Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Апартаментен топломер /ТЕХЕМ/

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Re: Апартаментен топломер /ТЕХЕМ/

    Всички сме прави. Като си без парно не искаш да плащаш. Като ползваш не искаш да топлиш "ония" без парното. Да се колим ли?
    Някаде е решено - по-заможните живеят в центъра или в престижни райони, там е най-скъпо. Раб. класа е към периферията, следват гетата... Тук какво да направим... По-добре ли е "Топлофикация" да фалира... Цената на енергията е друга тема. Там да кажат тия дето нареждат на Вальо... Или тия дето решават заплатите...
    За плащането - ами да, плаща се по общия топломер! Уредите по радиаторите показват, процентно, отдадената топлина. Разликата се начислява като общи части и се добавя в зависимост от квадратурата. Ако някой измисли по-добра отчетност, ще го номинираме за "Нобел"
    А, чухте ли за нови топломери, които се предлагат и стрували над 30 лв. бройката...
    В някаква друга тема писах за зелника... и тоягата...
    Помните ли такситата?
    И на края - не работя в "Топлофикация"
    Lancia Delta HF Integrale Evolucione

    Коментар


    • #17
      Re: Апартаментен топломер /ТЕХЕМ/

      Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
      За плащането - ами да, плаща се по общия топломер! Уредите по радиаторите показват, процентно, отдадената топлина. Разликата се начислява като общи части и се добавя в зависимост от квадратурата. Ако някой измисли по-добра отчетност, ще го номинираме за "Нобел"
      Ами аз не се сещам за друг вариант. В последно време гледам, че някои зареваха за предишната система - да се плащало на кубатурата на апартамента. Мен това не ме устройва. Защото една и съща кубатура може да се топли с различно количество енергия.

      Пример от собствен опит: Кухнята ми има един от най-силно греещите радиатори в къщи. Независимо от това, докато бяхме със старата скапана дървена дограма, в студени дни, особено с по-силен северозападен вятър, в това помещение се стоеше само за малко и то за предпочитане с дебел вълнен пуловер. Въпреки парещия радиатор ...
      След смяната на скапаната дограма с читава ПВЦ, в кухнята, както и в останалите стаи, радиаторите се пускат на макс само в изключително редки случаи (примерно по-яки студове като миналата зима). А в къщи си е топло (т.е. икономията не е за сметка на комфорта).

      Ха нека някой сега да ме убеди, че трябва да плащам същата сметка като комшията отдолу, който има същата кубатура, но е още с разсъхнатата дограма, през която отоплява околната среда!
      Или пък като някой, който при топло време, вместо да намали парното, отваря прозорците ...
      Ние не сме неутрални!

      Коментар


      • #18
        Re: Апартаментен топломер /ТЕХЕМ/

        Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
        ...отваря прозорците ...
        Хе-Хе, това ме подсеща... преди "освобождението" всички бяхме с отворени прозорци! Значи, причина за всички неразбории, ще се окаже цената! Тогава било субсидирано... Не си спомням държавата да е била пред фалит.
        Дълго време няма да има решение - или спасение. Успокояващото - или безпокоящото е, че всичко за което помислим е така...
        Lancia Delta HF Integrale Evolucione

        Коментар


        • #19
          Re: Апартаментен топломер /ТЕХЕМ/

          Голямата тайна на парното тогава беше, че централите произвеждаха промишлена пара и тя плащаше масрафа. Битовото отопление беше ширпотреба от остатъците. И без пари да беше - все тая. Сега обаче заводите ги няма, централите горят само за апартаментските блокове, и това е реално скъпо. Което с нищо не отменя факта че "топлинните счетоводители", каквото и да значи това са паразити, които и увеличават цената сигурно тройно.
          Заради което и не казват какво по техните разбирания уж мерят топломерите. И заради което бяха създадени.

          Коментар


          • #20
            Re: Апартаментен топломер /ТЕХЕМ/

            Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
            Значи, причина за всички неразбории, ще се окаже цената! Тогава било субсидирано... Не си спомням държавата да е била пред фалит ...
            Не си спомняш ли?!? Ами че тя цялата скапана система се срина именно поради причина, че се беше докарала до фалит (Май така му викат като не можеш да си плащаш разходите и да си връщаш борчовете)
            Ние не сме неутрални!

            Коментар


            • #21
              Re: Апартаментен топломер /ТЕХЕМ/

              Какво мерят топломерите е горе-долу ясно, но по интересно е как фирмите за "топлинно счетоводство" изчисляват консумираната топлинна енергия-формулата е фирмена тайна!? А,да-всяка фирма си имала "нейна формула" !
              Стефане, имаш ли някакви спомени,какво казва физиката за "фирмените формули"? Аз на този урок съм отсъствал.
              There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
              No wahalla.

