Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правен въпрос? (Граждански арест - законен ли е?)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Правен въпрос? (Граждански арест - законен ли е?)

От един мотористки форум, но вярвам че тук има хора, които биха могли да отговорят.

Първоначално публикуван от Babyface Bob
    Има ли в българското законодателство институт " граждански арест "?
    На някого случвало ли му се е да трябва да задържи лице, извършило престъпно деяние, до идването на органите на реда? И още нещо - където точно го е държал това лице, за да си няма в последствие проблеми от естество "защита на животинските права"??

темата е косвено свързана с мотоциклети, деянието е виновно причиняване на ПТП и опит за бягство!
    Път без препятствия обикновено не води до никъде.

До: Правен въпрос?

Доколкото ми е известно ареста е арест от момента на предоставянето на заповед за арест на задържаното лице! Заповедта за арест може да бъде написана от всеки орган със съответните правомощия (всеки полицай може да я напише)! Преди да бъде написана и връчена заповедта ,лицето се води задържано! Всеки може да бъде задържан от полицейските органи по много причини ( за определено време), пък било и само за справка (например дали лицето не се издирва)!
    Конкретно по въпроса ,дали обикновен гражданин (без полицейски правомощия ) може да задържи лице извършило престъпление, според мене може ,но зависи от методите ,които ще използва за задържането (например за употреба на насилие, най-вероятно ще му се потърси сметка, ама то и на полицаите им се търси сметка), все пак всичко е въпрос на доказване (употребата на насилие също)! Законите в БГ са много шибани ,и май са повече в полза на престъпниците (сакън да не им се нарушат гражданските права)!
    Много е важно и полицаите ,които ще дойдат на место ,след задържането , какво ще напишат в докладната си ! Ако напишат например : " Лицето лежеше на земята вързано с въже и имаше видими следи и белези от насилие (изброяват се следите и белезите) ....." ,самозвания шериф леекичко ще загази! А ако напишат просто : " Според свидетелските показания на очевидците (записват се данните на очевидците), лицето е направило опит да напусне мястото на инцидента , но опитът му е бил осуетен от гражданите свидетели на инцидента! Не забелязахме видими следи от употреба на насилие над лицето!" ,всичко ще е наред! Пак повтарям ,всичко е въпрос на доказателства и свидетели!
    Ще се радвам ако и някой юрист напише нещо по темата, щото аз все пак не съм юрист а по-подробното и компетентно разясняване на въпроса и мене ме интересува!
    "Do not correct a fool, for he will hate you;
    Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

ако е български негър след принудително обеждаване да си каже и майчиното мляко от няколко човека и оставяне на мира .да почине в нечий багажник.полицията ако иска може да си го претоварят на тяхната кола.или ако не може даже да им се направи доставка по домовете сиреч рпу то

Коментар

Първоначално публикуван от koko11 Преглед на мнение
        ако е български негър след принудително обеждаване да си каже и майчиното мляко от няколко човека и оставяне на мира .да почине в нечий багажник.полицията ако иска може да си го претоварят на тяхната кола.или ако не може даже да им се направи доставка по домовете сиреч рпу то
        Да бе да, почти като в холивудски филм! Само че ако аз съм полицая ще те натоваря и тебе барабар с приятелчетата ти и "българския негър" ,на служебния автомобил , и айде в РПУ-то! Щот нали не си мислиш че има такъв полицай дето да се навие да опере пешкира заради тебе когато се явят адвокатите на Евророма?!

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
          Да бе да, почти като в холивудски филм! Само че ако аз съм полицая ще те натоваря и тебе барабар с приятелчетата ти и "българския негър" ,на служебния автомобил , и айде в РПУ-то! Щот нали не си мислиш че има такъв полицай дето да се навие да опере пешкира заради тебе когато се явят адвокатите на Евророма?!
          тука така правим.още няма оплакали се.няма и цигани в района

Коментар

Ма,то тоз-негъра,нйкои не го е бил,просто е паднал по стълбите(няколко пъти,във всички посоки),а след това загрижените граждани,са го натоварили да го карат в болница,щото незнаели,че е крадец-разбрали чак като дошла полицията.
            Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Вижте сега Таран и Коко11 това дето го пишете са глупости некакви и рамбовщини и май само оспамихте темата! Все пак първо прочетете какво се пита и после пишете! Въпроса на човека е съвсем конкретен : Има ли българския гражданин законното право да извършва "граждански арест" или не ( например в някои щати в САЩ гражданите имат това право по закон)??? Освен това става дума за пътно произшествие, изобщо не става дума за цигани дето ги хванали да крадат царевица и им плеснали по няколко шамара! Всъщност изобщо не става дума за цигани така че къде се отплеснахме не знам! А методите дето вие ги предлагате на мене не ми допадат, защото не ми се иска да живея в свят като този от филмите " Лудия Макс" , " Новите варвари" и "Войниците на Бронкс", където всеки е взел правосъдието в своите ръце. Все пак ако биете и останете ненаказани, много е вероятно да дойде ден когато и вас ще ви бият и биячите пак да останат ненаказани!

