Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Айде пак...!!!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Айде пак...!!!

Ами не. Желязото е около 7.6 - тежък метал ли е? И отровен ще да е - на отравяне с желязо се дължи червеният цвят на кръвта при някои хора.

Границата между тежките и другите метали, поне за целите на екологията, токсикологията и други биологични теми минава между мед и цинк в Периодичната Таблица (там са съседи). Медта не е тежък метал, а цинкът - вече е тежък. С някои условности - манган, хром и ванадий, които са малко преди медта. Категорично тежки метали са рубидий и цезий - въпреки че са под 5.

При температура 10830 градуса целзий не съществуват твърди или течни вещества. Даже и газовете са малко под въпрос.

Гипсът е пак нещо загубено в превода. По-вероятно поливат със сярна киселина - единственият донякъде смислен ход в тази ситуация.

Коментар

От: Като казвам аз, че пазарните принципи нямат смисъл от известен мащаб нагоре, ...

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
      Унгария са много малък производител в световен мащаб.
      По интересно какъв е съставът на червената кал ,заляла селцата.

В България има аналогичен случай -хвостохранилището над село Згориград Врачанско се къса на 1 май 66 година се къса и мръсотията залива селото.
      http://www.zgorigrad.com/tragediata
      За този случай се споменава и в книгата на Иван Славков - Батето.

Към днешна дата казват, че у нас действащите били само 12. Справка http://www.investor.bg/news/article/106556/332.html .

Но ... прави впечатление, че в действащите липсва едно, за което има тема тук http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=33720 . Или пък последното не е хвостохранилище?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
        Ами не. Желязото е около 7.6 - тежък метал ли е? И отровен ще да е - на отравяне с желязо се дължи червеният цвят на кръвта при някои хора.

Границата между тежките и другите метали, поне за целите на екологията, токсикологията и други биологични теми минава между мед и цинк в Периодичната Таблица (там са съседи). Медта не е тежък метал, а цинкът - вече е тежък. С някои условности - манган, хром и ванадий, които са малко преди медта. Категорично тежки метали са рубидий и цезий - въпреки че са под 5.

При температура 10830 градуса целзий не съществуват твърди или течни вещества. Даже и газовете са малко под въпрос.

Гипсът е пак нещо загубено в превода. По-вероятно поливат със сярна киселина - единственият донякъде смислен ход в тази ситуация.
        На Ясен ще му уредя дуел с моята учителка по химия! Който спечели пише нова Менделеева таблица!
        Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
        Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

Коментар

Може, но специално за Ясен ще трябват много учители по химия... Направо един випуск..., които след дуела ще трябва или да си посипят главата с пепел или да си направят сепуко...
          VPetrov.photography

Коментар

Предлагам да отложим дуела. Wiki са изяснили случая (а как обичам Wiki като последна инстанция, ...):

A heavy metal is a member of an ill-defined subset of elements that exhibit metallic properties, which would mainly include the transition metals, some metalloids, lanthanides, and actinides. Many different definitions have been proposed—some based on density, some on atomic number or atomic weight, and some on chemical properties or toxicity. The term heavy metal has been called a "misinterpretation" in an IUPAC technical report due to the contradictory definitions and its lack of a "coherent scientific basis"

(подчертаването от мен)
            Накратко - аз съм учил една дефиниция, Жулиета - друга. А то нямало общоприета.

Коментар

Рибите имат различни изисквания за реакцията на водата. Повечето риби, които произхождат от течащи води, обичат леко кисела вода 6-6.5 рН, а някои дори до 5.5 рН. Други, главно тези от езерата, са приспособени към леко алкална вода – 7.7-8.5 рН. Всички по-обикновени рибки обаче няма да имат нищо против нормалната, почти неутрална водопроводна вода 6.5-7.5 рН. Растенията са по-непретенциозни към това качество на водата. Нека се замислим как се чувства речната флора и фауна при рН над 12!
              С една дума - живота в замърсените води е загинал, кога и дали някога ще се възстанови?
              Общият брой хвостохранилища в България е 33, от които 21 са спрени от експлоатация и рекултивирани. Аз лично не съм сигурна, че върху сигурността им има контрол. Няма да се учудя и ако от БГ хвостохранилище изтече подобна токсична утайка!
              Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
              Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

Коментар

Първоначално публикуван от Жулиета Преглед на мнение
                Четох, че в Унгария изсипвали гипс, който да нeутрализира
                Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение

Гипсът е калциев сулфат, не съм особен корифей във химията, но това е във сферата на строителната химия, та съм горе-долу в час.
                Приложението му във случая е съвсем адекватно и всъщност стандартна процедура - съвсем недалеч от идеята на Ясен за сярната киселина.
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X