Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Крайпътна чешма - трябва ли някакво разрешение/съгласуване за изграждане?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Крайпътна чешма - трябва ли някакво разрешение/съгласуване за изграждане?

Въпроса е както е посочен в заглавието на темата - необходимо ли е някакво разрешение от държавен орган, или съгласуване с някого, за изграждане на крайпътна чешма. Всъщност, касае е се за възстрановяване на съществуващи чешми, които не са поддържани, или умишлено са повредени, т.е. имат нужда от възстановяване почти от "ниво 0". Чешмите са в обхата на републиканска пътна мрежа, в района Стара планина - напр. прохода "Твърдица-Елена".
    Чешмите са изграждани преди доста години (30-50-90...), т.е. съществуващи са, но не намерих някакъв официален регистър в който да са завеждани данни за такива.
    Въпроса е: Т.к. вече е налице нормативно изиксване за регистрация дори и на стари кладенце в частни имоти, съществува ли изискване за разрешение или съгласуване с орган на държавна власт, когато се изгражда, или възстановява от основи съществуваща, чешма в близост до път от републиканската пътна мрежа? А, когато пътя е в район на планина, т.е. граничи с "горски фонд"?
    Не можах да намеря отговор чрез Гугъла. Във форума има стари теми за подобни чешми, но действително са стари - от преди около 15 години и не засягат въпроса от по-горе.

Всеки път има Х метра сервитут, за който отговарят от АПИ. От там нататък са горското. От местното пътно трябва да могат да те ориентират, ако си познават района(а би трябвало).
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

• hhris08
      hhris08 коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря за насоките!

Дръж ни в течение, добрите дела трябва да се виждат!
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

О'к, за сега набирам "последователи", защото идеята е от няколко месеца, но не можем да се разберем дори за това, кога е по-добре да се свърши работата - сега, когато дебита на водата е нисък заради сушата, или през пролетта, с надеждата за достатъчно валежи през зимата, Защото се оказа, че доста хора претедират да знаят какво и как да се направи, но когато започнах с конкретни въпроси - как ще се "хване" най-добър дебит, не трябва ли да има обем за водосборник, какви съотношения трябва да има за размер, обем и ниво на отичане .... не получих почти никакви отговори. Ето защо, в момента съм започнал да изяснявам въпроса с който започнах темата, както и да търся някой, който действително е правил такива чешми и действително е "Майстор" по въпроса.
      Има ли нещо което действително съм изяснил / направил, ще споделя!

Коментар

поздравления за идеята да възстановиш, защото са много тези, които само рушат? Няколко пъти подавах сигнали срещу едни строители, които съсипват такава чешма с отпадъци, върнаха ми имейли че са глобени и това е. Няма сила, освен може би физическа, която да ги накара да не изхвърлят отпадъци там

Коментар

Първоначално публикуван от neumoren Преглед на мнение
          поздравления за идеята да възстановиш, защото са много тези, които само рушат? Няколко пъти подавах сигнали срещу едни строители, които съсипват такава чешма с отпадъци, върнаха ми имейли че са глобени и това е. Няма сила, освен може би физическа, която да ги накара да не изхвърлят отпадъци там
          За съжаление, рушенето е по-лесно. За мен е странно, когато е без причина, но освен да го отдаден на "народоприхологията", друго обяснение не намирам. Едната чешма която съм набелязал е от 30-те години на ХХ век, с малка плоча на тези които са я създали. Е, от констукцията има взети камъни (те са тип "дялан"), а плочата на съзадетелите е .... боядисана със спрей?! Другата чешма е правена от някого в памет на баща му и има малка плоча с надпис - тази плоча също е надарна до степен да не се разчита изцяло?! Затова съм решил, ако успея да организирам всичко, да възстановя чешмите и първоначалните плочи с надписи - ако забравяме историята, нямаме бъдеще!

Коментар

Аз бих помогнал с труд и инструменти но нямам никаква представа, нито теоретичен нито практически опит с чешми, с каменоделство и зидария имам какво да допринеса но ВиК частта за таква чешма ми е пълна нула в тази област.

Опитай да намериш информация и моля те сподели тук, разни раскази, инструкции, съвети, книжки и т.н. не само на мен и на теб мисля ще е интересно и полезно.
            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
              Аз бих помогнал с труд и инструменти но нямам никаква представа, нито теоретичен нито практически опит с чешми, с каменоделство и зидария имам какво да допринеса но ВиК частта за таква чешма ми е пълна нула в тази област.

Опитай да намериш информация и моля те сподели тук, разни раскази, инструкции, съвети, книжки и т.н. не само на мен и на теб мисля ще е интересно и полезно.

Коментар

Срещни се с кмета в което е землището. За конкретната чешма скицирай как ще изглежда. Подшушни му че и той ще обере част от овациите. Ако разреши ,ще те пази донякъде от останалите бюрократи. Тръгнеш ли посока басейнова дирекция ще видиш що е бюрокрация. Ще се чудят дали са те там,дали ако разрешат някой после няма да им търси отговорност. Ама дали не е нужно разрешение за строеж или ремонт. Ама проект има ли. Водата дали е годна за пиене,ама как така безплатно. Не може ли да набутаме наш човек да се отчете после......
                Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X