Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кирилица, родоотстъпничество и др.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

    Кирилицата е най-добрата (според мойте знания) система за писане на нашият език, много по-лесно се пише и чета от всяка друга система (азбука). Тъжното е че ние сме малка държавица и трудно ще наложим системата си (Руската се различава доста от нашата), а Глобализацията не се съобразява с нашите желания (в исторически план - никога Големите не са се съобразявали с малките). Така че щем или не щем - за да сме успешни ще Учим Англииски (Руски, Немски...) и ще се учим (ако не сме се научили вече) да пишем на тези езици (Пак повтарям не на Български с Латински букви, а на Англииски с латиница, на Руски с тяхната версия на кирилицата и т.н.), на Български - Кирилица!!!
    Но човека до някъде е прав като казва че колкото по-малко има да учи масовият жител - толкова по-лесен му е живота - вижте американците - те занаят (е не винаги добре - като на всякъде) само Англииски и това е, на всякъде могат да се оправят (горе-долу) с него и остатъка от ресурса си могат да посветят на други неща (За съжаление главно свързани с отдалечаването на икономиката от производството и обвързването и с такива Важни фактори като, атмосферно налягане, Глобално затопляне, Мътилните навици на изчезващ вид пингвини или просто настроението на масите ... но това е тема за съвсем друг разговор). А винаги ще има хора които ще знаят Много повече от другите, включително и много езици (дори някой мъртви), но те са много малко и като правило изключения. т.е. на Груьо му требе един язик и то не мноо, па кой ше е той го бОли - важното е у кръчмата да го разбират като вика малката Мастичка

    Коментар


    • #47
      До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

      Съгласен съм с колегата alex_markov. Много по-лесно е за мнозинството да научи един език, отколкото 2,3 или 5.

      В тази връзка е хубаво да видите какво се случва с младите. На какъв език си говорят, на какъв пишат. Питайте BatGeorgeone (ако правилно съм разбрал къде работи от една друга тема) на какъв език говори по-често на работа (а работи в БГ нали). Така ще бъде и с много други млади хора (и по-стари също).

      Стефане, кажи колко от литературата, която четеш (специализираната) ти е на български и колко на английски? Доста от литературата, която на мен се налага да чета не е на кирилица.

      И още нещо. Не са политиците виновни, че езикът (и в частност писмото) ни ще изчезнат. Виновни сме си ние. Почвайки от родителя, който трябва да възпита детето си в родолюбие, да го убеди колко е важно да говори на книжовния си език, да го убеди колко е важно да се пише грамотно. По-нататък е учителя, писателя, журналиста и чак накрая е политика. Насила хубост не става.

      И няма да се стърпя

      Мани ги Българите, странно племе със смътен произход. Ама езика е друго нещо. Той верно доста се е поразмил и развалил от каквото е почнал, ама тва с латиницата е върховна мизерия. А в много отношения и по-беден изказ дава. Пишеш 5 букви за 1 звук, и то ако незнаеп как се чете, моеш си го четеш как си щеш. И ко ме дърви да я ползвам? Кви са и минусите на кирилицата, няма ли да кажеш? Че май се връщаме към момент отдавна останав в историята. Една голям борба отнела не 1 живот. Абе мани, май тоя въпрос мое се постави само от неграмотни хора. Без никфа обща култура и собствен мироглед. Не искам да звучи убидно, ама е толкоз очевидно, кое какво е, че чак не мога да си представя да има хора дето си мислят, че на за кирилистичен език може да се ползват латински значи. Ми що не минат на кирилица англичаните? Аба изобщо всички езици с латински корен? Ми че те румънците са с най-запазения близо до латинскя език. Но надявам се си давате сметка, че става дума за 1 мъртъв език, чиито букви трябва да се ползват за 1 жив, който няма нищо общо.!? мани, незнам това не е реално да се дискутира даже. Кажете ми 1 +? По добре да се въведе 2-ри език, ама тва с латиницата... мани мани, нямам думи...
      Az mnogo drugi forumi sprqh da 4eta, 6tot taka napisani ne]a prosto ne moga da gi iz4itam, osobeno ako sa dylgi postove. I to ne 6tot ne iskam, prez denq pone, ama we`er ne moga da razbera ni6to kato sym umoren. OTFRAT!!!
      Колега, като прегледаш удебелените думи и изрази, може да ти направи впечатление, че така трудно се защитава тезата ти. Когато един човек защитава даден език е редно да пише грамотно на него нали? Нарочно не съм акцентирал върху грешките от бързане (разменени букви и др.), а само на очевидните отколонения от нормите за писане на нашия роден език.

      Не се убиждай, аз също имам пропуски и бъркам при писане, но няма да се обидя ако някой ми направи забележка.

