Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Крадци на ел-ток - кой го плаща?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Крадци на ел-ток - кой го плаща?

Често в медиите има съобщения за крадци на ел-енергия. В някои села е възможно да е редовна практика големите ел-уреди (печки, перални, бойлери) да се "закачат за мрежата" преди електромера. Но, предполагам, че има общ електромер на селото, който отчита общия разход. Въпросът ми е: ако има преразход на ток над отчетения по индивидуалните електромери, КОЙ и как го плаща?
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Точно по същия начин, както и водата във всеки жилищен блок с общ водомер.
    Но ако искаш да черпиш информация от извора - ходи в Христо Ботев или Факултета и питай някой местен жител колко плаща на месец за ток и вода. А за да добиеш пълна представа - питай колко данък е платил за жилището си тази година.
    Нула 8 Седем 8 500 225 Ogi Lazarov
    Nissan Terrano II 2.7TDi '01 (дълга база)
    Opel Campo 3,1 TD '99
    Надпис в каменоломна: "Повече камъни за народа"

Коментар

Никой наоколо.
      Няма нищо общо с ТЕЦ или ВиК.
      И НЯМА общ електромер по който да се плаща и приравнява.
      Кой евал - евал!
      Враг усраине

Коментар

• KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        Има ве братчед, само че от страна 20kV в подстанцията. EVN-а си имат търговско мерене, и плобирани електромери с дистанционно отчитане. И така по всеки извод на 20kV се отчита колко енергия се подава по извода към свързаните към него трафопостове. Понимаеш?
        Последно редактирано от KingofROAD; 30-08-24, 21:59.

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Панимаю но дори така да е разликата не може да се разпределя директно към конкретна група хора.

Така, както е с Топлофикация, където щетата е ограничена в много тесен кръг заподозрени.
        И да се крадне топло е да бъркаш в гъза на комшията, доста директно.

С водата е по-различно: куче влачи - диря нема.
        Почти всеки селтик има “черен водопровод” но това е капка в морето.
        Преди това самите дружества признават, че у водопреносна мрежа загубите са много над 50%.

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        В блоковете е същото и с водата . Разликата между общия и индивдуалните водомери се разделя поравно .

Всички я плащаме крадената енергия имат си контролни електромери тук,там ,имат си и регламентирани загуби.

Коментар

• KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        Плаща се с фонд - задължения към обществото. Има го в таксичките по пренос и разпределение.
        Последно редактирано от KingofROAD; 30-08-24, 21:58.

• gy6ter
        gy6ter коментира
        Редактиране на коментар
        Задължение към обществото е друга такса и тя е за субсидиите на фецове,вецове,американските централи,когенерации и прочие,и е само за юридически лица и в момента е нула лева.

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
      Никой наоколо.
      Няма нищо общо с ТЕЦ или ВиК.
      И НЯМА общ електромер по който да се плаща и приравнява.
      Кой евал - евал!
      Щото това ми е работата от 3 години освен главен механик ми натресоха и подстанцията с длъжността главен енергетик . Всяка подстанция (трафопост) има измерване на средно напрежение преди да влезе в трансформаторите . Не знам какъв им е толеранса но ме съмнява да е повече от 10 % . Появи ли се повече тръгват едни пичове да проверяват електомерите . Освен това поне бившето ЧЕЗ имат така наречената аварийно - инспекционна служба . Те проверяват примерно местата където консумацията е скочила рязко . При мен са идвали няколко пъти защото работата е сезонна и от един ден почвам да тегля примерно 10 пъти повече . Така обикновено хващат "копачите" на биткойни. Сега вече си имаме телефоните и ги предупреждавам от предишния ден . Циганите и циганските махали са политически проблем не технически . С тия избори през 3 месеца няма изгледи нещо да се промени в близко бъдеще . Кражбите на ел. енергия са като кражбите на всичко останало . Иска ли държавата да се справи с това не е трудно .
      Последно редактирано от sek.1; 31-08-24, 05:52.
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Заводска . Навремето завода се казваше Победа . Строена е шейсетте години на миналия век и е резервна по кръга .

• KingofROAD
        KingofROAD коментира
        Редактиране на коментар
        ЗММ Победа в лозенец ли?

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Изгрев . П.И.М. ( полиграфски изделия върху метал ) .

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение

…появи ли се повече тръгват едни пичове да проверяват електомерите ...
      От кога е тая практика ?

Приятел години наред плащаше да кажем процент от реално изразходената енергия.
      Това с манипулиран електромер монтиран от съответният разпределител.
      И не само той, просто струвало едни сериозни пари които обаче се избивали само за няколко месеца потребление.

Всъщност не съм сигурен това дали все това “работи”, ставало е на дума преди време, 2019 да кажем.
      Враг усраине

Коментар

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Така де ама колко е тоя поносим минимум ?

• ИВАН НЕДОКЛАНОВ
        ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
        Редактиране на коментар
        Баси бедняците сте в София , в Русе е 6 лева кубика.

