Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Обезопасяване на домашна газова инсталация .

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Обезопасяване на домашна газова инсталация .

След случая в Банкя се замислих . Щом един път е станало нищо не пречи това да се повтори . В апартамента на тъщата в Княжево са на газ . Всичко там тъста го е изграждал според изискванията . Има си и фирма която минава на някакви периоди от време . Каква е нормативната база ? С пропан - бутана съм запознат много добре но с метан никога не съм работил . От армията ми е останало в главата че прави за части от секундата газо - въздушно съотношение за взрив и дори и малки количества могат да направят голяма поразия .
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Пропан-бутанът е по тежък, а метанът - по лек от въздуха. Взривява се при концентрация от 5 до 15 обемни процента. Газ сигнализацията трябва да се пробва периодично и да работи със сигурност. Това е достатъчно.

Коментар

И аз имам гризу. Сега го ползвам само за топла вода а не основно отопление но и на мен ми стана интересно.
      Тези дни гледах интервю с един шеф дето цитираше членове на наредби но извън юридическите познания... говореше глупоси. На пример че проверка веднъж годишно гарантира безопасност. Напълно съм сигурен, че газа във взивената къща не се е трупал в продължение на месеци а на минути. Също така съм сигурен че не е имало газ детектор, както също така нямам и в къщи.
      А относно източника на запалване - може да е всичко, като се започне от открит пламък, мине се през искра от статично електичестово и се стигне до щракане на ключ за лампа или завиране на щепсел в контакта.

Коментар

Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
        газ детектор, както също така нямам и в къщи.
        Задължителен е със клапан за спиране на газта.И се сменява на 5 години.Пише го в упътването.

Коментар

Котлето ми е на имергаз, тамън сега става на 7 години, първите 5 идваше техник за проверка всяка година безплатно, миналата си платих. Никога не ми е споменавал че трябва нещо да се сменя превантивно. Освен това ако теча стане в газопровода преди котлето електомагнитния клапан нищо не може да направи. Имам ръчен кран преди котлето и кран в разпределителното табло до който нямам достъп.

Коментар

Първоначално публикуван от mendi Преглед на мнение
            ако теча стане в газопровода преди котлето електомагнитния клапан нищо не може да направи.
            Идеята на газ детектора с ел.клапан е ако котела се шашне и изгуби пламък да се разпищи и да му спре газта за да нема олеле.Кел файда,че имаш ръчни кранове.

Коментар

• mendi
              mendi коментира
              Редактиране на коментар
              Тя горивната камера нали и трябва да е херметична към стаята - взема си въздух от вън и си изхвърля продуктите на горене на вън. Така дори да се получи газ без горене трябва да си излиза през димоотвода.

Тук става въпрос как да се установи теч в самата сграда дали от котлето, дали от тръбите преди него, дали от котлона, преди да е станало "бум". Знам че трябва да слагат одоранти с мирис подобен на чесън, всички сме подушвали пропан - бутана на бензиностанцията но в градската мрежа на метана някой следи ли дали слагат....

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
            След случая в Банкя се замислих . Щом един път е станало нищо не пречи това да се повтори ....... . Каква е нормативната база ?
            Ставало е става и ще става Ако гледаш новините и в Братския Съветски и в Колективния Запад гърмят блокове поне 1-2 пъти годишно Нормативната база не я знам, но в милата ни Родина се пише така че само да си помислиш и вече си за глоба ( или съд) за това би-я-в-ъза. Ако държиш на максимална сигурност - изолация вентилация сигнализация.
            Последно редактирано от дядо владо; 28-01-25, 17:19.
            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
              След случая в Банкя се замислих . Щом един път е станало нищо не пречи това да се повтори . В апартамента на тъщата в Княжево са на газ . Всичко там тъста го е изграждал според изискванията . Има си и фирма която минава на някакви периоди от време . Каква е нормативната база ? С пропан - бутана съм запознат много добре но с метан никога не съм работил . От армията ми е останало в главата че прави за части от секундата газо - въздушно съотношение за взрив и дори и малки количества могат да направят голяма поразия .
              Метан - долна граница на взривяемост-5%
              горна граница на взривяемост-16%
              Пропан-бутан - долна граница на взривяемост 1.6%
              горна граница на взривяемост 9.5%
              Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

По Гърция съм виждал газовите котлета на терасата монтирани
                Може би в този случай няма как да се доведе концентрацията до нива на гърмящ газ, просто защото не е в помещение
                Панайот Бърдарски
                0887 60 77 22

Коментар

• mendi
                  mendi коментира
                  Редактиране на коментар
                  Има го и този вариант но проблема при нас са отрицателните температури. Почти всички битови котлета са двокунтурни - за отопление и за топла вода. В кръга за отоплението може да се използва трудо замръзваща течност но БГВ е от водопровода. Разбира се всички си имат режими против замръзване но едно спиране на тока в студа и си с едни три хиляди лева назад.

