Здравейте,колеги.Появи се проблем с парното котле и понеже баща ми предимно го обслужва,накратко ще Ви го обясня от негово име.Котлето е на твърдо гориво,VIADRUS U 22 D,чешко със шест секций.Ползваме го от миналата зима.тогава и сега сме ползвали въглища от типа АЛТАЙ.и по малко дърва естествено за първоначално разпалване/...обикновено с горно горене се запалва/.Прави се задължителна профилактика на комина и останалата инсталация за отвеждане на дима на около 10 дена по веднъж,а напоследък и всяка седмица.Това по интензивно почистване се наложи от създалия се проблем,който баща ми предполага,че е в отдаването на дима.Комина се почиства от сажди със запалването на кори от яйца/...по изпитана народна технология/а останалата инсталация се шомполира с телена четка.Проблема се състой в това,че след като е заредена горивната камера на котлето с въглища и после нацепени дръвца за по лесно запалване,трудно "тръгва" горенето,а понякога запалването се повтаря по няколко пъти докато "тръге"нормално горенето.Това се появи напоследък,а нищо в процеса на обслужване и всичко около отопляването не е променяно от години,както и вида на въглищата.Един вид по думите на баща ми връща се дима.Молбата ми е ако някой колега има такова котле или недай си Боже такъв проблем,или е експерт в този начин на отопляване,нека да сподели опита си с нас.Проблема не се появява закономерно,а е в различни дни,обикновенно няколко дни,след като е обслужен комина според мене.Благодаря Ви,предварително

Коментар