 пъти повече въглероден двуокис, отколкото се намалява при ежегодното използване на произведеното от тази територия палмово масло, пише авторът на материала в „Science" Джо Фарджионе от екологичната организация „The Nature Conservancy". Превърнатите в соеви плантации гори на Бразилия отделят 300 пъти повече въглероден двуокис от възможното му съкращаване за сметка на използването на биогориво в течение на 1 година.
Носителят на Нобелова награда в областта на химията Пол Крутцен смята, че за климата са безопасни само тези видове биогорива, които са създадени на основата на отпадъци от селското и горско стопанства. Политиците и учените възлагат по-големи надежди на биогоривото от второ поколение, което не вреди на климата. За неговото производство може да се използват всички части на растенията, както и отпадъци от дървопреработването. Първоначално дървесината чрез технологията BtL /Biomass to Liquid/ се превръща в газ, а след това в етанол.
Междувременно британският изследовател Крис Гудол изчисли, че сега хранителните продукти са толкова енергоемки, че ако човек ходи пеша, се отделят повече вредни за околната среда газове, отколкото ако измине същото разстояние с автомобил. По данни на Гудол, ако един обикновен автомобил измине 4,8 км, то в атмосферата се отделя четири пъти по-малко въглероден двуокис, отколкото се отделя, ако човек измине разстоянието пеша. Това е така, защото ако човек ходи пеша 4,8 км, той изразходва около 180 калории. За възстановяването им са нужни 100 грама говеждо месо, а при производството на 100 грама месо се отделя четири пъти повече въглероден двуокис, отколкото отделя кола, изминаваща 4,8 км.
Шантавелници всякакви, от едни и същи факти могат да направят право противоположни изводи.
http://www.monitor.bg/article?sid=&a...cid=1&eid=1289
При движение пеша отделяме повече вредни газове, отколкото с кола
Биогоривата се оказват вредни за околната среда
Производството на храни е станало твърде енергоемко
Снимка: интернет
Противниците на биогоривата твърдят, че докато хора гладуват, не бива храни да се използват за производството на горива.
Производството на биогориво може да съдейства за ускоряване на климатичните промени, съобщи в. „Ханделсблат", като се позовава на три изследвания, публикувани в специализираните списания „Science" и „Atmospheric Chemistry and Physics".
При отглеждането на царевица, рапица или добиването на палмово масло се отделят повече парникови газове, отколкото се икономисват за сметка на получените от тези растения биогорива. Заради добиването на биогорива се унищожават тропическите гори, а земите под тях се превръщат в земеделски. При изгарянията на гори в Индонезия се отделя над 400 пъти повече въглероден двуокис, отколкото се намалява при ежегодното използване на произведеното от тази територия палмово масло, пише авторът на материала в „Science" Джо Фарджионе от екологичната организация „The Nature Conservancy". Превърнатите в соеви плантации гори на Бразилия отделят 300 пъти повече въглероден двуокис от възможното му съкращаване за сметка на използването на биогориво в течение на 1 година.
Носителят на Нобелова награда в областта на химията Пол Крутцен смята, че за климата са безопасни само тези видове биогорива, които са създадени на основата на отпадъци от селското и горско стопанства. Политиците и учените възлагат по-големи надежди на биогоривото от второ поколение, което не вреди на климата. За неговото производство може да се използват всички части на растенията, както и отпадъци от дървопреработването. Първоначално дървесината чрез технологията BtL /Biomass to Liquid/ се превръща в газ, а след това в етанол.
Междувременно британският изследовател Крис Гудол изчисли, че сега хранителните продукти са толкова енергоемки, че ако човек ходи пеша, се отделят повече вредни за околната среда газове, отколкото ако измине същото разстояние с автомобил. По данни на Гудол, ако един обикновен автомобил измине 4,8 км, то в атмосферата се отделя четири пъти по-малко въглероден двуокис, отколкото се отделя, ако човек измине разстоянието пеша. Това е така, защото ако човек ходи пеша 4,8 км, той изразходва около 180 калории. За възстановяването им са нужни 100 грама говеждо месо, а при производството на 100 грама месо се отделя четири пъти повече въглероден двуокис, отколкото отделя кола, изминаваща 4,8 км.
Коментар