Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли свободен достъп до законите ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Има ли свободен достъп до законите ?

Току-що дъщеря ми ме "застреля" с въпроси от сорта:

Длъжна ли съм да имам интернет, за да чета законите?

Мога ли да ги прочета в библиотеката без да плащам?

А ако нямам пари за телевизор или вестници?

Първосигнално и отговорих, че непознаването на законите не те освобождава от отговорност. После се опитах да си отговоря къде могат да се видят свободно и ... май нямам отговор

Помагайте

Ако съм пропуснал нещо с търсачката, покорно моля за извинение

До: Има ли свободен достъп до законите ?

Мисля, че членските карти за библиотеките са нещо от сорта на 2-5 лв за месец. Дори не съм сигурен, че се плаща нещо. Поне едно време когато бях на 10-11 год. нищо не съм плащал. Единственото условие, което трябваше да спазвам беше да връщам книгите в срок.

Другото, което ми идва на ум е, че може да ги има из библиотеките на училищата, не че някой от учениците влиза там по работа де .

Коментар

Плаща се Навсякъде.
      Ако хипотетично съм един прошляк без дом и работа, но така или иначе съм длъжен да спазвам законите (има такива хора), то как ще докажат, че съм имал възможност да ги науча?

Коментар

Няма как да ги научиш, тъй като нямаш източник, от който да ги прочетеш/разбереш.

По презумция се смята, че всеки знае основни закони от сорта на - не кради, не убивай, не лъжи и т.н., защото е наказуемо.

Коментар

Сто, законите се учат от тези, които или ги нарушават или мислят да го направят!

За обикновения човек, не е нужно да ги знае, защото няма да ги наруши, без да ги е чел!

Плебисцита /закона / си е за плебеите, а те си знаят мястото и сами!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
            Сто, законите се учат от тези, които или ги нарушават или мислят да го направят!
            Не, и от тези, които учат право
            Пък посред нощ няма с кого да сверяват

Но наистина е интересно откъде можеш да прочетеш, без да дължиш нещо.
            Иначе е странно да изискват от теб нещо, което няма как да си го научил. И да си виновен за това.

Коментар

Едва ли има билиотека, която да не е абонирана за Държавен вестник. Рядко се изисква и читателска карта, за да прочетеш нещо в самата библиотека, без да го изнасяш. Така че начин има. Малко неудобен, но има. От там насетне допълнителните удобства се заплащат...
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Има доста правноинформационни системи с безплатен достъп. Много прегледна, безплатна и удобна е базата на юридическия портал lex.bg.
                Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Порталът на лекс ми е бил винаги много полезен

В библиотека май не съм стъпвал скоро

Има много начини да прочетеш даден закон.

Но задачата е условна, все пак. Има ли такъв абсолютно безплатен достъп

Интернет и библиотеката отпадат, те си струват пари, дори и символично.
                  И не е ли редно да има безплатен достъп на всеки до законите, по които е длъжен да живее? Както основното образование е задължително и уж безплатно - поне да можеш да четеш те учат.

Коментар

И не е ли редно да има безплатен достъп на всеки до законите, по които е длъжен да живее? Както основното образование е задължително и уж безплатно - поне да можеш да четеш те учат.[/QUOTE]

Редно е. Колкото е редно и учебниците да са безплатни.

Коментар

Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
                      Както казах достъпът до държавен вестник в някои библиотеки е безплатен, ако го разглеждаш там.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Ето какво пише в правилника на националната библиотека(чл.6):

http://www.nationallibrary.bg/nationallibrary2007.pdf

Осъзнавам, че не е особено важно това, но принципно трябва да има свободен достъп.

Коментар

училищните и читалищните библиотеки са безплатни.
                          навремето така си четох първите закони

а днес има и безплатен Internet достъп, дори и безплатни юридически услуги костващи много време ,но все пак ги има.

Но всъщност наистина в НС или в библиотека към него трябва да има осигурен безплатен достъп за четене.

И честито за умната щерка !
                          байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                          Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                          Суперспам - спама на суперите

Коментар

принципно държавен вестник е достъпен от тук:

http://dv.parliament.bg/

Като първият брой който е качен е от 2004 година.

Вече почти не останаха училища и университети които да нямат достъп до интернет, съответно ако човекът е все още ученик/студент автоматично получава свободен достъп до тази информация.

Съвсем друг е въпросът как тази информация стига до циганите с каруците....
                            One Planet, One Internet!
                            We Are All Connected!

Nissan Patrol GR Y61 RB25DET NEO(Skyline)

Коментар

От: Има ли свободен достъп до законите ?

Библиотеките са безплатни. 2 лв на месец си е без пари, айде не ми обяснявайте, че има хора без абсолютно никакви доходи. Даже просяците изкарват пари. Пък и 2 лв не са пари, та да се говори че е платено. Що се отнася до учениците-имат училищни библиотеки. Ако не-да питат. Научава се и с питане. Ако попитат класния си-той ще им намери Държавен вестник и ще им прочете и разясни. Нали не смятате, че едно 12,13 или даже 20 годишно пуберче може да разбере юридическите завъртулки в законите. Също може да питат и родителите си. Само едно време в Рим законите са били издялани на камък на площада-сега вече-който търси-намира. Или намира оправдание. Но правилото за непознаване на закона, което не те освобождава от отговорност е желязно, според мен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X