Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За играчките по елхата

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • За играчките по елхата

    Отварям тази тема, за да Ви обърна внимание че в България останаха само няколко човека които все още борейки се да оцелеят, произвеждат и продават Истински украшения за нашите Коледни и Новогодишни дръвчета, направени от стъкло, а не от пластмаса-каквито са китайските. Бих искал да Ви помоля, преди да си купите пластмасовия боклук произведен от машини в милионен тираж, да се замислите поне за миг, дали изобщо може да бъде сравняван със стъклената играчка произведена от Българи които са вложили част от своята Душа и Творчество в направата на всяка една от тези топки, пиленца, камбанки и какво ли още не. Купувайки такъв продукт вие не само ставате съпричастни към съдбата на тези, в общия случай бедни хора, но и не давате възмжност на развитието на пошлостта и пластмасовизацията въобще. По такъв начин Вашето Коледно дръвче ще изглежда наистина живо(особенно ако сте си го купили в саксия, или сте окичили дръвчето във вашия двор). Имайте в предвид че тези хора работят цяла година за да могат да продават само и единствено в дните преди Коледа. На тези които ще изразят мнение, че тези играчки се чупят лесно ще им припомня, че счупеното стъкло носи ЩАСТИЕ. А пък и не е лошо през няколко години да се купуват отново такива играчки, защото иначе, хората които ги правят с ръцете си, биха останали съвсем без препитание.
    Нека си припомним, че трябва да се цени, това което е направено с душа, сърце и сръчни ръце.
    Весели Празници.
    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

  • #2
    До: За играчките по елхата

    Даже миналата година пак около коледа имаше ТВ предаване но не помня по коя телевизия и там показаха един от малкото останали /да не кажа единствен/ занаятчия който произвеждаше такива играчки. Голям труд и творчество е това а за нас е само въпрос на "стотинки". Макар, че китайците са като чума за такива занаяти дори и мартениците вече са китайски. ДА и аз съм да подкрепиме българското щото нито мартениците нито коледните играчки са от китайския фолклор и бит.

    Коментар


    • #3
      До: За играчките по елхата

      за занаята жалко, но пък за такива като нас с малки дЯца стъклените играчки въобще не стават... Малката фурия /на 1г7м./ бута елхата по 3 пъти на вечер...
      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

      Коментар


      • #4
        До: За играчките по елхата

        А къде могат да се намерят тези български играчки? Аз в последните години купувам някакви украински - това са единствените стъклени, които намирам, но и те не са "истински" - много груби и със дебели като на бутилки стени.
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

        Коментар


        • #5
          До: За играчките по елхата

          За съжаление наистина се намират трудно. Това беше и предпоставката да отворя тази тема. Но ако не ги търсим сега, след година-две въобще няма да ги намерим. Българските играчки наистина са страхотни.
          ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

          Коментар


          • #6
            До: За играчките по елхата

            А на мен точно тези - стъклените играчки-украшения ми напомнят за хубавото детство и милите семейни спомени покрай елхата в старата къща на село, заедно с баба, леля, вуйчовците и братовчедите...Много от които вече покойници... И затова винаги съм ги търсила и предпочитала , пазя и досега същите тия играчки от детството, и когато през годините се случеше някое от децата да счупи някоя от тях, сякаш парченце от детството си заминаваше със счупената... Наистина са крехки, но са несравними, част от малкото останали истински неща
            ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

            Коментар


            • #7
              До: За играчките по елхата

              Ако някой знае от къде може да се "закупят" тези красиви спомени, нека да сподели. Много от участниците в този форум знаят как изглеждат тези творения, припомнят им бляскави мигове и т.н. и т.н. Чакаме.
              Приятели не се печелят - губят се завинаги.
              УМЪТ НЕ Е ЗА ВСЕКИ
              Времето е ценно, само ако не бързаш.
              0889623098

              Коментар


              • #8
                До: За играчките по елхата

                Ама тези играчки направо липсват от пазара.Действително са много по-истински от пластмасовите,ама ги няма.То може и да ги има ама на много скрити места.Моля D-max да ни помопгне ако има информация за такива търговци(или производители).
                В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...