              Коментар


              • #22
                Re: Апартаментен топломер /ТЕХЕМ/

                Що се косите и спорите? Истината е че на една сбъркана система каквато е преложена в БГ с централни вертикални щрангове типично соц решение, което е евтино за държавата, ама на кой му пука за клиента. Просто трябваше всеки апартамент да се захранва от 2 тръби(входяща и изходяща вода) + нормален топломер(не тия които са по радиаторите) с водомер. Тогава всеки наистина ще плаща реално колкото е изразходил. Но както се казва евтиното винаги излиза скъпо. За да не се преустрои топлоподаването набутаха хората да купуват разни глупости наречени разпределители които действали ама при не знам колко процента ползватели и кви ли не други глупави обяснения. Ся към цялата тази глупост прибавете ненормалните цени на топлоенергията поради калкулирането в разходите на топлоцентралите на процентите комисионни за ВСИЧКИ подчертавам ВСИЧКИ свързани с подписване на договори за доставка на материали(вкл снабдителите). Случая с Топлото е в СФ, обаче същото е и в Пловдив(пробваха се и в наща фирма ама не им стана номера), същото е при всички останали тецове в страната. Почвам да си мисля че цената на горивото не определя дори 50% от крайната цена на топлоенергията. За наща топлофикация може да се разкаже цяла сага от далавери, включително и със същите фирми действали със софиската топлофикация - просто вони
                Аз лично 3 години вече съм с климатик и въпреки че плащам всички "измислени" такси, повече радиатор през живота си захранен от централна топлофикация няма да пусна. Оказа се че от как съм с климатик средно месечно разходите ми паднаха с около 50%. При това комфорта е доста по добър от парното(поддържаме с 4 град по-висока темп в помещението) За най студените дни 5-10 на бр в годината(тая зима вобще ги няма) ползвам духалка която пак не ми прави разходите космически. В Берлин хората плащат 70Евро за 75 кв.м апартамент на месец, а тука само можем да мечтаем за тези суми. Не ми е проблема във толкова високите сметки! Дразни ме че ме правят на идиот мен и всички Вас които имате "щастието" да сте вързани към централно топлоснабдяване!
                И така кво става - едните надуват цените за да крадат, а другите крадат за да не плащат. Кой е губещия - тоя който плаща, и то колкото повече плаща толкова повече го крадат.
                Хайде сега със здраве тичкайте да си плащате сметките!
                Поздрави
                ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

                Коментар


                • #23
                  Re: Апартаментен топломер /ТЕХЕМ/

                  Изобщо не съм ги виждал. Не ми и трябва. Да кажат в какви мерки е цифрата на екранчето.
                  Въпросът не е какво аз си мисля че мерят. Въпросът е какво мислят те. Това какво е - термометър, калориметър, ветропоказател, дебитомер, хранилка за маймуни, перфоратор за билети, какво? Какво означават цифрите на екранчето. Физическите величини като правило имат единици мерки. Например сантиметър, грам, секунда, производните им. Ако това обаче е счетоводна величина, как тя се преобразува от някакъв физически параметър. Кой е измеримият с този прибор?
                  Ние не спорим. Ние псуваме((( Всички заедно ония там ...
                  И остави тия песни с климатиците, печките Лъч и прочее електрохуйни. Както всички се закачат на жиците, така всички подстанции и около София елементарно ще гръмнат. Или изобщо ще сринат системата. Тия буклуци са дребни компресорни хладилници. Косинусът им сигурно е 0,5 - 0,6. Ние нямаме и никога не е имало повод да имаме такива гигавати некомпенсирани мрежи. Които леко и непринудено разклащат генераторите в които съчмите на лагерите са колкото УАЗ. От което те се разлитат като хвърлени детски играчки. Енергетическите мрежи много слабо се интересуват от това кой колко пари има и колко се кани да гъзарее с тях. НЕ МОЖЕШ да топлиш с ток и 30 000 град, камо ли нещо като Стара Загора. За София да смятаме ли?

                  Коментар


                  • #24
                    Re: Апартаментен топломер /ТЕХЕМ/

                    У Загората ТЕЦ нема ..... Ъхъ .... сорри.
                    Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

                    Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

                    Коментар


                    • #25
                      Re: Апартаментен топломер /ТЕХЕМ/

                      Що бе, аз съм виждал да има ток ... Или докато аз нещо, негрите в другата стая го сипват от батерийки в контакта?

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X