Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изгнила носеща греда

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Изгнила носеща греда

    Здравейте,

    ​​​​​от доста време следя форума по различни въпроси и сега за пръв път се осмелявам да попитам нещо тъй като положението буквално е "висящо".

    И така, преди месец купихме двуетажна къща в габровския Балкан, първи етаж камък и кирпич, втори етаж права тухла четворка с паянти, с лят бетон на пода на втори етаж, с арматура върху съществуващ гредоред, което не бих нарекъл плоча. Най- сериозните предизвикателства, които видях тогава бяха прокарване на ново ВиК и смяна на една неносеща греда. Сега тия две неща са решени, но изникна нов, ужасен за мен проблем. При разкъртване на старите плочки в банята се установи, че всички вертикални греди, вкопани в зида са изгнили до метър над пода поради предишен теч. Дотук добре, реших да ги разкъртя до здраво, да набия нови чамови гредички и да ги снадя.

    Ужасът настана, когато разкъртих изгнилата вертикална дървения и установих, че и дебелата хоризонтална греда, която ляга върху зида от първия етаж и върху която е иззидана външната стена на втория етаж също е на прах. На практика участък от около 4 метра е във въздуха и четворките се крепят на рабица и хоросан. Това се пада външна стена. Сега идеята е да разкъртя пода, докъдето гредата е изгнила, да почистя кухината, да излея рядък бетон с кофраж и да се моля стената да не се изсипе междувременно. Ако това стане - слягане от 15 см ще направи къщата за събаряне. Друга идея е да се разкърти хоросана отвън и да се набие нова греда, върху която отново да легне зида, но това ми се струва по- неудачен вариант.

    Ще се радвам на всякакви съвети, мнения, критика и напътствия. Благодаря!

  • #2
    Така казано звучи много кофти, няма да е лошо да качиш няколко снимки в далечен и в близък план, често снимките говорят повече, тогава колегите които имат повече опит могат да те посъветват какво да предприемеш, според мен за да стане както трябва, може да се наложи да се направи бетонови пояси и носещи колони преди изобщо да се кърти каквото и да е за да не рухне къщата междувременно, пак казвам, качи много снимки в близък и далечен план и ще получиш по-адекватни решения на проблема...

    Коментар


    • #3
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_2023-04-29-17-26-59-721_com.miui.gallery.jpg
Прегледи:550
Размер:107.3 КБ
ID:6921752
      Първоначално публикуван от Еделвайс Преглед на мнение
      Така казано звучи много кофти, няма да е лошо да качиш няколко снимки в далечен и в близък план, често снимките говорят повече, тогава колегите които имат повече опит могат да те посъветват какво да предприемеш, според мен за да стане както трябва, може да се наложи да се направи бетонови пояси и носещи колони преди изобщо да се кърти каквото и да е за да не рухне къщата междувременно, пак казвам, качи много снимки в близък и далечен план и ще получиш по-адекватни решения на проблема...
      Преди няколко часа си тръгнах и в момента не съм там. Ето няколко снимки от видео, което направих и аматьорска схема.

      Снимка 3 е на разкъртената вертикална греда и дупката под нея, която се отваря поради неналичието на разпрашената хоризонтална греда.

      На симка 2 съм си пъхнал ръката дълбоко в улея под цокъла където се е образувала кухина по протежението на цялата външна стена на смята поради липсващата греда.

      Снимка 1 схема направена набързо в момента където оцветеното по средата показва докъде е гнила гредата.

      Извинявам се за калпавите снимки и схема но в момента пътувам не съм в къщата.
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_2023-04-29-17-11-38-424_com.miui.videoplayer.jpg
Прегледи:552
Размер:132.3 КБ
ID:6921751Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_2023-04-29-17-11-15-103_com.miui.videoplayer.jpg
Прегледи:566
Размер:219.8 КБ
ID:6921750

      Коментар


      • #4
        Викни си инженер конструктор, това са твърде сериозни неща за съвет по нета
        ________________________________________________
        Subaru OUTBACK 2,5
        Hyundai TUCSON 2.0

        Коментар


        • #5
          Да, разбирам. Чак вчера след обяд установих проблема и реших, че нищо няма да загубя ако поразпитам насам-натам. Учудих се като разбрах, че участък от стена 3 метра виси вече над 10 години във въздуха без никакви пукнатини по мазилката, освен съвсем малко на 2 места по десетина сантиметра. Всяко мнение и опит ще са ми от полза за да превърна една стара оскъдно строена къща в уютен дом и бих бил много благодарен на коментиращите.