                Коментар


                • #9
                  До: За играчките по елхата

                  За всички които са от Пловдив и региона, мога да кажа че всяка година единствените хора които ги правят в Пловдив имат малък щанд на панаира, обикновенно в 8 палата. Довечера ще ходя да си купя поредната доза стъклена красота, така че ще мога да кажа точно къде са. Иначе наистина е трудно. Може би не е лошо всеки, който знае къде се продават или ги види някъде да пише тук! Дано поне така с този малък жест да помогнем на тези хора не само да оцелеят, а и да имат възможност да продължат да творят с ръцете си.
                  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

                  Коментар


                  • #10
                    До: За играчките по елхата

                    Да пак са там, на партера на 8-ма палата. Направих няколко снимки с телефона, но за съжаление с него не могат да се видят детайлите на отделните украшения. Жената на щанда каза, че все още ги произвежда, по-скоро заради удоволствието което и доставя, самата направа.
                    Прикачени файлове
                    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

                    Коментар


                    • #11
                      До: За играчките по елхата

                      Благодаря на D-MAX, нямаше да се сетя да ги търся там, ако не беше казал !
                      Ето една снимка и от мен, действително са като старите крехки, но много красиви новогодишни украшения:
                      НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                      Omnia vincit amor !

                      Коментар


                      • #12
                        До: За играчките по елхата

                        Ехаааа... Аз видях някакви стъклени играчки в Халите в София, но бяха ужасно грозни... Нищо общо с показаните .
                        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                        Коментар


                        • #13
                          До: За играчките по елхата

                          Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                          ...нито мартениците нито коледните играчки са от китайския фолклор и бит.
                          Тя пък елхата как е от нашия фолклор... Тая работа е древна езическа готическа-келтско-скандинавска жертвоприношителна история. Разните католически "мисионери" като тръгнали да приобщават дивите германски племена, измъдрили симбиоза между тяхните обичаи и християнските морафети, та барем преходът е по-безболезнен. Да не говорим, че изобщо този празник е съвсем условно някакво "рождество" и навремето е съвпадало със зимното слънцестоене, по нашенски - равноденствие и тогава се е приемало, че се "ражда" новата година, т.е. новият аграрен цикъл. Набързо скалъпили и раждането на месията по съвместителство, въпреки, че още тогава отбелязват, че това е символично, а не реална историческа дата. С други думи - коледата е с езически и икономически произход и е адаптирана от църквата, щото си требе власт над масите.

                          Но да се върнем на темата с дървото. Хубаво са го натъкмили и този обичай към християнството, обаче нещо е загубил популярност и така чак до 16ти век, когато немският еснаф решава при празненствата отново да украсява дървета със сладки и подаръци, та подскачащите немчета и бъдещи гилдери да се накефят. Оттам този почин набира сила и разпростаранение, а лутеранците започват да слагат свещи, символизиращи разни съзвездия, че и "витлеемската звезда" на върха за разкош.

                          Откога започва "българската традиция" в тези немски традиции е интересна тема за размисъл. По това време с нас се разправят турчолята и май никак не ни е до немски влияния. Май така я караме чак до Освобождението и не виждам приложение на елхите извън някаква родна и европеизираща се родна аристокрация чак към края. Не мога да се позова на данни за навлизането на този обичай, обаче няма да се изненадам ако и тази "изконна българкса традиция" е на по-малко от век активно практикуване.

                          Що се отнася до самата тема, не виждам за какво е целият този драматизъм. Тези ювелирни произведения спокойно могат да намерят и друго приложение извън коледните украси и е само въпрос на въображение да се намери правилнаа пазарна ниша. В това консуматорско общество, определено има търсене на луксозни стоки, а не само на ширпотреба.

                          Между другото, днешният типичен образ на Дядо Коледа е рекламен персонаж на Кока Кола, като допреди това е нямало стандартизация и е било всичко от дребни елфи до разни младоци в зелени палта. Въпрос на интерпретация, дет се вика...

                          Коментар


                          • #14
                            До: За играчките по елхата

                            Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                            Да не говорим, че изобщо този празник е съвсем условно някакво "рождество" и навремето е съвпадало със зимното слънцестоене, по нашенски - равноденствие и тогава се е приемало, че се "ражда" новата година, т.е. новият аграрен цикъл. Набързо скалъпили и раждането на месията по съвместителство, въпреки, че още тогава отбелязват, че това е символично, а не реална историческа дата. С други думи - коледата е с езически и икономически произход и е адаптирана от църквата, щото си требе власт над масите.
                            Мда. Няма да се впускам в религиозни теми, но чисто фактологически, ако вярваме на Библията, би трябвало да се е родил някъде в периода между април и септември. Само през това време в умерения климатичен пояс оставят стадата да спят на открито през ноща.
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                            Коментар


                            • #15
                              До: За играчките по елхата

                              Всъщност става дума за нещо съвсем друго. Първо няма нищо общо между църковната и гражданската Нова година... Църковната е началото на септември... Празнуването на Рождество Христово няма нищо общо пък с Нова година...

                              А Нова година като празник е бил също през септември през римските времена и е бил по повод смяната на управителите на провинции... но една година тази смяна се забавила... поради въстанието на Спартак. И от тази година насетне Нова година се празнува на 31 декември срещу първи януари...
                              VPetrov.photography

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X