Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стойка за ръчен циркуляр

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Стойка за ръчен циркуляр

    Имам ръчен циркуляр Hitachi, монофазен 230 V/50 Hz, мощност 1 710 W, диск 185 мм, дълбочина на рязане при 90 градуса 62 мм, при 45 градуса 47,5 мм, дайте акъл каква стойка трябва да купя или да направя за ръчния ми циркуляр, много по-удобно ще е да режа дълги и големи плоскости ако циркуляра е фиксиран на стойка и да местя самата плоскост отгоре при рязане?

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:7404.jpg Прегледи:0 Размер:60.4 КБ ID:6924321


    Искам да се получи нещо подобно, схващате идеята ми, но масичката ще трябва и да е сгъваема и да се прибира когато няма да я ползвам, че нямам никакво излишно свободно място:

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:12.jpg Прегледи:0 Размер:186.4 КБ ID:6924322

    Най-добре би било ако има специално за въпросния ръчен циркуляр сгъваема стойка, но нещо не мога да разбера коя стойка би ми свършила работа и да е стабилна?

    Това клипче ми хареса как е направил стойка, но проблема ми е че нямам свободно място и трябва да е нещо сгъваемо и стабилно:

    Последно редактирано от Еделвайс; 20-05-23, 09:54.

  • #2
    Въпреки че имам стационарен, три операционна Рачо ковача, не става за разнасяне, та съм си направил два от ръчни циркуляри. Единият е от едно обгоряло Блек и Декерче, за ръчен вече не става, с диск 127мм. Монтирано е към един ламаринен рафт от каса с размери приблизително 35/50см, отдолу с кутия от ПДЧ. Другият е Лидълски с диск 190мм, монтиран към ламаринен, горен капак от пералня(50/60см),пак с кутия от ПДЧ. Кутиите и на двата са пробити за вентилация и да мине ПВЦ тръба 40мм за свързване с прахосмукачка. На малкия ползвам паралелен водач-шина със заключване от Лидл. На големия му правих водач от винкел 40/40мм. Ползвам основно малкия Декер, сума ти ламинат нарязах с едно дискче на Бош, направо е оса. Големият съм го направил да се демонтира лесно, не съм разпробивал плота, че е още в гаранция. Това не клипа не ми харесва, че плота е дебел, губи се доста от дълбочината на рязане. С ламарина загубата е към 2мм. Друго, направил му е огромна кутия, заема място . Моите кутии са ниски, приблизително 25см. при работа ги качвам на маса. Имам и един Спарки ТК70 със статор за пренавиване, мисля и него да го обърна на плот, но нямам време да му се занимавам, а и не знам колко ще ме изцакат за пренавиване.
    Последно редактирано от mitko 53; 20-05-23, 17:41.

    Коментар


    • Еделвайс
      Еделвайс коментира
      Редактиране на коментар
      Ако имаш възможност качи снимки, така ще имам и по-добра представа как си го направил.

    • mitko 53
      mitko 53 коментира
      Редактиране на коментар
      Във вторник ще ходя до село, ще снимам, после ще хвана сина да качи снимките.

  • #3
    Колко дълги и големи ще бъдат плотовете, които искаш да разкрояваш? Купуваш си две сгъваеми дърводелски масички, парче кофражен шперплат и сглобяваш с винтове и по-големи шайби, поместени в по-дълбоки отвори като за панти на шкафче. Ще ти отиде час време с пиенето на бира Иначе и аз имам 4-операционна горнооряховска машина, която събира прах по мазетата

    П.П. Аз не бих разчитал на винтове за дърво завити по показания на клипа начин. По-скоро винтовете с фрезенкови глави от горната страна а отдолу шайби исамозаконтрящи се гайки, за да не видиш как циркуляра тръгва да се разхожда след извстен брой срязвания
    Последно редактирано от коко келеша; 21-05-23, 08:37.
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

    Коментар


    • #4
      Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
      Колко дълги и големи ще бъдат плотовете, които искаш да разкрояваш? Купуваш си две сгъваеми дърводелски масички, парче кофражен шперплат и сглобяваш с винтове и по-големи шайби, поместени в по-дълбоки отвори като за панти на шкафче. Ще ти отиде час време с пиенето на бира

      Например подрязване в долната част на дървена интериорна врата, иначе искам да стане като това на снимката, без да губя от височината на диска!

      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:12.jpg Прегледи:0 Размер:100.6 КБ ID:6924436

      Но не можах да намеря чертежи как го е направил, само снимката намерих.