Коментар

Според НК (Наказателен кодекс) се определя като "Противозаконно лишаване от свобода". Чл. 142 мисля. А щом е в НК... То е като лафа на един умен адвокат: Всички начини за бързо забогатяване са подробно описани в НК.
                “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете”.
                Б.Франклин

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                  Вижте сега Таран и Коко11 това дето го пишете са глупости некакви и рамбовщини и май само оспамихте темата! Все пак първо прочетете какво се пита и после пишете! Въпроса на човека е съвсем конкретен : Има ли българския гражданин законното право да извършва "граждански арест" или не ( например в някои щати в САЩ гражданите имат това право по закон)??? Освен това става дума за пътно произшествие, изобщо не става дума за цигани дето ги хванали да крадат царевица и им плеснали по няколко шамара! Всъщност изобщо не става дума за цигани така че къде се отплеснахме не знам! А методите дето вие ги предлагате на мене не ми допадат, защото не ми се иска да живея в свят като този от филмите " Лудия Макс" , " Новите варвари" и "Войниците на Бронкс", където всеки е взел правосъдието в своите ръце. Все пак ако биете и останете ненаказани, много е вероятно да дойде ден когато и вас ще ви бият и биячите пак да останат ненаказани!
                  Съгласен,извинявам се за тъпотиите,бяха в кръга на шегата.По въпроса-при ПТП не е нужно да го задържате въобще виновника,записваш регистрационния номер на МПС-то,намираш някой за свидетел(може и твой близък приятел,озовал се съвсем случайно на мястото след телефонно обаждане) и като дойдат полицайте,им се описва подробно случката,юнака ще го "дърпат" не само за катастрофата,но и за напускане на произшествието.Мисля,че това е правилният начин,щото,ако вие го задържите,се минава в друга материя-я самоуправство,я това което по-долу описва колегата halfinger.
                  Поздрави.

Коментар

Първоначално публикуван от taran Преглед на мнение
                    Съгласен,извинявам се за тъпотиите,бяха в кръга на шегата.По въпроса-при ПТП не е нужно да го задържате въобще виновника,записваш регистрационния номер на МПС-то,намираш някой за свидетел(може и твой близък приятел,озовал се съвсем случайно на мястото след телефонно обаждане) и като дойдат полицайте,им се описва подробно случката,юнака ще го "дърпат" не само за катастрофата,но и за напускане на произшествието.Мисля,че това е правилният начин,щото,ако вие го задържите,се минава в друга материя-я самоуправство,я това което по-долу описва колегата halfinger.
                    Поздрави.
                    Точно това се канех да напиша. Ако виновника избяга му се записва номера и се намират още 1 - 2 свидетели. След това съвсем го е закъсал като се прибави и напускане на произшествието.
                    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Като сме на подобна вълна да питам и аз нещо такова - при нападение срещу мен и/или мои близки мога ли да използвам автомобила си (джипа) като средство за отбрана и каква отговорност ще понеса след това? На мен лично ми се струва, че в България..... абе после ще се говори "той ч0века само искал земе един два зъба, па тоя зел че го прегазил ...."
                      Don't hunt IF you can't kill
                      първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Дълбоко се съмнявам,някой да приеме прегазването като средство за самоотбрана.Все пак,ако те нападнат с голи ръце или дори с нож,по адекватно ще е да извадиш една щанга,че иначе от жертва ще станеш нападател.

Коментар

Първоначално публикуван от hammer Преглед на мнение
                          Като сме на подобна вълна да питам и аз нещо такова - при нападение срещу мен и/или мои близки мога ли да използвам автомобила си (джипа) като средство за отбрана и каква отговорност ще понеса след това? ...."
                          Голяма..
                          B+

Коментар

щом спасиш себеси жена си или детето немисля че ще сбъркаш каквото и да стане след това.

Коментар

Първоначално публикуван от hammer Преглед на мнение
                              Като сме на подобна вълна да питам и аз нещо такова - при нападение срещу мен и/или мои близки мога ли да използвам автомобила си (джипа) като средство за отбрана и каква отговорност ще понеса след това? На мен лично ми се струва, че в България..... абе после ще се говори "той ч0века само искал земе един два зъба, па тоя зел че го прегазил ...."
                              Зависи къде и какво прави нападателя. Ако го прегазиш в лява лента на магистралата и държи в ръцете си гранатомет все ще има адвокат, който да те измъкне. Ако те нападне с юмруци на пешеходна пътека едва ли нещо ще ти помогне. Междунните ситуации са като при употребата на огнестрелно оръжие. На теория имаш право на низбежна самоотбрана с каквото и да е адекватно средство, на практика трябва да докажеш, че си нямал друг избор. Всъщност, ако ти си в джипа как точно могат да те нападнат? Аз се сещам за два начина. Да изкочат пред теб с огнестрелно оръжие или да се опитат да те притиснат с друго превозно средство. Срещу човек с огнестрелно оръжие не мисля, че каквото и да използваш би се приело за надвишаване границите на неизбежната самоотбрана. При друго превозно средство, за да те застраши трябва да мине в нарушение. При удър в тази ситуация си чист пред закона. При по-дребни заплахи газенето с джипа не мисля, че ще бъде оправдано пък и е леко пресилено.
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X