Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Руска баня...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Руска баня...

Истински Руски бани и в Русия ще ги срещнеш на малко места за съжаление, а масовото използване на алкохол, хептен съсипва всичко. В класическа руска баня се влиза при около 50 градуса, като температурата постепенно се покача до около 70 градуса в края на сеанса. Поради голямата влажност, малко хора могат да изтърпят и пет минути при температури около 80. Като основното все пак в Руската баня, не е жегата и водката, а "парильщик", който поема грижите за тялото, от 50те градуса, с помощта на "веник", който е различен по състав при различните майстори, като и техниката при всеки майстор е различна, хубаво ви пропарва, покачвайки температурата и цялата процедура завършва в "купели" със студена вода.

Това 120 градуса, водки, мечки и ев...не, са толкова далече от руската баня, колкото и напъните на някои спа центрове, да облечат сауните, с половинки трупи отвътре и да сложат табелак руска баня.
    Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

М,да... Лесно е зад гърба на бай Фолк да оспорвате неговия версий. А едно време само му се умилквахте:"Вълчо т'ва, Вълчо онова..." Я прочетете пак началото на темата.
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

За руската баня ,най важна е руската печка и персонала,са какво с ква температура ще ти "масажира"кожляка!В СПА центровете у нас истинска руска баня няма ,поради обясними причини ,температурите обаче са такива.То и турските хамами са с масаж ,но тука в много малко хотели предлагат тая екстра ,както и класическа руска с метлички !
        Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Хм... faster, искаш да кажеш, да не вярвам на термометъра за температурите на сухата сауна? И то в България (май бе в почивната станция на Министерски съвет на Дружба)
          Колегите тук сравняват печки и т.н., без да отчитат другите фактори - лъчението, топлообмен,топлопроводимост и т.н....
          По вашата логика щом издържате 5 минути+80С в колата, може спокойно да издържите +65С вода? Ами не пробвайте...
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

За финландската - най добре ми е при 85-87, но повечето го държат по-ниско, явно да не се стресират несвикналите.
            В руската (около 60) не ми харесва - хладно ми е.
            Ако ми остане време да правя нещо, ще е финландска на двора и японска бъчва отпред. Само не знам с печка на дърва дали може да се постигне добра температура.
            Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Първоначално публикуван от kbot Преглед на мнение
              За финландската - най добре ми е при 85-87, но повечето го държат по-ниско, явно да не се стресират несвикналите.
              В руската (около 60) не ми харесва - хладно ми е.
              Ако ми остане време да правя нещо, ще е финландска на двора и японска бъчва отпред. Само не знам с печка на дърва дали може да се постигне добра температура.
              Всъщност, като махнем плискането на вода (или погрешка раССол от буркана с мезето кисели краставички, като в оня "софткор" филм ), "вениките" (които поне у нас са финландски) съпътстващите алкохолиада и евентуална сексуалиада и температурата, какво друго отличава финландската сауна от руската баня? Не става ли да си поръчаш при профита като faster една финландска кабинка, пък да си правиш температурата в нея колкото си искаш и в съседните помещения - каквото си искаш?
              България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Става с печка на дърва ,но зависи какво време имаш !Парна с парогенератор на 15-20 минута влизаш,в малка суха сауна 30 минути и влизаш.С истинска печка на дърва е супер екзотично ,обаче си трябва повече време.За кабинката като облицовка и изпълнение става всичко ,идеи да искаш и то без пари,най-важна е изолацията за бързо постигане на температура,а ако има човек възможност да врътне и едно подово в помещението ,още по добре,нагреватели в седалките също става ,на пазара има доста голям асортимент от ел.килими .Иначе без отопление е кофти ,трябва много време докато се нагреят седалките от вътрешната температура на кабината!В къщи съм експериментирал с импровизиран парогенератор от съд с вграден нагревател и количество вода до горе ,в горния край топлоустойчив маркуч и вътре в банята ,става горещо за около 40 минути ,но ефекта е супер полезен при истинки и за разгряване след намръзване.За генератор също може да се импровизира щото ,най-евтините на пазара не са надеждни и предимно са китайски!Професионалните немски и скандинавски са мнооого пара!
                Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                  Хм... faster, искаш да кажеш, да не вярвам на термометъра за температурите на сухата сауна? И то в България (май бе в почивната станция на Министерски съвет на Дружба)
                  Колегите тук сравняват печки и т.н., без да отчитат другите фактори - лъчението, топлообмен,топлопроводимост и т.н....
                  По вашата логика щом издържате 5 минути+80С в колата, може спокойно да издържите +65С вода? Ами не пробвайте...
                  Само казвам какви температури се ползват в двата вида кабини масово.Пък и никой не споменава за 65 градуса във вода,минералните най-горещи басейни са 39-42 градуса ,хубаво е ,но за повечето хора това е предел.Аз след такъв басейн съм правил и две дължини на външен 20 метра посред зима,след което пак в минералния ,но не е за всеки ,щото може да не издържи машинката ,а аз съм правил подобни магарии и друг път и се чувствам добре след това.Усещането за адска жега е от сухият въздух ,а и от мястото на което си седнал,най-високият ред пейки е с най- висока температура ,над тях обикновено са термометрите и датчиците за температура .

