Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

    След три седмици ще стане ясно дали ще строим АЕЦ „Белене“

    13.01.2012





    Няма да развиваме проектите за скъпата алтернативна енергия до 2020 г., каза министър-председателят Бойко Борисов на работен обяд с Американската търговска камара вчера. Нищо не налага да изпълним целия си капацитет, защото евтината енергия на АЕЦ „Козлодуй“ няма конкуренция заради цената. Този сектор беше толериран дълго време неправилно за сметка на други сектори в икономиката. Инвестирайте в изгодни за България сектори, препоръча на представителите на американските фирми, присъстващи на официалната среща, премиерът.
    Според него не е редно най-бедният в Европа гражданин да бъде изстискван още, защото по-скъпата енергия няма да е по джоба му. Може да се инвестира в използването на биомаса за енергийни цели, както и във ВЕЦ-ове, но не и в соларни паркове и ветрогенератори, уточни Борисов.
    Той се позова на данните за 2011 г., които сочат, че сме единствената страна в ЕС, която е увеличила добива на биомаса. А „миксирана енергия“ отива при потребителя и крайната цена става твърде висока, ако се наруши балансът на енергийната ни система, обясни премиерът. Ще го кажа не толкова деликатно като министър Трайчо Трайков:
    „Да спрете да притискате българските министри по този въпрос“, отсече премиерът.
    "Аз бих дал и 1000 лв., ако фирми и граждани подобрят енергийната си ефективност, като инвестират в такива източници и остатъчната енергия я прехвърлят в мрежата за общо потребление. Вече не мога да опазя летищата от соларни паркове", оплака се още той.
    Дори при посещенията му в Силистра и Търговище е установил, че кметовете са пригодили летищната инфраструктура за соларни паркове.
    Междувременно Българската ветроенергийна асоциация излезе със специално съобщение, според което Законът за енергия от възобновяеми източници отново се променя без диалог с бизнеса и без обществена дискусия.
    Промените въвеждат нови ограничителни мерки за сектора, които не само ще спрат нови проекти, но и ще доведат до отлив на вече заявени инвестиции и дългосрочно ще разколебаят доверието на инвеститорите към България. В мотивите на проектозакона се казва, че исканите промени се налагат поради значителния брой сключени предварителни договори за присъединяване, които са приведени в съответствие с изискванията на ЗЕВИ, което прави невъзможно присъединяването на обектите в предвидените по този закон срокове.
    В същото време информацията за точния брой сключени предварителни договори за присъединяване, които отговарят на всички условия на ЗЕВИ, към момента не е публично достъпна, въпреки че Българската ветроенергийна асоциация я е изискала от Държавната комисия по водно и енергийно регулиране. Не е публична дори информацията за вече реализираните проекти и данните, огласявани от министерството, се променят драстично. През април 2011 се говореше за 900 мвт инсталирани ВЕИ мощности, сега се говори за не повече от 700 мвт, посочват от ветроенергийната асоциация.
    Няколко часа по-рано вчера премиерът коментира пред БНТ, че най-късно след три седмици ще се реши дали да се строи АЕЦ „Белене“, или да се спре проектът. Той обясни, че и в момента продължават срещите му с финансовия консултант – лондонската банка HSBC. За централата се правят консултации и с руската страна, и с партньорите ни от Брюксел, добави още премиерът. По думите му критериите за вземане на решение, дали ще се строи централата, са основани на базата на нейната ефективност, безопасност и дълъг живот.
    "Факт е, че преди 30 години започва да се строи „Белене“, три копки са правени, ако е била ефективна, да са я направили досега много преди мен", коментира още Борисов. Той отново обясни, че управляващите преди него просто са взели кредитите, които сегашното правителство трябва да изплаща.



    http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=62121

  • #2
    От: Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

    Междувременно Българската ветроенергийна асоциация излезе със специално съобщение, според което Законът за енергия от възобновяеми източници отново се променя без диалог с бизнеса и без обществена дискусия. Промените въвеждат нови ограничителни мерки за сектора, които не само ще спрат нови проекти, но и ще доведат до отлив на вече заявени инвестиции и дългосрочно ще разколебаят доверието на инвеститорите към България.


    http://www.klassa.bg/news/Read/artic...+до+2020+г.
    LZ1ZAH

    Коментар


    • #3
      От: Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

      Ето една добра тенденция. И ако има някаква по сериозна корелация между намеренията за "реабилитация" на ядрената енергетика и това, че се обявява на "работен обяд с Американската търговска камара" - перспективата е обнадеждаваща!
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • #4
        От: Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

        Безплатен обяд няма! Ако 1 КВт. от нещо си, струва 12ст....държавата го купува за 15ст. щот'закона за...(далаверата на нашите...) и го продава на населението по 10ст. понеже социалната......все го плащаме ние, ама вече и при нас няма пари, а и Европа не дава, и ако искаш ветропарк за краварника си, О.К. строй си......ама ако искаш да продаваш по проекта за "зелена"енергия.......продавай, ама поне по12 ст. ама нямало печалба (и дори си на загуба), ами да си мислил, не'а парЕ за дотации......
        0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

