Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Къща от дърва за огрев

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Къща от дърва за огрев

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
    Някога когато са правили гераните в основата се прави т.н. кръстец от дърво от дърво но не помня какво беше габър или ясен не гние и след 100 години във водата а може и да има и нещо друго но аз не го знам.
    А и от къде ще намериш ясен или габър за една къща май вече не останаха такива гори
    Повечето дървета под вода не гният. Нямат допир с въздуха и така се запазват стотици години.
    А такива къщи има много и в България . Просто никой не се впечатлява и не им се обръща внимание . Снимки - по-късно, че сега съм на друг компютър .
    Широколистна-иглолистна ..... много специализирано гледате на дървото. То си е дърво . Ще надживее не едно и две поколения при правилна поддръжка.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
      Повечето дървета под вода не гният. Нямат допир с въздуха и така се запазват стотици години.
      и това е вярно ! нали скоро изкараха една ладия от морето на близо 2000 години разбира се имаше и липси по нея ама 2000 години неса никак малко !
      Според мен подобна къща ще изкара над 80-100 години което е повече от достатачно ! невиждам смисъл една къща да има по-дълаг живот !
      Строиш си я живееш си в нея и след 50-60 години i си мреш , какъв е смисъла да трае 200-300 години ?
      Последно редактирано от CJ_; 16-05-10, 11:49.
      Човек първо е изобретил колелото а после премазаните животни !

Коментар

... Широколистна-иглолистна ..... много специализирано гледате на дървото. То си е дърво . Ще надживее не едно и две поколения при правилна поддръжка.
        Правилното дърво по нашите земи и особено по черноморието е дъб, в случая странджански!

Дали в Несебър, Созопол, или още по на юг, както на снимката, издържа по няколко-стотин години:

Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от CJ_ Преглед на мнение
          и това е вярно ! нали скоро изкараха една ладия от морето на близо 2000 години разбира се имаше и липси по нея ама 2000 години неса никак малко !
          Според мен подобна къща ще изкара над 80-100 години което е повече от достатачно ! невиждам смисъл една къща да има по-дълаг живот !
          Строиш си я живееш си в нея и след 50-60 години i си мреш , какъв е смисъла да трае 200-300 години ?
          Един много добър бизнес в момента е добив на дървен материал от дъната на язовирите и някои езера . Когато водата е заляла гората, дървото се е съхранило и така отлежало под вода то е много ценно .
          Едва ли има по-скъпа дървесина от тази по на 100-200 години под вода .

Колеги, не искам спор. Просто съм Българин и знам следното:
          В България природата и климата са УНИКАЛНИ!
          Точно за това казвам, че и иглолистното и широколистното дърво ще ни надживеят като строителен материал. И аз имам снимки на родни къщи ( аз съм от Родопите). Къщата на дядо ми в Смолян беше най-старата и голяма в околията........... но завистниците направиха така, че да мине от там магистрала. Уникален проект.
          Иначе - говоря за нея ( къщата на дядо ми, баща ми) защото тя беше от иглолистен материал. Беше над 200 г. и си беше здрава и читава до последно. Там ми е минало част от детството - в къща от иглолистен материал ( и камък естествено) .
          И знам от личен опит - щом дървесината е българска - става за такъв проект.
          Просто в Созопол, Несебър е наличен широколистен материал , а в Родопите иглолистен. Това е причината за различните къщи.
          И пак смятам, че всеки български дървен материал става за къща и ще издържи повече от един човешки живот .
          Прикачени файлове
          Последно редактирано от bgbul; 16-05-10, 13:03.

Коментар

Все пак да уточня, че последната снимка не е от Несебър
            Нашите старинни къщи изглеждат така:

Коментар

... Просто в Созопол, Несебър е наличен широколистен материал , а в Родопите иглолистен. Това е причината за различните къщи...
              Няма нясто за спор! Разходете се из Созопол и Несебър и ще установите разликата в материала. Иглолистните дъски (използват се от 20-30 години) са черни само след година-две, а след 10-20 са пред разпад... Въпрос на климат, влажност и соленост на въздуха.
              Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
              Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                Няма нясто за спор! Разходете се из Созопол и Несебър и ще установите разликата в материала. Иглолистните дъски (използват се от 20-30 години) са черни само след година-две, а след 10-20 са пред разпад... Въпрос на климат, влажност и соленост на въздуха.
                ... и обработка...
                Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Не искам пак да държа лекции, обаче...
                  Дървесината е прекрасен строителен материал който за всеки дървесен вид има различни характеристики. Нещо повече, дори и в рамките на един дървесен вид в зависимост подвид, форма, екотип и дори от месторастенето може да има различни характеристики.
                  Механичните качества на дървесината са: здравина, твърдост, тежест (т.н. обемно тегло (при 7 %-12 % влажност) което варира от 250кг/м3 (120-340)за балсата до 1250кг/м3 за бакаута... За нашите видове - тополите са около 450кг/м3; чемширът - 950кг/м3 ), еластичност, износоустойчивост.... Отделно може да бъде хомогенна, ядрова (с различни показатели в ядрото и беловината).... Смолистостта също оказва огромно влияние върху качеството и най-вече трайността.

