Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За софиянци - наели ли сте хора от провинцията?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За софиянци - наели ли сте хора от провинцията?

За 15 години бизнес в софийския регион открих,че от стотина служители всъщност нямам софиянец. Даже купихме автобусче да ни кара всеки ден хората от градче край София.

Второто ми откритие е, че връстниците на моите хора, които се родиха в махалата "работят" в кафето и когато се съберат в група чакат да се появи някой с диалект за да го нарекат "селянин прост"!

Третия ми извод е че младите и амбициозни хора от провинцията са значително по-качествени интелектуално и по отношение на дисциплина, за мен са нещо като емигранти в Щатите или Западна Европа, но на регионално ниво!

За справка - аз съм си софиянче и съм плувал със стиропор по канализационната река в махалата.

Това е моето мнение!

До: За софиянци - наели ли сте хора от провинцията?

Абсолютно съгласен!
    08седемшест5едно513четири

Коментар

Съгласен отвсякъде.
      Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
      -----------------------------------------------
      Питието определя съзнанието....
      -----------------------------------------------
      0887770735

Коментар

Това прозрение важи в пълна сила и за Черноморието .Има изключително малко пълноценни и ангажирани с някаква сериозна дейност хора.Като сериозна имам предвид съзидателна,а не мащабна.Не случайно всички ангажирани в строителството са от други крайща на страната.

Коментар

Колега,"бачкатори" се наемат от други,"по-бедни" краища по-съвсем прозаични причини,а не понеже са много съвестни,напротив...
          08седемшест5едно513четири

Коментар

И във Варна е същото положение. Аз не съм кореняк и знам какви усилия положих едно време. Никак не е лесно на тези хора.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
              За 15 години бизнес в софийския регион открих,че от стотина служители всъщност нямам софиянец. Даже купихме автобусче да ни кара всеки ден хората от градче край София....
              Тука сме по-смесени. 6 маймуни фирма (със все шеф), двама кореняци от София.

За наблюдението съм съгласен, за извода - не. Аргумент: от провинцията към София не идва представителна извадка, а по-кадърните - повече.

- Кой да учи, кой по фирмена линия, кой по друга - има насочено движение на качествен човешки ресурс към София. В София, това са провинциалистите, с които се срещаш.

- Хората, които по принцип "работят" в кафенето, могат даже по-добре да вършат тази работа в Кюстендил, Силистра или селата наоколо. Там не плащат наем, кафето е по-евтино, а да се преместиш в София или по-близкия голям град се иска инициатива и работене. И говорят местния диалект, с който могат да изругаят някого на софиянец. Те към София няма да се вдигнат, затова няма и да ги видиш. Но ги има. Там, където са се родили. Досущ като софийските безделници.

- Самият факт, че нямаш жилище, в което да се прибереш, ако хазяинът те изгони, и майка, която да те нахрани, ако шефът те глоби с половин заплата, е мощен стимул (от латински - остен) да си налягаш парцалите и да работиш, и да учиш, и да мислиш, изобщо да се развиваш. Младостта ти минава и без много пари за кръчми, така че не успяваш и да се пропиеш.

Мисълта ми беше, че софийските хора не са принципно по-лоши от провинциалните. Дори и да са, заради горните фактори, няма как да го знаем.

Иначе: Добре, че сме русенците, та да прилича София на град.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                Иначе: Добре, че сме русенците, та да прилича София на град.
                Така е
                Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
                Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  ...та да прилича София на град.
                  Прав си, прилича. И то само засега. След още някоя година спокойно ще могат да се заличат първите две букви - г и р...
                  Искам България чиста!

Коментар

В интерес на истината има една генерация софиянци, дето се родиха в панелките, които техните родители придобиха или с 5 г. в строителството или в Кремиковци.

Та тази "първа реколта" си е цяло явление, като че ли е събрала лошото и от двата корена, та и дори подхранена с "позитивния" тор от прехода и 90-те!

Коментар

Стига сме се делили по местоживеене.Качествени хора израстват навсякъде.А и кои са софианци?Болшинството имат село...А е нормално хората от малките населени места да са по-амбициозни-това което софианци имат за даденост,за другите е стимул.Но обобщенията са по принцип грешни...
                      Виден столичен ихтиолог

Коментар

За хората от "провинцията" няма път назад. Дошли са в София, видяли са възможностите и до голяма степен са притиснати до стената от обстоятелствата като наем, сметки, транспорт и т.н. Те са значително по-потдатливи на натиск от страна на работодателите.

Кореняк-Софиянците са далеч по-независими и дори могат да си позволят лукса да пропуснат няколко възможностти в търсене на по-добра работа. Имат къде да живеят, роднини, приятели. Няма защо да се напъват с две думи.

Има една теория. Казва се теория на резервите. Колкото повече резерви има един човек, толкова по-спокоен и независим е. Под резерва се разбира помощта която можеш да получиш в момент на проблем от хора или средства...

Коментар

В интерес на истината има една генерация софиянци, дето се родиха в панелките, които техните родители придобиха или с 5 г. в строителството или в Кремиковци.

Та тази "първа реколта" си е цяло явление, като че ли е събрала лошото и от двата корена, та и дори подхранена с "позитивния" тор от прехода и 90-те!
                          ...явен признак, че не произходът е решаващ.

Коментар

Първоначално публикуван от Kalinkata Преглед на мнение
                            ...
                            Има една теория. Казва се теория на резервите. Колкото повече резерви има един човек, толкова по-спокоен и независим е. Под резерва се разбира помощта която можеш да получиш в момент на проблем от хора или средства...
                            Тук става дума за повече от резерви. Къщата на татко, колата на батко и връзките на дедо са ресурс, който е постоянно на разположение и се използва като основен, а не като резервен.

Коментар

Пример?
                              Виден столичен ихтиолог

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X