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                    Парна с парогенератор на 15-20 минута влизаш,в малка суха сауна 30 минути и влизаш....За кабинката като облицовка и изпълнение става всичко ,идеи да искаш и то без пари,най-важна е изолацията за бързо постигане на температура,а ако има човек възможност да врътне и едно подово в помещението ,още по добре,нагреватели в седалките също става ,на пазара има доста голям асортимент от ел.килими .Иначе без отопление е кофти ,трябва много време докато се нагреят седалките от вътрешната температура на кабината!В къщи съм експериментирал с импровизиран парогенератор от съд с вграден нагревател и количество вода до горе ,в горния край топлоустойчив маркуч и вътре в банята ,става горещо за около 40 минути ,но ефекта е супер полезен при истинки и за разгряване след намръзване.За генератор също може да се импровизира щото ,най-евтините на пазара не са надеждни и предимно са китайски!Професионалните немски и скандинавски са мнооого пара!
                    Чакай, за какви парогенератори и отопление на седалки говориш? Нали няма да правим ХАМАМ, а руска баня - дето всичко е дърво вътре и е сухо докато не плиснеш вода на печката?

Коментар

Жегата при сух въздух се понася много по-лесно, отколкото при влажен. И затова жегата в пустинята се понася сравнително по-добре, отколкото на брега на морето например. Това не е мое "откритие", а общоизвестен факт. Е и малко лични впечаления. Например за по година във Фериана и Табарка (Тунис). Относно руската баня, нямам понятие колко градуса се подържат, въпреки че през последните години съм бил в няколко "истински" руски бани на брега на Нарва и Чудското езеро. Но наистина, когато се плисне вода върху камъните, имам чувството, че ще ми изгорят и се разкъсат белите дробове. След "обработката" с вениките се чуствуваш превъзходно! Задължително условие е обаче е да се пазят с ръце топките.
                      Понеже и аз нямам време и средства за сауна в двора, пък и поради голямата енергоемкост и инертност на класическите печки, за мен реших въпроса с инфачервена сауна. Консумира 2400Wt и за 15-20 мин. са достигнати максимално заложените 65 градуса. Е има и индианска хитрост да ги вдигнеш и повече, но не се лъжете по емпиричните стойности. Усещането е за доста по-висока температура. И затова поради понапредналата ми възраст и леки проблеми с кръвното, за мен си я нагласям на 60 и стоя не повече от 30 мин.. Жената влиза половин час преди мен. Има и недостатък - не мога напълно да се излегна в нея, защото независимо че се води четириместна е 180 см., а аз съм 200.
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:040520151286.jpg
Прегледи:1
Размер:106.2 КБ
ID:5744016
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:040520151291.jpg
Прегледи:1
Размер:142.2 КБ
ID:5744015
                      За следващата зима са ми обещали едно от тези
                      http://djakuzi.com/gallery/
                      ако слушкам,папкам и пийвам по-икономично, че да стигне сухото. Вероятноста да се осъществи проекта не е чак толкова голяма, освен ако не ударя някаква солидна сума от тото, лотария и т.н., но за тази цел трябва да играя, а аз не го правя..........
                      Последно редактирано от venciru; 22-02-17, 13:34.
                      Венцислав Петров
                      Горното е изцяло мое лично мнение, с което не ангажирам никое друго лице.
                      Рекстън 2 2.7 165 к.с. ; Лагуна купе 2.0 dci 210 к.с.
                      0889 62 8четири 6четири

