Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Консуматорско общество!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Консуматорско общество!

    Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение
    Да де, но разликата си я прави всеки сам за себе си. Ако за един човек нещо е "нужно ми е" за друг е "искам".
    А ако я нямаше алчността, първобитния човек нямаше да изобрети лъка за да убие по-голямо животно примерно. Щеше да си хапва корени.
    Ако я нямаше алчността да имаш повече, нямаше да бъде измислен тъкачният стан например. И т.н. и т.н.
    Не е така! Има ясна разлика и място за йезуитски тълкувания тук няма. Всеки ден като се огледам и неволно се сещам за едно и също - "панаир на суетата". Здравият разум масово отсъства. Темата е дълга и има доста изписано по въпроса от най-различни автори. Не знам как с няколко думи да предам същността на нещата.
    НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
    Omnia vincit amor !

    Коментар


    • #17
      До: Консуматорско общество!

      Интересни ли са ви митовете?

      "През първия златен век, когато е властвал бог Кронос, животът бил най-щастлив. Земята била обгърната от сезона на вечната пролет. Всичко цъфтяло и давало изобилен плод. Земята била красива и уханна и хората живеели сред изобилие. От дърветата капели златни плодове. Течали реки от мед, мляко и нектари. Слънцето и ветровете били топли и благодатни. Нямало нужда от труд за добиване на прехраната. Хората били добри, доволни и спокойни. Те съществували в пълно равновесие с природата и помежду си. Нямало интриги, мошеничества, лъжа, лицемерие...Нямало войници и войски нито граници и спорни територии, защото нямало конфликти и сблъсъци. Липсвали престъпления, насилие и злини. Съществувала само хармонията. Безделието и наслаждението от живота били най-големите ценности, хармонично съществуващи с божествената Майка Природа..."

      Митът продължава с идването на власт на Зевс и знаем какво се е получило. Май оттогава няма промяна!
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

      Коментар


      • #18
        До: Консуматорско общество!

        Може да се отклоня малко или да не съм разбрал правилно заглавието,но трябва да се има предвид следното :
        - самата идея на сегашното (и не само) общество е да се консумира.И няма как да стане иначе.Причината е проста : има противоречие между философията на не-консуматорското ( или умерено-консуматорско,ако така звучи по-добре) общество и напредъка на човечеството като цяло - по-специално техническия такъв.
        Да направим един мислен експеримент : приемаме,че на всички им е дошъл ума в канчетата и решават да пестят,грижейки се едновременно и за околната среда.За целта на експеримента тези две неща ще са неделими.Какво ще стане тогава ?
        Ето какво :всички ние ще поправяме старите си електроуреди,автомобили и т.н.С това изпълняваме и двете условия.Не се харчат природни ресурси,не се замърсява природата - изобщо рай.Да,ама не !Всъщност ще започне тотален срив на сега съществуващата обществена система(не съм казал,че я одобрявам).Първи естествено ще гръмнат банките,тъй като те са най-измислената част в човешкото битие.Всички фирми ще уволнят първо развойните си екипи,тъй като няма защо да се разработват нови неща - просто никой няма да ги купи.Ще се свият до производители на резервни части и сервиз на вече продадените модели.За автомобилните компании да не говорим,там съвсем страшно ще стане - те и сега трудно продават,дават на лизинг,на какво ли не,само и само да се харчи стоката.Един сносно поддържан автомобил може да изкара поне 10 години.Бих искал да знам,кой автомобилен концерн може да си позволи да не продава толкова време.За съжаление,това означава да спре прогресът,да не се прави нищо ново - и оттам последващата деградация.Но пък остава утешението,че въздухът и водите ще са чисти,няма да се изсичат горите - те и без това ще ни трябват като дойде моментът да се качим отново на дърветата.
        Да не забравяме,че китайците ще трябва пак да минат на ориз,което те едва ли ще приемат лесно.А са приблизително една четвърт от общата бройка.
        Вече има доста фантастични романи,които предричат подобно бъдеще.А има и такива,в които след време потреблението ще стане задължително със закон.Отначало ще има само морална присъда - никой няма да иска да общува с индивид,който не си сменя прахосмукачката на два месеца,колата на година и т.н.Следващата стъпка е въпросният индивид да бъде обявен за враг на обществото и пратен да сади репички в пустинята.Изобщо,да настръхнеш...