      П.П.: Доста често във форума могат да се забележи ползване на шт вместо щ, сбъркан правопис на думи и т.н. Мисля, че запазването на тази писменост (която масово се ползва неграмотно вече и от писатели и журналисти) е най-малкото под въпрос в следващите 100 години. Приемете го като констатация или загриженост.

      И моятя лична визия за бъдещето: един официален език, една официална писменост. Това за целия свят. Латинският е жив, само защото има хора, които се интересуват от него. Така ще бъде и с всички останали езици. Винаги ще има хора, които искат да прочетат някоя книга, да изпеят песен или да рецитират стихотворение на езика, на който първоначално е сътворена/о. Останалите и да ги караш - няма да го научат (езика).

      Коментар


      • #48
        До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

        Криво ми става, като чуя някой журналист да нарича някой кмет "градоначалник", вероятно в стремежа си да запази някой стари думи. Горкият, даже и не допуска, че градоначалник е началника на полицията...
        А ние тука сме се заразправяли ЗА и ПРОТИВ кирилицата. То си е срамно даже да говорим за това...
        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

        Коментар


        • #49
          До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

          Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
          Много по-лесно е за мнозинството да научи един език...
          По тази логика официалният световен език (и писменост) би следвало да бъде китайският, защото най-много хора го ползват

          Всеки език трябва да се изписва на СВОЯТА графична система.
          Нямаме причина да се срамуваме от кирилицата.
          Единственият път когато съм се срамувал, че съм българин беше по време на бомбардировките над Белград...
          Тогава БАЛКАНСКИЯТ ни президент зовеше за АТЛАНТИЧЕСКА солидарност, докато обсипваха с бомби родилните домове и болниците на съседите ни...
          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

          Коментар


          • #50
            До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

            Почти всяка западна страна реално не използва чиста латиница. Добавени букви има навсякъде. Така че дали ще се пише на френски с френската версия на латиницата, на немски с немската или на български на кирилица все не е чиста латиница, така че е тъпо да се говори за замяна на кирилицата с латиница по тази причина.
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

            Коментар


            • #51
              До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

              Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
              Разгледах тази тема от началото на форума - има интересни мисли, но преобладава патриотизъм! И не забравяйте неизбежната смяна на поколенията...

              http://forum.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=239
              Излиза, че патриотизмът е отрицателно качество?!
              Преди 10-ина години купих на сина си една книжка - нещо като история на света- превод от френски, според която Европа била населена с французи, румънци и... цигани
              В Америка непрекъснато и отвсякъде те убеждават, че това е Раят небесен (благодаря за което) а ние се чудим как да се самоотричаме, самооплюваме и да се отказваме от себе си...
              ЗА ДА НИ УВАЖАВАТ ДРУГИТЕ ПРЕДИ ВСИЧКО ТРЯБВА ДА СЕ САМОУВАЖАВАМЕ!!!
              А за смяната на поколенията - неизбежна е, но това не е основателна причина да забравят родния си език... Друг е въпросът, че сегашната младеж е DOWNLOAD-ната а не РОДЕНА - в голямата си част са абсолютни бройлери... Слава Богу има и свестни, четящи и мислещи деца..
              "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

              Коментар


              • #52
                До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

                Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                Почти всяка западна страна реално не използва чиста латиница. Добавени букви има навсякъде. Така че дали ще се пише на френски с френската версия на латиницата, на немски с немската или на български на кирилица все не е чиста латиница, така че е тъпо да се говори за замяна на кирилицата с латиница по тази причина.
                Има френски, немски, италиански и всякакви други клавиатури...
                А загубата на всякаква национална идентичност няма да донесе нищо добро никому...
                "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                Коментар


                • #53
                  До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

                  Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
                  Има френски, немски, италиански и всякакви други клавиатури...
                  А загубата на всякаква национална идентичност няма да донесе нищо добро никому...
                  Ако чистотата на нашият език и писменост са признаците за национална идентичност - умрели сме от 20-ина години вече.

                  По тази логика официалният световен език (и писменост) би следвало да бъде китайският, защото най-много хора го ползват
                  Това, че населението на Китай е над 1,3 милиарда не означава, че толкова от тях могат да четат и пишат на родния си език. Така че не бих го определил за официален.

                  Това дали днешната младеж са бройлери или друго - ще се види след години, по тази логика може да се каже, че тези на средна възраст са неандерталци и ще бъде също толкова вярно. Моля престанете да хвърляте твърдения или поне ги обосновавайте и давайте примери.

                  Коментар


                  • #54
                    До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

                    Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                    Почти всяка западна страна реално не използва чиста латиница. Добавени букви има навсякъде. Така че дали ще се пише на френски с френската версия на латиницата, на немски с немската или на български на кирилица все не е чиста латиница, така че е тъпо да се говори за замяна на кирилицата с латиница по тази причина.
                    Между другото официално немските букви с точки отгоре (умлаут) се заместват с латинските такива + буква "е" след тях. Това ако не е унифициране на изписването - здраве му кажи.