• s_s1
                  s_s1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  @ mendi : има какво да се направи, за да не си с 1 котел назад. Има клапани против замръзване, които не са евтини, но гарантират, че няма да се повреди ТП или котела.

• sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Поне в апартамента на тъщата в нишата в която е котлето над него и в кухнята на тавана над печката има газови детектори . До колкото съм видял има и един в коридора на апартамента . С какво са вързани не знам най вероятно само пищят .

Чудя се дали въобще взрива е от газ . Няма пожар , не се вижда нищо обгорено , а пораженията са много големи . Може да се е взривило нещо друго . Каквито и мерки да се вземат , инциденти се случват. Преди около два месеца на улицата пред сградата , под тротоара се повреди газов кран. Направо беше избил и течеше здраво , тръба 54мм . Цялото кръстовище и в сградата миришеше силно на газ . Евакуираха цялата сграда , и отстраниха аварията . Поне се размина без по лоши последствия . Тръбопровода беше подменен преди 10 години , веднъж годишно минават на инспекция .

Коментар

• sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Характерен газов взрив е . Толкова равномерни разрушения няма как да постигнеш с конвенционален взрив освен ако това не ти е целта и не си разположил експлозивите по слабите точки на конструкцията . Активен пожар няма защото газовите експлозии много по бързо от другите видове експлозиви изгарят кислорода . С експлозив на този принцип се гасят нефтените пожари .

Първоначално публикуван от Пламен Атанасов Преглед на мнение
                Чудя се дали въобще взрива е от газ . Няма пожар , не се вижда нищо обгорено , а пораженията са много големи . Може да се е взривило нещо друго . .
                На фурната вече излезе версията, че пострадалият работел във фирма с взривни материали...

Коментар

И мен ме вълнуват мисли за това, че причинате може да не е теч на газ, а някакво друго взривно вещество. Но ако е така ще има следи и от експертизата ще се разкрие какво е взривено.
                  Само че вече няколко дни разследващите мълчат като пуЙки.
                  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

• sek.1
                    sek.1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Имам подозрението че вече се търси кой да опере пешкира . Най лесно е да накиснат загиналите .

Както и ще направят.
                  Никой не е длъжен да ви следи домашните инсталации както реално се оказа.
                  Газовата компания няма да ви спре газта ако вие не си занесете документа,че серифицирана фирма го е направила.
                  Т.е. отговорността си е ваша.
                  Както беше и в Турция преди земетресението.
                  Знае се че си е евало мамата например за част от сградите и са за бутане...разписваме се на наша отговорност,че ще живеем и няма да ги бутаме...
                  И после...си е за после...както си показа.
                  Не мога да разбера,защо през 2025 всички ползващи газ нямат отсекателни вентили и датчици за загазяване.
                  Нормално и ако го няма е редно да се направи.
                  Та така...
                  Мое мнение.
                  Няма страшно в умирачката...
                  Страшното е да си жив!...

Коментар

• Пламен Атанасов
                    Пламен Атанасов коментира
                    Редактиране на коментар
                    Не би трябвало да е така . Тук в немско , има задължителен годишен преглед веднъж годишно от коминочистача. Ако не си в нормите , викаш фирмата подържаща системата да коригира настройките или ремонт ако е необходимо . След инервенцията отново викаш коминочистача да се увери ,че всичко е в норма. За всяко посещение си плащаш. Нормален преглед на системата около стотина евра .Фирмата доставчик на газ , също трябва да провери поне веднъж годишно системата. Те замерват входната тръба на газта в имота до горелката.Техника установи ли дори минимален теч , запечатва системата със пломба , стикер и си отива. Лицензирана фирма отстранява проблема и възтановява доставката на газ. Пак е възможно да има инцидент , но поне периодично има контрол .

• sek.1
                    sek.1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    И това ще стане както се затегна регламента за автомобилните газови уредби . Въпрос на време е . Както сега няма автомобилна уредба без електрически клапан отсекател на бутилката така ще въведат и такъв за домашните инсталации .

Във всяко табло отвън има отсекател по налягане, не знам защо ги споменавате, но те отсичат при скъсване на тръбата. При минимален теч не действат, там спасява само детектор, който и да задейства електроклапан, загазяването остава, ако няма проветряване.

Коментар

• sek.1
                    sek.1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Значи датчика трябва да сработва преди достигане на минималната концентрация за взрив . Това за да има ефект .

Чети правилно.Написал съм датчик и клапан.
                  Вързани един за друг.
                  Проветряването е съвсем друга бира.
                  Едно е да напълни цялото помещение с газ както в Банкя,а съвсем друго при минимално количество да отчете и спре газоподаването.
                  Измислено е отдавна как да бъде.
                  Просто тук не се практикува масово.
                  Няма страшно в умирачката...
                  Страшното е да си жив!...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X