        Ще дам следния близък пример :в една тема тук едно момче се похвали,че си е наковало само съединителя на колата.Купил си накладки за нищо пари,нитове за още по-,и свършил работа за 1 час.И беше горд,че е успял.Никой не се замисли,че така е по-евтино,че се спестяват ресурси и т.н.И че се учи нещо,придобиват се умения.А от опита по-ценно няма.Независимо дали ще ти трябва някога или не.Реакцията беше от :толкова ли нямаш пари да си купиш нов,до - това ще се счупи на първия завой.(разбира се,нито едното,нито другото е вярно).Идете в който искате автосервиз да видите какъв цирк е:вече няма монтьори,има гайкаджии.Повреден елекромотор - донеси си нов,че ти го смениме.Повреден алтернатор - същото.А електромоторът се нуждае от две нови втулки,точно по левче едната,които се сменят за 10 минути.Алтернаторът - от почистване,престъргване на колектора,смяна на четки и два нови лагера.Ама иди обяснявай на някого.Нали трябва да се харчи стока..
        Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
        имат право да гласуват на избори.

        Коментар


        • #19
          До: Консуматорско общество!

          Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
          ......
          Не съм съгласен.

          1. Да тръгнеш да си ремонтираш нещо сам това означава да имаш нужда от инструменти, условия и материали. Това е пак "консуматорско" в досегашната система, просто излиза по-евтино - понякога.
          2. Банките няма да фалират, защото при тях идеята е да вземеш едни пари когато ти трябват, а не да работиш цял живот за да си купиш нещото което искаш. Или в бизнеса взимаш едни пари, които ако завъртиш печелившо сами се изплащат, иначе докато ги събереш да почнеш бизнес и той бизнеса умрял.
          3. Хората трябва да не купуват заради купуването, а според потребностите.
          4. Фирмите няма да съкратят персонал, а ще използват развойния си персонал за природосъобразно производство.
          5. Автомобилните концерни минават все повече към 100% рециклируемост на автомобилите, това би могло да доведе до намаляване на цената и честа смяна на превозното средство. С навлизането на новите технологии човек сам иска да си смени колата, дори и здрава. Иначе просто колите щяха да ходят за скраб а не да се продават втора ръка и да караме 20 годишни джипки.
          ...
          Прогресът няма да спре. Просто идеята е да не се разхищава. Ние сме като машини за убиване. До каквото се докоснем искаме да го свършим. Ето това трябва да се промени в Човечеството. Филмчето само показва част от нещата.
          Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
          Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

          Коментар


          • #20
            До: Консуматорско общество!

            Явно не съм се изразил правилно.Аз съм запален еколог и съм последният,който ще иска унищожаване на ресурси.Просто исках да кажа,че схемата със сития вълк и цялото агне тук трудно ще проработи.Това за което говориш,ако съм те разбрал правилно,иска възпитание на цяло поколение нови хора,с друго мислене,не толкова суетни,не толкова алчни.А това иска време.Дали го имаме е отделен въпрос.Аз не съм сигурен.
            Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
            имат право да гласуват на избори.

            Коментар


            • #21
              До: Консуматорско общество!

              Първоначално публикуван от Hala Преглед на мнение
              Явно не съм се изразил правилно.Аз съм запален еколог и съм последният,който ще иска унищожаване на ресурси.Просто исках да кажа,че схемата със сития вълк и цялото агне тук трудно ще проработи.Това за което говориш,ако съм те разбрал правилно,иска възпитание на цяло поколение нови хора,с друго мислене,не толкова суетни,не толкова алчни.А това иска време.Дали го имаме е отделен въпрос.Аз не съм сигурен.
              Имахме такова поколение. Въпроса е, че светът се изроди последните 40-50 години, а ние го настигнахме само за 18 със страшна скорост, сега Китай го настигат и става страшно.
              Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
              Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
              ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

              Коментар


              • #22
                До: Консуматорско общество!