                    Също така в номерата на автомобилите не виждам букви, които да ги няма в латиницата. Дори и в чуждоземските такива.

                    Коментар


                    • #55
                      До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

                      Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
                      Между другото официално немските букви с точки отгоре (умлаут) се заместват с латинските такива + буква "е" след тях. Това ако не е унифициране на изписването - здраве му кажи.

                      Също така в номерата на автомобилите не виждам букви, които да ги няма в латиницата. Дори и в чуждоземските такива.
                      E и? Нещо не съм чул немци, французи или скандинавци да са решили да си махнат специфичните букви от азбуките ...
                      Ние не сме неутрални!

                      Коментар


                      • #56
                        До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

                        Първоначално публикуван от nikidd Преглед на мнение
                        Моля престанете да хвърляте твърдения или поне ги обосновавайте и давайте примери.
                        Най-малкото хората на 30+ са несравнимо по-грамотни от ПОВЕЧЕТО тийнейджъри (прав си за чистотата на езика) - погледни всеки (дори и нашия форум) и виж възрастта...
                        Общата култура на ПОВЕЧЕТО също е доста зле.
                        Сигурен съм, че разбираш добре за какво говоря.
                        Не изхождам просто така от позицията "Ние какви бяхме - вие какви сте".
                        На тяхната възраст знаехме кои са Ботев, Левски, Вазов, Солженицин ако щеш и Русо и Бодлер... Нютон, Декарт, Ломоносов, Менделеев...
                        За тях Милеланджело и Леонардо са костенурки нинджа....
                        Вината обаче не е тяхна а на всички нас...Всички ние произвеждаме неграмотници....
                        Пак казвам, че има и доста свестни хлапета.
                        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                        Коментар


                        • #57
                          До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

                          Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                          E и? Нещо не съм чул немци, французи или скандинавци да са решили да си махнат специфичните букви от азбуките ...
                          Немците ги махнаха...
                          "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                          Коментар


                          • #58
                            До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

                            Е как ще се притесня? Мога да пиша правилно, неправилно, на сленг, на диалект, с маймуница, СЕКАК. Четенето на спец. литература няма нищо общо с офиц. език. Ако ще трябва да пиша на маймунина повсемеснто, няма да пиша никаде нищо.
                            Грешките нямат нищо общо тук. Работата е в друго. Според мен насилственото налагане на латински букви в език ползващ кирилица е БЕЗУМИЕ. Ако трябва нека има 2-ри офиц. език. То неофицялно си го има, още повече, че има много повече хора боравещи с компове сега. Нереална е дискусията. Няма такъв казус според мен. И много преди да се стигне до партиотизъм, се минава през чисто технически проблеми. Но явно не ви касае фонетиката, по-важното е да се подмажем на чужденците. Как ме дразни това! Всеки кат види чужденец и си дава мило и драго да му угоди, белким некой лев докопа. Пък отблизо и те са хора, същите оръфляци, я с пари я без. Всеки тука на тая планета умира. Без збачение от пари, език и ала бала. <img>

                            Пак не стана ясно кое му е добрето да се кълчим на Кирилски език да пишем с Латнски букви???

                            OTFRAT!!!

                            Коментар


                            • #59
                              До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

                              Не, не ги махнаха. Измислиха алтернативен начин на изписване.

                              Малки дебилчета винаги е имало. Бъдете спокойни дори и сега не всички са такива. Освен това някои поумняват като поотраснат.

                              Номерата на колите са нещо друго. Както и при номерата на самолетите и т.н. е нужно да има разбираемо от всички изписване. И компромиса е добър. Все пак не са на латиница, а просто се използват букви, които имат аналог на изписване и в двете азбуки.
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                              Коментар


                              • #60
                                До: Кирилица, родоотстъпничество и др.

                                Мдам, това имах в предвид и аз. Че където е удачно се измислят варианти - немците пожертвали 4-5 знака от азбуката си, българите чисто кирилските букви от номерата на колите и т.н.

                                Ако някой е видял, че някъде застъпвам тезата да се пише на български език с латински букви моля да посочи. Тезата ми беше, че постепенно трябва да се върви към един общ език за целия свят. Като начало може да се почне с въвеждането му като втори официален.

                                А просто подкрепях тезата си с примерите за чистотата на езика и подрастващото поколение, което и без това е на една стъпка от това (пишат доста по-добре и грамотно на английски, отколкото на родния си език).

                                И последното, което исках да кажа, е че запазването на езика и писмеността ни е роля на всички които го желаят. Само че в ролята на родители, учители, писатели и т.н. Със закон няма да стане.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X