          Коментар


          • #6
            Абе много правилно се ориентира човека!
            Често пъти се случва да се вика конструктор и той казва едни неща а ти директно го питаш "а може ли така" - сиреч има много начини и ти самия му подсказваш варианти.
            Аз не мога да кажа конкретно нещо защото не съм видял нещата но според твоята рисунка наистина нещата не са добре.
            Но пък не се случило по лошо - все още...
            П.П
            Все си мисля че нещата могат лесно да се оправят ако първия етаж не се ползва - възможно ли е там да се сложат подпори? Иначе изгнилата греда е 3.5 метра и се държи вкопана в краищата на зида нали?
            П.П2
            Мой приятел прави тази операция - той подмени само 2 греди биле пукнати - една по една - каза че било бая мъка(аз не съм видял ) разкъртил съвсем малка дупка откъм едната страна зида и оттам вкарал гредата - която в другия край си влязла на мястото от предишната. И после уплътнявал(щото неговата била права лепена а оригиналните биле криви)

            Коментар


            • #7
              Здравей колега!
              Почти задължително е да сложиш временни порпори в достатъчни количества преди да започнеш да възстановяваш.
              Най добре е да се посъветваш с няколко вещи в укрепването хора и за да избереш подходящия безопасен и същевременно ефективен метод за ремонт.
              Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
              Място и хора към които да принадлежи ...

              Коментар


              • #8
                Хора, благодаря ви за мненията. Мисля, че не съм успял да обясня добре ситуацията с моята едноизмерна рисунка 😀.

                По-често срещаната ситуация с изгнила греда от гредореда, вкопана в два успоредни зида, носеща пода, успоредно с други греди, вече я проиграхме смятам успешно. Имаше една греда, върху която е бил теча от горния етаж, която подменихме с правоъгълен профил 8х12 мисля че беше. Дори не се наложи да използваме хюнебеци, понеже въпросната гнила греда се намираше под бетонен трегер и нищо не беше мръднало. Просто набихме профила и го подпряхме с друг профил, който опряхме в ъгъла на помещението и ги заварихме с планка. Добре че майстора беше отрязал половин сант по- дълго вертикалния профил, та се наложи да го набиваме и стана много здраво.

                Текущият проблем е с греда легнала по протежение на цялата външна стена, действаща като паянта, даваща еластичност на постройката. Върху нея почва зидът на втори етаж. Тези греди, ако не е измазана къщата, се виждат отвън. При мен обаче има дебела външна мазилка с рабица и ме съмнява, че всичко в момента се държи на нея. Ако я разкъртя за да набия ново парче греда, тогава вече ме съмнява, че може да се срути.

                Относно временните подпори, имам няколко, но не виждам как бих могъл да ги използвам като няма какво да подпра, понеже опасността от срутване не е при пода а за стената.

                Накратко, представете си триметровата външна стена на банята ви, висяща във въздуха. При панел това може да е ок, ама при зидарията си е чиста проба психотрилър. А най-якото е, че отвътре банята е почистена до тухла, а отвън има само една 10 см дълга цепнатина 2-3 мм дебела. И това явно не от вчера.

                Коментар


                • mishomishev
                  mishomishev коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ааааааааа сега те разбрах... Тя таз изгнилата греда е част от стената бре. И външна стена с обърната тухла четворка? Ми габровци какво да кажа)))))
                  Извинявам се не бях прав! Аз мислех че тя държи пода а тя била в стената.. и от край до край най вероятно...
                  П.П
                  Няма се къпиш повече в тая баня ей. Ша падне тая стена докат си сапунисан и всички ще ти видят дупето...и други работи

              • #9
                “Текущият проблем е с греда легнала по протежение на цялата външна стена, действаща като паянта, даваща еластичност на постройката. Върху нея почва зидът на втори етаж. Тези греди, ако не е измазана къщата, се виждат отвън.”

                Зидарията над гредата доколкото виждам е тухлена. Това цяла тухла ли е, т.е 25см?
                Гредата пряко сили е 12см, т.е зидът не ляга изцяло върху нея. С други думи не се паникьосвай толкова.

                Каквото и да пишем тук, искай писмено становище от инженер конструктор.

                Коментар


                • Didaktil
                  Didaktil коментира
                  Редактиране на коментар
                  Зидарията над гредата е с обърнати тухли четворки, демек половинка тухла 12 см. Толкова е липсващата греда, ако не и 2-3 санта повече. Не се сетих да измеря ширината на кухото.Така са строили навремето в габровско маса къщи. Такава греда да изгние е изключително рядък карък, понеже за тях гледат да слагат най- здравите талпи и дори и неизмазани не гният. Освен ако няма задържана влага над тях в продължение да години. Аз кухината, където е била гредата я изсмуках с прахосмукачка. Това дето се вижда между двете тухли на последната снимка е външната мазилка на къщата. Долу в кухината е пак така.

              • #10
                Калпаво строителство е това и калпави ремонти после. Тоя бетон дето като уж плоча е излят върху гредореда - хванат ли е някъде, арматура има ли или сиромашия някаква...
                Иначе тука може само да си разсъждаваме, но някой трябва да го гледа на място това нещо и да го мислите там. Профили ли някакви ще се слагат, бетони ли ще се леят / ма преди това арматура трябва да се сложи/ някой дето има опит в тия работи да го казва. Па и покрива как е направен сигурно и то ще си има значение при ремонта.
                кирпичът по първи етаж с тия течове отгоре вижда ли се в какво състояние е или и той е на пръст вече?
                Последно редактирано от jordanov sv; 29-04-23, 22:11.

                Коментар


                • #11
                  Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
                  Тоя бетон дето като уж плоча е излят върху гредореда - хванат ли е някъде, арматура има ли или сиромашия някаква...