      Коментар


      • коко келеша
        коко келеша коментира
        Редактиране на коментар
        Стига бе, вярно ли ти трябва чертеж за това ?!?!

      • Еделвайс
        Еделвайс коментира
        Редактиране на коментар
        Под чертеж имах предвид да видя как е отдолу и отстрани направено, но засега се отказвам да го правя, ще си карам ръчно както досега с подходяща шина.

    • #5
      За подрязване на врати няма да стане както си го мислиш. Ако се прави на настолна машина трябва прецизно водене с каретка и тн, т.е. най-вероятно ще я насецкаш.

      Най-лесно става с права летва, циркулярче и две стеги. Отделно, има потапящи циркуляри с водеща шина. Дори в Лидл съм ги виждал .

      Същата е ситуацията и с големите плотове. Ако искаш да срежеш осб 240х120см с подобна самоделка, опасността да заклини циркуляра е огромна.

      http://youtu.be/8Gw7PDE2Zu4
      Последно редактирано от m_markovski; 21-05-23, 10:17.

      Коментар


    • #6
      Аз доста врати подкастрих с лидълския циркуляр с шина. Даже и една каса тунинговах за село. Навремето питах тук каква е ролята на тая шина, преди да го взема, е сега видях .
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

      Коментар


      • mitko 53
        mitko 53 коментира
        Редактиране на коментар
        Ако става въпрос за шината с две пети и ексцентрик за стягане, много е удобна за подрязване на врати. То мастара и две стеги вършат същата работа, но трябва да плъзгаш циркуляра от към късата страна на плота, да не опира двигателя в стегите. При шината, благодарение на ниският профил двигателят минава свободно и можеш да плъзгаш циркуляра по почти цялата ширина на плота му. Така срезът е строго отвесен и точен на 11,1мм(за лидълския ръчен циркуляр 1350W) от шината.

    • #7
      Първоначално публикуван от Еделвайс Преглед на мнение

      …Искам да се получи нещо подобно, схващате идеята ми, но масичката ще трябва и да е сгъваема и да се прибира когато няма да я ползвам…
      Преди години из имах подобна дилема подведен от клипчетата в интернет и тн.
      След много чудене си взех метабо и вече над 10 години го ползвам с огромно удоволствие и го разнасям насам натам между къщата, вилата, пчелина и къде ли не. И най-важното е, че въобще не съжалявам, че съм го взел. Даже бях писал ревю в “направи си сам”

      И понеже нашите търговци са бамбашка, машинариите си ги поръчвам от чужбина и дори с доставката идват на много приятна цена. Това обаче е друга тема, но е доста дълго дъвкана тук.

      https://www.metabo.com/com/en/tools/...am=Table%2Bsaw

      Коментар


      • #8
        Моя е такъв https://www.olx.bg/d/ad/nov-rachen-t...2-ID8D7yG.html . Иначе гледам се продават и само шина из нета, но цената на шината е колкото платих за целия комплект преди няколко години. Не че този от обявата е много евтин де....
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

        Коментар


        • #9
          Снимките които обещах на колегата.

          Коментар


          • Еделвайс
            Еделвайс коментира
            Редактиране на коментар
            Благодаря за снимките, наистина сте го направили хем в кутия, хем компактно, предполагам че ако режете някоя по-голяма плоскост, сигурно захващате самата кутия към здрава основа иначе сигурно ще мърда и мести?

        • #10
          Първоначално публикуван от Еделвайс Преглед на мнение


          Например подрязване в долната част на дървена интериорна врата, иначе искам да стане като това на снимката, без да губя от височината на диска!

          Натиснете снимката за да я уголемите Име:12.jpg Прегледи:0 Размер:100.6 КБ ID:6924436

          Но не можах да намеря чертежи как го е направил, само снимката намерих.
          Идеята за работен плот на ръчни машини /циркуляр , оберфреза , лентов шлайф/ , е да се обработват материали с по-малък размер , които не позволяват да бъдат фиксирани и машината да се движи по-тях. Подрязването на врати по този начин , няма да го коментирам. Има голям избор от настолни циркуляри с много функции , другото е загуба на време. Това от личен опит.
          В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

          Коментар


          • Еделвайс
            Еделвайс коментира
            Редактиране на коментар
            Така и иначе се отказах да го правя, просто нямам място в помещението, ще си карам ръчно както досега.

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X