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
                  Не виждам каква ще разликата между дълго вертикално дърво
                  за обичайната конструкция на къщите
                  и рязани на 40-50 см. дървета положени хоризонтално.
                  Огромна, Ясен подсказва:

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Дървото, и сухо, и мокро, си мени формата с течение на времето. Включително и циклично, с промяната на влажността. Ако наистина създава проблеми, има полимерни добавки към хоросана, които ще решат въпроса.

На мен по-скоро ми е интересно, какво правят с дървоядите. Вероятно се обработват цепениците по същия начин, като дървените къщи.

Друг въпрос - дрвото пренася доста охотно влага по направление на влакната. Какво става, като завали дъжд?

Много си е добра иначе, идеята.
                  Ще ми се да погледна такава къща от вътре, да видя как е решен проблема с хидроизолацията..

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
                  Някога когато са правили гераните в основата се прави т.н. кръстец от дърво от дърво но не помня какво беше габър или ясен не гние и след 100 години във водата а може и да има и нещо друго но аз не го знам.
                  А и от къде ще намериш ясен или габър за една къща май вече не останаха такива гори
                  Че е май, май месец е. Има колкото искаш такива гори, друг е въпросът, че никой не купува материал от габър, всичко отива на дърва. Дай заявка, авансирай и ще ти добия 10 000 кубика, ако искаш..

Е

Колеги, не искам спор. Просто съм Българин и знам следното:
                  В България природата и климата са УНИКАЛНИ!

Просто в Созопол, Несебър е наличен широколистен материал , а в Родопите иглолистен. Това е причината за различните къщи.
                  И пак смятам, че всеки български дървен материал става за къща и ще издържи повече от един човешки живот .
                  Да са уникални, да са уникални... колко да са уникални...
                  Не е така, приятелю... Не всеки.

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                  Джорджо, горе-долу си прав, но от иглолистен до иглолистен материал разликите са огромни. Венеция се държи на дървени пилоти от лиственица... вече няколко стотин години.
                  Едно е смърч и ела, друго е черен бор, трето е мура, кедър, лиственица...

Интересни са ми тези къщички, но си имам едно на ум.. И за термити, и за дървеници, и за плъхове и съсели.
                  Иначе деформациите теоретично при такова разположение на дървесните влакна са минимални. Въпросът е как е решен проблемът с гниенето и деформациите от смачването на дървесината... Що ли ми се струва, че в случая трупчетата се подходящи за пълнеж на гредова конструкция а не самите те да са част от носещата конструкция.

П.С. Пазете се от кълвачи...
                  Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

За къща не знам, но за беседка мисля, че е доста подходящо. Има много хляб(и мезета) в такива беседки.

Коментар

В Родопите се правят такива къщи - от иглолистен материал.
                      Прикачени файлове

Коментар

От: Къща от дърва за огрев

Има и имитация :
                        Прикачени файлове
                        По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.

Коментар

От: До: Къща от дърва за огрев

В Родопите се правят такива къщи - от иглолистен материал.
                          Познавам в детайли и производителя и технологията и баш тая къщура е прекрасен пример за това, какво не трябва да се прави. Не всяка добра идея може да се приложи в наши условия и да си остане добра.

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                            Познавам в детайли и производителя и технологията и баш тая къщура е прекрасен пример за това, какво не трябва да се прави. Не всяка добра идея може да се приложи в наши условия и да си остане добра.
                            На нас - Родопчани такава къщичка си ни харесва . И е кеф да я погледнеш .
                            Производителя - не го познавам . Дървения материал го знам .
                            Тази къщичка се намира в двора на техникума по селско стопанство в Чепеларе ( на входа на града ). Който иска да я види от близо и да прецени.
                            И не търся спор . Не съм специалист, но знам че може една идея да е прекрасна ..... но не за всички . Почти винаги е така .

Коментар

На нас - Родопчани такава къщичка си ни харесва . И е кеф да я погледнеш ..
                              "Харесва" е едно, "живея в нея" е друго. Къщата е много приятна за окото и е крайно непрактична за експлоатация и поддръжка.
                              И със сигурност не харесва на всички родопчани.

Коментар

От: Къща от дърва за огрев

И аз я харесвам ...
                                Много е кипра и сигурно е кеф да се живее в нея.
                                Колкото до подръжката...то си е ясно, че не може без това.
                                Обаче,
                                на един етаж къща се подържа много лесно
                                в сравнение с панелен блок.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X