                  кирпичът по първи етаж с тия течове отгоре вижда ли се в какво състояние е или и той е на пръст вече?

                  Някогашният собственик казва, че са слагали арматура като са ляли. Няколко мрежи още стоят подпряни зад къщата. Арматурата е хваната под разпрашената греда предполагам, не знам дали е фиксирана или не.


                  В помещението под банята има сифон защото е замислено за нещо като втора баня и водата директно е заминавала в канала. Там също за щастие точно под липсващата греда има нещо като огромна колона, единствена такава в цялата къща. Не знам от какво е. Около 60х40. В помещението има и тръба отдушник 120 мм. Това също е спасило от положението. Няма мухъл, няма нищо. Част от стената е камък. Наполовина камък и кирпич от западната стена. Теча се пада някъде по средата. Освен това е 2 пръста хоросан отвътре. Така че проблема като цяло е само горе, само тая пуста греда... Междинния собственик е изкъртил с къртач цялата баня с плочките и дебела 1 пръст лепило под тях и не е паднал 😀
                  Последно редактирано от Didaktil; 29-04-23, 22:29.

                  Коментар


                  • #12
                    Привет, видях че си пуснал същата тема и към форума "направи сам" от прочетенето до момента тук и там, определено имаш нужда от човек който си разбира от работата, трябва задължително да дойде на място, да огледа и да те посъветва как безопасно и успешно да решиш проблема, разбира се, важно е да попаднеш на точния човек, че има майстори които директно ще ти кажат да бутнеш тази и да строиш нова къща , или другата крайност, кърти и слагай гредата и си готов, така че проучи първо правилния човек и от там нататък действаш според случая и компететно мнение от специалист.

                    Коментар


                    • #13
                      Не съм инженер, но съм си ремонтирал доста съборетините. Аз първо бих подпрял покрива с подпори, за да не тежи на стените. После ще е по-лесно. Стената над липсваща греда също може да се разпробие през 30 см и с арматурно желязо да се стабилизира временно, докато се наляе бетон. Има и специални циментови лепила за целта. При стабилизиран покрив най-много да падне само част от зида.

                      Коментар


                      • Didaktil
                        Didaktil коментира
                        Редактиране на коментар
                        Благодаря за отговорите. Но защо трябва да подпра покрива или стената, при положение че ситуацията си седи така поне от 10 години. Висящата стена се държи на яката външна мазилка с рабица и най- вече, че стената в хваната в дървена рамка както и 45 градусовите паянти които държат стената като в менгеме. Това си е класически гредоред където не стените носят, а вертикалните греди поставени във всеки ъгъл. Аз и без да подпирам ще излея бетона без проблем. Нищо няма да къртя, а само ще пълня кухина. Предишния собственик даже е изкъртил с къртач плочките в цялата баня и не е мръднало никъде. По скоро въпроса е ще бъде ли достатъчно попълване с бетон и арматура или р нужно още нещо. Иначе помещението е малка баня и е невъзможно поставяне на постоянни нови колони.

                      • IvanIvanovi
                        IvanIvanovi коментира
                        Редактиране на коментар
                        В началото къщите са се строили да не падат от само себе си, после дошли земетресенията…..

                      • Dilyan Zagorchev
                        Dilyan Zagorchev коментира
                        Редактиране на коментар
                        Тя ситуацията може и да си седи така от 10г, но не значи, че ще е все така. Всеки ден напред ти е подарък. Посъветваха те да намериш добър конструктор. Междувременно си подпри покрива в поразената част на къщата, както ти писаха нагоре, за да намалиш тежестта върху стената.

                    • #14
                      Цитат!
                      "" "" "По скоро въпроса е ще бъде ли достатъчно попълване с бетон и арматура или р нужно още нещо. ""

                      Ам да питам ,,
                      То е ясно че ще е с бетон и "Харматура" ,,
                      ​​ А Постигна ли се желания резултат.
                      Защото нещо не ми е ясно, ква ще е връзката между бетоня. И дървените вертикални и (паянти) греди?!
                      А те носят Тежеста както на покрива така и на гредореда под него.
                      (зидарията е пълнеж..) Поне така е описана конструкцията на къщата!
                      Когато е правено са стъпвали върху
                      Изгнилата вече греда! А ТЯ лежи върху гредите На долния гредоред!! (Там всичко е било дърво за дърво.!!!))
                      Бетона ще ЗАЛЕЕ и гредите от гредореда на 1 етаж. (те трябва да стъпват на долния зид.?)
                      Въпроса който ме тормози,,
                      Е какво се случва в времето със
                      Дърво обляно с БЕТОН?!
                      КОЛКО време ще
                      Изкара!!
                      Ей такива неща ме мъчат....!
                      ​​​ Ако някой знае
                      Да каже..!
                      Автора сигурно е сътворил нещо
                      Дано да сподели..


                      ​​
                      Да ЖИВЕЕШ означава да се БОРИШ!
                      Робът се бори за СВОБОДА , А свободния за СЪВЪРШЕНСТВО!

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X