Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Безкаркасно строителство - много въпроси

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Безкаркасно строителство - много въпроси

Здравейте,

Започнах един нов проект и имам около 1001 въпроса, за които бих бил благодарен да съдействате.
    1. Каква е технологията/тънкостите за пробиване на почти идеално отвесни отвори в бетон, размер на отвора Ф16-18мм, дъблочина поне 80-100мм, за химически анкери? Свредла имам, префоратор имам голям, но сега има изискване за почти идеална отвесност, леки кривини ще се нивелират след като се постави шпилката и химическия анкер.
    2. Къде около София мога да намеря фибран с дължина 250см, дебелина 70 или 80мм?
    3. Кой магазин/борса/доставчик ще препоръчате по Софийско за лепило за топлоизолация, синтетични мазилки, армиращи мрежи и т.н. предпочитам да ползвам Церезит/Вебер или нещо доказано като качество и съответно търся добри цени?
    4. Някой може ли да препоръча доставчик в Софийска област на бетонни смеси, които се смесват на обекта, това са едни големи камиони с инертните материали, цимента, водата и т.н. всичко се смесва във ръкава когато се налива бетона, сместа се регулира и настройва прецизно и реално няма излишен бетон, смесва се точно колкото е нужно за каквато марка е нужно? Тия камиони обикновенно са многоосни и по-леки и по-проходими от обикновенните бетоновози, мястото е малко проблемна достъпност поради нивелация и тесен път и ограничения във височина. Освен това искам да контролирам процеса и да добавя синтетични фибри и пластификатори с мои материали.
    5. Къде в Софийско може да се купи малко но качествен, прав, сух дървен материал за покрив (дължини поне 4-5 метра), количеството е малко но е важно добро качество на материала, няма нужда от екзотики, просто има нужда от спокойствие, че няма да се изметне и огъне всичко след няколко месеца като изсъхне?
    6. Ако не намеря бетоновоз/бетоносмесител, къде в Софийско е най-изгодно да се купи хубав цимент, чувам страхотии за някакви турски ментаци и т.н. ?
    7. Къде има добра наличност и нормални цени за материали за шпакловане и гипскартонски истории(профили, крепежи, картони, ленти, смеси за мазилки и т.н.), Софийска област?
    Ако някой има възможност да предложи отстъпки за количества/суми, може да ми драсне на ЛС и ще си партнираме дискретно.

Предварително благодаря!
    Бъдете живи и здрави!

"Идеално отвесни отвори " - колко градуса отклонение от вертикалата?
    При използването на анкери - някакъв детайл се притиска от анкера към равнината на бетона. Т.е. вертикалност със средства "ширпотреба" те устройва. Най-често детайла се фиксира временно и през отворите му за закрепване са пробиват отворите за анкери.

В специални случаи - прави се готово изделие от арматура/планки със стърчащи шпилки, нивелира се според технологията, и се залива с бетон.

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Стефане,

Да, натам отиват работите, спомних си, че имам стойка за бормашина някъде из България и или с нея или със шаблон, подозирам с шаблон ще е по-бързо, мислех си за нещо от дърво с метална втулка за водач на средлото.

Шликите ще са на групи в редица, това дефакто ще е "армировката" на стените.

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Ще добавя обяснения, че не всеки ми чете мислите

Правят се отвесни отвори във бетонен фундамент, в редица, бетона е хоризонтален и равен "идеално по нивел".

В отвора се поставя шпилка 1000мм с химически анкер, отвора е по-голям за лека корекция на отвестността.

Следващите шпилки от по метър се съединяват с метален удължител за шпилки и всичко се прави на етапи и по нивел.

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Не може да се бетонират шпилките защото първо ще е голяма ебатория да са идеално отвесни, второ ще е ебатория да се финишира бетона равно, трето в жегите ще е още по-голяма ебатория да се покрие за да зрее адекватно и четвърто, надзора няма да одобри, че се бяга от строителните разрешителни, където е заложена малко по-различна конструкция за да се постигне крайната цел.

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
    ... kъде в Софийско ...
    Кое софийско?
    Пирдоп, Правец, Костинброд, Самоков ...?

п.п. Знаеш, че съм като теб, т.е. чужденец, и не мога да помогна. Съжалявам.
    Довършвам и аз едни ремонтчета в Ихтиман, ама го играя инвеститор само. Изпълнителите си набавят материали, те си знаят откъде.
    Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Auto,
    Honda CR-V RD8 K20A4 i-vtec Manual
    Honda Accord CN1 N22A1 i-ctdi Manual

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Знаеш къде съм, близо до Вакарел, ама в обратна посока, към София.

Филма с инвеститора го знам ама сега няма достатъчно финанси и играя две в едно, и строител и се налага да цепя стотинката.

Този тип отвори не се правят с ръчен перфоратор и обикновено свредло. Позват се бетонопробивни машини на стойка и се ползват боркорони и процесът е мокър
    Фибран можеш да си поръчаш всякакъв размер. И да - с поръчка е.
    Материали за топлоизолации има във всеки склад. От марките, на които си се спрял не препоръчвам Церезит. Вебер са си ОК.
    Това намерение с бетона е доста екзотично и не съм сигурен дали ще намериш решение.
    Относно дървения материал - търси такъв от Родопите. Този от Рило-Пиринската зона не е за предпочитане, защото има големи и падливи чепове.
    Ако ще купуваш цимент в София - марката е Титан Златна панега.
    Докарай го шпакловане и ще ти кажа какво да правиш.
    Относно цени - не знам откъде можеш да си намериш подходящи, защото аз пазарувам по друг, неконвенционален начин и не мога да дам съвет на крайни клиенти.

Ако имаш още въпроси - питай.

Успех!
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      1. Къде по Софийско или с доставка е най-удачно да се купят 110мм тръби за фекални води, 5-6 или поне на 3 метра, от едната страна да са с уширение и гумен О-пръстен (женско) или 90-120мм маркуч/тръба на ролка 25-30-50 метра пак за фекални води, трябва да има обаче и съединия (У формат) за ревизия/отпушване?

2. От къде е най-удачно ? => Фибран можеш да си поръчаш всякакъв размер. И да - с поръчка е.

3. Бетон в бетоновоз, стандартна опция, мога ли да избирам да ми сложат добавки пластификатор и фибри (метални или полимерни)?

4. Тъпо ли звучи ако се поръча мъничко по-разводнен бетон за фундамент за да не пука в тия жеги, искам да поръчам доставка късен слетобед или привечер но не знам мога ли да управлявам времето за доставка, за Община Елин Пелин иде реч, Нови хан, Вакарел, Гарата, или пък Ихтиман ако са по-читави/изгодни там и т.н. фундамента не е за конвенционално строителство, няма изисквания за голямо натоварване и съм го преоразмерил с едни 15% отгоре + метална армировка. Мисля да го завия със зебло и да го мокря с пръскачка от време на време първите 4-8 часа но все пак, нямам опит в "зреене" на бетон в големи жеги.

• CAESAR
      CAESAR коментира
      Редактиране на коментар
      1. Например в Рувик имат голям избор, но трябва да определиш каква дебелина на стената ще ти е нужна. Там ще те консултират (ако не са загубили форма с времето)

2. Топливо АД, Мармаг, Ташев Галвинг, например

3. На Златна Панега Бетон им е хубав бетона, на Хидробетон също. Желанието ти го казваш на диспечерките и те ти казват какви добавки и фибри слагат и колко ще ти струва.

4. Бетона излиза от бетоновия възел с точна рецептура. Когато дойде бетоновоза му казваш "пусни го по-воден". Той си има резервоар за допълнително оводняване и ти го прави колкото искаш течен. Но аз не ти препоръчвам. Ако успееш с диспечерките да се договориш за последен курс ще е добре. Това, че ще сложиш повечко вода въобще не помага при свързването за да не се напуква. Помага ако нямаш вибратор под ръка, а аз съветвам на 100% да си вземеш (под наем) и да го вибрираш. Миналата година лях в едни жеги 160 кубика бетон. Бях се подготвил с един програматор и пръскачки да го овлажняват отвреме-навреме. Получи се, но не бих го повторил.

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря много за съветите и помоща.

За бетон-вибратор от 2 години ми седи в листата за покупки, но други по-приоритетни неща го изместваха, мисля вече има китайски за 2-300 кинта и ще се обзаведа, по-малки бетонови заливки ги вибрирам на ръка с инструмент или ако има кофраж с перфоратора но козата си сака пръч за големи кубици бетон и ще го взема вибратора при първа възможност.

По въпрос № 5-Баухаус,вносен сух материал-личен опит.И изолациите са им на най-добри цени,поне преди година бяха.

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря много.

Относно дървения материал , намери някой който е наясно с видовете дървесина , и знае какво да гледа. Написаното тук , няма да ти помогне , ще те обърка , и ще е чудесен повод да ти набутат и да си купиш грешния материал. За София мога да ти съдействам , ще избираме дъска по дъска.
    В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря много за включването.

Ще ти пиша на ЛС и ще се чуем, за Софийска област иде реч.

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение
    Относно дървения материал , намери някой който е наясно с видовете дървесина ...
    В случая какво се разбира под "видове дървесина"?

Коментар

В този момент в София духа страшен вятър.
      В тази връзка ще е любопитно да видим кокошарника, дето ще го строиш как ще издържи.

Бай дъ уей, предполагам си наясно със строителните регулации и изисквания. Част от тях са писани с кръв.

Коментар

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Благодаря много за коментарите.

Кокошките ги гледам в други съоръжения, това ще е за моите две кокошки щерка и жена

Всичко, което правя е със разрешителни, много от законите и регулациите в родината са писани за да пускат редовно кръв

Може ли в ЮК да се вади разрешително за строеж с чертежи драснати върху салфетка от собственика, а в родината дали поставяш преместваем фургон или строиш АЕЦ, документите и 1001 служби/отдели/институции и безмислени хартии и таксички да са едни и същи, на съоръжения за милиарди евро и на 18 квадрата дето идва крана и го инсталира за 15 минутки, бюрокращината и таксите да са еднакви, това е писано за да пуска много кръв на клиента.

• BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Междувпрочем, този вид конструкция се нарича пълен монокок и е на порядък по-здрава от конструкция от отделни елементи свързани със сглобка, ако не вярваш питай строителите на ракети, самолети и в автомобилната индустрия

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение

В случая какво се разбира под "видове дървесина"?
      Бял бор , черен бор , смърч , ела , предимно от тези видове се предлага в складовете , има и други , но те се срещат рядко. . Едното има големи чепове и е много смолисто , на другото чеповете са малки и не падат , на трето чеповете падат , големите се пукат на парчета. И има пет основни неща от които зависи качеството , Рила и Родопи не са сред тях. Пирин няма да го коментирам.

Коментар

Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнение

Бял бор , черен бор , смърч , ела , предимно от тези видове се предлага в складовете , има и други , но те се срещат рядко. . Едното има големи чепове и е много смолисто , на другото чеповете са малки и не падат , на трето чеповете падат , големите се пукат на парчета. И има пет основни неща от които зависи качеството , Рила и Родопи не са сред тях. Пирин няма да го коментирам.
        Picea abies израстнал при различни микроклиматични условия има доста различна структура, а оттам и физико-механични показатели. Същото е и с Abies alba, Pinus sylvestris прочие. Особено се различават по структура от Родопската зона и другите упоменати от мен. В катедрата в университета има предостатъчно образци за онагледяване. Хау!

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение

Picea abies израстнал при различни микроклиматични условия има доста различна структура, а оттам и физико-механични показатели. Същото е и с Abies alba, Pinus sylvestris прочие. Особено се различават по структура от Родопската зона и другите упоменати от мен. В катедрата в университета има предостатъчно образци за онагледяване. Хау!
          Ти си чел книжки , аз повече от 30 години работя с всякакви видове дървесина , от чам до орех. За това време съм научил много , и знам какво да гледам в дървения материал за да преценя за качеството и здравината му , а не да питам от Родопите или от Рила е. Това което си чел и гледал , губи всякаква стойност , когато Пешо с резачката отреже дървото и го остави в калта необелено за няколко месеца.

Коментар

Вече ми прилича на пишкомерене,я човека да си земе слепени греди и да се приключи дилемата.

Коментар

• BatGeorgeone
              BatGeorgeone коментира
              Редактиране на коментар
              Няма такива изисквания за якост, трябва ми дърво, което да не се измята, дори обмислям и обсъждам и варианта да избегна дървото като цяло и да се ползва метал, не ми се иска заради визията и усещането, обичам и харесвам дърво и камък, заради духа и уюта, който създават.

https://www.bosch-professional.com/m...180-0601190100
            Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

• BatGeorgeone
              BatGeorgeone коментира
              Редактиране на коментар
              Мерси, оказа се, че имам някъде такова нещо, остава да го намеря или да си набавя алтернатива.

jaf-bulgaria е с перфектен , всякакъв (от цял свят) дървен материял
            TLC: LJ70 2LT ; FJ80 3FE

Коментар

• BatGeorgeone
              BatGeorgeone коментира
              Редактиране на коментар
              Благодаря много, ценно съветче.

Jaf-bulgaria, Мартина макс за дървен материал , Фактор трейд/гледам и удобство на локацията/ за крепежи и др. материали като голяма борса с добри отстъпки и адекватна комуникация , съгласен за Церезит и Вебер по принцип, но много си зависи от продукта , имат продукти които не се застъпват като технически спесификации

Коментар

• BatGeorgeone
              BatGeorgeone коментира
              Редактиране на коментар
              Благодаря много, жив и здрав да си!

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X