От известно време се сече безжалостно в покрайнините на Ахтопол.Днес ходихме със съпруга ми да видим имат ли отсечените дървета марки.Да-имат,но какво от това,то гората почти я няма вече.И най-интересното е,че секат навътре,а край пътя/за Синеморец/ няма отсечени дървета.Преди доста години съпругът ми е бил горски.Помолих го да огледа отсечените дървета дали са болни-според него те са си наред.Нали горските все говорят,че извършват санитарна сеч.Ама на тези дървета нищо им няма.Имаме едни приятели от София,които като ни дойдат на гости,все се възхищават на нашите гори, че били редки и дивеча би се видял отдалеч/те са ловци/и лигите им потичат докато си мечтаят/в техните ловни полета горите били много гъсти/как повалят прасе след прасе,а на мен ми се плаче.Каква е тая санитарна сеч бе хора,то гора не остана!А уж парк Странджа-дрън,дрън,колкото и Силистар е защитена местност. И така,остава ми само ядосването.Държа да благодаря на будните софийски граждани и на всички българи,защитаващи нашата природа-добре,че сте вие,че иначе целият бряг до Резово вече щеше да е застроен ако беше оставено всичко в ръцете на местното население/алчни глупаци/.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Уж законна сеч,но какво остава след резачките!
Свий
X
-
От: Уж законна сеч,но какво остава след резачките!
Потборна сеч се прави в иглолистните гори, защото засаждането става само от семена. Дъба е издънково дърво и след отсичане покарва от дънера и корените, за това обикновенно дъбовата гора се сече наред. Въпоса е все пак да не се прекалява с количествата отсечена дървесина и най-вече да има контрол.
-
Първоначално публикуван от najanaja Преглед на мнение......Помолих го да огледа отсечените дървета дали са болни-според него те са си наред.Нали горските все говорят,че извършват санитарна сеч.Ама на тези дървета нищо им няма.....
Сечта не е само на болни дървета, има си планова сеч по 10-годишен лесоустройствен план за всяко стопанство.
Коментар
-
Гората обикновено тръгва от гъсталаци и през годините се разрежда за да не си пречат дърветата и за оптимално бърз и качествен разтеж на дъветата. Когато достигне определени години гората вече е рядка с големи и стари дървета които е по-добре да бъдат изсечени и гората да тръгне отново от гъсталаци.Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
Телефон - в профила!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнениеГората обикновено тръгва от гъсталаци и през годините се разрежда за да не си пречат дърветата и за оптимално бърз и качествен разтеж на дъветата. Когато достигне определени години гората вече е рядка с големи и стари дървета които е по-добре да бъдат изсечени и гората да тръгне отново от гъсталаци.
Коментар
-
Все още има много какво да се желае по отношение на изсичането на горите. Участници от този форум сме ходили на обучение, както от наши колеги, работещи в бранша, така и от специалисти от Изпълнителна Агеция по Горите ИАГ. Учасвали сме и в преследване и залавяне на незаконна сеч.
Факт е, че покрай законно разрешените и маркирани дървета се изсичат и още такова количество незаконно. Добре сигнализира колежката относно съмненията си за прекомерно разреждане на гората.
Може да се погледне за марка в основата на останалия след отсичането пън. Марката обезателно трябва да е посока към склона. Може да поискате от горското да ви покажат дърво с нанесена тяхна марка и след това да сверите, защото не рядко се слагат фалшиви маркери.
Ето кадри от едно обучение:
Ето какво трябва да има закачено в началото на участъка за да сте сигурни, че сечта е законна:
Ето как се маркират краищата на горски участък:
Ако сечта вече е отминала, проверявате за маркери по които се е извършвала:
в основата на пъновете от страната на склона. Ако се огледате, трябва да видите в началото на участъка върху някое дърво цвета на маркера за конкретната сеч
Например:
И после всички пънове да са с този маркер:
Пън без маркер, с приблизително същото остаряване, означава незаконно отсечено дърво.
Клоните , които остават след законната сеч са не по големи от тези:
ако нещо от посочените не е изпълнено, значи е съмнителна работата.Последно редактирано от Nik Nikolov; 07-02-11, 19:10.Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения))
Коментар
-
Благодаря много на Ник Николов за изчерпателната информация.Още утре отивам да разгледам пъновете.Интересното е,че край пътя гората не е разредена,а навътре,където човек специално трябва да отиде за да види размаха на сечта.И да отсякоха една борова гора, да видим дали ще залесят.Поне тази година почти успяха да спрат циганите да не крадат дърва за огрев.Предишните години беше ад за дърветата,никой циганин не купуваше дърва а си ги крадеше от гората.
Коментар
-
Огледах пъновете,нямат никакви маркери/само отрязаните дървета са боядисани с ярка зелена боя/.Отрязани са в основата-над земята около 5см са високи пъновете.Снимах с телефона,но за съжаление като се прибрах се оказа,че телефона ми нищо не е снимал.Ще ходя в горското да питам.
Коментар
-
Лятото, работех, като маркировач на дърветата, в горското стопанство, маркираха се по същоя начин, но ги маркирахме с червена боя, като преди това, задължително, обелвахме кората с балтия и после обилно с червена боя напръсквахме....Има един стар Дърварски Лаф "Ако не Срубим, некой Камаз отгоре, то нече можем да излезем на + от целата работа!" За незаконната сеч, няма какво да си говорим, практикува се, от много години и си продължава..А пък голата сеч, вече е забранена, само прореждането...Познавам 3 фирми, които работят с дърводобив, в 2 от тях съм работил, в третата ги познавам от/до, от изсичането, до износа за гърция, на макари..Но този Лаф, дето е по горе, не може да се използва, поне при тази фирма, при другите не ги познавам изцяло, може и да карат отгоре..Големите фирми не крадът толкова, колкото малките които не им процъвтява бизнеса и гледат да изкарат бонус..
Като направим сметка:
Метровка ДЪБ, се продава за по 35 лева незаконна, преди време, бяха най-скъпите метровки,подщи винаги Дъба и Бука са били най-скъпия матерял, защото по нашата гора, много трудно се откриват тези две дървета, трябва много да обикаляш за да им знаеш местата, стигали са и до 65-75 лева кубик, но сега всичко пада..За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
Honda Dominator 650
088ЧЧ93979-->Борис
0878956Ч38-->Борис
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар