Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за свързване на сондаж с водопровод на къща

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: До: Въпрос за свързване на сондаж с водопровод на къща

Отскоро и аз съм с подобна система с тази разлика, че водата ми идва отвисоко-изворна и каптирана. Нямаше достатъчно налягане, затова сложих един резервоар 1 тон и след него хидрофор. Сега вече е много по-добре, бойлерът не се мъчи да се захранва с вода, когато го ползваме, но едно нещо ми прави впечатление - във водопроводната система налягането не е постоянно. Дали ще пусна чешмата или душа няма значение, налягането на водата ту е силно, ту малко отслабне....след това пак стане силно и пак отслабва. Това нормално ли е или да търся къде е причината и да я отстраня?
    Не съм сигурен, че е важно, но да спомена, че съм сложил филтър за водата, който е след хидрофорната помпа.
    Не мисли като човек!

Коментар

Първоначално публикуван от Еднорог Преглед на мнение
      Отскоро и аз съм с подобна система с тази разлика, че водата ми идва отвисоко-изворна и каптирана. Нямаше достатъчно налягане, затова сложих един резервоар 1 тон и след него хидрофор. Сега вече е много по-добре, бойлерът не се мъчи да се захранва с вода, когато го ползваме, но едно нещо ми прави впечатление - във водопроводната система налягането не е постоянно. Дали ще пусна чешмата или душа няма значение, налягането на водата ту е силно, ту малко отслабне....след това пак стане силно и пак отслабва. Това нормално ли е или да търся къде е причината и да я отстраня?
      Не съм сигурен, че е важно, но да спомена, че съм сложил филтър за водата, който е след хидрофорната помпа.
      Нормално е филтъра да е след хидрофорната помпа.
      При мен това със отслабването на налягането е след буря и то защото сондата се пълни с кал и мъчи помпата. За 24 часа обикновено се избистря и всичко става ок. Следи си и манометъра, трябва да има. Ако падне налягането , с помпа за кола става аз така го оправям мойто , на металното варелче има джъджка отзад за помпане. Ако е 40 литра е добре да е към 2.4атм. ако 60 като мойто, го държа на 3.2атм.

Коментар

Първоначално публикуван от Еднорог Преглед на мнение
        налягането на водата ту е силно, ту малко отслабне....след това пак стане силно и пак отслабва.
        Така работят хидрофорите.

Ако намалиш "хистерезиса" (разликата в наляганията на включване и изключване) ще стабилизираш налягането, но ще тормозиш мотора. Затова се слага и по-голям ресивер.

Коментар

От: Въпрос за свързване на сондаж с водопровод на къща

От по-малките е хидрофора и е на 2,4атм.

Ясене, благодарско за инфото! Отпадна ми едно гайле от главата, че се бях притеснил за хидрофора.
          Не мисли като човек!

Коментар

Бих искал да споделя един друг вариант, който не е точно хидрофор. Бях "ползвател" на такъв и работеше добре . Подземен воден резервоар - пълнеше се от водопровода или с водоноска. От там с потопяема помпа се качва водата в покривен резервоар, 2х1,5 куб.м. / плосък покрив/. На изхода му беше монтирана помпа/ предполагам си имаше някакъв датчик/. След пускане на водата - душ, мивка, тоалетна.. помпата задействаше и налягането беше супер..2-3 секунди след спиране на консуматора помпата спираше.. Според мен в наши условия е трудно приложимо, но далече на юг беше перфектно
            Николай
            VITARA 1.6, 93 къса кабр
            КИА СПОРТИДЖ 2.0 бен, 2002

Коментар

При мен нещата са май най прости . Помпата смуче от кладенеца , оттам отива в пресостата и оттам в системата . Проблема за да си го направя че имам газов бойлер който иска винаги налягане за да вкл газта, а като спре водата няма ни налягане ни вода. Сега вода и налягане в изобилие . А относно балона тя системата ти става балон с всичките тръби и маркучи .

Коментар

Първоначално публикуван от MIK Преглед на мнение
                При мен нещата са май най прости . Помпата смуче от кладенеца , оттам отива в пресостата и оттам в системата . Проблема за да си го направя че имам газов бойлер който иска винаги налягане за да вкл газта, а като спре водата няма ни налягане ни вода. Сега вода и налягане в изобилие . А относно балона тя системата ти става балон с всичките тръби и маркучи .
                Колега,
                Много по-добре е ако в системата Ви има включен хидрофорен съд (балон). Тогава помпата Ви ще работи по-рядко и ще изкара по-дълго...
                Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
                Discovery 2.5 TD5 2000 EX
                Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX

Коментар

Съгласен съм , но кажи ми за какво служи той на прос език.

Коментар

Когато нямаш "балон",при всяко отваряне на кранчето,помпата се включва.С разширителен съд(хидрофор),помпата ще сработва,едва когато налягането от съда падне.Това означава,че можеш да ползваш примерно 50л.вода,без да се включва помпата.Колкото по-голям е хидрофорния съд,толкова по-рядко ще се включва помпата.
                    088пет722пет99
                    http://www.hydropompi.com/

Коментар

Първоначално публикуван от REGULATOR Преглед на мнение
                      Когато нямаш "балон",при всяко отваряне на кранчето,помпата се включва.С разширителен съд(хидрофор),помпата ще сработва,едва когато налягането от съда падне.Това означава,че можеш да ползваш примерно 50л.вода,без да се включва помпата.Колкото по-голям е хидрофорния съд,толкова по-рядко ще се включва помпата.
                      Точно така колега. С една поправка. Хидрофорния съд не е „разширителен“. Точно обратното. Той е „свивателен“, до колко водата може да се „свива“. Иначе казано той служи за хидравличен акумулатор.
                      Toyota Hilux 3.0 D4D 2008
                      Discovery 2.5 TD5 2000 EX
                      Land Rover Discovery 2.5 TDI 1996 EX

Коментар

Ясно . Само немога да си обясня как ще задържа налягането след като пуснеш чешмата то намалява веднага и затова вкл помпата . При този случай който казвате да не би налягането на вкл и изкл на помпата да е по голямо .И още нещо ,ако си сложа такъв съд вътре в къщи свързан към системата ще има ли полза .
                        Последно редактирано от MIK; 05-11-10, 07:26. Причина: допълнение

Коментар

Първоначално публикуван от Barbaron Преглед на мнение
                          Колега,
                          Много по-добре е ако в системата Ви има включен хидрофорен съд (балон). Тогава помпата Ви ще работи по-рядко и ще изкара по-дълго...
                          Без да оспорвам по-добрият вариант с хидрофор...
                          Теоритично дали е така? Дебита "минал" през помпата, ще е един и същ. Различен ще е единственно режимът на работа.

Коментар

Ясно . Само немога да си обясня как ще задържа налягането след като пуснеш чешмата то намалява веднага и затова вкл помпата . При този случай който казвате да не би налягането на вкл и изкл на помпата да е по голямо .И още нещо ,ако си сложа такъв съд вътре в къщи свързан към системата ще има ли полза .
                            В този съд има и гумена мембрана. Помпи се с въздух, до определено налягане. Така се ползва оптимално дебита на помпата. Иначе като пуснеш леко водата - какво става.

Коментар

Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
                              Без да оспорвам по-добрият вариант с хидрофор...
                              Теоритично дали е така? Дебита "минал" през помпата, ще е един и същ. Различен ще е единственно режимът на работа.
                              Това е идеята на хидрофора.Помпите имат определен живот(цикли на включване за час).Колкото по рядко се включва,толкова по-добре.Колкото по-голям е разширителя,толкова по-добре.Помпата ще работи по-дълго време,за да го напълни,но ще се включва по-рядко.
                              088пет722пет99

Коментар

И още нещо ,ако си сложа такъв съд вътре в къщи свързан към системата ще има ли полза .
                                Връзваш го където ти е удобно,след пресостата. Пресостата може да е на изхода на помпата(там е и най-удобно),а разширителя ако искаш го качи и на тавана.Стига да му е топло,за да не замръзне водата в него.
                                088пет722пет99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X