        Коментар


        • #5
          От: Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

          Тази отстъпка (дотация от страна на държавата) е за определен срок, за да стимулира инвеститорите да влагат парите си във възобнояеми източници. След този срок цената си е каквато излезе. Макар и скъпа енергия (в сравнение с Атомната), цената за изграждане е в много пъти по-малка от тази на един АЕЦ или дори на ТЕЦ. Въпросът и прблемът на някои е, че на пазара за енергия се появяват много малки субекти, които биха били сериозна конкуренция на големите акули. В горния пост на колегата има една неточност. Цената на енергията от ветро и соларни източнци е по-ниска от продажната. Просто държавата я изкупува по-скъпо от колкото струва. И когато мине срока на това дотиране на пазара ще се появят много малки доставчци на сравнително евтина енергия, което като лазах не е изгодно за някои...
          А не може да има сравнение с ефектите за околната среда в сравнение с един ТЕЦ...
          Последно редактирано от Chertoianov; 15-01-12, 08:20.
          Интелекта често може да остане скрит. Но глупостта - никога!

          Коментар


          • #6
            От: Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

            А дали е възможно някъде в държавата ни да вземе връх здравия разум накрая? Какво само стимулират и замразяват? Да ги оставят на мира всички да си продават на пазара каквото и за колкото се харчи не може ли? Където и да се намеси чиновник все се опорочава! Така мисля.

            Няма лошо във ВЕИ. Особено по разни недостъпни места. Ама сега и там може да ги отрежат. И ще се теглят едни кабелииии... Пък изкупуването на скъпа енергия за наша сметка съвсем идиотски е измислено.
            0888932647

            Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

            Коментар


            • #7
              От: Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

              Привидно правилна стъпка (включително за опазването на природата), но да видим. Щях повече да им вярвам, ако просто бяха обявили много по-кратки срокове за свалянето на изкупната цена, а тук - кой се закачил, закачил, спираме. Звучи сякаш "своите" хора вече са се уредили и мандалото ще лопне, ама за другите.

              А личното ми виждане по ВЕИ е, че е възможно да улеснят развитието им и без да източват джоба на всички. Например, като просто улеснят административните процедури. А не както сега - цената висока, но административната бариера допуска само свои хора.

              Коментар


              • #8
                От: Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

                Ха-ха Ето го обяснението за "оставката" на Андрей Иванов като председател на СОС. Сигурен бях, че е свързано с тази тематика.
                Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

                Коментар


                • #9
                  От: Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

                  Противно на общоприетото мнение, смятам новината за отвратително недалновидна и неправилна. Даже бих казал вредна и опасна. Ясно е, че ядрената енергетика си взема своето, но да се пречи на соларните и ветро паркове си е определено комисионерство. Гадна работа.
                  Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                  0888 315 794
                  LZ1UPI
                  A1 (Rh+)

                  Коментар


                  • #10
                    От: Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

                    Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                    Противно на общоприетото мнение, смятам новината за отвратително недалновидна и неправилна. Даже бих казал вредна и опасна. Ясно е, че ядрената енергетика си взема своето, но да се пречи на соларните и ветро паркове си е определено комисионерство. Гадна работа.
                    Всяко мнение, различаващо се от мнението на Вожда и Учителя е отвратително недалновидно и неправилно. Дори опасно. За автора си.

                    Енергийни и прочее лобита си мерят пикалата а ние си чешем пръстите. Това става. А мястото на държавата не е да хаби ресурс за регулиране на неща които могат и без нейната намеса да си се урегулират. Достатъчно е да има правила за това кой какво не може да уаква и цапа. И те да се спазват също.

                    Ама енергетиката си е сигурно най-големия залък в днешно време. Ще се нагледаме там на циркове тепърва.
                    0888932647

                    Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

                    Коментар


                    • #11
                      От: Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

                      Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
                      Противно на общоприетото мнение, смятам новината за отвратително недалновидна и неправилна. Даже бих казал вредна и опасна.
                      Тя си е недалновидна върху недалновидната. Но косвено, може и да е полезно за нас.
                      Да е полезно, да е полезно, колко да е полезно - колкото всичките регулативни напъни на правителството.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Замразяваме проектите за соларни паркове и ветрогенератори до 2020г.

                        Бе модерно преди години да се строят ветрогенератори. Имаше пари и лоби. Ще има недоволни, понеже много пари се направиха от някои хора. После дойде реда на соларните паркове. Сега се чудим с какъв хидравличен да и го сложим на тази Земя. Докога ще става така, че да не можем/управляващите/ да разчетем анонсите и правилно да си разиграем картите? Говоря от тяхно име, ще ми се, ама не може
                        П.П. Тази новина бе ясна още от няколко години. Интересно ми е, дали ще останат като някои паметници, стоящи от едно време? Все пак не са от бетон.
                        Попитали радио Ереван може ли да се "оправи" жена на площада. Отговорът бил: Да,може, но не е препоръчително, защото всеки ще дава акъл.

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X