Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Строеж на къща - от А до Я

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Строеж на къща - от А до Я

Здравейте, съфорумници!

Попаднах на този форум покрай разни въпроси, които имах. Хареса ми 'вайба' тук, та реших и аз да пусна тема Отдавна исках да започна такава, но някак не откривах точното място.

Та, започнахме строеж на сравнително голяма къща спрямо моите представи. Строи се в самоковска област.

РЗП-то е 363 кв. м., състоящи се от два етажа и трети - подпокривно. Дворът е голям, но уви, поставихме си ограничения при идейния проект, и се пуснахме на висока къща, вместо едноетажна. Но, решението е взето, първата плоча е излята, не върви да накарам строителя да измести малко ситуацията

И докато сме все още имаме време и можем да помислим по дейностите около акт 15, искам да се допитам до вас по следните въпроси.

1) Външна изолация на къщата. Броим около 400 кв.м. Основните въпроси и колебания са:

- дали двама човека, един от които е не много силна дама, ще могат да се справят с начинанието. Правили сме изолации на външни стени на апартамент, но там е доста лесно, докато тук ще трябва скеле, монтаж, местене и прочее. Някой заемал ли се е с това начинание? Колко време ви отне, въобще - споделяйте.

- фирма - изборът мисля е труден, виждали сме много лоши изпълнения, нямаме познати, които биха препоръчали някой. Та, и тук можете да дадете мнение, препоръки.

2) Термопомпа - спрели сме се на въздух-вода с подово отопление. Тук въпросите са необятни, но може би отново търся читава фирма, която да се заеме с изпълнението.

Засега, това от мен.

С пожелания за хубав ден!

1) Външна изолация на къщата. Броим около 400 кв.м. Основните въпроси и колебания са:

- дали двама човека, един от които е не много силна дама, ще могат да се справят с начинанието. Правили сме изолации на външни стени на апартамент, но там е доста лесно, докато тук ще трябва скеле, монтаж, местене и прочее. Някой заемал ли се е с това начинание? Колко време ви отне, въобще - споделяйте.

На кратко, Да.

Разширен отговор, Да с уговорки.
    Знаете как се прави по система и спесификация, имате нужните унструменти, имате нужното ви време и прогнозата ще ви позволи да работите ефективно.
    Дамата може да реже изолацията и да бърка и после да подава, кюрдина на скелето лепи което е по-трудоемко.
    За големите стени ще ви е нужна помощ от дори още 4-6 ръце ако не знаете как в жегите да полагате финишното покритие, което съхне супер бързо на жега и слънце и стават грозни моменти когато има прекъсване на полагането, има разни пинизи но не съм аз човека с огромния опит точно в тази област за да ви напъствам.
    С други думи, може, не сте първия човек да го постигне, ще има нужда от компромиси и понякога поправки, което не е болка за умиране.
    А, забравих, и много яка гърбина ще е нужна защото ще се учите и ще убиете повече от три седмици и месец дори, ако гоните перфектна визия и качество в нещо което е трудоемко и в тия жеги нищо чудно жената да ви намрази!

П.П. И накрая като сметнето това е супер тъпо начинание за 400м2, един месец гърча за да спестиш няколко бона, ами лятната ваканция, ами качеството, ами личния живот.... питам аз и отговор не търся
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

• Sup1ch
      Sup1ch коментира
      Редактиране на коментар
      Вие не търсите отговор, ама аз ще ви отговоря. Единствената причина, поради която обмисляме сами да правим изолация (имаме малко опит и всички необходими инструменти), е, че гаранцията тук е Франция. Демек, хем ще вземат много пари, хем ще мога да се катеря по изолацията. Това е. Инак всичките ви съображения са резонни. Та, оставам на разположение за контакти на проверени, читави, отговорни фирми :Д

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Има и компромисно решение, намираш някой с опит, и приемам, че ти знаеш много добре как се правят нещата като технология, системи и материали. Наемаш човека като майстор, ставате му чираци, ще сте 100% до него нон стоп и като помощ и като гаранция за качество, контрол и производителност, ще плащаш всеки ден СЛЕД свършена работа и при първа издънка, да си хваща антерийката на мига и кой от къде е и следващия. Ще се наложи да плащаш около двойна надница за да се навие някой читав и ще чакаш да се освободи но няма пълно щастие, на финала пак ще си на далавера, аз така процедирам когато мога, когато не мога наемам или сам се нагърбвам с помощници (общаци, приятели, роднини и т.н.).

• stefsab
      stefsab коментира
      Редактиране на коментар
      Топлоизолация не се изчерпва с налепяне на топлоизолращи плочи.
      Трябва комплексно да се обмисли и избере решение на цялата къща.
      -основи;
      - външни стени;
      - прозорци и външни врати /входни, балконски/ ;
      - таванско пространство;
      - покрив;
      Това най-често се прави на етап проектиране, защото дава отражение върху отоплоние/вентилация, избор и монтаж на дограма.....

Цялата топлоизолация можете да си я направите сами до декоративната мазилка. За нея ще са необходими повече ръце.
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

https://bais.bg/%D1%80%D1%8A%D0%BA%D...2%D0%B2%D0%BE/ туй ако още го пращат безплатно ще ви е доста полезно за полагането на изолацията. Ако не свирни някъде трябва да го имам по компютрите.
      За термопомпата - грамотен проектант няма да ви вземе повече от 500-1000 лв. ама ще ви даде правилно решение (помислете и за земя-вода, тия със серпентините заровени в двора).
      "If they give you ruled paper, write the other way." Juan Ramon Jimenez

Коментар

• Sup1ch
        Sup1ch коментира
        Редактиране на коментар
        Оо, земя-вода е много интересно решение, доста неща изрових из нета по този въпрос. Но, почвата е неподходяща за дълбоко вкопаване, та този вариант отпадна. Ще разучим опцията вода-вода, но да видим. Компромисният и класически вариант остава въздух-вода, и няколко алтернативни източника на отопление, за зор заман :Д, като дърва, слънчев колектор.

И тук приемам препоръки за читав проектант или фирма за инсталации. Нашият проект за овк е противоречив. Например, стъпката на подовото е 20см, което май е малко.

Успях да сваля наръчника, мерси много!

Според мен , изберете друг подход. Разбирам опасенията ви, но те са приложими за която и да е дейност по къщата ви. Как ще си завършите къщата ако разсъждавате така за всичко. По-добре инвестирайте в знания и умения за контрол , а не да вървите след или преди всеки. Конкретно за изолацията- да приемем че имате всичко - проект , детайли , или знания да си ги направите, инструменти, време.Помислете за дамата до вас. Отидете и погледайте където в момента се изпълнява нещо такова, със скелетата , височините , хамалогията, рисковете вкл. и за безопастност. Включете се ако искате за малко в работата И си дайте сметка колко време ще издържите да сте силни , мотивирани , здрави , концентрирани, само това ли ще ви е на главата и т.н. И понеже 400 м2 на височина за някой може да не звучи много , аз ви обръщам внимание че нямат нищо общо с апартамент , най-малкото като хамалогията на скелето, отделно на една къща са предопределени множество дребни детайли и като искате перфекционизъм , норма време скача рязко. Отделно от всичко това двама човека не е оптималния екип . Минимум трима. Идеята дамата че ще смогне дори и с функциите на общ работник няма да я коментирам Иначе на ентусиасти ,/ вкючително и себе си , дето по време на работа се развеждат по 17 пъти и недай боже търсят лекари съм се нагледал.

Коментар

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Аз бих послушал Сашо, много мъдри неща казва винаги и има голям опит, напълно съм съгласен с него. Моята жена освен да натиска спирачката докато обезвъздушавам друго отказва да помага, а и ме е страх от развод

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
    X