Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тръби Pex-Al-Pex и бойлер

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Тръби Pex-Al-Pex и бойлер

    Здравейте,
    бих искал да попитам някой вързвал ли си е бойлера с Pex-Al-Pex тръби или по известните като "белите тръби за парно"? Бих искал да свържа бойлера си с такива тръби но се притеснявам от спукване или от чести течове по фитингите. Има ли някой опит с подобна комбинация и би ли споделил наблюдения и мнение?


    ​​​​Благодаря предварително!

  • #2
    Имам направен с такива тръби бойлер , правиха го през 2009 година . Все още работи , и тръбите за учудване издържаха . Но ако сега го правя не бих си сложил такива , давали са ми доста дефекти на други места .

    Коментар


    • #3
      Моя беше с такива 15 години до миналото лято. Никакви проблеми, не бяха мръднали.

      Някой беше оставил изводите на високо - за хоризонтален бойлер, а аз монтирах вертикален. Свързах го с бели тръби за парно - около 1.5 м дълги. За тези години сигурно 3 чифта гъвкави връзки щях да сменя.
      Nissan Terrano 2,7 TDI

      Коментар


      • #4
        На село съм с такива над 10 г. вече.
        От майстори съм чувал, че в инсталации по блоковете имат проблем. Там, където често се спира и пуска водата. При всяко рязко отваряне/затвряне на кран в системата се получава воден удар и тези тръби постепенно се увреждат. Тънки са и не издържат. В отоплителни инсталации, където няма такива шокови натоварвания, си имат нормален живот. Също и на село, където налягането на водата е по-ниско.
        Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

        Коментар


        • #5
          Тия тръби винаги създават проблеми, единственият им плюс е, че се работи лесно и мързеливо с тях. Въобще всичко което е на някакъв вид кербовка и използва гумени уплътнения рано или късно протича, било то мека връзка, фитингите на тия тръби или медни с кербовани, а не запоени фитинги.
          Има меки връзки приличат на компенсатор за ауспух, в специализираните магазини режат под размер и им запояват фитинги.
          Или полипропилен за лепене (за предпочитане с вложка също, с жълта линия са отбелязани и имат най-висока температура на топене, водят се за отопление) с холендри.

          Коментар


          • #6
            Тея тръби май не са за питейна вода,заради алуминия
            Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
            Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
            Анатолий Пейчинов o8875о9815
            https://dvrbg.com/

            Коментар


            • bullet_pk
              bullet_pk коментира
              Редактиране на коментар
              Алумият не е ли между двата пластмасови слоя? Водата няма контакт с него.

          • #7
            Първоначално публикуван от Никола Преглед на мнение
            ...Има меки връзки приличат на компенсатор за ауспух, в специализираните магазини режат под размер и им запояват фитинги...
            Ако говорим за същите - на пръв поглед изглеждат надеждни. На втори се вижда, че тръбите (гофретата) са с шев. А най-досадното, е че водата шуми когато минава през тях.
            Накрайниците не се запояват, а със специален инструмент се приплескват няколко "витки" на гофрето и това служи за фланец на фитинга.
            Не чета коментари и не отговарям на такива.

            И коментаторите...

            Коментар


            • #8
              Тия с които съм се сблъксвал категорично си бяха запоени, но предполагам, че масовката са както казваш кербовани. Иначе са шевни наистина. Като цяло вкъщи никога не бих си сложил каквато и да била мека връзка но това е друга тема.

              Коментар


              • #9
                Моя бойлер е с такива, няколко пъти ги разглобявам/сглобявам заради теч от възвратния клапан, засега 3 години проблем с връзки нямам. Водата не е питейна, къпем се с нея.

                Коментар


                • #10
                  Моя е с такива от над 15 години. Никога не е имал никакви течове. Преди година и нещо го смених, вързах го със същите тръби и смених само 2те колена към бойлера, не защото имаше някаква конкретна причина, но просто имах резервни и реших да ги използвам.

                  Топлата тръба има лекипукнатинки по външната обвивка, където е сгъвана. Никакви други проблеми. Цялата ми инсталация вкъщи е с такива тръби и никога не е имало каквито и да са проблеми - слагаш и забравяш.
                  Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                  Коментар


                  • #11
                    Според мене е много по сигурно свързването с такива тръби вместо масово ползваните гъвкави връзки с метална оплетка. Пък и ако случайно има проблем, все пак това си е открита инсталация, лесно се обслужва. По важно е да се купят качествени фитинги и спирателни кранове, че има евтини цамови боклуци, хромирани, маскирани, не можеш да ги различиш от месинговите. След два проблема с такива(удължител и ъглов кран ) купувам само от сигурни търговци. Иначе с такава водопроводна инсталация съм вече 20 години в апартамента и 15 години на село, проблеми не съм имал.

                    Коментар


                    • #12
                      Тези тръби не обичат мърдането. По старите блокове има проблеми, защото ги връзват към черни тръби, а черните имат колямо температурно разширение.
                      Нашенския майстор го прави да работи докато напусне обекта. Ако се направи грамотно, няма проблем.
                      Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

                      Коментар


                      • #13
                        Благодаря за отговорите!

                        Мен като цяло ме притесняваха точно "водните удари" но след като имате такива инсталации от по над 10г. то явно надежността е ОК, а и наистина меките връзки на почти всеки смесител или бойлер не са много по надежни но се ползват масово. Относно Трасето от единия край е бойлера който е в коридора (другото ми притеснение защото там както е ясно няма канал) следва 3м тръби които минават през стената и над окачен таван се свързват с полипропиленови тръби. Относно фитингите уж са италиански Fornara уж са месинг, а не цам и са с два О-пръстена - дано да ги бива.. Отново благодаря!

                        Коментар


                        • #14
                          Преди седмица видях друга изгъзица. Автоматични кранове с контрол по wifi. Кранът пуска водата само ако някой от членовете на семейството (или по-скоро смартфона, смартчасовника или др. подобна изгъзица) е в обхвата му. Ако забележиш теч, можеш да спреш всичко през приложение...Отделно имаше някакви кабели около тръбите, които при евентуален пробив дават късо и пак всичко изключва...
                          Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X