Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бръмбарче Светломразец

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Бръмбарче Светломразец

    Ходейки до Леденика разбрах нещо твърде интересно. Там живее едно бръмбарче наречено Светломразец заради чувствителността си към светлината. Изкарано на светло умира за 2 минути. То е съвременник на динозаврите и е останало непроменено във вида, в който е било преди 150 милиона години. В Леденика ще ви кажат, там е единственото място където се среща, но няма да имате късмет да го видите, а някъде към септември ако сте късметлии можете да го чуете.
    Четейки обаче информацията в нета се оказва, че въпросното насекомо, се среща и в Темната дупка. Едно е сигурно - има го само във Врачански балкан. Проучванията обаче са правени преди много години и дори не се знае има ли го още светломразеца по нашите пещери. Последните детайлни проучвания на пещерата Леденика, когато за последно е видян подземния обитател, са реализирани при изготвянето на Плана за управление на природен парк "Врачански Балкан" през периода 2006-2007 година. Тази последната информация е от края на 2011г и се надявам вече да не е вярна.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:p_1102455038_IMGP0074a.jpg
Прегледи:1
Размер:95.4 КБ
ID:6021658
    Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

  • #2
    От: Бръмбарче Светломразец

    Все още го има в пещерата. Миналия месец една жаба беше умряла в близост до езерото в Концертна зала и сутрин, когато се палят прожекторите, до жабата имаше по десетина светломразеца - леденичета. Дано да оцелеят. Засега се крият там, където не осветяват прожекторите, но много се стряскат от светкавиците на фотоапаратите. Затова е забранено снимането в пещерата, но правилата не се спазват от всички туристи и за жалост може скоро да изчезнат тези толкова интересни създанийца.

    Коментар


    • #3
      От: Бръмбарче Светломразец

      Пише, че проекта който тече в момента по оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. ще внесе повече яснота за живота и приспособяването на бръмбарчето. Има ли предвидено нещо за проучването му и за бъдещото му запазване?
      Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

      Коментар


      • #4
        От: Бръмбарче Светломразец

        Поне по линия на Природен парк "Врачански Балкан" - не. Единственото нещо свързано със светломразеца по този проект е популяризирането му.

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X