Коментар

Става с печка на дърва ,но зависи какво време имаш !Парна с парогенератор на 15-20 минута влизаш,в малка суха сауна 30 минути и влизаш.С истинска печка на дърва е супер екзотично ,обаче си трябва повече време.За кабинката като облицовка и изпълнение става всичко ,идеи да искаш и то без пари,най-важна е изолацията за бързо постигане на температура,а ако има човек възможност да врътне и едно подово в помещението ,още по добре,нагреватели в седалките също става ,на пазара има доста голям асортимент от ел.килими .Иначе без отопление е кофти ,трябва много време докато се нагреят седалките от вътрешната температура на кабината!В къщи съм експериментирал с импровизиран парогенератор от съд с вграден нагревател и количество вода до горе ,в горния край топлоустойчив маркуч и вътре в банята ,става горещо за около 40 минути ,но ефекта е супер полезен при истинки и за разгряване след намръзване.За генератор също може да се импровизира щото ,най-евтините на пазара не са надеждни и предимно са китайски!Професионалните немски и скандинавски са мнооого пара!

До колкото четош за изолация ползват минерална вата 5 до 10см и пароизолация, после обшиват вътре с дъски/за предпочитане северни иглолистни/ от българските може би смърч или ела? пейките от липа и вече избор на подгряване-ток или печка на дърва?
                        Танки грязи не боятся!

Коментар

Съжалявам ,не съобразих!Времето от включване до готовност за ползване дето съм споменал е за обществени които са си бая обем.За пара имам в предвид ,ако се избегне изграждането на руска печка на дърва ,а се използва готов парогенератор ,настроен на време може да ти пуска пара колкото си го настроил ,през другото време е на стендбай.Ако е качествено дървото или много старо много ,много не го плаши някакво количество влага.Немците смело вграждат старо дърво в класически парни кабини с висока степен на влажност.Та Гагич слагай си старо дърво измито с пароструйката и не му мисли за влагата ,дори да е в повече!

Коментар

Та Гагич слагай си старо дърво измито с пароструйката и не му мисли за влагата ,дори да е в повече!
                            Имам (т.е. жена ми има, де) една заварена дървена къщичка, първоначално предназначена за вила, ама тъстът ми я е обърнал на склад за лопати-мотики-триони-стълби-маркучи и т.н., та си мисля някой ден в необозримото бъдеще, ако спретна къща за живеене в същия парцел, дали тази къщичка не може да се трансформира на руска баня? Правена е от тъста, от дъски, ама яко байцвани, боядисвани многократно отвън, а овътре обкована с някакви шперплати, че и тапети върху тях... Ама е готина къщичката, с керемидено покривче, сърце не ми дава (а и жената и децата няма да дадат) да я разруша.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
                              ... завАрЕна дървена къщичка....
                              Абе слагай ги тези ударения, че ме напрегна как заваряваш дърво
                              Бруст лиственица се намира по складовете - наистина стана добре (на руска баня на руски кораб, строен във финландия да сме точни )
                              ..
                              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Гагич това ти е идеалния вариант .Много готино става облицовка със стари талпи ,под тях изолациика с вата отгоре аквапанел или някакъв друг хидроизолацийка ,отгоре старото дърво и това е .Ако е гарга да е рошава.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X