Търся повече информация относно миграцията на птиците и по-конкретно дали е възможно същите да изменят драстично своите миграционни маршрути. Интереса ми е породен от факта, че на предходния ловен излет за прелетен дивеч отстреляхме пъдпъдък с маркировка/пръстен от Италия. Предвид разпространението на пъдпъдъка в Европа и основните миграционни потоци, не е логично такъв "италиански" пъдпъдък да се намира в България особено пък в североизточна и част.Ако някой може да ме осветли по въпроса за миграцията, ще му бъда благодарен. Аз имам някои теории, но търся така да се каже експерно мнение. Потърсих информация в Българското дружество за защита на птиците, но за сега нямам никакъв отговор. Явно подобно на повечето природозащитни организации и тази освен да вдига шум по медиите, само ходи да брои птичките с цел да усвои известна сума европейски фондове.Благодаря!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Миграция на птиците
Свий
X
-
От: Миграция на птиците
Аз пък, като чета горното и ми става интересно: Какво се прави когато се отстреля маркирана птица - става въпрос по принцип, има ли някакви нормативни положения за такива случаи?Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
-
Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеАз пък, като чета горното и ми става интересно: Какво се прави когато се отстреля маркирана птица - става въпрос по принцип, има ли някакви нормативни положения за такива случаи?
Коментар
-
Та то това, най-вероятно е някаква организация. Аз лично ли ще ги търся, няма ли съответстващи им тук организации. Изобщо, това с опръстеняването не е ли основано на международни програми и договорености?Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
Преди да даваш определения и квалификации, моля потърси малко инфо, кой, какво и как върши!!!
По случая - след като се намери пръстен от птица, инфото се изпраща до Българската орнитологична централа, която е структура на Института по екология, към Българска академия на науките. Инфото трябва да съдържа - данните от пръстена (ако може самия пръстен, ако не - снимка, ако и снимка не - самите данни - букви, цифри и т.н.), информация за мястото, на което е намерен, както и дата.
Би следвало, те да ти върнат след време информация за самата птица - кога е опръстенена, преди колко време и т.н.
Аз мога да съдействам да се задвижат нещата по-бързо, но дай данните тук. Така ще е интересно и за съфорумниците, колко км е изминала тази птица и т.н.
Поздрави!
Коментар
-
Ще се постарая да дам данните и евентуално да направя снимка на пръстена, ако ловеца, който отстреля въпросната птица вече не го е направил/изпратил, където трябва. Въпроса за промяната на миграционните потоци обаче си остава.Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.
Коментар
-
Свързах се с въпросния ловец, но той вече е предал пръстенчето на негова близка орнитоложка, която прояви интерес още когато и се обадихме по време на лова. Когато получа по-подробна информация за произхода, обещавам да я споделя с Вас.
До тогава за мен основно има няколко версии - първата и най-логична е, че става дума за воалерен пъдпъдък, разселен по време на пролетната миграция в Италия, който се е смесил някъде в Европа с пъдпъдък мигриращ през България. Втората е, че маршрута на миграцията не е константа, а се определя на "демократичен" или "тоталитарен" принцип според волята на преобладаващия брой членове от ятото или по заповед на "Цар Пъдпъдък", който води групата. И третата е, че изместването на магнитните полюси е станало толкова голямо, че вече оказва влияние върху ориентацията на птиците.
(Май съм почнал да гледам много Дискавъри).
Споделете и Вашите версии, може пък да налучкаме истината.Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.
Коментар
-
Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеА защо изобщо приемаш за толкова ненормално италиански пъдпъдък да се озове в България?трябва да си луд
К мирной жизни не пригоден.
Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157
Коментар
-
Единият от основните миграционни потоци е Северна Африка - Сицилия - Италия - Централна Европа и обратно. Като се има предвид, че птиците принципно ползват едни и същи маршрути и гнездят на едни и същи места всяка година си мисля, че не е логично от Бургас за София да минеш през Плевен. Нали?Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.