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Цената на водата силно не зависи от благосъстоянието на хората . Съответното дружество иска КЕВР одобрява . Имам подозрението че ако вашето ВиК дружество е държавно съответно КЕВР като държавна организация гледа много по благосклонно на него .

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение

От кога е тая практика ?

Приятел години наред плащаше да кажем процент от реално изразходената енергия.
      Това с манипулиран електромер монтиран от съответният разпределител.
      И не само той, просто струвало едни сериозни пари които обаче се избивали само за няколко месеца потребление.

Всъщност не съм сигурен това дали все това “работи”, ставало е на дума преди време, 2019 да кажем.
      Знам за такива групи от поне 3-4 години при нас, ние сме ЕРП Север. Имам роднина инкасатор, той ми е казвал. Има електромери на всяка подстанция, отделно тук-там и на междустълбия. Като се вдигне рязко консумацията, а не е отчетена на индивидуални електромери, тръгват да проверяват. Ходят и с полиция, качват се по тавани на къщи и търсят незаконни присъединявания преди електромера. По селата има много къщи с електромер вътре в имота, моето е такова. Пета година не мога да ги накарам да го изнесат на улицата.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Рахатясах се от как го изнесоха като консумацията ми през 8 от 12 месеца в годината е 0 а през останалите четири и по двайсетина лева от зор докарвам .

• Asen Kushlev
        Asen Kushlev коментира
        Редактиране на коментар
        Последно ми звъннаха преди 3-4 месеца, до 30 септември щели да го изнесат. Но по-скоро беше да отбият номера, че през месец им пиша имейли. В цялото ЕРП имаше 300 табла, това ми го каза техника, който ми сменя електромера. Това за 1/3 от България, 300 табла....Иначе ако си платя ще стане, ама чак толкова зор нямам.

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Аз кярих най вероятно заради съседа . Пенсионира се и дойде да живее за постоянно в имота си . Предполагам не сме много тези които искат уреда за търговско измерване да е на стълб пред имота . Трудно се обяснява че нямаш консумация защото никой не живее в имота а не че го крадеш тока по някакъв начин . Въпреки че ги разбирам напълно колегите . Навремето един комшия тук в София беше забравил да свали магнита даже и в деня в който отчитаха електромерите . Предполагам че са се нагледали на какви ли не чудеса .
        Последно редактирано от sek.1; 04-09-24, 08:42.

Най-важният въпрос по темата: Установявате, че откраднатата енергия се заплаща от ХХХ или и от вас. Какво ще направите.
      Че ще пиете студена водя е ясно. Нещо друго ще предприемете ли?
      Да, да, да, знам. В момента сте прекалено ангажирани с други задачи и нямате свободно време за да се занимавате с това...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Има си ред за установяване на нерегламентирано свързване към електро мрежата . Това е като при мен . Няма начин наемател нещо да пипне и аз да не го установя .
        Последно редактирано от sek.1; 01-09-24, 10:55.

Преди 4-5г заради вечното безводие, подмениха водопровода из наше село.
      Както се очакваше много се краде.. една трета от къщите са си вързали тръби за поливане. Рекорда беше (останало от комунизма) тръба 1.5 цола - над 400м завършваща в една ливада дори и кран няма.
      Резултата - От април до октомври вода в чешмите тече само ако е валял много дъжд.
      При ремонта всичко лъсна... Да не ви изненадвам, никакви санкции нямаше за крадците. Абсолютно нито глоба нито платиха нещо.

А познайте сега това лято 4г след ремонта . Чешмите отново пресъхнаха. Въведоха режим 1:1 според водара сутрин резервоара е пълен.... Но при нас от юни вода не е имало
      Няма санкции, няма глоби, няма проверка.

В София масово практика нелегално подово отопление. Топломера на нула вътре по тениски.
      Обаче на кой му пука,,,, топлофикация се зима парите от входа. Държавата е абдикирала, да се оправят съседите , нас не ни пука. Преди години имаше треми за камери да търсят крадци на топло...
      Вече няма, парите си ги събират по най мафиотския начин овцете да се оправят.

Нещата са лесни. Но никой не се занимава. Да се криминализира и да се сложи минимум 5г. След 2-3 в затвора нещата рязко ще се подобрят...

За това в София минах на климатик.
      Последно редактирано от trav; 01-09-24, 09:14.

Коментар

• trav
        trav коментира
        Редактиране на коментар
        Социално ама не . Щото е за сметка на съседите.

Нищо социално не е, а мутренско.

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        То и в София на места е страшно . На моята улица точно преди 12 години смениха ВиК мрежата и от тогава няма нито една авария . Преди рядко минаваше седмица без водопровода от стоманени тръби Манесман строен преди ВСВ да пробие някъде . Вероятно го смениха защото има няколко посолства на улицата та да не се излагаме пред чужденците . Тия постоянни аварии са златна мина за фирми на наши хора които се занимават с кърпене на старата мрежа .

• FiveFinger
        FiveFinger коментира
        Редактиране на коментар
        По закон, след като има планов ремонт, трябва да се възстанови цялата улица. Но, ги пишат авария, хем надниците големи, кърпи се само дупката и всичко отначало.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
    X