                Когато съпругата на Джордж Карлин починала, Карлин -известният груб и устат комик от 70-те и 80-те години - написал тази невероятно изразителна статия - толкова уместна и днес, в епохата след 11 септември.
                Парадоксът на нашето време е, че имаме високи сгради, но ниска търпимост, широки магистрали, но тесни възгледи. Харчим повече, но имаме по-малко, купуваме повече, но се радваме на по-малко.
                Имаме по-големи къщи и по-малки семейства, повече удобства, но по-малко време. Имаме повече образование, но по-малко разум, повече знания, но по-лоша преценка, имаме повече експерти, но и повече проблеми, повече медицина, но по-малко здраве.
                Пием твърде много, пушим твърде много, харчим твърде безотговорно, смеем се твърде малко, шофираме твърде бързо, ядосваме се твърде лесно, лягаме си твърде късно, събуждаме се твърде уморени, четем твърде малко, гледаме твърде много телевизия и се молим твърде рядко. Увеличихме притежанията си, но намалихме ценностите си. Говорим твърде много, обичаме твърде рядко и мразим твърде често.
                Знаем как да преживяваме, но не знаем как да живеем. Добавихме години към човешкия живот, но не добавихме живот към годините. Отидохме на луната и се върнахме, но ни е трудно да прекосим улицата и да се запознаем с новия съсед. Покорихме космическите ширини, но не и душевните. Правим по-големи неща. но не и по-добри неща.
                Пречистихме въздуха, но замърсихме душата. Подчинихме атома, но не и предразсъдъците си. Пишем по*вече, но научаваме по-малко. Планираме по*вече, но постигаме по-малко.
                Научихме се да бързаме, но не и да чакаме. Правим нови компютри, които складират повече информация и бълват повече копия от когато и да било, но общуваме все по-малко.
                Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, големите мъже и дребните души, лесните печалби и трудните връзки.
                Времето на по-големи семейни доходи и повече разводи, по-красиви къщи и разбити домове.
                Времето на кратките пътувания, еднократните памперси и еднократния морал, връзките за една нощ и наднорменото тегло и на хапчетата, които правят всичко - възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни.
                Време, в което има много на витрината, но малко в склада.
                Време, когато технологията позволява това писмо да стигне до вас, но също ви позволява да го споделите или просто да натиснете „изтриване".
                Запомнете, отделете повече време на тези, които обичате, защото те не са с вас завинаги. Запомнете, кажете блага дума на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да е вече до вас. Запомнете и горещо прегърнете човека до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърцето си и не струва нито стотинка.
                Запомнете и казвайте „обичам те" на любимите си, но най-вече наистина го мислете. Целувка и прегръдка могат да поправят всяка злина, когато идват от сърцето. Запомнете и се дръжте за ръце, и ценете моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е до вас.
                Отделете време да се обичате, намерете време да си говорите, и намерете време да споделяте всичко, което имате да си кажете.
                Защото животът не се мери с броя вдишвания, които правим, а с моментите, които спират дъха ни.

                Коментар


                • #23
                  До: Консуматорско общество!

                  Умно казано и същевременно жалко, че всичко това е истина.
                  Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                  -----------------------------------------------
                  Питието определя съзнанието....
                  -----------------------------------------------
                  0887770735

                  Коментар


                  • #24
                    До: Консуматорско общество!

                    Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
                    Имахме такова поколение. Въпроса е, че светът се изроди последните 40-50 години......

                    Така са се тюхкали и древните римляни , наблюдавайки забавленията на Цезарите . Резултата ? Върху разрухата на една стара империя след няколко века нихилизъм и Великото преселение на народите отново почват да се изграждат империи . Пак същите филисофски въпроси и ... пак империи ... Леко видоизменени , но същите по вътрешната си същност. ...
                    Четете Хегел - "Диалектика на природата ".
                    Нищо лошо не виждам в консуматорското общество.Това е в същността на човека. Само дето сега процесите са доста по-ускорени . За пример : Едни другари до скоро го критикуваха , ама като им падна подобна власт в ръцете , сега имат сараи , яхти , Ламборджини и други благинки на консумацията ...
                    Нищо ново под слънцето ... докато се изчерпат природните ресурси на планетата Земя. "Тогава ще му мислим". И няма спиране ! Освен ако не се сложи преждевременен край с някоя термоядрена играчка ...Но крайния резултат ще е същия.
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X