Коментар
-
Миграционните пътища на птиците се се установили от потребноста на хвъркатите да мигрират.
Имат си причини за това и ние ги изследваме.
Статуса на ареала определя условията, които биха били привлекателни за съответния вид.
Драстична промяна е възможна, когато и приемната среда се промени драстично.
Пилето иска да снася и мъти в спокойна и хранителна среда.
А ако някъде глада бие по-силно от тока, ще се избегне!...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО
Коментар
-
Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнениеПилето иска да снася и мъти в спокойна и хранителна среда.
А ако някъде глада бие по-силно от тока, ще се избегне!Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
За да получиш наистина изчерпателен и компетентен отговор колега , ще трябва да намериш орнитолог, който първо се е занимавал специално с пъдпъдъка и второ - правил е изследванията си на онзи миграционен път през Италия, Сицилия, Мароко, т.е. ще трябва да е италиянец, австриец, немец. Трудно, а? За миграцията все още много неща не са ясни. При едни видове пътят е генетично запечатан, при други от решаваща роля е присъствието на родители или други възрастни птици. Не знам дали си виждал на карта очертан миграционен път - прилича не на река с притоците, както може би повечето хора си мислят, а по скоро на зелев лист - жилките са малките пътища и пътечки, обхващащи голяма площ, които едва в края се събират в мощен ясно изразен канал - разбирай птича магистрала. Та тази магистрала се оформя ясно и отчетливо едва близо до Средиземно море и по-скоро до естествените мостове през него /говорим за европейските миграционни пътища/. На останалата площ на Европа и дори Азия зелевите листа не са с ясни граници /и огради/ като магистралите, а се припокриват. И един господ /или наместника му на земята под формата на супер тясно специализирал орнитолог/ знае защо въпросния пъдпъдък е опръстенен в Италия, а пък не е прекосил морето през Сицилия, а е попаднал на виа Аристотели и е отстрелян на Софийското равно поле. Аз поне имам две предположения /недоказани естествено/. Младите птици от прелетните видове, често обикалят стотици и хиляди километри без ясна посока, преди да дойде време за миграция и да се отправят твърдо на юг. Възможно е въпросната птица да е пообикаляла доста и ако е излюпена в граничните североизточни области на Италия и е опръстенена близо до родното си място, след това в разгара на прелета да е попаднала на Балканите и с ятата на западнобалканската субпопулация да е тръгнала на юг. Просто в района на С. Италия, Австрия, Словения, Хърватско зелевите листа се препокриват. Ако за посоката на миграция при този вид значение имат не гените, а ятата възрастни птици е важно къде се е активирал инстикта за прелет - в случая явно над Балканите. Ако пък при този вид пътят е генетично кодиран, е възможно този странен път да е избран по следния начин: В по-далечното минало западнобалкански птици с въпросния генетичен код са се преселвали постепенно за размножителния сезон все по на запад и на север /и ние българите напоследък го практикуваме нали/, докато са попаднали в Италия. Там е била излюпена и опръстенена младата птица, но понеже е по кръв тъмен балкански субект е полетяла първо на изток и тогава на юг както е закодирано, а не както е икономически /енергийно/ изгодно - право на юг.
И не бързай с нападките срещу колегите природозащитници. Вярно е, че всяко стадо си има и мърша, но макар да съм доброволец в конкурентна организация - "Зелени Балкани"- познавам много свестни и кадърни хора работещи в БДЗП. Не лепвай етикет на всички заради единици.
Ако се интересува някой повече за миграцията на птиците изобщо, а не само на ловните видове - много интересни данни се получиха последните няколко години от сателитни и радиопредаватели закачени на наши царски орли. Част от данните са в сайта на "ЗБ", мисля че сходни проучвания правят отскоро и БДЗП.
За информация царския орел е изключително рядка /благодарение не на всички, а само на някои ловци и дървосекачи/ и красива птица, защитена, а не ловен обект.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар