Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем със съдомиялна - солта изчезва.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Проблем със съдомиялна - солта изчезва.

    Иамам проблем със съдомиялната - Finlux DFX4560A BK. Имам я от 8 години и до сега винаги е работела както трябва. Без дисплей, само с лампички.

    Но последния път - изми, отварям капака и съдовете бяха бели - як налеп от котлен камък. В същия момент лампата за свършила сол светеше. Викам си - сигурно е от свършилата сол - нали тя омекотява водата.
    Ползвам сол за съдомиялни от Кауфланд. До сега винаги е блила на едри кристали, но този последния пакет се оказа фина. И преди се е случвало да сложа фина - няма проблем. Може свършва малко по-бързо от едрата, но си кара поне 2 месеца.

    Заредих от тази фината около 1 кг - пускам, мие, отварям капака - съдовете бели, лампата за сол свети. Отварям капачето - контейнера е празен.
    Сипах другата половина от пакета - резултата - същия - съдовете бели, лампата свети, солта я няма.

    Викам си - солта е менте. Купих на Финиш - три пъти по-скъпа и на кристали. И .... за едно миене - лампата светва и солта я няма. А съдовете са целите в налеп.

    Преди последната сол купих от тези препарати дето почистват цялостно съдомиялната и я пуснах празна. Съдомиялната отвътре блестеше като нова.

    Та някой имал ли е подобен проблем. Защо изчезва солта на едно миене. Как се дозира солта - преди с едно зареждане караше по 3 месеца и съдовете бяха измити перфектно.
    Nissan Terrano 2,7 TDI

  • #2
    Вероятно магнит-вентила за "регенерация" пропуска постоянно вода която отмива солта. Виж дали не мие със солена вода.
    Попринцип трябва да отваря в края на програмата за определено време за да отиде соления разтвор в котейнера със омекотяващата смола. Остава там до началото на следващото миене. През това време се регенерира смолата. Преди следващото пълнене повреме на дренирането се пуска вода която промива смолата от солта.
    LZ5ZI qth HASKOVO
    Pajero II GLS 3000 V6

    Коментар


    • #3
      Аз пък никога не ползвам сол и съдовете винаги са перфектно измити и подсушени. Та пробвал ли си без сол ?
      Аз ползвам два чешита таблетки - тия дето са ALL in one от лидъл към 0.2лв за таблетка и като има на промоция купувам финиш парк всичко в едно. Тях ползвам при плътно наредена машина (пълна на 100%) и загорели тави/тигани. Винаги резултата е един и същ, като при това не се ангажирам с допълнителни препарати.
      Веднъж имах проблем с препълването на машината - бе зяло едно отчупено зъбче от най-горната кошница (пластмасово) в клапана за обрано налягане. Та не е лошо да направиш и ти пълна инспекция на уреда. да не е запецнало нещо по тръбопроводите и клапанчетата.

      п.п. моята е Miele някакво си пак просто, само с лАмби, майка ми използва електролукс от над 15 години, само с таблетки и винаги й се получава (освен ако не е "нахвърлила" съдовете един в/у друг на принципа отварям варата, хвърлям чинийте, затварям вратата )

      Коментар


      • bullet_pk
        bullet_pk коментира
        Редактиране на коментар
        За лидълските W5 ли говориш? Сега загледах, че пише "no need to add salt". Не пречи да ги пробвам.

      • I.Stoyanov
        I.Stoyanov коментира
        Редактиране на коментар
        Баш за тях! ALL in one се водят, че има и други някакви.

      • rosen_tapa
        rosen_tapa коментира
        Редактиране на коментар
        В Банско водата би трябвало са е супер мьека!

    • #4
      Имаш проблем с някой клапан или не затваря пълнещия, или този за циркулация не е затворил (то е по-скоро клапа, а не вентил) и постоянно пълни чиста вода. Прослушай дали гъргори помпата към канала в необичайно време.
      Всяка миялна си е бамбашка и не претендирам да съм прав, ама това ми се е случвало на мен.

      Коментар


      • #5
        Най-лесното решение което можеш да направиш е да слагаш таблетки 3 в 1 в която има и сол, ползваме на finish, купуваме ги при промоция и сме много доволни.

        Коментар


        • #6
          Пробвах със споменатите W5 all in one и изми съдовете както трябва. Май така ще продължа. Не ми се занимава.

          Иначе съм мил със всякакви таблетки, но винаги съм зареждал сол и не съм се замислял, че има таблетки, които могат да работят без сол.

          Иначе, контейнера за сол трябва да представлява нещо такова (това е за Беко):



          В лявата дупка се сипва солта, а това отдясно е Йонообменен филтър...

          И странно, но в форум Бг Мама открих следната информация:

          "В миялната машина има един филтър,напълнен с йонообменна смола / прилича на зрънца от хайвер /. В същност това омекотява водата. Йонообменна смола е силен катионит. Принципът на действие се състои в улавяне на Са2+ и Мg2+ йони и тяхното заместване с 2Na+. Възстановяването на йонообменните свойства на смолата става чрез регенерация с NaСl (натриев хлорид).

          Затова и по-твърдата вода се настройва на по-голямо количество ползвана сол."


          И си мисля следното:

          В инструкциите на машината пишеше, че трябва да се измери твърдостта на водата със специална тест лента и после да се настрои количеството на подаваната сол. Да, обаче чукча писател, а не читател и аз това не го направих. Всеки път като ми свърши солта ми светва лампата. Случвало се е, макар и рядко, да измия 2-3 миялни без да заредя сол. Но никога до сега миялната ми не е плескала толкова много котлен камък. Всъщност винаги си е измивала както трябва, дори и със свършила сол.

          И след като аз не съм настроил количеството сол, а имено солта РЕГЕНЕРИРА въпросната йонообменна смола, тази смола просто да е свършила и вече да я няма. Или пък по някаква причина (някой заседнал клапан), смолата да си е хванала пътя и сипаната сол и тя да си заминава.

          Вероятно, ако сменя въпросната гайда проблемът ще се реши, но първо това нещо струва 158 лв, второ не се знае дали моето е баш същото и дали въобще ще се намери. Така че продължавам с таблетки All in One.
          Nissan Terrano 2,7 TDI

          Коментар


          • I.Stoyanov
            I.Stoyanov коментира
            Редактиране на коментар
            Успех! Ако питаш мен зло за добро! Просто си улесни живота в известна степен.
            Като жокер - на финиш таблетките всичко в едно пак са ок - гел капсули в комбинация с някакви гранулати вътре. Само таблетките не са ок. На медикс всичките модели при мен не стават, явно тая добавка на вместо сол е малко за нашия район. До тук се свежда 15+ годишният ми опит W5 и финиш. Като ми върши работа не съм се затормозявал дали има и други ставащи. Успех

        • #7
          Наскоро се сблъсках с това чудо съдомиялна. Марка Тека. Има врътка за настройка според показанията на тест лентата, направх ги. Отделно според настройката се коригираше нещо с копчетата от дисплея. Толкова ми беше допира с тази техника.
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

          Коментар


          • #8
            Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
            ...
            В инструкциите на машината пишеше, че трябва да се измери твърдостта на водата със специална тест лента и после да се настрои количеството на подаваната сол. ...
            Количеството не се настройва. Настройва се през колко цикъла да се извършва регенерация ( 0-1-2-3 ). Някои машини имат и механично настроиване на смесване на омекотена и директна вода с цел пестене на сол.
            Точно тоя вентил дето е на снимката е за подаване на соления разтвор към смолата. Ако той не затваря плътно подадената вода за миене на съдовете винаги ще е солена. От там и "котления камък" и изчезването на солта.

            Солта няма работа при чиниите.
            LZ5ZI qth HASKOVO
            Pajero II GLS 3000 V6

            Коментар


            • bullet_pk
              bullet_pk коментира
              Редактиране на коментар
              Да не излезне, че това бялото по съдовете е сол, а не котлен камък ..?

              Може и в клапана да е проблема.

              Знаех си, че от някъде ще изскочи заека.
              Последно редактирано от bullet_pk; 17-08-23, 13:04.

            • ivan4o
              ivan4o коментира
              Редактиране на коментар
              Именно това имам предвид. Затова "котлен камък" е в кавички.

          • #9
            Доколкото си спомням (без да ти ровя в профила) си от Пловдив. Имаме една от най- гадните води в страната- факт. Не знам какво прави въпросната "сол", никога не сме ползвали "калгон" и производните им в пералната. По бакалски сметки, ако ползваш за 10 години въпросните добавки, струват колкото самия електроуред.
            Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

            Коментар


            • bullet_pk
              bullet_pk коментира
              Редактиране на коментар
              Кършияка за Пловдив ли се води?

              Въпросната сол по-горе се изясни за какво и как служи.

              Аз като цяло нямам проблеми с котления камък в уредите. А от всякъде слушам колко варовита била водата в Пловдив.

              Говорим за дисекция на всички бойлери, ютии, нагреватели, кафемашини, които изхвърлям. И котления камък е в минимални количества.

            • KingofROAD
              KingofROAD коментира
              Редактиране на коментар
              Аз доколкото знам Кичука, Коматево, и още някой квартал се захранват някъде от Родопите, не от помпени станции покрай Марица. В центъта, около пл. Шахбазян, водата си е нормално варовита още от края на 70-те и нач. на 80-те.

            • bullet_pk
              bullet_pk коментира
              Редактиране на коментар
              Да, там водата идва от Храбрино някъде.

              Помпени станции има на 4-ти километър, след Английската гимназия. Не съм сигурен, дали нямаше и някъде след баражите на изток.

              Но аз отворих 30 годишен (никога не отварян)бойлер, работил само у нас и вътре имаше половин шепичка люспи. А колега ми разказва, как на 3 години си отваря бойлера и изкарва по една кофа...

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X